Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 5D mark IV - oficjalnie

Strony : 1 [2] 3

HuleLam
06-09-2016, 14:10
https://www.youtube.com/watch?v=LjRo7uTHolc fajnie pokazane...

Dość absurdalny test. Pokazują fragmenty obrazków z D810, które są mniej ostre (bądź mniej wyostrzone), a Pan "D810 - obraz ostrejszy pomimo mniej ostrego obiektywu"... niezbyt wiarygodny ten film :)
zdRAWki

Janeek
06-09-2016, 14:39
Stary... nie bądź kolejnym "betonem" na tym forum. To że obraz jest mniej ostry to było wiadome od samego początku - filtr AA załatwia temat. Co do obiektywu to na moim 5DS R ostry jest nawet g*%$#ny 24-105 f4 który na 5dm3 był tragiczny.

smartb
07-09-2016, 22:53
Są studyjne fotki na optycznych: Canon 5D Mark IV - zdjęcia przykładowe w studio - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/10137-news-Canon_5D_Mark_IV_-_zdjęcia_przykładowe_w_studio.html)

Maro66
08-09-2016, 09:23
Bez cropowania nawet ISO 102400 wygląda dosyć przyzwoicie...:shock:

Eberloth
08-09-2016, 14:57
Z pleneru też są (http://www.optyczne.pl/10141-news-Canon_5D_Mark_IV_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe_w_plenerze.html) ... hmmm... nic mi nie urwało ;) Wręcz przeciwnie, fota z kościoła na ISO 6400 utwierdzi wielu, że 6D to świetny wybór :D

aptur
08-09-2016, 15:04
fota z kościoła na ISO 6400 utwierdzi wielu, że 6D to świetny wybór

Poziom szumów na wysokim ISO porównywalny z 6D co w zasadzie jest jakimś postępem biorąc pod uwagę 30mpx. Plastyka jest jaka jest i niestety lepsza nie będzie.

Eberloth
08-09-2016, 15:47
Poziom szumów na wysokim ISO porównywalny z 6D

Ale pieniądze ciut inne...

pan.kolega
08-09-2016, 16:32
Stary... [...] - filtr AA załatwia temat. Co do obiektywu to na moim 5DS R ostry jest nawet g*%$#ny 24-105 f4 który na 5dm3 był tragiczny.
:lol::lol:
To śmiałe i pionierskie tezy.:idea:
Dotąd wszyscy na różnych forach myśleli, że super gęste matryce wymagają super ostrych obiektywöw i Canon czy Nikon poprawiają ostrość żeby się dało zdjęcia robić, bo z kiepskimi obiektywami wychodzi masakra albo w ogóle czarny kadr.:o
A tu nagle odkrycie, że jest dokładnie odwrotnie - okrutnie mydlany obiektyw :lol::lol: odżywa wskutek megapikseli i braku filtra AA.

akustyk
08-09-2016, 16:34
A tu nagle odkrycie, że jest dokładnie odwrotnie - okrutnie mydlany obiektyw :lol::lol: odżywa wskutek megapikseli i braku filtra AA.

24-105 nie jest okrutnie mydlany. ma swoje za uszami w rogach, ale nie robmy z niego dramatu.

inna kwestia jest taka, ze owszem, moze sie zdarzyc, ze szklo wyglada lepiej na gestszej matrycy, znam takie przypadki. i to pewnie nawet ma jakies wyjasnienie...

pan.kolega
08-09-2016, 16:38
24-105 nie jest okrutnie mydlany. ma swoje za uszami w rogach, ale nie robmy z niego dramatu.

inna kwestia jest taka, ze owszem, moze sie zdarzyc, ze szklo wyglada lepiej na gestszej matrycy, znam takie przypadki. i to pewnie nawet ma jakies wyjasnienie...
Jeżeli szkło wygląda lepiej na gęstszej matrycy, to szkło _musi_ być ostre. Nie ma możliwości, żeby mydlane szkło wyglądało lepiej na gęstszej matrycy.

A to akurat nie ja twierdzę, że 24-105/4 jest gw..ne, tylko kolega odkrywczy.

Janeek
08-09-2016, 17:15
:lol::lol:
To śmiałe i pionierskie tezy.:idea:
Dotąd wszyscy na różnych forach myśleli, że super gęste matryce wymagają super ostrych obiektywöw i Canon czy Nikon poprawiają ostrość żeby się dało zdjęcia robić, bo z kiepskimi obiektywami wychodzi masakra albo w ogóle czarny kadr.:o

Stary...serio zastanów się nad sobą. Czytałeś o kimś kto używał tych aparatów, miałeś je w rękach (5ds/r d810) - czy tylko teoria? Komu wychodzi masakra na tych body ze słabych obiektywów. Wiem, że Ty uwielbiasz Canona itp. ale serio ja mam to body na codzień i widzę co daje brak filtra aa i duża matryca. Niestety Twój booski Canon wrzucił filtr AA do marka iv i to jest killer ostrości. Wiem, że medialnie będą piękne teksty na furm "żeby mory nie było", ale kto ma 5ds r wiec że ta mora nadaje się do programu "ktokolwiek widział ktokolwiek wie".

aptur
08-09-2016, 17:46

Owszem, wyjaśnienie jest. Wystarczy oglądać zeskalowany obraz :mrgreen:

kmeg
08-09-2016, 17:49
Stary...serio zastanów się nad sobą. Czytałeś o kimś kto używał tych aparatów, miałeś je w rękach (5ds/r d810) - czy tylko teoria? Komu wychodzi masakra na tych body ze słabych obiektywów. Wiem, że Ty uwielbiasz Canona itp. ale serio ja mam to body na codzień i widzę co daje brak filtra aa i duża matryca. Niestety Twój booski Canon wrzucił filtr AA do marka iv i to jest killer ostrości. Wiem, że medialnie będą piękne teksty na furm "żeby mory nie było", ale kto ma 5ds r wiec że ta mora nadaje się do programu "ktokolwiek widział ktokolwiek wie".
Miałeś kiedyś fizykę w szkole? :)
Na 5d właśnie nawet kiepskie szkła były ostre z powodu mało napakowanej matrycy... Im bardziej napakowana matryca (i brak lub mniejsza moc filtra AA) tym bardziej wymagająca dla obiektywu.

pan.kolega
08-09-2016, 18:22
Niestety Twój booski Canon wrzucił filtr AA do marka iv i to jest killer ostrości. ... kto ma 5ds r wiec że ta mora nadaje się do programu "ktokolwiek widział ktokolwiek wie".

Czyli......Boski Canon złośliwie tworzy mit mory, wrzuca filtr AA do matryc, żeby swoim klientom zabić ostrość, nawet życzliwie zrobił wersję 5ds z tym killerem, tylko dla masochistów oczywiście. Tylko ci co mają 5dsr znają prawdę, bo przejrzeli ten haniebny spisek, wyrzucili obiektywy makro i osiągnęli nirwanę.
To ma sens....:shock: Ale co jest nie tak z Nikonem? Po co kupować od takiej oszukańczej firmy jak Canon?

--- Kolejny post ---

Na 5d właśnie nawet kiepskie szkła były ostre z powodu mało napakowanej matrycy....

A na 5dsr kiepskie szkła są ostre dzięki właśnie napakowanej matrycy....bo na forach można pisać co ślina na język przyniesie....:roll:

Pawel92
08-09-2016, 19:38
Tak sie właśnie zastanawiam nad nabyciem 5DSR... a tu takie dobre nowiny: kiepskie szkła przezywają drugą młodość. No bajka po prostu :D

Jacek_Z
08-09-2016, 20:55
1. Osoby ktore ogladaja cropy czyli piksel 100% - słabe szkła ich załamią. Pikselofob to taka odmiana szumofoba ;)
2. Osoby które sie tym nie przejmują sa zachwycone wiekszą ilością detalu niz z matryc 20 - 24 Mpx.

O dziwo "nieostrość" per piksel nie stoi w sprzeczności z duźą ilością detalu. A na forach nieścisłość wypowiedzi powoduje spore zamieszanie.

kmeg
09-09-2016, 10:13
A na 5dsr kiepskie szkła są ostre dzięki właśnie napakowanej matrycy....bo na forach można pisać co ślina na język przyniesie....:roll:

Wniosek: kupować tylko 5d lub 5dsr ;)

zdebik
09-09-2016, 11:57
https://youtu.be/W0S8shTk94E

fail z tym AF DPR.

bober5264
09-09-2016, 12:49
hahaha

Janeek
09-09-2016, 12:54
https://youtu.be/W0S8shTk94E

fail z tym AF DPR.

fail:D Zaraz Pan Kolega z drugim od fizyki w szkole zaczną wysnuwać opowieści jak to Tony jest niedokształcony i się nie zna, no bo przecież Canon nie mógłby wypuścić shitu.

