Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Pomoc w wyborze sprzętu do fotografii lotniczej.

Awatar issac87
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Pomoc w wyborze sprzętu do fotografii lotniczej.

Na wstępie chciałbym poinformować, że przekopałem forum ale żadnego podobnego wątku nie znalazłem (albo źle szukałem...). Do chwili obecnej korzystałem z kompaktowego aparatu Canona z serii PowerShot i na moje potrzeby był wystarczający. Wszystko się zmieniło po wyjeździe na tegoroczne Nato Days w Ostrawie. Statyka wyszła ładnie, za to o zdjęciach w powietrzu chciałbym jak najszybciej zapomnieć. AF po prostu nie dawał rady. Z drugiej strony wiedziałem, że rzucam się motyką na słońce.. . W związku z powyższym prosiłbym o radę.

Na celowniku mam upatrzone dwa modele z szybkim AF:

- 80D
    - 7dmkII.

Jeżeli chodzi o optykę to celuję w ogniskową 150 - 600 gdzie na rynku przewijają się tylko dwie marki. Tamron G1 i G2 oraz Sigma C i S. Z opinii jakie przeczytałem na różnych forach, Tamron G1 jest za wolny na taką fotografie, chociaż widziałem bardzo ładne zdjęcia z tego obiektywu. O wersji G2 póki co, jest za mało informacji. Sigma S za to swoje waży, a to może być dotkliwe stojąc przez cały dzień na polu w pobliżu lotniska. Wyprzedzając odpowiedzi... Canon 100-400 usm ii jest dla mnie w chwili obecnej za drogi. Na całość mam przeznaczone fundusze w granicach +/- 11k. Pozdrawiam serdecznie i liczę na pomoc doświadczonych forumowiczów

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Pomoc w wyborze sprzętu do fotografii lotniczej.

Cytat Zamieszczone przez issac87 Zobacz posta
    Na wstępie chciałbym poinformować, że przekopałem forum ale żadnego podobnego wątku nie znalazłem (albo źle szukałem...). Do chwili obecnej korzystałem z kompaktowego aparatu Canona z serii PowerShot i na moje potrzeby był wystarczający. Wszystko się zmieniło po wyjeździe na tegoroczne Nato Days w Ostrawie. Statyka wyszła ładnie, za to o zdjęciach w powietrzu chciałbym jak najszybciej zapomnieć. AF po prostu nie dawał rady. Z drugiej strony wiedziałem, że rzucam się motyką na słońce.. . W związku z powyższym prosiłbym o radę.

Na celowniku mam upatrzone dwa modele z szybkim AF:

- 80D
    - 7dmkII.

Jeżeli chodzi o optykę to celuję w ogniskową 150 - 600 gdzie na rynku przewijają się tylko dwie marki. Tamron G1 i G2 oraz Sigma C i S. Z opinii jakie przeczytałem na różnych forach, Tamron G1 jest za wolny na taką fotografie, chociaż widziałem bardzo ładne zdjęcia z tego obiektywu. O wersji G2 póki co, jest za mało informacji. Sigma S za to swoje waży, a to może być dotkliwe stojąc przez cały dzień na polu w pobliżu lotniska. Wyprzedzając odpowiedzi... Canon 100-400 usm ii jest dla mnie w chwili obecnej za drogi. Na całość mam przeznaczone fundusze w granicach +/- 11k. Pozdrawiam serdecznie i liczę na pomoc doświadczonych forumowiczów
    BŁAGAM - dwie minuty SZUKANIA a nie ściemniania i wątków tyle, że będziesz miał czytania na parę dni, ale NIE - łatwiej walnąć kolejny temat.
    http://www.canon-board.info/canon-ds...jalnie-102420/
    http://www.canon-board.info/canon-ds...7dmkii-103361/
    http://www.canon-board.info/obiektyw...-vc-usd-93364/
    http://www.canon-board.info/testy-sp...5-6-3-a-94556/
    http://www.canon-board.info/testy-sp...iana-z-104463/
    http://www.canon-board.info/testy-sp...sigma-c-99692/
    http://www.canon-board.info/obiektyw...-os-hsm-98789/
    http://www.canon-board.info/obiektyw...uz-jest-97168/
    SONY

