Zobacz pełną wersję : Zakup Canon 5d mk III in late 2016 [help]
lostInTheForest
18-11-2016, 12:22
Hej,
Chciałbym się przesiąść na FF w tym roku i zastanawiam się czy zakup 5d mk III w 4,5 roku po jego premierze to dobry pomysł. Wiadomo, wyszła niedawno nowa wersja IV ale jej cena w stosunku do III powala i mógłbym za nią kupić trójkę i jakieś niezłe szkło. Podróżuję głównie po świecie, czasami zrobię jakiś portret, reportaż z demonstracji, architekturę... i takie są moje główne potrzeby.
Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć czy zakup trójki w tym momencie to dobry pomysł? Jeśli tak/nie to dlaczego?
Dzięki :)
Miałem podobny dylemat kilka miesięcy temu. Mając podobny profil fotografowania jak ten który opisujesz, używałem EOS5d i dobrze mi było z nim :). Niestety w pewnym momencie zdałem sobie sprawę, że zaczyna mnie ograniczać pod względem czułości (fotografowanie wewnątrz cerkwi, klasztorów itp). Myślałem o 5d mIV ale po konfrontacji ceny z jakością w stosunku do 5d mIII podjąłem decyzję o zakupie tego ostatniego. Na dzień dzisiejszy nie widzę w nim żadnych cech które by mnie ograniczały w fotografowaniu.
Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć czy zakup trójki w tym momencie to dobry pomysł? Jeśli tak/nie to dlaczego?
Kupuj 5DIII i nic się nie obawiaj, że już minęło trochę czasu od daty premiery. Jakość obrazu jest praktycznie taka sama. Może z lekkim plusem dla 5DIV jeśli chodzi rozpiętość tonalną no i wyższą rozdzielczość ale dla twojego zastosowania nie ma to znaczenia.
aptur - te wyższe rozdzielczości powoli można zacząć traktować jako "przekleństwo" fotografa :)
Oczywiście piszę o typowym statystycznym fotografie. Pliki coraz większe, komputery zamula o miejscu na dyskach nie wspominając. A na końcu pokazujemy je na monitorach albo mikrowydrukach. Ilu z nas regularnie drukuje swoje prace w formacie np 50x70cm? A do tego te ca 20 megapikseli wystarczą w zupełności.
to kiepski pomysl
poczekaj jeszcze
Wybór 5DIII to dobra słuszna opcja, najlepiej gdyby był niewyeksploatowany i miał gwarancję.
Wybór 5DIII to dobra słuszna opcja, najlepiej gdyby był niewyeksploatowany i miał gwarancję.
No jak kolega kupi nową sztukę, to będzie duża szansa na to aby nie był wyeksploatowany i miał gwarancję. Choć słyszałem, że pewnej sieci handlowej nie jest to takie oczywiste :mrgreen:
lostInTheForest
18-11-2016, 14:43
to kiepski pomysl
poczekaj jeszcze
Czwórka stanieje pewnie o jakieś 2k pln pytanie tylko kiedy? Czy ktoś pamięta jak to było przy trójce ? Niedługo święta więc może będzie jakaś promocja cenowa na IV?
--- Kolejny post ---
aptur - te wyższe rozdzielczości powoli można zacząć traktować jako "przekleństwo" fotografa :)
Oczywiście piszę o typowym statystycznym fotografie. Pliki coraz większe, komputery zamula o miejscu na dyskach nie wspominając. A na końcu pokazujemy je na monitorach albo mikrowydrukach. Ilu z nas regularnie drukuje swoje prace w formacie np 50x70cm? A do tego te ca 20 megapikseli wystarczą w zupełności.
Coraz więcej ludzi będzie miało monitory 4K o dużej gęstości pixeli. Wtedy chyba duża rozdzielczość ma znaczenie, czy się mylę?
Niedługo święta więc może będzie jakaś promocja cenowa na IV?
Zapomnij. Przed świętami wszystko drożeje bo jest owczy pęd zakupów. Zresztą zobacz co się dzieje z walutą. Taniej to może być w przyszłym roku choć wątpię.
lostInTheForest - zobacz w jakiej wielkości są prezentowane pliki na obecnie używanych monitorach. Podpowiem, popularne serwisy wymagają aby max wielkość na dłuższym boku miała około 1000 pikseli. Oczywiście czort wie co będzie za 5-10-15 lat ale wtedy to i pewnie korpus będzie kolejny.
nie chcę się wdawać w dysputy teoretyczne w stylu ile diabłów mieści się na czubku szpilki. Każdy dobiera sprzęt pod swoje wymagania, jednak przedstawiłem, jak mi się wydaje, parę argumentów aby nie dać się wkręcić w pikselowy wyścig szczurów.