1. Osoby ktore ogladaja cropy czyli piksel 100% - słabe szkła ich załamią. Pikselofob to taka odmiana szumofoba ;)
2. Osoby które sie tym nie przejmują sa zachwycone wiekszą ilością detalu niz z matryc 20 - 24 Mpx.

O dziwo "nieostrość" per piksel nie stoi w sprzeczności z duźą ilością detalu. A na forach nieścisłość wypowiedzi powoduje spore zamieszanie.

Dzięki Jacek.

zdebik
09-09-2016, 13:00
fail:D Zaraz Pan Kolega z drugim od fizyki w szkole zaczną wysnuwać opowieści jak to Tony jest niedokształcony i się nie zna, no bo przecież Canon nie mógłby wypuścić shitu.

Na filmie niewiele sie zmienia ;), nie spodziewalem sie rewelacji ale liczylem ma "troszke" wiecej (1-2cm).

kmeg
09-09-2016, 13:20

Fail to chyba zaliczasz Ty :lol: Wybacz ale nic takiego nie zamierzam napisać i nie wiem w czyjej głowie siedzisz ale raczej nie w mojej :roll:
Za Pana Kolegę odpowiadać nie mogę ale może zmądrzeje bo przecież mieszka w USA, a tam nikt nie będzie tolerował shita od Canona (jak to w innym wątku napisałes) ;)

kmeg
09-09-2016, 17:47
Lensrental rozebrało nową wersję 5d:

https://www.lensrentals.com/blog/2016/09/lensrentals-canon-5d-mk-iv-teardown/

pan.kolega
09-09-2016, 19:06
Zaraz Pan Kolega z drugim od fizyki w szkole zaczną wysnuwać opowieści jak to Tony jest niedokształcony i się nie zna, no bo przecież Canon nie mógłby wypuścić shitu.

Chyba mnie z kimś pomyliłeś. :lol: Canon raczej nie wypuszcza ??? ale zdarza mu się w materiałach promocyjnych okazywać nadmierny entuzjazm. Jak i innym firmom.

Ja wiedziałem od początku, że istotnej możliwości zmieniania płaszczyzny ostrości DPRaw nie da, bo nie może. Wiedziałem, bo byłem przytomny na lekcjach fizyki. Czego dowodzi post poniżej w wątku plotkowym, zanim 5d4 się pokazał.:mrgreen:

A Tony Northrup ??akurat należy w mojej słusznej opinii do najbardziej błyskotliwych komentatorów technologii foto, bo jest w stanie ją pojąć z racji swojego wykształcenia (nie jest tylko "artystą").

Mącenie w tym temacie jest pewnie Canonowi trochę na rękę.
A realnie, jedyne, co DP Raw daje, to wbudowana w RAW informacja o odległości od płaszczyzny ostrości punktów fotografowanej sceny na każdym pikselu matrycy. To oczywiście daje możliwość podrasowania pięknie rozkładu GO w postprocesie. Oraz oczywiście focus peaking. Niestety nie ma możliwości przesunięcia ostrości, bo z bokehu nie da się zrobić ostrego.

Skąd się biorą informacje, że piksele są na różnych głębokościach? Ja nic o tym nie wiem.:shock:. Nie widzę żadnej możliwości wykorzystania czegoś takiego w technologii DP.

Ale to właśnie będzie główna i w zasadzie jedyna korzyść z tego DP rawa, że będzie sobie kreować dowolne, realistyczne, nie do odróżnienia od optycznego, boke.

Janeek
09-09-2016, 19:19
pan.kolega ooo proszę... to obczaj co Tony powiedział na temat 5ds r i słabszych szkieł :)

kmeg
09-09-2016, 21:08
pan.kolega ooo proszę... to obczaj co Tony powiedział na temat 5ds r i słabszych szkieł :)

Widzę,że dalej brniesz w pisanie głupot. Tony mówi o szkłach mid-range, 24-105/4 to nie jest słabe szkło. Najwyraźniej jego rozdzielczość jest na tyle dobra, że potrafi na matrycy bardziej upakowanej niż 2x mpix dać bardziej szegółowy obraz. Miksujesz jeszcze to, że matryca 5ds jest po prostu lepsza niż w mk3. Podłącz sobie obiektyw, który na 5d dawał ostry i szczegółowy (jak na ten aparat) obraz do mk3 gdzie już więcej szczegółów nie będzie (bo rozdzielczość jest za słaba), potem podłącz ją do 5dsr i opowiadaj bajki, że cudownie na nim słaby i niskorozdzielczy obiektyw cudownie stał się bardzo szczegółowy. Naprawdę trzeba było nie spać na lekcjach fizyki...

Jacek_Z
09-09-2016, 21:22
.... Podłącz sobie obiektyw, który na 5d dawał ostry i szczegółowy (jak na ten aparat) obraz do mk3 gdzie już więcej szczegółów nie będzie (bo rozdzielczość jest za słaba), potem podłącz ją do 5dsr i opowiadaj bajki, że cudownie na nim słaby i niskorozdzielczy obiektyw cudownie stał się bardzo szczegółowy. Naprawdę trzeba było nie spać ...Dlaczego? Obiektyw nie stał sie bardziej szczegółowy. Za to matryca taka jest.
Nawet z malo ostrego szkla jest wiecej detalu.

aptur
09-09-2016, 21:33

To może najlepiej kupić 28-80 za 50zł? Po co przepłacać. Jak rozumiem to szkło odżyje na 5DsR...

Kolekcjoner
09-09-2016, 22:02
To może najlepiej kupić 28-80 za 50zł? Po co przepłacać. Jak rozumiem to szkło odżyje na 5DsR...

To jak już się tak licytujemy to może wartałoby sprawdzić EF 38-76mm myślę, że to denko od butelki miałoby szanse wygrać konkurs w kategorii najgorszy obiektyw ever :lol:
Jak to kiedyś stwierdził mój znajomy... "oj tak to szkło jest wybitne, wybitnie nieostre" ;).

aptur
09-09-2016, 22:14
To jak już się tak licytujemy to może wartałoby sprawdzić EF 38-76mm myślę, że to denko od butelki miałoby szanse wygrać konkurs w kategorii najgorszy obiektyw ever :lol:
Jak to kiedyś stwierdził mój znajomy... "oj tak to szkło jest wybitne, wybitnie nieostre" ;).

Akurat szanowny kolega fotodinoza był łaskaw przetestować to szkło.
FOTODINOZA: Najgorszy obiektyw świata? Pogrom mitów: Canon EF 38-76/4,5-5,6 alias „denko od słoika”: (http://fotodinoza.blogspot.com/2014/12/najgorszy-obiektyw-swiata-pogrom-mitow.html)

Możecie się śmiać ale da się tym zrobić dobre zdjęcia. Na 5DsR będzie chyba trudniej ale co ja tam wiem...

pan.kolega
09-09-2016, 22:32
Dlaczego? Obiektyw nie stał sie bardziej szczegółowy. Za to matryca taka jest.

To znaczy jest to detal, którego nie dał obiektyw, tylko stworzyła go matryca? Hmm...
Prawdopodobnie ten detal nie ma nic wspólnego z detalem fotografowanej sceny....

Janeek
09-09-2016, 23:19
Widzę,że dalej brniesz w pisanie głupot. Tony mówi o szkłach mid-range, 24-105/4 to nie jest słabe szkło. Najwyraźniej jego rozdzielczość jest na tyle dobra, że potrafi na matrycy bardziej upakowanej niż 2x mpix dać bardziej szegółowy obraz. Miksujesz jeszcze to, że matryca 5ds jest po prostu lepsza niż w mk3. Podłącz sobie obiektyw, który na 5d dawał ostry i szczegółowy (jak na ten aparat) obraz do mk3 gdzie już więcej szczegółów nie będzie (bo rozdzielczość jest za słaba), potem podłącz ją do 5dsr i opowiadaj bajki, że cudownie na nim słaby i niskorozdzielczy obiektyw cudownie stał się bardzo szczegółowy. Naprawdę trzeba było nie spać na lekcjach fizyki...

To Ty wypisujesz głupoty. Jedyny plus, że przynajmniej Tony potrafi coś Tobie przetłumaczyć - dlatego obejrzyj jego materiał na temat filtra AA i 5d mark iv preview.

