Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EPSON P800 format A2

Janeek
01-09-2016, 14:39
Cześć,

miał ktoś doświadczenie z drukarką epsona p800 i mógłby podzielić się wrażeniami?

czornyj
02-09-2016, 11:45
Pewnie - co chcesz wiedzieć i dlaczego nie Canon iPF PRO-1000? :D

Janeek
02-09-2016, 13:14
Dzięki za odpowedź. Interesuje mnie jak ta drukarka się spisuje, jaki papier byś do niej polecił. Chce kupić dobrą drukarkę do domu, żebym nie musiał robić wydruków w labie i żeby jakoś wydruków była na wysokim poziomie.

Nie mam porównania z Canonem, ale jakoś nie do końća mam przekonanie do tej firmy jako producenta drukarek, ale mogę się mylić. Jak byś obie porównał?

czornyj
05-09-2016, 07:44
Epson SC-P800 to znakomita drukarka wodnopigmentowa, dająca znakomite efekty praktycznie na każdym podłożu, godny następca niezwykle udanych, kultowych wręcz SP3800/3880. Najlepszą zabawą w drukowaniu tego typu urządzeniem jest odkrywanie mnogości opcji - dostępne są papiery naśladujące typowe polietylenowe podłoża fotograficzne jak błysk, jedwab, lustre czy metalik, jak również prawdziwe papierowe papiery artystyczne matowe gładkie, z naturalnym reliefem włókna papieru, teksturowane, oraz powlekane barytowe albo tytanowe. Mógłbym zatem z czystym sumieniem polecić tą drukarkę jako idealnego kandydata do rozpoczęcia przygody z poważnym drukowaniem fotografii - gdyby nie nowa Canon iPF PRO-1000, która jest bezkompromisowa, najlepsza w historii i nie bierze jeńców :D

PRO-1000 zaopatrzona jest we wszystkie bajery profesjonalnej serii imagePROGRAF, jest to praktycznie ploter zamknięty w kompaktowej obudowie. W nowym 12-o kolorantowym zestawie tuszy LUCIA PRO znalazł się tusz bezbarwny - Chroma Optimizer, który pozwolił uzyskać niespotykaną dotąd wizualną głębię czerni i barw na papierach błyszczących, perłowych, półmatowych, satynowych, jedwabistych. W porównaniu do wcześniejszych pigmentówek czy P800 czerń z protysi jest jak OLEDowa, co buduje niesamowite wrażenie trójwymiarowości wydruków.

Janeek
05-09-2016, 18:28
dzięki, jedyny minus jaki zauwazyłem canona to brak roli i brak zamienników dla tuszy :/. Testowałeś trochę tego Canona, w sumie to jest on nowy na rynku - jak jego awaryjność?

czornyj
05-09-2016, 22:50
Protysia ma nową głowicę PF-10, która powinna być b. trwała i bezawaryjna (ma mnóstwo dodatkowych czujników zapobiegających spaleniu).

Rolka w P800 kosztuje dodatkowo tysiaka, a bez podsysu i trymera jej realna użyteczność jest mocno wątpliwa. Zużycie tuszu podczas druku, na przetykanie głowicy i z uwagi na brak wymiany tuszy BK<>MK jest realnie o tyle niższe, że koszt zbliża się do Epsona na zamiennikach (nie uwzględniając amortyzacji kaset do samonapełniania, upierdliwości, pogorszenia jakości itp.).

xxkomarxx
06-09-2016, 08:22
Generalnie protysiak bije na glowe wszystko co jest dostepne. A porownujac cene canon vs epson nie ma sie nad czym zastanawiac i brac canona

Janeek
06-09-2016, 09:17
Dzięki wielkie za pomoc :). Wezmę w takim razie Canona. Mam jeszcze pytanie o papiery - jakie byście polecili do druku noworodków i portretów? Zastanawiam się na oryginalnym Canona, ale też dobre opinie są o tecco... z drugiej strony jest tam tyle różnych wersji że się gubię :p

dariuszpicasso
06-09-2016, 16:58
Wlasnie mialem kupywac drukarke A3 ale patrzac koszta druku i mozliwosci jednak chyba pozostaje do inwestowac i isc po Canon iPF PRO-1000 :) Czy moze ktos polecic jakie najlepsze sa papiery oraz czy ktos z was juz oszacowal przypuszczalna cene wydruku A2? Tusz plus papier.

unesco
06-09-2016, 22:27
Cena druku zależy od papieru. Dla standardowych papierów fotograficznych koszt tuszu na pigmencie jest porównywalny z kosztem papieru. Dla papierów wysokiej klasy, koczt papieru to nawet 5x koszt tuszu. Na A4 idzie w zalezności od drukarki, zdjęcia i trybu 0.5-1 ml tuszu. policz sobie.
Co chcesz drukować, na jakie przeznaczenie, w jakiej ilości, dla kogo? Papierów dostępnych na rynku jest grubo, grubo ponad 100 modeli i każdy bardziej inny od każdego (chyba że taki sam, bo to też się zdarza).
Zdecydowanie A2 to jest to, sam mialem A3, chciałem wymienić ją na nową A3 ale ekonomika i wielkośc wydruku zdecydowanie przemówiła za A2 (3880), teraz będzie pewnie druga (Pro-1000).

