PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do zdjęć grupowych i zestaw lamp do wyzwalania zdalnego?

dziabaducha
09-10-2016, 00:42
Witam serdecznie szanownych forumowiczów. :)
Jeśli był już podobnego typu temat to z góry przepraszam. Szukałem odpowiedzi na forum w wcześniejszych tematach i nic.
Chciałbym się zorientować nieco w temacie odnośnie obiektywów do zdjęć grupowych oraz lamp. Jakie szkła jesteście w stanie polecić z czystym sumieniem do takiego typu fotografii? :) Z tego co zdążyłem się zorientować to Sigma 20mm 1.4 Art przypadła mi do gustu ale martwię się, że może być jednak za szerokie to szkło. Jakich obiektywów sami korzystacie? :) Dodam, że przygotowuje się do pierwszego zlecenia studniówkowego. :)
Teraz kwestia oświetlenia. Chciałbym się również wyposażyć w 2-3 lampy które mógłbym wyzwalać za pomocą radia. Szukam zamienników bo nie widzę sensu kupować systemowych lamp. Jakie lampy są waszym zdaniem godne polecenia? :) Mam zamiar za pomocą tych lamp zadbać o odpowiednie naświetlenie wspomnianych wcześniej zdjęć grupowych klas. Czy waszym zdaniem przydałby się jakieś parasolki czy softboxy?
Wybaczcie, że zadaję takie błahe pytania ale chciałem się dowiedzieć cennych informacji od bardziej doświadczonych kolegów w tym temacie. :)

Pozdrawiam! :)

Makudonarudo
12-10-2016, 11:09
Jakie szkła to pewnie podpowiedzą praktycy, ale jak foty grupowe to szkło powinno dawać dobre obrazy na brzegu matrycy a nie tylko w centrum. Oczywiście po domknięciu. Grupowych fot i tak nie będziesz robił na 1.4. Ale jak szkło na 5.6 ma mydlane brzegi to raczej odpada.

becekpl
12-10-2016, 12:44
a te zlecenie to robisz rozumiem za darmo? nie masz chyba śmiałości brać pieniędzy za coś na czym się kompletnie nie znasz?

7four
12-10-2016, 14:02
a te zlecenie to robisz rozumiem za darmo? nie masz chyba śmiałości brać pieniędzy za coś na czym się kompletnie nie znasz?

Niby czemu ma robić za darmo ? Rynek, klienci, znajomości zweryfikują to czy się zna czy nie, wolny rynek chyba jest.

becekpl
12-10-2016, 14:52
bo to oszustwo

7four
12-10-2016, 15:01
bo to oszustwo

Powiedz to klientowi, który jest zadowolony z usługi.

becekpl
12-10-2016, 15:10
no cóż, wiem ze wam fotoziutkom źle wykonana usługa nie przeszkadza, w końcu nie wasz problem tylko durnego klienta który do was trafił
i ok
mentalnie jesteśmy w Moskwie ,cały czas

dziabaducha
12-10-2016, 21:03
Właśnie ta cała Sigma 20mm o której wspomniałem jest dość ciekawa. :) Jedynie co to się martwię czy nie będzie za szeroki. A obrazek z tego szkła wychodzi naprawdę dobrze w centrum jak i na brzegu. :)
Albo może macie jakieś inne propozycje szkieł? :)

--- Kolejny post ---

Nie zaliczam się do takich osób którzy zabierają się za zlecenie nie mając zielonego pojęcia o sprzęcie czy jak wykonać dobrze fotografię. Chciałem tylko zapytać kogoś bardziej doświadczonego w sprawie szkła i oświetlenia bo nie chce kupować czegoś w ciemno mój drogi. :)

the.watcher
12-10-2016, 23:12
Lampy systemowe są słabe do modyfikatorów, więc na Twoim miejscu poszedłbym w mocniejsze lampy akumulatorowe. Z budżetowych rozwiązań Phottixa Indra mogę Ci polecić, działa zarówno w TTL jak i HSS, nada się do doświetlania pomieszczeń i zdjęć w pełnym słońcu w plenerze. Fajna uniwersalna lampka i za pół ceny Profoto. Jeszcze bardziej budżetowo (pół ceny phottixa), to np. Jinbei HD600/Discovery i podobne wynalazki ale już tylko w manualu (z HSS). Systemowych nie polecam. Mam Canona 580 II, Yongnuo 565 i Metza 58 AF2. Jeśli już bardzo muszę użyć systemowej, to najchętniej Metza...

