Witam serdecznie szanownych forumowiczów.
Jeśli był już podobnego typu temat to z góry przepraszam. Szukałem odpowiedzi na forum w wcześniejszych tematach i nic.
Chciałbym się zorientować nieco w temacie odnośnie obiektywów do zdjęć grupowych oraz lamp. Jakie szkła jesteście w stanie polecić z czystym sumieniem do takiego typu fotografii? Z tego co zdążyłem się zorientować to Sigma 20mm 1.4 Art przypadła mi do gustu ale martwię się, że może być jednak za szerokie to szkło. Jakich obiektywów sami korzystacie? Dodam, że przygotowuje się do pierwszego zlecenia studniówkowego.
Teraz kwestia oświetlenia. Chciałbym się również wyposażyć w 2-3 lampy które mógłbym wyzwalać za pomocą radia. Szukam zamienników bo nie widzę sensu kupować systemowych lamp. Jakie lampy są waszym zdaniem godne polecenia? Mam zamiar za pomocą tych lamp zadbać o odpowiednie naświetlenie wspomnianych wcześniej zdjęć grupowych klas. Czy waszym zdaniem przydałby się jakieś parasolki czy softboxy?
Wybaczcie, że zadaję takie błahe pytania ale chciałem się dowiedzieć cennych informacji od bardziej doświadczonych kolegów w tym temacie.

Pozdrawiam!