Czwórka stanieje pewnie o jakieś 2k pln pytanie tylko kiedy? Czy ktoś pamięta jak to było przy trójce ? Niedługo święta więc może będzie jakaś promocja cenowa na IV?
--- Kolejny post ---
a jakie to ma znaczenie? masz dużo czasu
optymalny czas zakupu body to 6,3 r po premierze
Przy galopujących kursach walut to raczej wszystko zacznie drożeć. Swój 5d3 kupowałem w grudniu 2014r. za 9800zł. Dzisiaj 10800zł a dolar 4,20zł :shock:
Gdy bralem do reki moja 5'ke w sobote jeszcze robila zdjecia i jakos jej to nie obchodzilo, ze wyszla 4'ta wersja.
Niestety ceny sa z (_._) i stoi dosc wysoko. Na pocieszenie mozna zobaczyc cene wer. Mk4.
mariusz2704
18-11-2016, 23:44
Hej,
Chciałbym się przesiąść na FF w tym roku i zastanawiam się czy zakup 5d mk III w 4,5 roku po jego premierze to dobry pomysł. Wiadomo, wyszła niedawno nowa wersja IV ale jej cena w stosunku do III powala i mógłbym za nią kupić trójkę i jakieś niezłe szkło. Podróżuję głównie po świecie, czasami zrobię jakiś portret, reportaż z demonstracji, architekturę... i takie są moje główne potrzeby.
Raczej mark IV za tę cenę nie ma co kupować. Kupuj używkę 5dIII z dobrej ręki albo poczekaj kilka miesięcy może 6d II się pojawi.
Wlasnie zobaczylem, ze w UK 24-70 2.8 II stoi 1999 funtow (byl kilka tygodni po 1400). Przy tych cenach nie oplaca sie narazie niczego kupowac.
pan.kolega
19-11-2016, 01:56
Wlasnie zobaczylem, ze w UK 24-70 2.8 II stoi 1999 funtow (byl kilka tygodni po 1400). Przy tych cenach nie oplaca sie narazie niczego kupowac.
Bogać tam, w amazon.uk stoi po Ł1580 a w amazon.com leży po $1749....bez paniki.8-)
A w PL widzę ceny jakby dolar był po 3.67 PLN. Więc może podrożeć. Trzeba kupować teraz póki tanio.:shock::p
Bogać tam, w amazon.uk stoi po Ł1580 a w amazon.com leży po $1749....bez paniki.8-)
A w PL widzę ceny jakby dolar był po 3.67 PLN. Więc może wzrosnąć. Trzeba kupować teraz.:shock:
Mowie o oficjalnej dystrybucji w UK (najwieksze sklepy).
tkosiada
19-11-2016, 10:56
Tak to wygląda
http://www.camerapricebuster.co.uk/Canon/Canon-EF-lenses/Canon-EF-24-70mm-f2.8L-II-USM-Lens
Hej,
Przy tych zastosowaniach pomyśl o 6d. Zostanie sporo kasy. Jeśli koniecznie będziesz chciał wydać wszystko - lepiej kupić obiektywy.
6d jest bardziej kompaktowy, ma lepszą matrycę, gps a af w tych zastosowaniach w zupełności wystarczający.
Miałem pół roku 6d i zmieniłem na 5dmkIII tylko ze względu na af, ale moje główne zastosowanie to reportaż ślubny. Gdyby af był lepszy w życiu bym nie zamieniał :)
Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka
Coraz więcej ludzi będzie miało monitory 4K o dużej gęstości pixeli. Wtedy chyba duża rozdzielczość ma znaczenie, czy się mylę?
4K to ledwo 8 mpix, więc dalej pliki 16-20mpix to aż nadto. 30-50mpix jest przydatne jeśli często drukujemy w formacie 100x150cm wzwyż, chociaż nawet w tym przypadku tłuściutkie 20 mpix robią robotę.
--- Kolejny post ---
Przy tych zastosowaniach pomyśl o 6d. Zostanie sporo kasy. Jeśli koniecznie będziesz chciał wydać wszystko - lepiej kupić obiektywy.
6d jest bardziej kompaktowy, ma lepszą matrycę, gps a af w tych zastosowaniach w zupełności wystarczający.
Miałem pół roku 6d i zmieniłem na 5dmkIII tylko ze względu na af, ale moje główne zastosowanie to reportaż ślubny. Gdyby af był lepszy w życiu bym nie zamieniał :)
To też niezły pomysł, za różnicę w cenie można zgarnąć fajne szkiełko albo drugi aparat do szybkich zdjęć (7D / 70D). Używam 6D od ponad trzech lat do tych zastosowań i poza kulawym trybem AI Servo aparat jest naprawdę świetny, sama jakość zdjęć jest nawet lepsza niż z 5D3.
