Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zakup Canon 5d mk III in late 2016 [help]

lostInTheForest
18-11-2016, 12:22
Hej,

Chciałbym się przesiąść na FF w tym roku i zastanawiam się czy zakup 5d mk III w 4,5 roku po jego premierze to dobry pomysł. Wiadomo, wyszła niedawno nowa wersja IV ale jej cena w stosunku do III powala i mógłbym za nią kupić trójkę i jakieś niezłe szkło. Podróżuję głównie po świecie, czasami zrobię jakiś portret, reportaż z demonstracji, architekturę... i takie są moje główne potrzeby.

Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć czy zakup trójki w tym momencie to dobry pomysł? Jeśli tak/nie to dlaczego?

Dzięki :)

CYNIG
18-11-2016, 12:29
Miałem podobny dylemat kilka miesięcy temu. Mając podobny profil fotografowania jak ten który opisujesz, używałem EOS5d i dobrze mi było z nim :). Niestety w pewnym momencie zdałem sobie sprawę, że zaczyna mnie ograniczać pod względem czułości (fotografowanie wewnątrz cerkwi, klasztorów itp). Myślałem o 5d mIV ale po konfrontacji ceny z jakością w stosunku do 5d mIII podjąłem decyzję o zakupie tego ostatniego. Na dzień dzisiejszy nie widzę w nim żadnych cech które by mnie ograniczały w fotografowaniu.

aptur
18-11-2016, 12:29
Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć czy zakup trójki w tym momencie to dobry pomysł? Jeśli tak/nie to dlaczego?

Kupuj 5DIII i nic się nie obawiaj, że już minęło trochę czasu od daty premiery. Jakość obrazu jest praktycznie taka sama. Może z lekkim plusem dla 5DIV jeśli chodzi rozpiętość tonalną no i wyższą rozdzielczość ale dla twojego zastosowania nie ma to znaczenia.

CYNIG
18-11-2016, 12:35
aptur - te wyższe rozdzielczości powoli można zacząć traktować jako "przekleństwo" fotografa :)
Oczywiście piszę o typowym statystycznym fotografie. Pliki coraz większe, komputery zamula o miejscu na dyskach nie wspominając. A na końcu pokazujemy je na monitorach albo mikrowydrukach. Ilu z nas regularnie drukuje swoje prace w formacie np 50x70cm? A do tego te ca 20 megapikseli wystarczą w zupełności.

becekpl
18-11-2016, 13:18
to kiepski pomysl
poczekaj jeszcze

saxjas
18-11-2016, 13:59
Wybór 5DIII to dobra słuszna opcja, najlepiej gdyby był niewyeksploatowany i miał gwarancję.

aptur
18-11-2016, 14:04
Wybór 5DIII to dobra słuszna opcja, najlepiej gdyby był niewyeksploatowany i miał gwarancję.

No jak kolega kupi nową sztukę, to będzie duża szansa na to aby nie był wyeksploatowany i miał gwarancję. Choć słyszałem, że pewnej sieci handlowej nie jest to takie oczywiste :mrgreen:

lostInTheForest
18-11-2016, 14:43
to kiepski pomysl
poczekaj jeszcze
Czwórka stanieje pewnie o jakieś 2k pln pytanie tylko kiedy? Czy ktoś pamięta jak to było przy trójce ? Niedługo święta więc może będzie jakaś promocja cenowa na IV?

--- Kolejny post ---

aptur - te wyższe rozdzielczości powoli można zacząć traktować jako "przekleństwo" fotografa :)
Oczywiście piszę o typowym statystycznym fotografie. Pliki coraz większe, komputery zamula o miejscu na dyskach nie wspominając. A na końcu pokazujemy je na monitorach albo mikrowydrukach. Ilu z nas regularnie drukuje swoje prace w formacie np 50x70cm? A do tego te ca 20 megapikseli wystarczą w zupełności.

Coraz więcej ludzi będzie miało monitory 4K o dużej gęstości pixeli. Wtedy chyba duża rozdzielczość ma znaczenie, czy się mylę?

aptur
18-11-2016, 14:48
Niedługo święta więc może będzie jakaś promocja cenowa na IV?

Zapomnij. Przed świętami wszystko drożeje bo jest owczy pęd zakupów. Zresztą zobacz co się dzieje z walutą. Taniej to może być w przyszłym roku choć wątpię.

CYNIG
18-11-2016, 15:11
lostInTheForest - zobacz w jakiej wielkości są prezentowane pliki na obecnie używanych monitorach. Podpowiem, popularne serwisy wymagają aby max wielkość na dłuższym boku miała około 1000 pikseli. Oczywiście czort wie co będzie za 5-10-15 lat ale wtedy to i pewnie korpus będzie kolejny.

nie chcę się wdawać w dysputy teoretyczne w stylu ile diabłów mieści się na czubku szpilki. Każdy dobiera sprzęt pod swoje wymagania, jednak przedstawiłem, jak mi się wydaje, parę argumentów aby nie dać się wkręcić w pikselowy wyścig szczurów.

becekpl
18-11-2016, 17:48
Czwórka stanieje pewnie o jakieś 2k pln pytanie tylko kiedy? Czy ktoś pamięta jak to było przy trójce ? Niedługo święta więc może będzie jakaś promocja cenowa na IV?