Jacek_Z
10-09-2016, 00:13
To znaczy jest to detal, którego nie dał obiektyw, tylko stworzyła go matryca? Hmm.....Ależ dał go obiektyw. Nie traktuj obiektywu jako narzędzia, które potrafi dać X linii na matrycy 20 Mpx, a X+z na matrycy 30 Mpx już nie może.
Parametr X to nie jest ilość linii jakie daje obiektyw, tylko układu matryca-obiektyw.
Popatrz na portal optyczne. W zaleznosci na jakim body (czyli ile MPx matrycy) testują szkiełko tak zmienia im się lpmm. Szkło to samo, a parametr inny. Rozdzielczośc obiektywu się zmienia, cuda? Nie. Zmienia sie rozdzieczośc układu obiektyw - matryca (dawniej obiektyw - film).

pan.kolega
10-09-2016, 06:16
Ależ dał go obiektyw. Nie traktuj obiektywu jako narzędzia, które potrafi dać X linii na matrycy 20 Mpx, a X+z na matrycy 30 Mpx już nie może.
Parametr X to nie jest ilość linii jakie daje obiektyw, tylko układu matryca-obiektyw.
Popatrz na portal optyczne. W zaleznosci na jakim body (czyli ile MPx matrycy) testują szkiełko tak zmienia im się lpmm. Szkło to samo, a parametr inny. Rozdzielczośc obiektywu się zmienia, cuda? Nie. Zmienia sie rozdzieczośc układu obiektyw - matryca (dawniej obiektyw - film).

Nie cuda, tylko harcerska metoda Imatest :roll: mierzenia rozdzielczości "układu matryca-obiektyw".
Nie patrz na portal optyczne czy dxo tylko na lensrentals albo inne, które mierzą prawdziwą rozdzielczość obiektywów bez żadnych matryc prawdziwym sprzętem dla dorosłych. Obiektywy miały zawsze określoną rozdzielczość zanim istniały matryce. I nadal mają.Niezależną od filmu czy matrycy.:roll:

jeżeli obiektyw pokazuje więcej szczegółów na 5dsr to jest to bardzo ostry obiektyw.

Jacek_Z
10-09-2016, 12:32
No to ile lpmm wynosi rozdzielczość dobrego pełnoklatkowego obiektywu, a ile średniego czy słabego?
Tam sie podaje dla pary - czyli to w praktyce 2 linie.
Policzmy ile ma matryca - 24 mm wysokości, 30 Mpx na tym krótszym boku ma 4480 pikseli. Czyli na mm przypada 187 pikseli. Nadal jesteśmy poniżej zdolnosci rozdzielczej przeciętnego obiektywu.

Ja to piszę z praktyki - wiem czy mam więcej detalu czy nie (matryca 36 Mpx z N D800)przy podpięciu jakiegokolwiek obiektywu.

pan.kolega
10-09-2016, 21:22
No to ile lpmm wynosi rozdzielczość dobrego pełnoklatkowego obiektywu, a ile średniego czy słabego?
Tam sie podaje dla pary - czyli to w praktyce 2 linie.
Policzmy ile ma matryca - 24 mm wysokości, 30 Mpx na tym krótszym boku ma 4480 pikseli. Czyli na mm przypada 187 pikseli. Nadal jesteśmy poniżej zdolnosci rozdzielczej przeciętnego obiektywu.

Ja to piszę z praktyki - wiem czy mam więcej detalu czy nie (matryca 36 Mpx z N D800)przy podpięciu jakiegokolwiek obiektywu.

No i Twoja praktyka prawdę Ci mówi - ?? nawet przeciętny obiektyw przewyższa rozdzielczością matryce 20-24 mpix, oczywiście poza rogami i być może po lekkim przysłonięciu. O czym zawsze przekonywałem na tym forum. Potrzeba wymiany obiektywów na nowe wersje z powodu zakupu gęstszej matrycy to czysty marketing. Owszem, nowe wersje zwykle mają poprawione rogi, mniej aberracji etc.

Cała dyskusja wynikła z naiwnego przekonania wiadomego kolegi, że 24-105/4 jest marnym obiektywem. Tymczsem ten obiektyw jest super ostry, nawet na f/4, sporo lepszy niż matryce 20-24 mpix. Co zresztą kolega sam sobie udowodnił, bo sam widzi swoimi gałami, :shock: że pokazuje on więcej szczegów na 5dsr. Niestety, nie potrafił zrozumieć, tego, co sam zaobserwował.

Tylko rekordowo mydlane szkła-porażki nie pokaża wzrostu szczegółowości w centrum na matrycy 30-50 mpix.

Jacek_Z
10-09-2016, 21:46
Czy z tego konta piszą 2 osoby?
Bo raz kwestionujesz to co piszę, a potem się nagle zgadzasz i mowisz ze tak twierdziłeś. No nie to pisałeś patrząc na ostatnie twoje kilka postów (np post 281).
Co pisales dawniej - nie wiem nie będę grzebał w hostorii.

pan.kolega
11-09-2016, 03:22
Czy z tego konta piszą 2 osoby?
Bo raz kwestionujesz to co piszę, a potem się nagle zgadzasz i mowisz ze tak twierdziłeś. No nie to pisałeś patrząc na ostatnie twoje kilka postów (np post 281).
Co pisales dawniej - nie wiem nie będę grzebał w hostorii.

Pisałem dokładnie to samo. Jeszcze raz: kiepski obiektyw nie da więcej detali na gęstej matrycy. Ostry obiektyw da. Mydlanemu nic gęsta matryca nie pomoże, a nawet, bez odpowiedniej obróbki może wyglądać gorzej niż na mniej gęstej matrycy. 24-105/4 jest to bardzo dobry optycznie obiektyw.
Co tu jest niezrozumiałe i kiedy ja pisałm cokolwiek innego?

Przypominam, że Janeek napisał: "Co do obiektywu to na moim 5DS R ostry jest nawet g*%$#ny 24-105 f4 który na 5dm3 był tragiczny."
To jest kompletna bzdura.

Janeek
11-09-2016, 13:36
Przypominam, że Janeek napisał: "Co do obiektywu to na moim 5DS R ostry jest nawet g*%$#ny 24-105 f4 który na 5dm3 był tragiczny."
To jest kompletna bzdura.

To Ty piszesz kompletne bzdury, nie masz pojęcia co to jest filtr AA, po co on jest (stąd Twoja wypowiedź nt canona 5ds) i przede wszystkim co on daje. Canon 24-105 to nie jest ostry obiektyw - oczywiście zależy do czego ktoś ma porównanie - ale patrząc na 24-70L I czy II, albo 24-70 IS f4 Canona lub Tamrona 24-70 VC to on jest bardzo słaby. Jednak zrobienie nim zdjęć 5ds r daje bardzo duży skok w jakości w porównaniu do 6d czy 5d m iii. Tak jak napisał Jacek obraz z tej matrycy jest po prostu bogatszy w detale ale też brak właściciwości AA daje lepszy efekt. I jak to powiedział Tony o 5ds r "so no, you don't have to upgrade your glass to see extra detail" i "5ds r is a huge upgrade from the 5d mark iii even if you don't use high quality glass".

Kolekcjoner
11-09-2016, 14:05
Akurat szanowny kolega fotodinoza był łaskaw przetestować to szkło.
FOTODINOZA: Najgorszy obiektyw świata? Pogrom mitów: Canon EF 38-76/4,5-5,6 alias „denko od słoika”: (http://fotodinoza.blogspot.com/2014/12/najgorszy-obiektyw-swiata-pogrom-mitow.html)

Możecie się śmiać ale da się tym zrobić dobre zdjęcia. Na 5DsR będzie chyba trudniej ale co ja tam wiem...
Wiesz każdym się da nawet otworkiem bez szkła ;).

To Ty piszesz kompletne bzdury, nie masz pojęcia co to jest filtr AA, ....
Ja bym był bardzo ostrożny w takich stwierdzeniach wobec wspomnianego użytkownika 8-).
Po prostu szkła mają fizyczną rozdzielczość, która jest niezależna od tego na co jego obraz jest rzutowany.
Natomiast prawdą jest też, że poszczególne matryce w zależności od swojej konstrukcji są w stanie z danego rzutowanego obrazka wyciągnąć więcej bądź mniej detalu. I to nie jest ze sobą sprzeczne. Wystarczy shift mikrosoczewek, czy inny stopień "rozmywania" filtra dwójłomnego czy nawet soft który to przetwarza itd.
Generalnie temat który moim zdaniem nadaje się na rzeczową dyskusję ale nie nadaje się na bicie torebką w kolejce po mięso, a które Ty tu próbujesz uskuteczniać.

Matsil
11-09-2016, 23:17
Jestem ciekaw ilu posiadaczy 5d3 rzuci się na 5d4. Jak tak czytam dane, to do zwykłej fotografii przy aktualnej cenie zamiana kompletnie bez sensu :). Chyba, że ktoś bardzo gadżety lubi ;).

krolewicz
12-09-2016, 00:21
zmiana nie jest bezsensu, ja po przeanalizowaniu chętnie bym zamienił, ale moi klienci nie docenią tej zmiany, mk3 zaspokaja moje i ich potrzeby

xxkomarxx
12-09-2016, 08:14
Zamiana jest bez sensu, ale dokupienie juz takowy sens posiada:-)
Ludzie beda kupowac ten model niezaleznie od tego co sie tu pisze, aparat jest fajny i jest to nastepca wola roboczego. 5dmk3 przestana byc produkowane i alternatywy nie bedzie

jinks
12-09-2016, 08:32
@xxkomarxx Zgoda w 100%

@królewicz Jak będziesz miał na liczniku 250-300k zdjęć pewnie inaczej na to spojrzysz.

Matsil
12-09-2016, 08:37
Zamiana jest bez sensu, ale dokupienie juz takowy sens posiada:-)
Ludzie beda kupowac ten model niezaleznie od tego co sie tu pisze, aparat jest fajny i jest to nastepca wola roboczego. 5dmk3 przestana byc produkowane i alternatywy nie bedzie
Zdecydowanie będą, jak się tylko cena trochę ustabilizuje ;). To kolejny flagowy produkt marki i nikt chyba sobie nie wyobraża, że będzie inaczej. Ale cena początkowa mnie dość mocno zaskoczyła, bo w porównaniu do Marka III startuje ze sporo wyższego poziomu. Zapewne kurs dolara nie pomaga :(.

xxkomarxx
12-09-2016, 08:43
W USA start jest podobny jak u poprzednika. A u nas, no coz. Wiecej zarabiamy to nas stac :-)

zdebik
12-09-2016, 08:56
W USA start jest podobny jak u poprzednika. A u nas, no coz. Wiecej zarabiamy to nas stac :-)
A w/g mas na forum, C chce sie dorobic na Polakach

xxkomarxx
12-09-2016, 08:57
Taka sama teoria jak ze Smolenskiem :-)

Kolekcjoner
12-09-2016, 10:21
Panowie :).

Janeek
12-09-2016, 22:39
Panowie czyli wracamy do walut? :D

Jacek_Z
13-09-2016, 14:24
Panowie czyli wracamy do walut? :DSkoro nikt nie wraca to pozwole sobie dokończyć pewna dyskusję

Pisałem dokładnie to samo. Jeszcze raz: kiepski obiektyw nie da więcej detali na gęstej matrycy. Ostry obiektyw da. Mydlanemu nic gęsta matryca nie pomoże, a nawet, bez odpowiedniej obróbki może wyglądać gorzej niż na mniej gęstej matrycy. 24-105/4 jest to bardzo dobry optycznie obiektyw.

Przypominam, że Janeek napisał:Ja nie wiem czy janeek napisał dobrze, nie znam 24-105
ale wiem, że ja napisałem dobrze
i u namacalny dowód na to, że słaby obiektyw da zysk na gęstej matrycy.
Sorry ze z nikona, ale testów szkieł na 5Dmk4 jeszcze nie ma, więc linkuje z nikona.
wybrałem dwa aparaty - jeden ma matryce 12 Mpx (N D700), drugi 36 Mpx (N D800E) i jeden obiektyw wręcz referencyjny, król ostrości (N 200/2), a drugi słaby - w rankingu dxo ma pozycje .... poniżej tysiąc !!! - 24-120/4

na 12 mpx to wygląda tak https://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Nikon-AF-S-Nikkor-200mm-f2G-ED-VR-II-on-Nikon-D700-versus-AF-S-NIKKOR-24-120mm-f-4G-ED-VR-on-Nikon-D700__404_441_321_441

a na 36 mpx to wygląda tak https://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Nikon-AF-S-Nikkor-200mm-f2G-ED-VR-II-versus-AF-S-NIKKOR-24-120mm-f-4G-ED-VR-on-Nikon-D800E__404_0_321_814

na mało gęstej matrycy D700 zamiast idealnych 12 mpx uzyskuje sie max 11 (N 200/2) lub 8 mpx ( N24-120)

a na gęstej 36 mpx matrycy D800E mamy aż 34 Mpx ze szkiełka 200/2 ale z 24-120 mamy 15 Mpx. Czyli słabe szkło daje 2x więcej detalu na gęstszej matrycy (zamiast 8 potrafi dać 15 Mpx)
można sobie wybrac szkiełko które ma w rankingu miejsce w okoicach 500 - np nikkor 16-35. Na matrycy 12 Mpx ma 9 mpx, a na 36 Mpx ma .. 19 Mpx.
Na gęstej matrycy jest więcej detalu czy nie?
Jest. 24-120 - z 8 MPx wzrasta do 15. Inne szkło 16-35 z 9 Mpx wzrasta do 19 Mpx.

Dla mnie to oczywistość, ja sie przesiadałem z 12 na 36 Mpx mając blisko dziesięć szkieł - niektóre wyśmienite, ale niektóre "kity" i wiem czy dostawałem więcej i jaka była róznica gdy było szkło dobre a jaka gdy słabe. Na dobrym dostawało się nadal dośc dobry obraz. Ze słabego - słaby, gęstsze matryce są bardziej wymagające, ale .... i tak z tych słabych szkieł dostawało sie więcej detalu. Klikając na 100% na LCD widzę meszki włosowe na twarzy w portretach robionych na 36 Mpx na słabych szkłach. A na 12 Mpx tego nie widziałemn nawet na dobrych szkłach.
Referencyjny N 200/2 na D700 i tak da mi tylko 11 Mpx, a słaby 16-35 da mi na D800E 19 Mpx.
Nie pisz mi że to tak dxo pokazuje i że zle mierzą. Ja miałem body o których pisałem.

aptur
13-09-2016, 14:50
na 12 mpx to wygląda tak https://www.dxomark.com/Lenses/Compa...04_441_321_441

a na 36 mpx to wygląda tak https://www.dxomark.com/Lenses/Compa..._404_0_321_814

Dalej nie wiem jak "to wygląda". Sorry ale suche dane o niczym nie świadczą.
Pokaż te same zdjęcia wykonane tymi aparatami i identycznymi obiektywami to może uwierzę.

szwayko
13-09-2016, 15:00
Na Fotopolis porównanie do III.
Czy Canon EOS 5D Mark IV to godny następca „trójki“? [TESTY STUDYJNE] (http://www.fotopolis.pl/testy/aparaty/27358-czy-canon-eos-5d-mark-iv-to-godny-nastepna-popularnej-trojki)

Ciekawe:

https://canon-board.info/imgimported/2016/09/dz05NjQmaD01MjE_src_136978reprodukcjaszc-1.png
źródło (http://www.fotopolis.pl/i/images/9/7/8/dz05NjQmaD01MjE=_src_136978-reprodukcja-szczegoow.png)
Reprodukcja szczegółowych gorsza niż w III.

aptur
13-09-2016, 15:04

Ale jak to możliwe? Przecież te same obiektywy (nawet gówniane) na bardziej upakowanej matrycy dostają skrzydeł ;)

Jacek_Z
13-09-2016, 16:04
Dalej nie wiem jak "to wygląda". Sorry ale suche dane o niczym nie świadczą.
Pokaż te same zdjęcia wykonane tymi aparatami i identycznymi obiektywami to może uwierzę.
Nie mam D700 od 3 lat, nie mam testowych zdjęć z tamtego okresu, bo .. ich nie robiłem. Za to wiem co widziałem na monitorze.
Było tak jak pisałem: Klikając na 100% na LCD widzę meszki włosowe na twarzy w portretach robionych na 36 Mpx na słabych szkłach. A na 12 Mpx tego nie widziałem nawet na dobrych szkłach.
To jest zgodne z tym co podano na dxo.

Ja nie piszę o 5Dmk3 czy mk4. To zresztą niewielka róznica w ilości pikseli (22 a 30).
Ja piszę o matrycach i obiektywach.
sam rodzaj filtra AA lub jego brak potrafi robić dużą różnice.

rysz
13-09-2016, 16:13
Na Fotopolis porównanie do III.
Czy Canon EOS 5D Mark IV to godny następca „trójki“? [TESTY STUDYJNE] (http://www.fotopolis.pl/testy/aparaty/27358-czy-canon-eos-5d-mark-iv-to-godny-nastepna-popularnej-trojki)

Ciekawe:
http://www.fotopolis.pl/i/images/9/7/8/dz05NjQmaD01MjE=_src_136978-reprodukcja-szczegoow.png

Cały ten wykres jest niewiele warty, ponieważ:
"Niestety Canon 5D Mark IV jest jeszcze nowością, więc pliki RAW z tego modelu nie są jeszcze wspierane przez nasz program laboratoryjny DxO Analyzer. W związku z tym podstawowe oceny obrazu przeprowadzone zostały na oryginalnych plikach JPEG prosto z aparatu (ustawienia standardowe)."

pan.kolega
13-09-2016, 17:44
Nie mam D700 od 3 lat, nie mam testowych zdjęć z tamtego okresu, bo .. ich nie robiłem. Za to wiem co widziałem na monitorze.
Było tak jak pisałem: Klikając na 100% na LCD widzę meszki włosowe na twarzy w portretach robionych na 36 Mpx na słabych szkłach. A na 12 Mpx tego nie widziałem nawet na dobrych szkłach.
To jest zgodne z tym co podano na dxo.

Ja nie piszę o 5Dmk3 czy mk4. To zresztą niewielka róznica w ilości pikseli (22 a 30).
Ja piszę o matrycach i obiektywach.
sam rodzaj filtra AA lub jego brak potrafi robić dużą różnice.

Walczysz z jakimś chochołem, którego sam sobie ukręciłeś. Potwierdzasz tylko moją opinię, że nawet szkła uchodzące za "słabe" mają rozdzielczość przekraczającą matrycę 20-24 mpix. Taki jest też Nikon 24-120. Rozdzielczość w mpix, mierzona przez DXO to średna z całej matrycy na pełnym otworze, razem z rogami i ogonem. Ten obiektyw dał im 8 mpix na matrycy 12 mpix, 13 na 24 mpix i 15 na 36 mpix. Ale w środku, gdzie widziałeś te włoski, on jest pewnie na poziomie 30 mpix. (A poza tym, pewien jesteś, że te włoski by na pełnym otworze?:? )

Jak widać nawet z DXO, ten obiektyw nie pokazuje żadnego realnego zysku przy przejściu z 24 do 36 mpix. Spróbuj odróżnić na oko obraz 15 mpix i 13 mpix. Te dwa mpix to wynik filtra AA i udziału centrum kadru. Dlatego, że biorąc całą klatkę, ten obiektyw jest "słaby" w porównaniu z 200 mm. Ale w centrum jest ostry, czego dowodzą te nieszczęsne włoski. Być może pokazałby jeszcze lepsze włoski na 50 mpix.
Czyli wszystko się zgadza, z wyjątkiem niewiele znaczącego określenia "słaby obiektyw".

zdebik
13-09-2016, 20:22
Nie odkryje ameryki ale:

Dobre szklo na "rzadkiej" matrycy da malo detalu.

Slabe szklo, na "gestej" matrycy tez nie poszaleje.

Jedynie kombinacja ostrego szkla i gestej matrycy da obraz wysokiej rozdzielczosci.

Cytujac forumowego kolege napisze: klinikj pomogl :)

pan.kolega
13-09-2016, 21:35
Zdawszy sobie sprawę, jak wysoka jest rozdzielczość nawet przeciętnego obiektywu, można się tylko uśmiechnąć z politowaniem na wspomnienie pomiarów rozdziielczości szkieł przez optyczne.pl, photozone.de i innych za pomocą matrycy 20d.....:shock: Kiedy prawie każdy z tych obiektywów ma do pokazania szczegóły na matrycach trzy i więcej razy gęstszych.

zdebik
13-09-2016, 22:34
Najlepszym przykladem jest 35 1.4 II na dxo 5dsr vs 5d :)

aptur
14-09-2016, 06:49
Zdawszy sobie sprawę, jak wysoka jest rozdzielczość nawet przeciętnego obiektywu, można się tylko uśmiechnąć z politowaniem na wspomnienie pomiarów rozdziielczości szkieł przez optyczne.pl, photozone.de i innych za pomocą matrycy 20d.....:shock: Kiedy prawie każdy z tych obiektywów ma do pokazania szczegóły na matrycach trzy i więcej razy gęstszych.

Nie przesadzajmy. Dla mnie testy to nie tylko słupki i wykresy ale także ogólnie rzecz ujmując obrazowanie (często w komplecie z body). Po co w ogóle na 5DIII testować? Może zacznijmy od 5DS albo 5DIV co najmniej.

BartasPL
14-09-2016, 17:44
Matryca nowego 5D IV najlepszą matrycą w lustrzankach Canona!
13,6 EV zakresu przy ISO 100 (5D III 11,7 EV)
Zakres dynamiczny przy ISO 1600 taki sam jak w 5D III przy ISO 100.

Gejm ćeńdźa! (https://www.dxomark.com/Reviews/Canon-EOS-5D-Mark-IV-Sensor-Review-Game-changer)

zdebik
14-09-2016, 18:38

Gejm ćeńdźa! (https://www.dxomark.com/Reviews/Canon-EOS-5D-Mark-IV-Sensor-Review-Game-changer)
Ladnie to wyglada.

xxkomarxx
14-09-2016, 18:48
To juz 5dmk4 staje sie fajna puszka czy nadal jest kiepska, nie ma niczego co by bylo lepsze od poprzednika i bedzie sprzedazowa klapa.

aptur
14-09-2016, 19:16
To juz 5dmk4 staje sie fajna puszka czy nadal jest kiepska, nie ma niczego co by bylo lepsze od poprzednika i bedzie sprzedazowa klapa.

Nikt nie twierdził, że jest kiepska. Sprzedażowej klapy też nie będzie bo już niedługo chcąc kupić nowe 5D nie będziesz miał wyboru :)Choć nie sądzę aby to body sprzedawało się w zawrotnych ilościach. Nie za tą cenę i dopóki można kupić 6D. Jak wypuszczą 6DII to się zdziwicie patrząc na cenę :)

Kolekcjoner
14-09-2016, 19:22
Nikt nie twierdził, że jest kiepska. Sprzedażowej klapy też nie będzie bo już niedługo chcąc kupić nowe 5D nie będziesz miał wyboru :)Choć nie sądzę aby to body sprzedawało się w zawrotnych ilościach. Nie za tą cenę i dopóki można kupić 6D. Jak wypuszczą 6DII to się zdziwicie patrząc na cenę :)
FF-y to się w ogóle nie sprzedają w "zawrotnych ilościach" - szacunkowe dane mówią, że to ok. 5% całkowitego wolumenu sprzedaży. Jedyny który pod tym względem przyprawił o ból głowy marketingowców Canona to był 5D mkII - ale nie sądzę, żeby w przypadku czwórki się to powtórzyło.

EPBK
15-09-2016, 15:04
Myślę że najlepiej sprawdzić ten aparat samemu. Z tego co słyszałem to 26 września w jednej z firm w Warszawie będzie oficjalna prezentacja wraz z możliwością przetestowania spprzętu

xxkomarxx
15-09-2016, 15:36
Juz mozna bylo go przetestac na podkarpaciu.

EPBK
15-09-2016, 16:06
Juz mozna bylo go przetestac na podkarpaciu.

No to miałem niekompletne informacje. Ludzie z Canona powiedzieli mi że w Wawie będzie pierwsza możliwość sprawdzenia tego aparatu dla "normalnego" zjadacza chleba.

sebcio80
15-09-2016, 19:16

liczby mówią jedno a rzeczywistość co innego.

iso 25600 5D4:
http://i.imgur.com/jA17Jxb.jpg

iso 25600 5d3
http://i.imgur.com/3dULoDW.jpg

gdzie tu niby mniejsze szumy na 5d4? nie tylko większe ale i strasznie paskudny obrazek, bardzo mocno poszarpane krawedzie, wygląda jak efekt powiekszenia obrazu w photoshopie,
inne duże czułości od 3200 podobnie, przewaga 5d3 jest spora

ogólnie to premiera tego 5d4 przypomina mi sytuację z premierą 5d2, właściwie nic nie poprawili, dodali tylko trochę Mpx i funkcje filmowe.

luso
15-09-2016, 19:54
Zwróć uwagę, że na obu zdjęciach jest pokazany inny obszar. Wydaje mi się, że to porównanie nie uwzględnia tego, że nowa matryca w mk4 ma delikatnie mówiąc kilka milionów pikseli więcej. Wiec krop w skali 1:1 z nowego aparatu może wyglądać gorzej niż ze starego. Ale jeśli przeskalujesz obraz z mk4 do rozdzielczości matrycy z mk 3 to może okazać się to co wynika z testów na DXO.

Kolekcjoner
15-09-2016, 20:44
[...]
ogólnie to premiera tego 5d4 przypomina mi sytuację z premierą 5d2, właściwie nic nie poprawili, dodali tylko trochę Mpx i funkcje filmowe.