Również polecam w tym przypadku 6D.
lostInTheForest
20-11-2016, 21:58
Rozumiem z czego wynikają sugestie odnośnie 6D, to świetna puszka ff, jednak w porównaniu z 5dmkIII: pokrycie kadru 97% vs 100% (w moim dotychczasowym 70D jest 98% i coraz częściej zaczęło mi to przeszkadzać), autofocus 11 punktowy vs 61 (praktycznie zawsze jadę na manualu i wybieram sobie punkt ręcznie, w 70D jest ich 19) no i ostatnia rzecz to ilośc zdjęć seryjnych, dla mnie 7f/s w 70D to wartość idealna, 5dmkIII ma ich 6 co trochę zasmuca, jednak 6D to już 4,5. Widać, że 6D jest pozycjonowany gdzieś poniżej trójki, jakby był okrojony z całkiem używalnych funkcji, które są już dostępne w modelu wyższym. Będę płakał jeśli zdecyduję się na zakup IV xD jednak jeszcze nie zdecydowałem bo przemawia do mnie bardziej III funkcjonalność/cena. Dzięki za komentarze ! :)
Widzę, że koszty nie mają znaczenia. 5d mk IV to aparat bezkompromisowy z tych 3. Jeśli sprzęt ma być najlepszy to król jest tyko jeden :)
Jeśli sprzęt ma być najlepszy to król jest tyko jeden
Czyli 1DXmkII ?
lostInTheForest
20-11-2016, 23:57
Czyli 1DXmkII ?
prawie pół kilo cięższy od IV, nie wyobrażam sobie chodzić z taką cegłą (tak jakby ciężar a nie cena był tutaj głównym problemem, 26k pln, sorry to nie dla mnie)
Wymieniłem ostatnio jedno 6d na 5d3, więc dorzucę kilka słów od siebie. Aparat sporo cięższy. Af bez pewniejszy niż 6d,a używając bocznych bez porównania, po prostu trafiają tak jak*środkowy. Wystawiłem na sprzedaż Sigmę 35art, którą jak teraz pobawiłem się na skrajnych punktach af, to pokazała swoje drugie oblicze i pewnie zostanie ze mną dalej przyspawana do piątki :) . W gorszych warunkach oświetleniowych af z 5d3 wolniej niż 6d ustawia ostrość, natomiast jakby bardziej precyzyjnie. Body używam do reporterki i mimo, iż jest lepszy w kilku kwestiach od 6d, to mając ograniczony budżet lepiej mieć 2x6d niż 5d3+cropa. 6d wydaje się*najlepszym wyborem w Canonie pod względem cena/jakość, ale gdybym kompletował sprzęt od zera, wziąłbym Nikona. Mimo wszystko 5d3 to pierwsza puszka, w której nic mi nie brakuje i jestem w 100% z niej zadowolony. Już wiem, że jako kolejne główne body będzie kiedyś 5d4 :mrgreen:
Warto przeczytać: Jak gĹupio wydaÄ pieniÄ
dze na lustrzankÄ cyfrowÄ
â cz. 1 | FotoTok (http://blog.foto-net.pl/5dczy6d/)
Warto przeczytać: Jak gĹupio wydaÄ pieniÄ
dze na lustrzankÄ cyfrowÄ
â cz. 1 | FotoTok (http://blog.foto-net.pl/5dczy6d/)
Ja bym poszedł dalej, manualnymi szkłami też można robić dobre zdjęcia a są też ludzie co bez problemu zrobią nawet nimi ujęcia "dynamiczne". Po co więc przepłacać za szkła z AF? Jeśli kogoś stać na 5D to kupuje 5D, jeśli kogoś nie stać a chce FF to kupuje 6D, proste. Dorabianie do tego teorii jak w tym blogu jest trochę śmieszne. Życie to sztuka wyborów gdzie najczęściej ograniczeniami są finanse i szkoda sobie dorabiać do tego teorii. Producenci wiadomo chcą zarobić jak najwięcej stosując profilowanie sprzętu, etc. Przewaga 6d jest jedna - jest to po prostu mniejszy lżejszy i tańszy korpus (i może z minimalnie lepszą matrycą + trochę lepszym środkowym punktem). I tyle. Wszystko inne jest lepsze w 5Dmk3.
Przewaga 6d jest jedna - jest to po prostu mniejszy lżejszy i tańszy korpus (i może z minimalnie lepszą matrycą + trochę lepszym środkowym punktem).
To już nie jedna, a cztery przewagi. Ale masz absolutnie rację, wybór między tymi dwoma puszkami zależy od potrzeb.
no le jak masz w kieszeni 500 zeta to wszystko co powyżej to głupota i zbytek
taki zamysł przyświecał temu co pisał ten artykuł
na szczęście nic poniżej camera obscura nie ma
Czyli 1DXmkII ?
Racja! Jak się bawić...to się bawić :)