Awatar issac87
    Miasto
    Gdańsk

Ehhh.. Tak przeczytałem i zapoznałem się z w/w tematami. Jak by kolega zagłębił się dokładniej w treść tych wątków to by się dowiedział , że mało tam informacji dot. lotnictwa. Najlepiej wyrzucić frustrację na nowego użytkownika.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Kup sobie klasykę spotterska czyli C100-400 I. Używana kupisz tanio. Czy 7d2 czy 80d to nie jest łatwy wybór ale chyba wzialbym 80d. Ja bym się osobiście w T150-600g1 nie pakował. Tak naprawdę z niesystemowych szkieł tylko Sigma 150-600s byla odpowiednio szybka ale to kloc i bez doświadczenia nie radze. T G2 jeszcze nie do końca wiadomo choć widziałem juz na forum lotnictwa, że juz kilka osób się zdecydowało.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Ehhh.. Tak przeczytałem i zapoznałem się z w/w tematami. Jak by kolega zagłębił się dokładniej w treść tych wątków to by się dowiedział , że mało tam informacji dot. lotnictwa. Najlepiej wyrzucić frustrację na nowego użytkownika.
    ano tak bo lotnictwo to jest zupełnie inne używanie aparatu i obiektywów, proszę Cię. Z resztą w googlach wyskakują nawet podobne tematy z forum lotnictwa, ale po co to pisze, tamte pewnie też znasz
    SONY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Wyprzedzając odpowiedzi... Canon 100-400 usm ii jest dla mnie w chwili obecnej za drogi.
    To kup wersję I, albo 400f5.6L. Argumenty te same co w wątku o fotografii zwierząt:

www.canon-board.info/obiektywy-21/obiektyw-zestaw-do-fotografii-zwierzat-czyli-dylemat-na-wlasne-zyczenie-104490/.

A aparat ja bym wybrał 6D - nowy aparat + używany obiektyw, zmieścisz się w budżecie.
    Ostatnio edytowane przez michalab ; 23-11-2016 o 19:06

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Samoloty tak samo szybkie jak ptaki i dość wysoko latają
    Do ptactwa w lesie przydatny jest 400/5,6, ale do żelastwa w locie pewnie bardziej przyda się zoom.
    I tutaj można wybrać starą pompkę 100-400, optycznie całkiem niezłą.

Jednak jako body proponuję 7d2, znakomty AF i konfigurowalny według potrzeb, a i matryca potrafi wysokie ISO ładnie wyprodukować.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 23-11-2016 o 19:18

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Nie tak dawno, bo na wiosnę, zmieniałem body. A że od zeszłego roku wciągnęła mnie też fotografia lotnicza, to ta działka fotograficzna miała niemały wpływ na wybór body. Też na końcu wybierałem między 7D mk II i 80D - wybrałem 7D II i nie żałuję. Na pewno każdy z tych aparatów ma swoje wady i zalety. Dla mnie oprócz pancerności body, lepszego AF, kluczowe okazały się ergonomia, szybsza seria i lepszy bufor. Co do samej ergonomii, to pewnie i ta z 80D jest całkiem OK, ale ja do dżojstika przyzwyczajony jestem i nie chciałem z niego rezygnować. A bufor? Cóż - przy szybkiej karcie rzecz niezastąpiona na dynamicznych pokazach
    Co do szkła, to rozważania zaczynałem od tamiego G1 (wersji drugiej wtedy nie było) ale ani nie przekonały mnie do końca oglądane sample, ani nie przekonał AF. Sigma C również wydała mi się taka trochę nijaka. Nie chciałem kupować półśrodka, bo przy i tak już sporych wydatkach gdzieś w głowie tkwiła się myśl, że prędzej, lub później (raczej prędzej), ze stratą będę takie szkło sprzedawał i kupował coś lepszego.
    Bardzo mi się spodobał obrazek z Sigmy S i już praktycznie byłem na nią zdecydowany, dopóki nie pomacałem jej własnoręcznie (co tez bezwzględnie polecam). To jednak kawał kloca i dla mnie po prostu okazała się zbyt ciężka. Nie wyrobiłbym całego dnia na pokazach z tym szkłem a nie jestem na tyle wprawionym pstrykaczem samolotów, żeby szkło podnosić tylko na wybrane kadry... Skończyło się wiadomo czym - niestety naciągnięciem budżetu... Z jednej strony nie planowałem tego. Z drugiej - dostałem kawał fantastycznego sprzętu. I teraz to raczej ja nie dorosłem do niego, niż on mnie ogranicza
    Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    A aparat ja bym wybrał 6D - nowy aparat + używany obiektyw, zmieścisz się w budżecie.
    Jak dla mnie typowo do samolotów to crop jednak lepszy. U mnie wybór był w pełni świadomy.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Skończyło się wiadomo czym - niestety naciągnięciem budżetu...
    Tylko tak naprawdę nie powiedziałeś co kupiłeś. Ja wiem, większość tutaj pewnie też ale ktoś nowy ... niekoniecznie

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Irek07 Zobacz posta
    Tylko tak naprawdę nie powiedziałeś co kupiłeś. Ja wiem, większość tutaj pewnie też ale ktoś nowy ... niekoniecznie
    Masz rację
    Chodziło oczywiście o 100-400 II.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów