Zobacz pełną wersję : Podklejanie battery gripy
mateu-sz
19-11-2016, 09:00
widziałem gdzieś rozmowę na temat podklejania :( :( :confused: :confused: ale nie mogę go odszukać, były tam rady czym najlepiej podkleić
nie chce czekać aż będzie za późno. proszę o konkretne podpowiedzi :)
http://pictub.club/image/hdAaZ
mało tematów na temat podklejania gumy w body? przecież to jeden pies body czy grip. Na nikoniarzach :mrgreen: czy nawet u nas było jest dużo tematów.
Najcieńsza taśma dwustronna będzie ok.
Kup specjalną taśmę 3m do podklejania gum w aparatach i wymień.
mateu-sz
20-11-2016, 18:07
mało tematów na temat podklejania gumy w body? przecież to jeden pies body czy grip.
zgadza się ale chciałem być konkretny w swoim pytaniu ;)
Taśma hmm raczej sie nie uda bo to dop. początek "awarii" wiec nawet nie wiem jak bym miał taki mały kawałek przykleić ;)
zgadza się ale chciałem być konkretny w swoim pytaniu ;)
Taśma hmm raczej sie nie uda bo to dop. początek "awarii" wiec nawet nie wiem jak bym miał taki mały kawałek przykleić ;)
Loctite, ale trzeba uważać na powierzchnię bo śladów kleju nie usuniesz, bezpieczniej Butaprenem
Taśma hmm raczej sie nie uda bo to dop. początek "awarii" wiec nawet nie wiem jak bym miał taki mały kawałek przykleić
Całość odklejasz. Czyścisz ze starej folii klejącej i na całą powierzchnię dajesz nową. Trzeba raz a dobrze bo jak tylko z brzegu to zaraz z drugiej strony ci wyjdzie. Żadnym klejem bo reagują z plastikiem i gumą oraz brudzą.
Całość odklejasz. Czyścisz ze starej folii klejącej i na całą powierzchnię dajesz nową. Trzeba raz a dobrze bo jak tylko z brzegu to zaraz z drugiej strony ci wyjdzie. Żadnym klejem bo reagują z plastikiem i gumą oraz brudzą.
Proponujesz oderwanie całej gumy kiedy do podklejenia jest pół centymetra gumy ? Jak się z kleju nie umie korzystać to faktycznie brudzi
Nie tylko o brudzenie chodzi. Często w konstrukcji aparatów i akcesoriów pod gumami są śrubki. Po przyklejeniu klejem podczas serwisowania będzie problem.
mateu-sz
21-11-2016, 19:25
adwaro wiem że chcesz dobrze poradzić ale to za mała "usterka"
podkleiłem i sądze ze jest oki jeśli chodzi o Butapren elastyczny łatwy do usunięcia jeśli wycieknie coś ;)
dziękuję
--- Kolejny post ---
Często w konstrukcji aparatów i akcesoriów pod gumami są śrubki. Po przyklejeniu klejem podczas serwisowania będzie problem. i tu masz 100% racji butapren usuwa się łatwo a tym bardziej że to batteryGrip więc pod gumą nie ma nic :) przynajmniej w tym miejscu ;)
Te pol centymetra jest wlasnie decydujace :-).Tylko dokladnie sie przyjrzyj , jak jest przyczyna odklejenia.Najczesciej powodem sa tluste i spocone lapska , z ktorych ta mieszanina przenika wglab gumy , bo to jest takie tworzywo, ktore tluszcze chlonie i pod ich wplywem puchnie ( jakies pewnie EPDM).Mozna to sprobowac wygotowac w wodzie , ewentualnie wymoczyc w spiytusie izopropylowym albo wymyc benzyna ekstrakcyjna a potem mocno wygrzac np opalarka ( ale tak strumieniem powietrza o temperaturze nie wiekszej niz 200') - jest szansa, ze wroci do poprzednich wymiarow i da sie na tasme przymocowac. Przy obrobce termicznej trzeba zadbac o nadanie wlasciwego ksztaltu, co pomoze uniknac wstepnych naprezen po montazu. Butapren nie klei tej gumy, ale jako chwilowy ratunek mozna go sprobowac polozyc, bo nie niszczy tworzywa korpusu i latwo go potem usunac.Tylko techniki klejenia trzeba pilnowac.
Te pol centymetra jest wlasnie decydujace :-).Tylko dokladnie sie przyjrzyj , jak jest przyczyna odklejenia.Najczesciej powodem sa tluste i spocone lapska , z ktorych ta mieszanina przenika wglab gumy , bo to jest takie tworzywo, ktore tluszcze chlonie i pod ich wplywem puchnie ( jakies pewnie EPDM).Mozna to sprobowac wygotowac w wodzie , ewentualnie wymoczyc w spiytusie izopropylowym albo wymyc benzyna ekstrakcyjna a potem mocno wygrzac np opalarka ( ale tak strumieniem powietrza o temperaturze nie wiekszej niz 200') - jest szansa, ze wroci do poprzednich wymiarow i da sie na tasme przymocowac. Przy obrobce termicznej trzeba zadbac o nadanie wlasciwego ksztaltu, co pomoze uniknac wstepnych naprezen po montazu. Butapren nie klei tej gumy, ale jako chwilowy ratunek mozna go sprobowac polozyc, bo nie niszczy tworzywa korpusu i latwo go potem usunac.Tylko techniki klejenia trzeba pilnowac.
Reasumując trzeba myć ręce nim się weźmie aparat w łapska. Mam na koncie kilkadziesiąt korpusów analogowych w których gumy są podklejone butaprenem do metalu i plastiku, wszystko się trzyma już wiele lat, nic się nie odkleja. Tak jak napisałeś ważna jest technika, nie bez znaczenia jest tez fakt ze obecny butapren nie przypomina już tego sprzed lat. Jeżeli zareaguje się odpowiednio wcześnie na odklejającą się gumę to unikniemy też jej rozciągnięcia.
mateu-sz
23-11-2016, 13:48
Butapren nie klei tej gumy,ej no póki co trzyma się całkiem dobrze :) no ale fakt po kilku h w dłoni sie okaże :)
--- Kolejny post ---
Jeżeli zareaguje się odpowiednio wcześnie na odklejającą się gumę to unikniemy też jej rozciągnięcia.
i dlatego prosiłem o pomoc od razu i nie czekałem aż guma do połowy zejdzie :)
Trzyma, bo ma dosc silna adhezje , czesto wystarczajaca do podklejenia tej "gumy" ale to nie jest klejenie trwale. Te gumy sie nie rozciagaja. Te gumy bardzo pieknie puchna...
mateu-sz
24-12-2016, 08:54
dziwne ponownie ten sam problem w tym samym miejscu . . . czas chyba poszukać czegoś bardziej "profesjonalnego".