Na wstępie chciałbym poinformować, że przekopałem forum ale żadnego podobnego wątku nie znalazłem (albo źle szukałem...). Do chwili obecnej korzystałem z kompaktowego aparatu Canona z serii PowerShot i na moje potrzeby był wystarczający. Wszystko się zmieniło po wyjeździe na tegoroczne Nato Days w Ostrawie. Statyka wyszła ładnie, za to o zdjęciach w powietrzu chciałbym jak najszybciej zapomnieć. AF po prostu nie dawał rady. Z drugiej strony wiedziałem, że rzucam się motyką na słońce..

. W związku z powyższym prosiłbym o radę.
Na celowniku mam upatrzone dwa modele z szybkim AF:
- 80D
- 7dmkII.
Jeżeli chodzi o optykę to celuję w ogniskową 150 - 600 gdzie na rynku przewijają się tylko dwie marki. Tamron G1 i G2 oraz Sigma C i S. Z opinii jakie przeczytałem na różnych forach, Tamron G1 jest za wolny na taką fotografie, chociaż widziałem bardzo ładne zdjęcia z tego obiektywu. O wersji G2 póki co, jest za mało informacji. Sigma S za to swoje waży, a to może być dotkliwe stojąc przez cały dzień na polu w pobliżu lotniska. Wyprzedzając odpowiedzi... Canon 100-400 usm ii jest dla mnie w chwili obecnej za drogi. Na całość mam przeznaczone fundusze w granicach +/- 11k. Pozdrawiam serdecznie i liczę na pomoc doświadczonych forumowiczów