Cześć,
miał ktoś doświadczenie z drukarką epsona p800 i mógłby podzielić się wrażeniami?
Cześć,
miał ktoś doświadczenie z drukarką epsona p800 i mógłby podzielić się wrażeniami?
Pewnie - co chcesz wiedzieć i dlaczego nie Canon iPF PRO-1000?![]()
Dzięki za odpowedź. Interesuje mnie jak ta drukarka się spisuje, jaki papier byś do niej polecił. Chce kupić dobrą drukarkę do domu, żebym nie musiał robić wydruków w labie i żeby jakoś wydruków była na wysokim poziomie.
Nie mam porównania z Canonem, ale jakoś nie do końća mam przekonanie do tej firmy jako producenta drukarek, ale mogę się mylić. Jak byś obie porównał?
Epson SC-P800 to znakomita drukarka wodnopigmentowa, dająca znakomite efekty praktycznie na każdym podłożu, godny następca niezwykle udanych, kultowych wręcz SP3800/3880. Najlepszą zabawą w drukowaniu tego typu urządzeniem jest odkrywanie mnogości opcji - dostępne są papiery naśladujące typowe polietylenowe podłoża fotograficzne jak błysk, jedwab, lustre czy metalik, jak również prawdziwe papierowe papiery artystyczne matowe gładkie, z naturalnym reliefem włókna papieru, teksturowane, oraz powlekane barytowe albo tytanowe. Mógłbym zatem z czystym sumieniem polecić tą drukarkę jako idealnego kandydata do rozpoczęcia przygody z poważnym drukowaniem fotografii - gdyby nie nowa Canon iPF PRO-1000, która jest bezkompromisowa, najlepsza w historii i nie bierze jeńców
PRO-1000 zaopatrzona jest we wszystkie bajery profesjonalnej serii imagePROGRAF, jest to praktycznie ploter zamknięty w kompaktowej obudowie. W nowym 12-o kolorantowym zestawie tuszy LUCIA PRO znalazł się tusz bezbarwny - Chroma Optimizer, który pozwolił uzyskać niespotykaną dotąd wizualną głębię czerni i barw na papierach błyszczących, perłowych, półmatowych, satynowych, jedwabistych. W porównaniu do wcześniejszych pigmentówek czy P800 czerń z protysi jest jak OLEDowa, co buduje niesamowite wrażenie trójwymiarowości wydruków.
dzięki, jedyny minus jaki zauwazyłem canona to brak roli i brak zamienników dla tuszy :/. Testowałeś trochę tego Canona, w sumie to jest on nowy na rynku - jak jego awaryjność?
Protysia ma nową głowicę PF-10, która powinna być b. trwała i bezawaryjna (ma mnóstwo dodatkowych czujników zapobiegających spaleniu).
Rolka w P800 kosztuje dodatkowo tysiaka, a bez podsysu i trymera jej realna użyteczność jest mocno wątpliwa. Zużycie tuszu podczas druku, na przetykanie głowicy i z uwagi na brak wymiany tuszy BK<>MK jest realnie o tyle niższe, że koszt zbliża się do Epsona na zamiennikach (nie uwzględniając amortyzacji kaset do samonapełniania, upierdliwości, pogorszenia jakości itp.).
Generalnie protysiak bije na glowe wszystko co jest dostepne. A porownujac cene canon vs epson nie ma sie nad czym zastanawiac i brac canona
Dzięki wielkie za pomoc. Wezmę w takim razie Canona. Mam jeszcze pytanie o papiery - jakie byście polecili do druku noworodków i portretów? Zastanawiam się na oryginalnym Canona, ale też dobre opinie są o tecco... z drugiej strony jest tam tyle różnych wersji że się gubię
![]()
Wlasnie mialem kupywac drukarke A3 ale patrzac koszta druku i mozliwosci jednak chyba pozostaje do inwestowac i isc po Canon iPF PRO-1000Czy moze ktos polecic jakie najlepsze sa papiery oraz czy ktos z was juz oszacowal przypuszczalna cene wydruku A2? Tusz plus papier.
Canon 6D / Canon135L / Sigma 35Art/ Sigma 85 Art
Cena druku zależy od papieru. Dla standardowych papierów fotograficznych koszt tuszu na pigmencie jest porównywalny z kosztem papieru. Dla papierów wysokiej klasy, koczt papieru to nawet 5x koszt tuszu. Na A4 idzie w zalezności od drukarki, zdjęcia i trybu 0.5-1 ml tuszu. policz sobie.
Co chcesz drukować, na jakie przeznaczenie, w jakiej ilości, dla kogo? Papierów dostępnych na rynku jest grubo, grubo ponad 100 modeli i każdy bardziej inny od każdego (chyba że taki sam, bo to też się zdarza).
Zdecydowanie A2 to jest to, sam mialem A3, chciałem wymienić ją na nową A3 ale ekonomika i wielkośc wydruku zdecydowanie przemówiła za A2 (3880), teraz będzie pewnie druga (Pro-1000).
--- Kolejny post ---
Podobnie jak w poprzednim poście, mógłbyś bardziej określić przeznaczenie wydrukó, format, odbiorcę? Tecco robi niezłe papiery i ma ich bardzo szeroką gamę. Popatrz też na Ilforda, HM, Fomei, Sihl'a Tetenala, Epsona i oczywiście Canona. Dla E i C papier zazwyczaj robią i tak inni, np. Tecco...
Co do samej drukarki, to tak obiektywnie patrząc z dużej odległości, co weźmiesz (P800, Pro-1000) bedziesz zadowolony - obie dają nieziemski obraz :-), reszta to detala, któe podobają sie bardziej jednym lub drugim.