Cóż test na dpreview mówi coś zupełnie innego.
Podejrzewam, że w Canonie mogą tylko śnić o takim sukcesie rynkowym jakim była mkII.

pan.kolega
15-09-2016, 22:20

iso 25600 5D4:
http://i.imgur.com/jA17Jxb.jpg

iso 25600 5d3
http://i.imgur.com/3dULoDW.jpg

Nie jestem tylko pewien, czy te jpegi tak pokazane reprezentują rzeczywistość.:roll:

Gdyby tak było, byłaby to kompletna kompromitacja DXOMark, jako testu o jakiejkolwiek praktycznej przydatności. DXO daje 5d4 10 punktów więcej niż poprzednikowi, większy wzrost niż dla 5d2 vs. 5d i wyraźne polepszenie wszystkich trzech kryteriów. Dla nich najlepsza dotąd matryca Canona, bije nawet 1dx2.

michalab
15-09-2016, 23:43
Gdyby tak było, byłaby to kompletna kompromitacja DXOMark, jako testu o jakiejkolwiek praktycznej przydatności. DXO daje 5d4 10 punktów więcej niż poprzednikowi, większy wzrost niż dla 5d2 vs. 5d i wyraźne polepszenie wszystkich trzech kryteriów. Dla nich najlepsza dotąd matryca Canona, bije nawet 1dx2.
No tak, ale sam pisałeś o wiarygodności tych testów.

merida
16-09-2016, 00:16
Jak testować to w praktyce. Niech ktoś*kupi i sam pogłaska, zobaczymy co da się wyciągnąć*z nowej puszki.

pan.kolega
16-09-2016, 00:50
No tak, ale sam pisałeś o wiarygodności tych testów.

Fakt, skoro matryca 5d ma tyle samo punktów co G7X, to ranking DXO już raczej nikogo nie zaskoczy.
Np. 5d4 ma tyle samo punktów co Phase One średni format. Tutaj DR jest taki sam, a ogromna różnica na wyższych ISO jest dokładnie zrównoważona przez 1.7 bita koloru. Z kolei rozdzielczość nie jest zupełnie brana pod uwagę. Żeby z tego wyciągnąć jakiekolwiek wnioski, trzeba się sporo naczytać, ale rzesze zainteresowanych patrzą na rankingi i tylko wiedzą, że jak ma więcej punktów to jest lepszy.
W przypadku dwóch puszek Canona tego samego formatu też wiadomo, że w zasadzie ranking DXO jest wg DR. Czyli jak się nie patrzy na DR, obrazek z d4 i d3 może być bardzo podobny albo i gorszy z nowego.

Merde
16-09-2016, 09:52

gdzie tu niby mniejsze szumy na 5d4?
Nie mylisz czasem szumów z DR?

Jacek_Z
17-09-2016, 00:13
Walczysz z jakimś chochołem, którego sam sobie ukręciłeś. Potwierdzasz tylko moją opinię, że nawet szkła uchodzące za "słabe" mają rozdzielczość przekraczającą matrycę 20-24 mpix. Cały czas tak twierdziłem.
To ty napisałeś:

To znaczy jest to detal, którego nie dał obiektyw, tylko stworzyła go matryca? Hmm...
Prawdopodobnie ten detal nie ma nic wspólnego z detalem fotografowanej sceny....
Po kiego zaprzeczyłeś? Ten detal dał obiektyw i jest to detal scena, bo niby jaki inny? Napisałem:

.Obiektyw nie stał sie bardziej szczegółowy. Za to matryca taka jest.
Obiektyw nie stał się bardziej szczegółowy, bo jego parametry sie nie zmieniają, to to samo szkło. Zmiana tkwi w matrycy.

Pisałem dokładnie to samo. Jeszcze raz: kiepski obiektyw nie da więcej detali na gęstej matrycy. Ostry obiektyw da. Mydlanemu nic gęsta matryca nie pomoże, a nawet, bez odpowiedniej obróbki może wyglądać gorzej niż na mniej gęstej matrycy. Nie. Da więcej detalu, pokazałem linki dxo. Oczywiście że zdjęcia były na przymkniętym szkle i wiem, że obiektyw jest ostrzejszy w centrum niż na brzegu. Słabe szkło zyska na 36 Mpx, pokaże coś, czego nie można było pokazać na 12 Mpx, bo tam piksel był zbyt wielki. Kiepski obiektyw pomoże, bo nie ma chyba tak słabych obiektywów, które nie potrafią "obsłużyć" matrycy 22 czy 36 Mpx.
Dobrze,że w końcu to jednak potwierdzasz, choć nie rozumem tej wolty poglądów.

Potwierdzasz tylko moją opinię, że nawet szkła uchodzące za "słabe" mają rozdzielczość przekraczającą matrycę 20-24 mpix. Bingo.
Raz piszesz, że słabe szkła nie dadzą więcej detalu (wytłuściłem to) , a potem że słabe szkła "obsłużą" matryce 20-24 Mpx. I nawet 30 czy 36 - to ja dopisuję.

the.watcher
17-09-2016, 00:25
Właśnie full review pokazało się na dpreview.com
87% gold award, pełen zachwyt, szkoda że jeszcze 4 lat brakuje żeby dogonić D810 (optymistycznie zakładam, że może w Mark V się uda):-/

Jacek_Z
17-09-2016, 01:36
Dlaczego gonić? Zalezy jaki parametr jest dla kogo istotny. Dla reporterki (np sluby) 5Dmk4 będzie lepszy. Mniej megapikseli (to zaleta wg mnie), więcej fps. D810 ma tylko 5 fps.

Kolekcjoner
17-09-2016, 06:39
Właśnie full review pokazało się na dpreview.com
87% gold award, pełen zachwyt, szkoda że jeszcze 4 lat brakuje żeby dogonić D810 (optymistycznie zakładam, że może w Mark V się uda):-/

Tu nikt nikogo nie goni. Po prostu firmy się mijają, od dekad tak jest. Tylko gimbaza się podnieca cyferkami na forach.

pan.kolega
17-09-2016, 11:57
Raz piszesz, że słabe szkła nie dadzą więcej detalu (wytłuściłem to) , a potem że słabe szkła "obsłużą" matryce 20-24 Mpx. I nawet 30 czy 36 - to ja dopisuję.

Tak właśnie o to chodzi, tak właśnie jest. Naprawdę słabe szkła nie dadzą więcej detalu, ale wiele "słabych" szkieł obsłuży matryce nawet 50 mpix. Jeżeli ktoś mówi "popatrz takie słabe szkło, a pokazuje detale, które widać tylko na matrycy 36 mpix, to przeczy sam sobie, bo takie szkło _z definicji_ nie jest słabe.

Na jakiej podstawie takie obierktywy są przezywane "słabymi"? Bo tak mówią na forach? Albo ktoś je przetestował na matrycy 8 mpix i zobaczył nieostrość w rogach i na pełnym otworze. (Albo nie zrozumiał cyferek w DXO)

asdf
17-09-2016, 12:32
A ja myślę, że bardziej liczy się kombinacja body i szkła, taki 85/1.8 na 5DIII daje 18Mpix, a na 5DS R potrafi dociągnąć do 23Mpix, co jest wartością większą niż rozdzielczość samej matrycy 5DIII (chociaż widać, że na gęstą matryce 5DS R za bardzo się nie nadaje).

Jeszcze ciekawsze potrafią być różnice pomiędzy systemami, stary T17-50 na D5300 13Mpix na 760D 10Mpix, a niby to samo szkło i zbliżona rozdzielczość.

kmeg
17-09-2016, 12:41
Jeszcze ciekawsze potrafią być różnice pomiędzy systemami, stary T17-50 na D5300 13Mpix na 760D 10Mpix, a niby to samo szkło i zbliżona rozdzielczość.

Rozwiazanie tej zagadki to filtr AA.

zdebik
17-09-2016, 13:34
A ja myślę, że bardziej liczy się kombinacja body i szkła, taki 85/1.8 na 5DIII daje 18Mpix, a na 5DS R potrafi dociągnąć do 23Mpix, co jest wartością większą niż rozdzielczość samej matrycy 5DIII (chociaż widać, że na gęstą matryce 5DS R za bardzo się nie nadaje).

18 (5d3) vs 23 (5dsr) - to wlasnie przyklad slabego szkla. Przyrost wzgledem upakowania matrycy jest niewielki.

Taki 24-70 2.8 II ma 18mpix na 5d3 i 32 na 5dsr.