--- Kolejny post ---

a jakie to ma znaczenie? masz dużo czasu
optymalny czas zakupu body to 6,3 r po premierze

rafels3
18-11-2016, 18:42
Przy galopujących kursach walut to raczej wszystko zacznie drożeć. Swój 5d3 kupowałem w grudniu 2014r. za 9800zł. Dzisiaj 10800zł a dolar 4,20zł :shock:

zdebik
18-11-2016, 20:02
Gdy bralem do reki moja 5'ke w sobote jeszcze robila zdjecia i jakos jej to nie obchodzilo, ze wyszla 4'ta wersja.

Niestety ceny sa z (_._) i stoi dosc wysoko. Na pocieszenie mozna zobaczyc cene wer. Mk4.

mariusz2704
18-11-2016, 23:44
Hej,

Chciałbym się przesiąść na FF w tym roku i zastanawiam się czy zakup 5d mk III w 4,5 roku po jego premierze to dobry pomysł. Wiadomo, wyszła niedawno nowa wersja IV ale jej cena w stosunku do III powala i mógłbym za nią kupić trójkę i jakieś niezłe szkło. Podróżuję głównie po świecie, czasami zrobię jakiś portret, reportaż z demonstracji, architekturę... i takie są moje główne potrzeby.

Raczej mark IV za tę cenę nie ma co kupować. Kupuj używkę 5dIII z dobrej ręki albo poczekaj kilka miesięcy może 6d II się pojawi.

zdebik
18-11-2016, 23:55
Wlasnie zobaczylem, ze w UK 24-70 2.8 II stoi 1999 funtow (byl kilka tygodni po 1400). Przy tych cenach nie oplaca sie narazie niczego kupowac.

pan.kolega
19-11-2016, 01:56
Wlasnie zobaczylem, ze w UK 24-70 2.8 II stoi 1999 funtow (byl kilka tygodni po 1400). Przy tych cenach nie oplaca sie narazie niczego kupowac.

Bogać tam, w amazon.uk stoi po Ł1580 a w amazon.com leży po $1749....bez paniki.8-)
A w PL widzę ceny jakby dolar był po 3.67 PLN. Więc może podrożeć. Trzeba kupować teraz póki tanio.:shock::p

zdebik
19-11-2016, 02:03
Bogać tam, w amazon.uk stoi po Ł1580 a w amazon.com leży po $1749....bez paniki.8-)
A w PL widzę ceny jakby dolar był po 3.67 PLN. Więc może wzrosnąć. Trzeba kupować teraz.:shock:
Mowie o oficjalnej dystrybucji w UK (najwieksze sklepy).

tkosiada
19-11-2016, 10:56

Tak to wygląda
http://www.camerapricebuster.co.uk/Canon/Canon-EF-lenses/Canon-EF-24-70mm-f2.8L-II-USM-Lens

jinks
19-11-2016, 13:19
Hej,

Przy tych zastosowaniach pomyśl o 6d. Zostanie sporo kasy. Jeśli koniecznie będziesz chciał wydać wszystko - lepiej kupić obiektywy.

6d jest bardziej kompaktowy, ma lepszą matrycę, gps a af w tych zastosowaniach w zupełności wystarczający.

Miałem pół roku 6d i zmieniłem na 5dmkIII tylko ze względu na af, ale moje główne zastosowanie to reportaż ślubny. Gdyby af był lepszy w życiu bym nie zamieniał :)

Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

_igi
19-11-2016, 15:56
Coraz więcej ludzi będzie miało monitory 4K o dużej gęstości pixeli. Wtedy chyba duża rozdzielczość ma znaczenie, czy się mylę?

4K to ledwo 8 mpix, więc dalej pliki 16-20mpix to aż nadto. 30-50mpix jest przydatne jeśli często drukujemy w formacie 100x150cm wzwyż, chociaż nawet w tym przypadku tłuściutkie 20 mpix robią robotę.

--- Kolejny post ---

Przy tych zastosowaniach pomyśl o 6d. Zostanie sporo kasy. Jeśli koniecznie będziesz chciał wydać wszystko - lepiej kupić obiektywy.

6d jest bardziej kompaktowy, ma lepszą matrycę, gps a af w tych zastosowaniach w zupełności wystarczający.