Ze szkłami jest większy problem, bo wg mnie nie ma jednego uniwersalnego. Zależy ile jest miejsca na odejście, ile na ustawienie grupy na szerokość, a ile na głębokość (np. schody). Dodatkowym problem z dużymi grupami na szerokich szkłach jest perspektywa, która powoduje że głowy w pierwszym rzędzie są wielokrotnie większe niż te z tyłu. Lepiej odsuwać się i dobierać dłuższe szkło, np. 35 lub nawet 50 tak żeby wszyscy mieścili się w głębi ostrości. (Na początek kalkulatorek DOF w telefonie może Ci bardzo pomóc).
Tak jak pisał ktoś wyżej, specjalnie jasne szkło do grup nie jest potrzebne, to nie portret, płytka GO nie jest atutem. Zastanowił bym się nad 16-35 Mark III, a jak nie ten budżet to ze dwie-trzy stałki, np. 20, 24 i 35 mm.
Z Sigmami jest ten problem, że co ostatnio nowa pucha wychodzi, to AF lami i przez jakiś czas masz manualne szkło... ;-)

AndrzejXM
13-10-2016, 00:56
Z profilu wynika, ze masz 700D i 18-135 (ktorą wersję? Bo jak masz STM albo nano USM to optycznie jest ok i o ile nie bedzie za ciemno - zrobisz dobre foty tym co masz). Zamiast tej Sigmy 20 to bym zastanowil sie na Sigma 18-35. Chyba, ze chcesz juz miec obiektywy pod pelna klatke to nie warto jej kupowac. Pomysl o jakims kicie typu 17-50 (Tamron, Sigma) lub 17-55 (Canon) ze swiatlem 2.8. Bedzie jasniej i uniwersalnie. 20mm to moim zdaniem troche za szeroko. Chociaz teraz dobie smartfonow ludzie chyba przyzwyczaili sie do szerokiego kata i znieksztalcen....

dziabaducha
13-10-2016, 01:45
Z profilu wynika, ze masz 700D i 18-135 (ktorą wersję? Bo jak masz STM albo nano USM to optycznie jest ok i o ile nie bedzie za ciemno - zrobisz dobre foty tym co masz). Zamiast tej Sigmy 20 to bym zastanowil sie na Sigma 18-35. Chyba, ze chcesz juz miec obiektywy pod pelna klatke to nie warto jej kupowac. Pomysl o jakims kicie typu 17-50 (Tamron, Sigma) lub 17-55 (Canon) ze swiatlem 2.8. Bedzie jasniej i uniwersalnie. 20mm to moim zdaniem troche za szeroko. Chociaz teraz dobie smartfonow ludzie chyba przyzwyczaili sie do szerokiego kata i znieksztalcen....

Zapomniałem zaktualizować swój sprzęt na profilu po dłuższej nie obecności. :)
Na chwilę obecną to jest sprzęt który posiadam: Canon 6D, Sigma 35mm 1.4 Art, Canon 50mm 1.4, Samyang 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC, Canon SpeedLite 580EX II

--- Kolejny post ---

Lampy systemowe są słabe do modyfikatorów, więc na Twoim miejscu poszedłbym w mocniejsze lampy akumulatorowe. Z budżetowych rozwiązań Phottixa Indra mogę Ci polecić, działa zarówno w TTL jak i HSS, nada się do doświetlania pomieszczeń i zdjęć w pełnym słońcu w plenerze. Fajna uniwersalna lampka i za pół ceny Profoto. Jeszcze bardziej budżetowo (pół ceny phottixa), to np. Jinbei HD600/Discovery i podobne wynalazki ale już tylko w manualu (z HSS). Systemowych nie polecam. Mam Canona 580 II, Yongnuo 565 i Metza 58 AF2. Jeśli już bardzo muszę użyć systemowej, to najchętniej Metza...

Ze szkłami jest większy problem, bo wg mnie nie ma jednego uniwersalnego. Zależy ile jest miejsca na odejście, ile na ustawienie grupy na szerokość, a ile na głębokość (np. schody). Dodatkowym problem z dużymi grupami na szerokich szkłach jest perspektywa, która powoduje że głowy w pierwszym rzędzie są wielokrotnie większe niż te z tyłu. Lepiej odsuwać się i dobierać dłuższe szkło, np. 35 lub nawet 50 tak żeby wszyscy mieścili się w głębi ostrości. (Na początek kalkulatorek DOF w telefonie może Ci bardzo pomóc).
Tak jak pisał ktoś wyżej, specjalnie jasne szkło do grup nie jest potrzebne, to nie portret, płytka GO nie jest atutem. Zastanowił bym się nad 16-35 Mark III, a jak nie ten budżet to ze dwie-trzy stałki, np. 20, 24 i 35 mm.
Z Sigmami jest ten problem, że co ostatnio nowa pucha wychodzi, to AF lami i przez jakiś czas masz manualne szkło... ;-)
Lampy akumulatorowe to niestety trochę nie mój budżet. :/ Ale będę się skłaniać ku 2-3 sztukom fleszy. Ale którym modelom? Sam nie wiem. Wiem na 100%, że będą to zamienniki innych firm.
Są takie flesze z wbudowanym już odbiornikiem radiowym?

Sam się zastanawiałem nad szkłem Canona 16-35mm f/4. Całkiem fajnie prezentujące się szkiełko tylko szkoda, że jest na f/4. A na Mark III nie będzie mnie stać jeszcze. Zobaczymy za jakiś czas. :)
Posiadam Sigmę 35mm 1.4 także jedną już posiadam więc jeszcze dwie stałki. :P Jeszcze mała ciekawostka... Ogólnie trochę narzekam na szybkość AF w mojej Sigmie i zastanawiam się czy czasem jej nie wymienić na Canona 35mm f/2 IS USM ze względu na szybsze AF.
Ale tak poważnie to ta Sigma 20mm kusi bardzo lecz co do AF jestem trochę nie pewny.

7four
13-10-2016, 10:04
no cóż, wiem ze wam fotoziutkom źle wykonana usługa nie przeszkadza, w końcu nie wasz problem tylko durnego klienta który do was trafił
i ok
mentalnie jesteśmy w Moskwie ,cały czas

Wam czyli komu ?
Słowa "fotoziutek", nagminnie używają osoby które właściwie nic nie osiągnęły i są ciągle w punkcie "chciałbym" oraz "gula mi skacze".
Ów fotoziutkowie niestety ale pracują, z takim czy innym skutkiem, ale słowo "durny klient" wg. Ciebie co oznacza ?
Faktycznie niektórzy są w Moskwie.
Lubisz tu komentować, ok, ale używasz też słowa "nie stać mnie" - może wystarczy się wziąć do roboty?
Tylko ciekawe dlaczego "fotoziutków" stać na sprzęt, a że zadają pytania co kupić, teoretycznie po to wymyślono fora.

Hawkeye
21-10-2016, 09:12
Polecam c17-40L używam do zdjęć grupowych daje radę.

zdebik
21-10-2016, 09:24
16-35 f4 is jest ok, niestety szeroki ma swoje wady i zalety. Jak nie bedziesz sie mogl cofnac to bedzie lipa nawet na 20mm. Lampy sa dobre ale systemowe. Chinszczyzna moze padac jak muchy po muchozolu (powoli jedna za druga).

Zdjecia beda w pomieszczeniach czy terenie? Grupa 3-4 osob czy 20?