--- Kolejny post ---

Dzięki wielkie za pomoc :). Wezmę w takim razie Canona. Mam jeszcze pytanie o papiery - jakie byście polecili do druku noworodków i portretów? Zastanawiam się na oryginalnym Canona, ale też dobre opinie są o tecco... z drugiej strony jest tam tyle różnych wersji że się gubię :p

Podobnie jak w poprzednim poście, mógłbyś bardziej określić przeznaczenie wydrukó, format, odbiorcę? Tecco robi niezłe papiery i ma ich bardzo szeroką gamę. Popatrz też na Ilforda, HM, Fomei, Sihl'a Tetenala, Epsona i oczywiście Canona. Dla E i C papier zazwyczaj robią i tak inni, np. Tecco...

Co do samej drukarki, to tak obiektywnie patrząc z dużej odległości, co weźmiesz (P800, Pro-1000) bedziesz zadowolony - obie dają nieziemski obraz :-), reszta to detala, któe podobają sie bardziej jednym lub drugim.

Janeek
06-09-2016, 23:14
unesco, przeznaczenie to docelowy wydruk dla klienta z sesji noworodkowej. Trudno mi powiedzieć jaki format, bo to zależy jaki klient sobie wybierze. Właśnie przez tą mnogość różnych papierów mam nadzieję, że mi doradzicie bo prawde mówiąc będzie to moja pierwsza drukarka tego typu i nie mam obeznania.

dariuszpicasso
07-09-2016, 00:43
Cena druku zależy od papieru. Dla standardowych papierów fotograficznych koszt tuszu na pigmencie jest porównywalny z kosztem papieru. Dla papierów wysokiej klasy, koczt papieru to nawet 5x koszt tuszu. Na A4 idzie w zalezności od drukarki, zdjęcia i trybu 0.5-1 ml tuszu. policz sobie.
Co chcesz drukować, na jakie przeznaczenie, w jakiej ilości, dla kogo? Papierów dostępnych na rynku jest grubo, grubo ponad 100 modeli i każdy bardziej inny od każdego (chyba że taki sam, bo to też się zdarza).
Zdecydowanie A2 to jest to, sam mialem A3, chciałem wymienić ją na nową A3 ale ekonomika i wielkośc wydruku zdecydowanie przemówiła za A2 (3880), teraz będzie pewnie druga (Pro-1000).

--- Kolejny post ---

Podobnie jak w poprzednim poście, mógłbyś bardziej określić przeznaczenie wydrukó, format, odbiorcę? Tecco robi niezłe papiery i ma ich bardzo szeroką gamę. Popatrz też na Ilforda, HM, Fomei, Sihl'a Tetenala, Epsona i oczywiście Canona. Dla E i C papier zazwyczaj robią i tak inni, np. Tecco...

Co do samej drukarki, to tak obiektywnie patrząc z dużej odległości, co weźmiesz (P800, Pro-1000) bedziesz zadowolony - obie dają nieziemski obraz :-), reszta to detala, któe podobają sie bardziej jednym lub drugim.

Odbiorcy to os prywatne i zwykle wydruki dla nich po sesji zeby mogli sobie pamiatke umiescic na scianie w ramce;) Poszukuje 2 rodzajow papieru jeden tani ale jakosciowo dobry i 2 z gornej polki zebym mial w ofercie wybor oraz dla samego siebie chce podrukowac cos na sciane :)

michalab
07-09-2016, 10:15
A papiery Solution? Macie jakieś doświadczenia? Szczególnie interesuje mnie Fine Art Baryta. Zauważyłem że w ofercie wydruków dosyć często się pojawiają i są dużo tańsze od innych podobnego typu.

unesco
07-09-2016, 11:31
A papiery Solution? Macie jakieś doświadczenia? Szczególnie interesuje mnie Fine Art Baryta. Zauważyłem że w ofercie wydruków dosyć często się pojawiają i są dużo tańsze od innych podobnego typu.

Właśnie mam go w ręce :-).
To są całkiem niezle papiery, dystrybutor chwali się ze FineArty są robione dla nich przez HM, ale trudno to zweryfikować. Używam wszystkich oprócz teksturowanych.
Matowe White i White Satin są wybielanie, Radiant to bawełna z naturalna bielą, white Satin potrafi być piękny na wydruku ale jest trudny do opanowania, Baryta wygląda identycznie jak HM Baryta FB, mocno wybielania, mi trochę nie odpowiada jej lekko rożowawe zabarwienie bieli, kwestia gustu, ale tonalnie bardzo ładnie się drukuje.

unesco
07-09-2016, 21:35
Odpowiadając na pozostałę pytania z tego wąttu dot. papieru.
Najtansze standardowe papiery foto to Solution (bardzo szeroka oferta) i Tetenal (kilka podstawowych), potem Fomei (ale te prostsze, bo te fajniejsze są juz dośc drogie), potem reszta peletonu.

Ja do podstawowych wydruków używam Epsona PGPP i PSPP, Tetenala Pearl/Glossy 310 i Tecco PPG250 oraz Fomei Portrait Matt Warmtone (jest też wersja biała).

Te lepsze papiery, to już książkę można by napisać...
Ja uwielbiam Harman by HM, Gloss Baryta Warmtone do cz.b. zdjęć - jest niesamowity.
Rownież bawełnę Tecco Smooth Cotton 450 ze wzglęu na gramaturę.
Rownież Ilforda Gold Fiber Gloss - za fakturę i całokształt.
Rónież Harmana Gloss Fibre za fakturę.
Nie lubię klasycznego Ilforda Gold Fibre Silk - zbyt jednorodny.
itd itd - małe podsumowanie papierów na Epsonie kiedyś zrobiłęm na mva.pl - ale bardzo pobieżne mimo długiego posta - teraz bym 1/3 opisów zmienił ;-)

Moryc_zg
15-09-2016, 20:07
Cześć
Czy ma ktoś z Was doświadczenie/wiedzę z drukarką Epson stylusPro 4900 i jak wypada porównanie ze wspomnianym Canonem Pro-1000? Dzięki za info Pozdrawiam
Moryc

unesco
15-09-2016, 20:57
Widzoaleś ją w realu? To jest monstrum jak na A2. Ma zielony tusz, bardzo szeroki gamut, rolkę, glowicę co się zatyka i sama niszczy po ok roku itp. To inna liga niż Pro-1000. tzn. o innym przeznaczeniu.

Kane66
02-10-2016, 12:11
Witam

O PRO-1000 oraz P800 poczytane wszystko co można - ale mam pytanie: a jak wypadają plotery za jakieś ludzkie pieniądze (najlepiej porównywalny budżet do pro-1000, ew. maks 10k PLN) ?

Z racji pewnego kontraktu będę musiał mieć sprzęt do druku, format A2 (gdyby wpadł A1 przy okazji też bym nie płakał ;-), niestety nie będą to tylko wysokojakościowe foto tylko czasem i zastosowania bardziej reklamowe (np niski nakład (5-20sztuk) komercyjnych plakatów, materiałów reklamowych, szkiców projektowych) więc istotny jest dla mnie koszt eksploatacji.

Nie mogę tego zlecać dalej, jeździć, wysyłać, kombinować - wydruki mają być dostępne "od ręki".

Możecie mnie naprowadzić czego szukać pod takie zastosowania ? Jeśli chodzi o jakość foto to już wydruki z canon pro-10 są świetne więc gdyby był jakiś ploter dający taką jakość ale niższe koszty eksploatacji...

No nic, tyle, wracam do przeglądania ofert - ale co praktyka to praktyka więc proszę o pomoc.

szym
04-10-2016, 10:08
Jeśli ploter A2 / A1 do druku zdjęć to polecam Epson Surecolor SC-P6000. Koszt urządzenia to ok 10tys brutto. Opiekuję się asortymentem druku w Medikonie, w razie pytań pisz do mnie na s.aksienionek @ medikon.pl. Służę pomocą :).

mssk
05-10-2016, 05:40
Kane66 - a może Canon iPF6400SE? Format A1, 6 kolorów co jest zaletą (1 głowica) i wadą (nieco mniejsze możliwości niż 8 lub 12 kolorówki).
Canon stworzył je z myślą o druku reklamy, wkładając do niej m.in. tusz czerwony.

michalab - drukujemy cały czas na papierach Solution FineArt. Osobiście uważam, że to całkiem przyzwoite podłoża w rozsądnej cenie. Natomiast nie łudziłbym się, że jakościowo będą dorównywały Hahnemuhle :) Mamy klientów, którzy dostając wybór pomiędzy tańszymi Solution i droższymi Hahnemuhle i tak wybierają Hahnemuhle.
A jeśli cena jest kluczowym elementem wyboru, to i tak będą szukać czegoś jeszcze tańszego. Polska rzeczywistość :(
Baryta - faktycznie różowawa. Mnie nie przekonuje. Osobiście wolę Ilforda GFS, albo TECCO.

Chcemy aktualnie przetestować papiery MUSEO które są w dystrybucji Canon Polska.
Może ktoś ma jakieś dostwiadczenie z tymi papierami?