Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Podklejanie battery gripy

Bywalec Awatar mateu-sz

Domyślnie Podklejanie battery gripy

widziałem gdzieś rozmowę na temat podklejania ale nie mogę go odszukać, były tam rady czym najlepiej podkleić
    nie chce czekać aż będzie za późno. proszę o konkretne podpowiedzi

http://pictub.club/image/hdAaZ
    Eos 7d II + GRIP +100-400 IS II USM + 50 1.4 + 10-22 3.5, + 90 2.8 + 18-200 3.5 + 500 6.3 + 430EXIII-RT
    a reszta to już dodatki

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Podklejanie battery gripy

mało tematów na temat podklejania gumy w body? przecież to jeden pies body czy grip. Na nikoniarzach czy nawet u nas było jest dużo tematów.
    Najcieńsza taśma dwustronna będzie ok.
    Ostatnio edytowane przez salas ; 19-11-2016 o 11:05
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Kup specjalną taśmę 3m do podklejania gum w aparatach i wymień.
    R3 + RF85LDS

Bywalec Awatar mateu-sz

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    mało tematów na temat podklejania gumy w body? przecież to jeden pies body czy grip.
    zgadza się ale chciałem być konkretny w swoim pytaniu
    Taśma hmm raczej sie nie uda bo to dop. początek "awarii" wiec nawet nie wiem jak bym miał taki mały kawałek przykleić
    Eos 7d II + GRIP +100-400 IS II USM + 50 1.4 + 10-22 3.5, + 90 2.8 + 18-200 3.5 + 500 6.3 + 430EXIII-RT
    a reszta to już dodatki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez mateu-sz Zobacz posta
    zgadza się ale chciałem być konkretny w swoim pytaniu
    Taśma hmm raczej sie nie uda bo to dop. początek "awarii" wiec nawet nie wiem jak bym miał taki mały kawałek przykleić
    Loctite, ale trzeba uważać na powierzchnię bo śladów kleju nie usuniesz, bezpieczniej Butaprenem

Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez mateu-sz Zobacz posta
    Całość odklejasz. Czyścisz ze starej folii klejącej i na całą powierzchnię dajesz nową. Trzeba raz a dobrze bo jak tylko z brzegu to zaraz z drugiej strony ci wyjdzie. Żadnym klejem bo reagują z plastikiem i gumą oraz brudzą.
    Ostatnio edytowane przez adawro ; 20-11-2016 o 21:26
    R3 + RF85LDS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Całość odklejasz. Czyścisz ze starej folii klejącej i na całą powierzchnię dajesz nową. Trzeba raz a dobrze bo jak tylko z brzegu to zaraz z drugiej strony ci wyjdzie. Żadnym klejem bo reagują z plastikiem i gumą oraz brudzą.
    Proponujesz oderwanie całej gumy kiedy do podklejenia jest pół centymetra gumy ? Jak się z kleju nie umie korzystać to faktycznie brudzi

Miasto
    Ursynów

Nie tylko o brudzenie chodzi. Często w konstrukcji aparatów i akcesoriów pod gumami są śrubki. Po przyklejeniu klejem podczas serwisowania będzie problem.
    R3 + RF85LDS

Bywalec Awatar mateu-sz

adwaro wiem że chcesz dobrze poradzić ale to za mała "usterka"
    podkleiłem i sądze ze jest oki jeśli chodzi o Butapren elastyczny łatwy do usunięcia jeśli wycieknie coś
    dziękuję

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Często w konstrukcji aparatów i akcesoriów pod gumami są śrubki. Po przyklejeniu klejem podczas serwisowania będzie problem.
    i tu masz 100% racji butapren usuwa się łatwo a tym bardziej że to batteryGrip więc pod gumą nie ma nic przynajmniej w tym miejscu
    a reszta to już dodatki

Uzależniony

Te pol centymetra jest wlasnie decydujace :-).Tylko dokladnie sie przyjrzyj , jak jest przyczyna odklejenia.Najczesciej powodem sa tluste i spocone lapska , z ktorych ta mieszanina przenika wglab gumy , bo to jest takie tworzywo, ktore tluszcze chlonie i pod ich wplywem puchnie ( jakies pewnie EPDM).Mozna to sprobowac wygotowac w wodzie , ewentualnie wymoczyc w spiytusie izopropylowym albo wymyc benzyna ekstrakcyjna a potem mocno wygrzac np opalarka ( ale tak strumieniem powietrza o temperaturze nie wiekszej niz 200') - jest szansa, ze wroci do poprzednich wymiarow i da sie na tasme przymocowac. Przy obrobce termicznej trzeba zadbac o nadanie wlasciwego ksztaltu, co pomoze uniknac wstepnych naprezen po montazu. Butapren nie klei tej gumy, ale jako chwilowy ratunek mozna go sprobowac polozyc, bo nie niszczy tworzywa korpusu i latwo go potem usunac.Tylko techniki klejenia trzeba pilnowac.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów