Zobacz pełną wersję : Adapter M42 z dandelionem - jaki?
fristajlor
09-10-2016, 21:22
Lata temu kupiłem adapter M42 wraz dandelionem. Wtedy kupiłem pierwszy lepszy i działał dobrze z 350D, potem z 40D a teraz okazuje się, że nie działa z 80D... w związku z tym chcę kupić nowy adapter - podobno te nowe są kompatybilne.
Pytanie czy brać czarny czy srebrny adapter? Czy taki srebrny nie powoduje pojawiania się odblasków na zdjęciach? Z moim dotychczasowym czarnym nie miałem problemów.
Jaka jest korzyść z dandelionów programowalnych? Rozumiem, że z jednej strony fajnie jest wiedzieć czym robione było zdjęcie, może być to też pomocne przy wyszukiwaniu zdjęć z konkretnego szkła oraz pewnie flash korzysta też z informacji o ogniskowej. Czy są jakieś jeszcze z tego korzyści?
Czytałem, że programowalne umożliwiają korekcje BF/FF - czy chodzi tu o funkcje aparatu czy faktycznie w samym dandelionie niezależnie od aparatu można ustawić też korektę?
Jak wygląda proces programowania? Zastanawiam się czy jest to proste i szybkie i mogę to robić zmieniając obiektyw czy lepiej kupić sobie takie 2-3 adaptery i mieć je dopasowane do często używanych obiektywów? Jeśli ktoś ma jakiś opis/instrukcję pokazującą jak wygląda programowanie to będę wdzięczny za przesłanie.
Na pewno będę brać adapter z blokadą bolca przesłony. Pytanie na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Jeśli ktoś ma jakiś sprawdzony adapter z dandelionem z Chin/Polski (działający z 80D) to będę wdzięczny za polecenie.
ATBFLASH
10-10-2016, 15:46
Kiedyś się bawiłem w system M42 z canonem 30D, miałem taki adapter czarny, chyba z alu lotnieczego - u mnie się sprawdzał, działałem na nim z obiektywami Helios m.in 44-2 58mm, potwierdzenie AF działało jak należy. Co do odblasków to pierwsze słyszę żeby się mogły pojawiać przecież adapter jest cienki i nie ma tam miejsca na wejście światła. Chyba że się mylę proszę mnie poprawić. Nie bawiłem się natomiast w programowanie.
Mam dwa pierwszk kupiony do Marka II i dzalat ok , no z Mariem III wywalat blad .Znalazlem dla marka III i dziala ok .Dwa z potwierdzeniem ostrosci i w tym byl problem .
fristajlor
13-10-2016, 22:17
Co do odblasków to pierwsze słyszę żeby się mogły pojawiać przecież adapter jest cienki i nie ma tam miejsca na wejście światła. Chyba że się mylę proszę mnie poprawić.
Jak ludzie narzekają na odblaski przy stosowaniu pierścieni pośrednich to często dawane są rady by je od środka wyczernić. Grubość adaptera pod M42 to jakieś 7 mm. Sam mam czarny więc też nie mogę empirycznie porównać.
Jak ludzie narzekają na odblaski przy stosowaniu pierścieni pośrednich
Pierścienie pośrednie to kawałek rury pomiędzy aparatem i obiektywem, zupełnie inna bajka.
Zastanówmy się na spokojnie: adapter zakręcamy na gwint obiektywu, tak? Czyli od strony gwintu nic się nie będzie odbijać, bo (dość dokładnie) przylega do obiektywu, zgadza się?
A teraz drugie pytanie, czy ktoś próbował walczyć z odblaskami spowodowanymi metalowymi bagnetami oryginalnych eLek? To taki sam metalowy, błyszczący element, wkładany do środka aparatu, zgadza się? No więc dlaczego to nie przeszkadza, a adapter miałby wprowadzać odblaski? Choć chyba wiem skąd się to bierze, nie dam głowy ale pewnie widziałem na allegro w jakimś opisie "czarny, matowy, nie powodujący odblasków" - trzeba jakoś uzasadnić podniesienie ceny za czarny aluminiowy adapter, w porównaniu do "srebrnego" mosiężnego ;)
fristajlor
13-10-2016, 23:20
Chyba srebrne są zazwyczaj droższe, w każdym razie argument ze srebrną dupką obiektywu mnie przekonał ;)
Tylko dochodzi jeszcze jedna kwestia, w przypadku bagnetu z fabrycznego słoja srebrne jest samo mocowanie, a większa część tylnej powierzchni to czarne tworzywo lub sama soczewka.
http://www.canonrumors.com/wp-content/uploads/2013/12/canon8518review.jpg
Jaka część metalowego bagnetu jest "widziana" przez matrycę?
Ja mam czarny, bo jak akurat kupowałem, to najtańszy z adapterem znalazłem właśnie taki, poza tym ładniej wygląda.
Czy adapter wskazany w tym wątku nie zadziałał? http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/problem-z-podpieciem-m42-103907/index2.html#post1329498
fristajlor
14-10-2016, 12:05
Kontaktowalem sie juz z tym sprzedawca. Nie wie czy jest on kompatybilny z 80D ale stwierdzil ze dziala z 5DIII i w zwiazku z tym sadzi ze z 80D nie bedzie problemu. Bede do niego najprawdopodobniej jechac by sprawdzic przed zakupem pierscien. Dam znac jak bede juz znac odpowiedz.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nie wie czy jest on kompatybilny z 80D ale stwierdzil ze dziala z 5DIII i w zwiazku z tym sadzi ze z 80D nie bedzie problemu.
Szansa być może jest że będzie kompatybilny - bo jeden i drugi korpus ma ten sam procesor (Digic 5), ale 80D jest nowszy a to oczywiście zmniejsza szansę. Przy zmianie korpusu na taki z Digic 6 problem może pojawić się znowu.
ATBFLASH
15-10-2016, 00:45
To mi właśnie temat zadałeś czym wyczernić... kleić czarne matowe płótno czy np sprey gumowy czarny mat - mam takim stolik pokryty na balkonie:) Pomysły może bez sensu ale jak głupie i działa to nie jest głupie:P
Ja mam srebrne i nic się nie odbija. Tyle samo srebrnego adaptera jest w środku aparatu, co srebrnego oryginalnego mocowania.
Srebrne są wykonane z żółtego mosiądzu, ale są srebrne, bo są chromowane.
Tato, co to są te czerwone kulki?
To są czarne jagody.
A dlaczego są czerwone?
Bo są jeszcze zielone.
A kiedy będą czarne?
Jak będą niebieskie.
fristajlor
15-10-2016, 22:31
Ja mam srebrne i nic się nie odbija. Tyle samo srebrnego adaptera jest w środku aparatu, co srebrnego oryginalnego mocowania.
Srebrne są wykonane z żółtego mosiądzu, ale są srebrne, bo są chromowane.
Dzięki za odpowiedź. Znalazłem ciekawy wpis na innym forum: An illustrated review of some M42-EOS adapters (Page 1) - Manual Lens: Usage - Manual Focus Forum (http://forum.manualfocus.org//viewtopic.php?id=3097) a w nim kryteria do wyboru adaptera:
- tight fit on camera
- tight fit on lens
- correct thickness (for M42 to EOS: 1,46 mm or slightly below) and perfect flatness
- top of lens at the top of the camera
- stop screw working
- quality material
- NO ring (or ridge) that pushes down the aperture pin
Oraz kilka opinii na temat czarnych/srebrnych adapterów wyrwanych z kontekstu:
The "blackness" of the adapter is a criteria tho; a shiny adapter in the body MIGHT create internal reflections in the body and lower contrast overall..
For the blackness, when the lense is screwed on the adapter there is not a lot of the adapter still exposed to light, but it may be a criteria.
it's not difficult to paint internal of 'metal' adapter with a black felt-tip pen
Niestety na część pytań nadal nie znajduję odpowiedzi :/
fristajlor
24-10-2016, 01:30
Kontaktowalem sie juz z tym sprzedawca. Nie wie czy jest on kompatybilny z 80D ale stwierdzil ze dziala z 5DIII i w zwiazku z tym sadzi ze z 80D nie bedzie problemu. Bede do niego najprawdopodobniej jechac by sprawdzic przed zakupem pierscien. Dam znac jak bede juz znac odpowiedz.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatecznie zapewniany przez sprzedawcę, że srebrny adapter nie ma wpływu na odbicia a jednocześnie gość twierdził, że srebrny jest dużo trwalszy od czarnego aluminiowego, zdecydowałem się na poniższy adapter:
ADAPTER CANON M42 POTWIERDZENIE AF PROGRAM EMF HQ (6570543481) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/adapter-canon-m42-potwierdzenie-af-program-emf-hq-i6570543481.html)
Mogę potwierdzić, że jest on kompatybilny z 80D, ostrzy na nieskończoność. Programowanie jest na tyle skomplikowane, że nie wiem czy będzie mi się chciało z tej funkcji korzystać :)
fristajlor
06-11-2016, 11:46
Mogę potwierdzić, że jest on kompatybilny z 80D, ostrzy na nieskończoność. Programowanie jest na tyle skomplikowane, że nie wiem czy będzie mi się chciało z tej funkcji korzystać :)
Po dłuższym korzystaniu z adaptera chciałbym uzupełnić informację na jego temat.
Z 40D działa póki co bez problemów zarówno z włączonym jak i wyłączonym Live View.
Z 80D:
- przy wyłączonym Live View działa póki co bez problemów,
- w trybie Live View wywala błąd w sytuacji ustawienia w aparacie przesłony innej niż minimalna tj.:
* w trybie M i A trzeba pamiętać by mieć ustawioną w aparacie przesłonę minimalną (fabrycznie adapter zaprogramowany jest na 1.4)
* z trybu T i P lepiej nie korzystać bo jeśli aparat ustawi przesłonę inną niż minimalną to wywali następujący błąd:
Err 01 Błędny transfer sygnałów obiektyw - aparat. Wyczyść styki na obiektywie i aparacie.
Jest to trochę irytujące bo trzeba pamiętać o korzystaniu z odpowiednich trybów i odpowiednim ich ustawieniu a jak się o tym zapomni to trzeba poczekać aż minie komunikat błędu, na nowo odpalić LV co trochę spowalnia pracę. Na 40D z poprzednim adapterem z manualnymi obiektywami korzystałem głównie w trybie P i to mi się sprawdzało i do tego się przyzwyczaiłem. Niestety teraz muszę sobie na nowo wypracować nawyki w przypadku pracy na 80D.
semimatt
08-10-2019, 23:04
Ostatecznie zapewniany przez sprzedawcę, że srebrny adapter nie ma wpływu na odbicia a jednocześnie gość twierdził, że srebrny jest dużo trwalszy od czarnego aluminiowego, zdecydowałem się na poniższy adapter:
ADAPTER CANON M42 POTWIERDZENIE AF PROGRAM EMF HQ (6570543481) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/adapter-canon-m42-potwierdzenie-af-program-emf-hq-i6570543481.html)
czy możesz zdradzić w jaki sposob w canonie sie programuje ? mam troche inny adapter ale chyba programowalny bo mam w exifie 1501 mm .. chyba jakos sobie przypadkiem przestawielm ipotrzebuje pomocy bo mi szaleje stabilizacja (akurat w olku i panasonicu - ale tam uzywam przez wiltroxa wiec pewnie latiwej to zrobic przez canona)
https://we.tl/t-Ik5JhVJeyD