Miałem pół roku 6d i zmieniłem na 5dmkIII tylko ze względu na af, ale moje główne zastosowanie to reportaż ślubny. Gdyby af był lepszy w życiu bym nie zamieniał :)

To też niezły pomysł, za różnicę w cenie można zgarnąć fajne szkiełko albo drugi aparat do szybkich zdjęć (7D / 70D). Używam 6D od ponad trzech lat do tych zastosowań i poza kulawym trybem AI Servo aparat jest naprawdę świetny, sama jakość zdjęć jest nawet lepsza niż z 5D3.

radiki
20-11-2016, 17:47
Również polecam w tym przypadku 6D.

lostInTheForest
20-11-2016, 21:58
Rozumiem z czego wynikają sugestie odnośnie 6D, to świetna puszka ff, jednak w porównaniu z 5dmkIII: pokrycie kadru 97% vs 100% (w moim dotychczasowym 70D jest 98% i coraz częściej zaczęło mi to przeszkadzać), autofocus 11 punktowy vs 61 (praktycznie zawsze jadę na manualu i wybieram sobie punkt ręcznie, w 70D jest ich 19) no i ostatnia rzecz to ilośc zdjęć seryjnych, dla mnie 7f/s w 70D to wartość idealna, 5dmkIII ma ich 6 co trochę zasmuca, jednak 6D to już 4,5. Widać, że 6D jest pozycjonowany gdzieś poniżej trójki, jakby był okrojony z całkiem używalnych funkcji, które są już dostępne w modelu wyższym. Będę płakał jeśli zdecyduję się na zakup IV xD jednak jeszcze nie zdecydowałem bo przemawia do mnie bardziej III funkcjonalność/cena. Dzięki za komentarze ! :)

jinks
20-11-2016, 22:34
Widzę, że koszty nie mają znaczenia. 5d mk IV to aparat bezkompromisowy z tych 3. Jeśli sprzęt ma być najlepszy to król jest tyko jeden :)

adawro
20-11-2016, 23:41
Jeśli sprzęt ma być najlepszy to król jest tyko jeden
Czyli 1DXmkII ?

lostInTheForest
20-11-2016, 23:57
Czyli 1DXmkII ?

prawie pół kilo cięższy od IV, nie wyobrażam sobie chodzić z taką cegłą (tak jakby ciężar a nie cena był tutaj głównym problemem, 26k pln, sorry to nie dla mnie)

merida
21-11-2016, 00:34
Wymieniłem ostatnio jedno 6d na 5d3, więc dorzucę kilka słów od siebie. Aparat sporo cięższy. Af bez pewniejszy niż 6d,a używając bocznych bez porównania, po prostu trafiają tak jak*środkowy. Wystawiłem na sprzedaż Sigmę 35art, którą jak teraz pobawiłem się na skrajnych punktach af, to pokazała swoje drugie oblicze i pewnie zostanie ze mną dalej przyspawana do piątki :) . W gorszych warunkach oświetleniowych af z 5d3 wolniej niż 6d ustawia ostrość, natomiast jakby bardziej precyzyjnie. Body używam do reporterki i mimo, iż jest lepszy w kilku kwestiach od 6d, to mając ograniczony budżet lepiej mieć 2x6d niż 5d3+cropa. 6d wydaje się*najlepszym wyborem w Canonie pod względem cena/jakość, ale gdybym kompletował sprzęt od zera, wziąłbym Nikona. Mimo wszystko 5d3 to pierwsza puszka, w której nic mi nie brakuje i jestem w 100% z niej zadowolony. Już wiem, że jako kolejne główne body będzie kiedyś 5d4 :mrgreen:

radiki
21-11-2016, 09:10
Warto przeczytać: Jak głupio wydać pieniądze na lustrzankę cyfrową – cz. 1 | FotoTok (http://blog.foto-net.pl/5dczy6d/)

kmeg
21-11-2016, 10:49
Warto przeczytać: Jak głupio wydać pieniądze na lustrzankę cyfrową – cz. 1 | FotoTok (http://blog.foto-net.pl/5dczy6d/)

Ja bym poszedł dalej, manualnymi szkłami też można robić dobre zdjęcia a są też ludzie co bez problemu zrobią nawet nimi ujęcia "dynamiczne". Po co więc przepłacać za szkła z AF? Jeśli kogoś stać na 5D to kupuje 5D, jeśli kogoś nie stać a chce FF to kupuje 6D, proste. Dorabianie do tego teorii jak w tym blogu jest trochę śmieszne. Życie to sztuka wyborów gdzie najczęściej ograniczeniami są finanse i szkoda sobie dorabiać do tego teorii. Producenci wiadomo chcą zarobić jak najwięcej stosując profilowanie sprzętu, etc. Przewaga 6d jest jedna - jest to po prostu mniejszy lżejszy i tańszy korpus (i może z minimalnie lepszą matrycą + trochę lepszym środkowym punktem). I tyle. Wszystko inne jest lepsze w 5Dmk3.

radiki
21-11-2016, 10:54
Przewaga 6d jest jedna - jest to po prostu mniejszy lżejszy i tańszy korpus (i może z minimalnie lepszą matrycą + trochę lepszym środkowym punktem).
To już nie jedna, a cztery przewagi. Ale masz absolutnie rację, wybór między tymi dwoma puszkami zależy od potrzeb.

becekpl
21-11-2016, 12:10
no le jak masz w kieszeni 500 zeta to wszystko co powyżej to głupota i zbytek
taki zamysł przyświecał temu co pisał ten artykuł
na szczęście nic poniżej camera obscura nie ma

jinks
21-11-2016, 19:16
Czyli 1DXmkII ?

Racja! Jak się bawić...to się bawić :)