Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 1d mk II - co z tym zrobic?

sorter
16-11-2016, 20:02
Witam, jestem nowy wiec witam podwojnie.

Mam pytanko rynkowo - sprzetowe.
Otoz niedawno kupilem sobie nowego 6d i zostalem ze starym body 1d mk II. Generalnie ta jedyneczka (biorac pod uwage ze to juz dziadzio) nie jest w zlym stanie. Ma ok 120k na liczniku i wizualnie tez tylko kilka otarc bo to pancerne bydle. Jedyny znaczący mankament to bateria ktora wytrzymuje moze z pare godzin niezaleznie od warunkow.

I tutaj pojawia sie pytanie - czy jest jakikolwiek sens probowac to sprzedac (nawet na czesci). Bo szczerze mowiac nie chce mi sie wsadzac nowej migawki i nawet nie wiem czy sie da znalesc takowa. Albo czy sa jakies punkty skupu (zlomu)? Bo srednio mam co z tym body zrobic, a nie mam za bardzo czasu myslec nad tym i troche mi ciazy, bo z jednej strony sie czlowiek zwiazal i moze by wsadzil nowa migawke, a z drugiej moze wymienil na jakis gadzet w stylu flesza etc. DORADZCIE

Pozdrawiam! 8-)

Tom77
16-11-2016, 20:33
Witam, jestem nowy wiec witam podwojnie.

Otoz niedawno kupilem sobie nowego 6d i zostalem ze starym body 1d mk II. Generalnie ta jedyneczka (biorac pod uwage ze to juz dziadzio) nie jest w zlym stanie. Ma ok 120k na liczniku i wizualnie tez tylko kilka otarc bo to pancerne bydle. Jedyny znaczący mankament to bateria ktora wytrzymuje moze z pare godzin niezaleznie od warunkow.

I tutaj pojawia sie pytanie - czy jest jakikolwiek sens probowac to sprzedac (nawet na czesci). Bo szczerze mowiac nie chce mi sie wsadzac nowej migawki i nawet nie wiem czy sie da znalesc takowa. Albo czy sa jakies punkty skupu (zlomu)? Bo srednio mam co z tym body zrobic, a nie mam za bardzo czasu myslec nad tym i troche mi ciazy, bo z jednej strony sie czlowiek zwiazal i moze by wsadzil nowa migawke, a z drugiej moze wymienil na jakis gadzet w stylu flesza etc. DORADZCIE

Pozdrawiam! 8-)

Ja ją wezmę chętnie

sorter
16-11-2016, 21:05
Czad Tom, ale chetnie zapoznalbym sie z opiniami zanim bede gotowy na podjecie konkretnych akcji. Jest bezpieczna :)

Tom77
16-11-2016, 21:11
Czad Tom, ale chetnie zapoznalbym sie z opiniami zanim bede gotowy na podjecie konkretnych akcji. Jest bezpieczna :)

Nie wiem za bardzo nad czym się zastanawiać - wyrzuć ją, oddaj komuś albo wystaw na aukcji od 1 zł

becekpl
16-11-2016, 22:20
Jeszcze gdy chodziłem do podstawówki, to był tam taki Paweł, i ja jechałem na rowerze, i go spotkałem, i potem jeszcze pojechałem do biedronki na lody, i po drodze do domu wtedy jeszcze, już do domu pojechałem.

sorter
16-11-2016, 22:34
Wysoki poziom

pan.kolega
16-11-2016, 22:43
Jeszcze gdy chodziłem do podstawówki, to był tam taki Paweł, i ja jechałem na rowerze, i go spotkałem, i potem jeszcze pojechałem do biedronki na lody, i po drodze do domu wtedy jeszcze, już do domu pojechałem.

A to w Warszawie było? Do której szkoły chodziłeś?

tomfoot
16-11-2016, 22:46
Jakie pytanie takie odpowiedzi.

sorter
16-11-2016, 22:51
Powazne forum fotograficzne

Tom77
16-11-2016, 22:55
Powazne forum fotograficzne

Poważne i na wysokim poziomie. Nie wiesz co zrobić z tym aparatem to spytaj rodziców

zdebik
16-11-2016, 23:02
Wymien na 0.7.

sorter
16-11-2016, 23:06
Tak tez myslalem, ze tak bedzie. Pytam czy jest sens probowac sprzedac aparat i czy moze wiekszy sens ma jego modernizacja i ew. dalsze uzytkowanie. Dostaje odpowiedz z telewizyjnego mema bo przeciez
Poważne i na wysokim poziomie. Mysle, ze wiecej konstruktywnych odpowiedzi bym dostal pytajac o wyzszosc canona nad nikonem. A juz na pewno nie osmielilbym sie pytac o pomoc o ew. wycene tej puszki bo

mwitek
16-11-2016, 23:21
Wymien na 0.7.
Dam litra ☺

salas
16-11-2016, 23:38
Daje 100zl i na wysyłkę! Jak coś to priv! U mnie posłuży bo ten af w 6d to nie af, zdjec sie nie da robić :/

biodar
16-11-2016, 23:54
Pisz proponowaną cenę :)

zdebik
16-11-2016, 23:57
Juz drugie takie zapytanie, da sie ominac limit postow? Da!

salas
17-11-2016, 00:12
Juz drugie takie zapytanie, da sie ominac limit postow? Da!
Ale tu jest lepsze udawanie, ze wcale nie chce sprzedać [emoji38]

zdebik
17-11-2016, 00:13
Ale tu jest lepsze udawanie, ze wcale nie chce sprzedać [emoji38]
Panie ja sprzedac... gdzie tam :)

Piotr Frącala
17-11-2016, 00:23
Te jedynki miały gwarancję na migawkę do 200 tysięcy zdjęć, czyli trochę jeszcze podziała. Jak poszukasz - znajdziesz nową migawkę na Allegro, bywają. Znajdziesz też miejsce, gdzie Ci ją - jakby co - wymienią. Baterię też pewnie da się znaleźć bez problemu. Cen nie znam. Działające body z mało zajeżdżoną migawką można kupić u nas w okolicach 800 złotych. Ja bym zrobił coś z baterią i zostawił sobie puszkę bo to czołg i trudno go zajeździć. Oddać na złom jakoś niesportowo, ale ja dziwny jestem i mam ciągle pióro. którym sto lat temu pisałem maturę. Działa jak nowe.

radiki
17-11-2016, 00:30
Daje 100zl i na wysyłkę! Jak coś to priv! U mnie posłuży bo ten af w 6d to nie af, zdjec sie nie da robić :/
Daję 101PLN !! :)

mkamelg
17-11-2016, 00:58

I tutaj pojawia sie pytanie - czy jest jakikolwiek sens probowac to sprzedac (nawet na czesci).

Na Allegro masz dwie sztuki, jedna z przebiegiem poniżej 100000 a druga z przebiegiem ponad 1000000 klapnięć migawki:

1d mark ii, Aparaty cyfrowe - Allegro.pl (http://allegro.pl/aparaty-cyfrowe-110618?string=1d%20mark%20ii&bmatch=base-relevance-floki-5-ele-1-3-1018&order=m)

Wystaw swój za 1500 zł z wysyłką w cenie i czekaj na potencjalnego klienta.

Albo zakup jakiś zamiennik oryginalnego akumulatora i jak będzie współpracował dobrze z aparatem to go sobie zostaw na zapasie.

NP-E3 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=NP-E3&bmatch=base-relevance-floki-5-ele-1-3-1018)

_igi
19-11-2016, 16:01
Dam litra ☺

Przebijam, daję półtora, w ramach bonusu ogórki na zagrychę.

Co do puszki - ja bym ją zabił po prostu robiąc fajne zdjęcia w warunkach w których szkoda brać nowszy sprzęt.

adawro
19-11-2016, 19:26
Baterię też pewnie da się znaleźć bez problemu.
Baterie to najlepiej zregenerować poprzez wymianę wewnętrznych ogniw na eneloopy z fabrycznie przyspawanymi blaszkami dla łatwiejszego łączenia. Podobno warto zdjąć z nich etykiety aby się lepiej zmieściły.

cubbus
20-11-2016, 00:54
Jedynka ma jedną wadę w tej wersji. Niskie użyteczne ISO... baterie można kupić. Migawkę wymienić ale ISO nie da rady podnieść na użyteczny poziom powyżej 800. Bardzo lubiłem swoją 1. Ale właśnie przegrałem z szumami, bo poranne wyjścia na ptaki kończyły się frustracją po obejrzeniu tego co mam na karcie ;P