Jacek_Z
17-09-2016, 14:26
Tak właśnie o to chodzi, tak właśnie jest. Naprawdę słabe szkła nie dadzą więcej detalu, ale wiele "słabych" szkieł obsłuży matryce nawet 50 mpix. Jeżeli ktoś mówi "popatrz takie słabe szkło, a pokazuje detale, które widać tylko na matrycy 36 mpix, to przeczy sam sobie, bo takie szkło _z definicji_ nie jest słabe.

Na jakiej podstawie takie obierktywy są przezywane "słabymi"? Bo tak mówią na forach? Albo ktoś je przetestował na matrycy 8 mpix i zobaczył nieostrość w rogach i na pełnym otworze. (Albo nie zrozumiał cyferek w DXO)
No to poprosze o definicje slabego obiektywu. Takiego ktory jest na tyle slaby ze jest juz nawet na 12 Mpx mocno nieostry i podpiecie go do 30 Mpx nic nie da.
Poszukaj szkiel ktore daja pewnie z max 5 Mpx na matrycy 12 Mpx. Są takie??? Nie sądzę. Denko od butelki da tyle detalu ;)

xxkomarxx
17-09-2016, 14:36
A ja mam takie jedno może mało istotne pytanie w całej tej dyskusji. Patrze temat dotyczy 5dmk4 a od kilku stron czytam debatę o rozdzielczości szkieł i tym ile detalu dają na jakiej matrycy. Sądzę że zrobił się spory OT.
Ktoś kiedyś będzie chciał coś poczytać o tym aparacie a będzie musiał drążyć w odmętach takiej dysputy. Może załóżcie sobie osobny wątek o interesującej was tematyce.

Janeek
18-09-2016, 14:40
a czy powie mi ktoś z zacnych ekspertów - jak będzie sprawował się oboektyw 100mm L Macro f2.8 IS, który w dxomarku na 5dsr ma zaledwie 24p-mpix rozdzielczości a na optycznych bije rekordy rozdzielczości?

Tomek67
18-09-2016, 15:09
a czy powie mi ktoś z zacnych ekspertów - jak będzie sprawował się oboektyw 100mm L Macro f2.8 IS, który w dxomarku na 5dsr ma zaledwie 24p-mpix rozdzielczości a na optycznych bije rekordy rozdzielczości?
Chyba DXO ocenia obiektywy głównie wg tego jaką mają ostrość na pełnej dziurze, bez przymykania.
U wiele obiektywów po niewielkim nawet przymknięciu bardzo poprawia się ostrość.

marfot
18-09-2016, 15:15

Tak,na to pytanie odpowie Ci zacny Roger Cicala:
https://www.lensrentals.com/blog/2016/08/more-photogeekery-finite-conjugate-mtf-bench-tests-for-macro-lenses/

Oczywiście to nie jest test body tylko obiektywów. I nie wedle jakichś durnych MTF50 tylko tego co należy ;).

aptur
18-09-2016, 15:16
a czy powie mi ktoś z zacnych ekspertów - jak będzie sprawował się oboektyw 100mm L Macro f2.8 IS,

Za eksperta się nie uważam ale mogę się założyć, że będzie się dobrze sprawował.

RobertON
19-09-2016, 07:09
Chyba DXO ocenia obiektywy głównie wg tego jaką mają ostrość na pełnej dziurze, bez przymykania.
U wiele obiektywów po niewielkim nawet przymknięciu bardzo poprawia się ostrość.

Nie tylko, możesz pooglądać wyniki ostrości na poszczególnych przysłonach. Tylko trzeba pogmerać w zakładakch.

Ale to, że wychodzą im różne "kwiatki" to fakt. Według nich najlepszy obiektyw super-zoom do 7D2 to 18-135, a o 15-85 zapomnieli.

pan.kolega
19-09-2016, 21:31
A ja mam takie jedno może mało istotne pytanie w całej tej dyskusji. Patrze temat dotyczy 5dmk4 a od kilku stron czytam debatę o rozdzielczości szkieł i tym ile detalu dają na jakiej matrycy. Sądzę że zrobił się spory OT.
Ktoś kiedyś będzie chciał coś poczytać o tym aparacie a będzie musiał drążyć w odmętach takiej dysputy. Może załóżcie sobie osobny wątek o interesującej was tematyce.

Osobny wątek może być, ale jednym z najbardziej rzucających się w oczy "ulepszeń" w 5d4 jest dorzucenie pikseli, a jednocześnie pozostawienie filtra AA, więc powiedziałbym, że jest trochę tak jakby interesujące przy decyzji o nabyciu tego sprzętu, czy można się spodziewać większej rozdzielczości, i z którymi szkłami. A może lepiej faktycznie pójść w stronę 5dsr.

Drugą interesującą kwestią jest tzw. "DXO F-stop blues" (Google). Chodzi o perfidny szwindel wykryty przez naukowców z DXO:p około 6 lat temu, czyli skryte podbijanie ISO przez producentów na dużych dziurach żeby zamaskować bezużyteczność jasnych szkieł. Ponoć prawie całe dodatkowe światło z otworów większych niż ~f/2 nie dociera do pikseli, czyli jest bezużyteczne (nie mylić z winietowaniem). Canon i inni podbijają ISO, żeby dalej wciskać naiwnym drogie grube szkła.

Czy Canon coś ulepszył w matrycach, żeby odbierały światło padające z brzegów dużych soczewek? Czy 5d4 ciągle podbija ISO przy np. f/1.4? (Na szczęście Canon nie jest aż tak zakłamany żeby wciskać nam jasne szkła EF-M, :mrgreen: bo to by była jeszcze gorsza masakra :o)

mkkaczy
22-09-2016, 10:35
Obiło mi sie o uszy że boczne punkty na f/8 bedą działać tylko i wyłącznie z TC Canona i to w wersji III. Ktoś słyszał coś takiego?

Ten AF wygląda no identyczny z 1dx2, jeśli tak to raczej to jest bzdura bo na 1dx2 działają boczne na takim Kenko i to nawet nie z obiektywem Canona.
A jednak jest coś na rzeczy.
F8 focusing with 5D4 using version 1 and 2 teleconverters? -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forums (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1467725)

xxkomarxx
22-09-2016, 10:39
To ze na papierze af wyglada identycznie to na bank identyczny nie jest.

kmeg
22-09-2016, 11:36
A mi się wydaje, ze jednak jest. Należy pamiętać, ze wszystko jest tez kombinacja szkieł, konwertera i aparatu, a przede wszystkim wersji FW w nich. Ja testowalem na jednej wersji Fw aparatu, jednym rodzajem konwertera oraz dwóch rodzajach szkieł (z czego jedno ma taki Fw a za tydzień będzie może miało juz inny). Programiści w canonie mogą bez problemu co Fw zmieniać zasady gry...

Lucas1981r
22-09-2016, 16:22
Canon EOS 5D Mark IV vs Pentax K-1 vs Nikon D810
-> https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Canon-EOS-5D-Mark-IV-versus-Pentax-K-1-versus-Nikon-D810___1106_1075_963

5Dmk4 vs A6300 vs X-T2 vs GX85 (GH4) 4K Detail & Lowlight Comparison
-> https://www.youtube.com/watch?v=3n7Qvu1KMt8

adawro
26-09-2016, 12:15
A jednak jest coś na rzeczy.
F8 focusing with 5D4 using version 1 and 2 teleconverters? -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forums

Już nawet ktoś sprawdził:
Canon 5D Mark IV -- Time to Discuss! -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forums (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?p=18140093)
"Just tested the 5D4 with 500mm MKII with both Extender 2X MkIII, and MkII" [...]
"2X III allowed me to select a huge number of AF points (all?)
2X II allowed selection of any of the 9 center AF points (7 across center, 3 up and down center)"

mkamelg
27-09-2016, 16:18
>>> https://www.flickr.com/photos/deboerit/ <<<

Na dzień dzisiejszy (od strony 1 do strony 9) kilkaset zdjęć z 5D Mark IV wykonanych obiektywami (z tych które udało mi się wyłapać):

Canon EF 17-40mm f/4L USM - https://www.flickr.com/photos/deboerit/29535379046/

Canon EF 100mm f/2.8 Macro IS USM - https://www.flickr.com/photos/deboerit/29612555565/

Sigma 50mm F1.4 DG HSM Art - https://www.flickr.com/photos/deboerit/29805922151/

Sigma APO 70-200mm F2.8 EX DG OS HSM - https://www.flickr.com/photos/deboerit/29302947220/

