widziałem gdzieś rozmowę na temat podklejania![]()
![]()
![]()
ale nie mogę go odszukać, były tam rady czym najlepiej podkleić
nie chce czekać aż będzie za późno. proszę o konkretne podpowiedzi
http://pictub.club/image/hdAaZ
widziałem gdzieś rozmowę na temat podklejania![]()
![]()
![]()
ale nie mogę go odszukać, były tam rady czym najlepiej podkleić
nie chce czekać aż będzie za późno. proszę o konkretne podpowiedzi
http://pictub.club/image/hdAaZ
Eos 7d II + GRIP +100-400 IS II USM + 50 1.4 + 10-22 3.5, + 90 2.8 + 18-200 3.5 + 500 6.3 + 430EXIII-RT
a reszta to już dodatki
mało tematów na temat podklejania gumy w body? przecież to jeden pies body czy grip. Na nikoniarzachczy nawet u nas było jest dużo tematów.
Najcieńsza taśma dwustronna będzie ok.
Ostatnio edytowane przez salas ; 19-11-2016 o 11:05
SONY
Kup specjalną taśmę 3m do podklejania gum w aparatach i wymień.
R3 + RF85LDS
Eos 7d II + GRIP +100-400 IS II USM + 50 1.4 + 10-22 3.5, + 90 2.8 + 18-200 3.5 + 500 6.3 + 430EXIII-RT
a reszta to już dodatki
Ostatnio edytowane przez adawro ; 20-11-2016 o 21:26
R3 + RF85LDS
Nie tylko o brudzenie chodzi. Często w konstrukcji aparatów i akcesoriów pod gumami są śrubki. Po przyklejeniu klejem podczas serwisowania będzie problem.
R3 + RF85LDS
adwaro wiem że chcesz dobrze poradzić ale to za mała "usterka"
podkleiłem i sądze ze jest oki jeśli chodzi o Butapren elastyczny łatwy do usunięcia jeśli wycieknie coś
dziękuję
--- Kolejny post ---
i tu masz 100% racji butapren usuwa się łatwo a tym bardziej że to batteryGrip więc pod gumą nie ma nicprzynajmniej w tym miejscu
![]()
a reszta to już dodatki
Te pol centymetra jest wlasnie decydujace :-).Tylko dokladnie sie przyjrzyj , jak jest przyczyna odklejenia.Najczesciej powodem sa tluste i spocone lapska , z ktorych ta mieszanina przenika wglab gumy , bo to jest takie tworzywo, ktore tluszcze chlonie i pod ich wplywem puchnie ( jakies pewnie EPDM).Mozna to sprobowac wygotowac w wodzie , ewentualnie wymoczyc w spiytusie izopropylowym albo wymyc benzyna ekstrakcyjna a potem mocno wygrzac np opalarka ( ale tak strumieniem powietrza o temperaturze nie wiekszej niz 200') - jest szansa, ze wroci do poprzednich wymiarow i da sie na tasme przymocowac. Przy obrobce termicznej trzeba zadbac o nadanie wlasciwego ksztaltu, co pomoze uniknac wstepnych naprezen po montazu. Butapren nie klei tej gumy, ale jako chwilowy ratunek mozna go sprobowac polozyc, bo nie niszczy tworzywa korpusu i latwo go potem usunac.Tylko techniki klejenia trzeba pilnowac.