Sigma 150-600mm F5-6.3 Contemporary - https://www.flickr.com/photos/deboerit/29548003056/

luso
01-10-2016, 18:22
W tym (https://www.youtube.com/watch?v=QSeZwxRrf-4) filmiku Dustin Abbott testuję DR canona 5d mk4. Wychodzi mu, że pod tym względem 6d < 80d < 5dmk4

jinks
06-10-2016, 20:44
LEGENDARY FROM DAY ONE ;)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=29&v=o9VA4Y_Yddc

Kolekcjoner
08-10-2016, 17:51
OT na temat cen 5D mkIII i mkIV został przeniesiony do osobnego wątka:
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/ceny-5d-mkiii-mkiv-itp-104256/index3.html
i tam zapraszam do dalszej dyskusji.

luso
08-10-2016, 20:19
Dość ciekawy test jeśli chodzi o użyteczne wysokiego ISO w 5dmk4. Według Dustin Abbott jest lepiej niż w 6d:

https://www.youtube.com/watch?v=iAN3ElBtMyU

michael_key
08-10-2016, 21:27
Dość ciekawy test jeśli chodzi o użyteczne wysokiego ISO w 5dmk4. Według Dustin Abbott jest lepiej niż w 6d:

https://www.youtube.com/watch?v=iAN3ElBtMyU

Fajnie to wychodzi. Mi w sumie obecnie ISO z 6D bardzo pasuje, choć patrząc na 5DIV w kontekście mkIII obecna technika to w zasadzie drobna ewolucja niż rewolucja ;)
Ciężko już cokolwiek z efektem "WOW" wykonać :)

luso
08-10-2016, 22:41
Nie do końca się zgodzę. Nowy aparat z serii 5d trochę mniej szumi od 6d, ale ma znacznie większy DR. A są dziedziny fotografii gdzie ma to duże znaczenie. Dodatkowo dostajemy również trochę większą rozdzielczość co też może mieć znaczenie. W mojej opinii 5dmk4 pod względem jakości obrazu "wygląda" bardzo dobrze i jest to bardzo dobra prognoza przed pojawieniem się 6d mk2 :)

tkosiada
11-10-2016, 21:45
Canon EOS 5D Mark IV Review (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EOS-5D-Mark-IV.aspx)
https://www.lensrentals.com/blog/2016/09/lensrentals-com-reviews-the-canon-5d-mark-iv/

the.watcher
15-10-2016, 00:20
Deal alert on 5D4...
Canon EOS 5D Mark IV Digital SLR Camera Body Only | eBay (http://www.ebay.com/itm/Canon-EOS-5D-Mark-IV-Digital-SLR-Camera-Body-Only/401201438202)
Wg googla wychodzi za 12.500,00 zł

Thomason2005
16-10-2016, 17:25
Pytanie do posiadaczy Canon 5D mark IV.
Czy ktoś próbował już podłączyć do niego telekonwerter kenko 1.4x Teleplus Pro 300 DGX w połączeniu z Canon 100-400mm?
Nie wyskakuje Wam od czasu do czasu Err 01?

pan.kolega
16-10-2016, 18:45
Deal alert on 5D4...
Canon EOS 5D Mark IV Digital SLR Camera Body Only | eBay (http://www.ebay.com/itm/Canon-EOS-5D-Mark-IV-Digital-SLR-Camera-Body-Only/401201438202)
Wg googla wychodzi za 12.500,00 zł

Bez gwarancji za $300 mniej czyli nawet nie 10% zniżki... nie wiem dla kogo taka oferta jest atrakcyjna.

Janeek
16-10-2016, 21:32
Nie do końca się zgodzę. Nowy aparat z serii 5d trochę mniej szumi od 6d, ale ma znacznie większy DR. A są dziedziny fotografii gdzie ma to duże znaczenie. Dodatkowo dostajemy również trochę większą rozdzielczość co też może mieć znaczenie. W mojej opinii 5dmk4 pod względem jakości obrazu "wygląda" bardzo dobrze i jest to bardzo dobra prognoza przed pojawieniem się 6d mk2 :)

Proszę... Nikon od dawna ma lepszy DR od Canona i nikt z tego powodu nie płakał. Co do szumów to się nie wypowiadam bo wesel nie robię więc szumy mam gdzieś, chociaż na moje oko internetowe 6d lepiej wygląda na wys. ISO. Co do różnicy w DR to rozumiem, że te dziedziny to amatorska fotografia, gdzie Kowalski robi fotę z Sopotu czy innego Majami i wrzuca do albumu (profesjonalista i tak będzie działał w Photoshopie więc DR nie jest aż tak istotny).

Kolekcjoner
16-10-2016, 22:39
Proszę... Nikon od dawna ma lepszy DR od Canona i nikt z tego powodu nie płakał.

Nie no bądźmy poważni, ileż tu było rozpaczy, żali i aktów strzelistych o opuszczeniu systemu, że u Canona się nie da wyciągnąć niedoświetlenia o 5EV, a u Nikona czy Sony się da. Zrzygać się można było, więc nie bardzo broni się teza o tym że "nikt nie płakał".....

jotes25
17-10-2016, 14:24
A'propos niedoświetleń o 5EV :lol:

5D4 Sensor Defect Discovered (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=31076.0)

Thomason2005
24-10-2016, 08:38
Wydaje mi się, że rzadko się bawi zmianą ekspozycji o 5 działek. Najczęściej są 3, czasem 4. Z tego co widzę, większa matryca stawia przed fotografującym i obiektywami większe wymagania. Każde niedociągnięcie jest widoczne. Trochę mi to przypomina 7D, kiedy to pojawił się - na największych powiększeniach było widać każdy błąd. Aparat ma całkiem sporo ficzerów w menu ułatwiających pracę i czasem trzeba uważać, żeby to nie było przyczyną problemów, np. ustawienia dotyczące obiektywów - jedno ustawienie powoduje pojawienie się ślimaka na zdjęciu, gdy jest podpięty obiektyw innej firmy. Inny ficzer powoduje spadek zdjęć seryjnych do jednego na sekundę - też ma związek z ustawieniami dotyczącymi obiektywów.
AF celny, ale czy przepaść między trójką, a czwórką - raczej nie. DPRAW nie nadaje się większości przypadków...mikroregulacje są naprawdę mikroregulacjami...mniejszymi od tych, co można zrobić w aparacie kalibrując obiektyw. Czy można zatem wyostrzyć w ten sposób rzęsę...ciężko. W dodatku DPP jest słaby do obróbki zdjęć. Bardzo duża różnica w jakości zdjęć wyjściowych między DPP, a Lightroomem. Dobra wiadomość - robiąc w DPRAW nadal można odczytać RAWy... AutoISO w końcu lepiej działa - z dodatkową nastawą czasów. No i muszę pochwalić AWBw - działa bardzo dobrze...

aptur
24-10-2016, 13:50
W dodatku DPP jest słaby do obróbki zdjęć. Bardzo duża różnica w jakości zdjęć wyjściowych między DPP, a Lightroomem.

Szczególnie gdy porównasz kolory wyjściowe z DPP i LR. Nokaut. LR leży na deskach. Ale i tak używam LR :D

Thomason2005
24-10-2016, 14:09
Szczególnie gdy porównasz kolory wyjściowe z DPP i LR. Nokaut. LR leży na deskach. Ale i tak używam LR :D

Przyznam się, że kolorów nie porównywałem...bardziej skupiałem się, że na możliwościach obróbki zdjęć. DPP mocno zniechęca swoją topornością.

pan.kolega
24-10-2016, 17:01
Przyznam się, że kolorów nie porównywałem...bardziej skupiałem się, że na możliwościach obróbki zdjęć. DPP mocno zniechęca swoją topornością.

Ale pisałeś o jakości zdjęć nie o toporności. Za każdym razem kiedy porównałem bezpośredno LR z DPP na pikselach, LR wyglądał tragicznie, gubił szczegóły zarówno detalu jak i koloru. Ale z daleka czyli do większości celów praktycznych jest OK....

mkamelg
24-10-2016, 23:42
Kontrola czystości.

After many years of analysing data, I never believe anyhting until I repeat it. So, I downloaded the files of the feathers, processed the .CR2s with DPP with my usual fine settings, pasted a section from each into Photoshop, stretched them all to a similar size in order to compare. I get quite different results from what I expected from the article (http://www.glennbartley.com/Canon5DmarkIVSetupReviewandSettings.html). The 7DII is far worse than the others. I don't what I did wrong to get this result.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=31143.0;attach=159 785;image)

Źródło: Review on the 5D4 low light vs 1Dx2 and 7D2 (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=31143.msg632041#msg632041)

Thomason2005
26-10-2016, 07:33
Ale pisałeś o jakości zdjęć nie o toporności. Za każdym razem kiedy porównałem bezpośredno LR z DPP na pikselach, LR wyglądał tragicznie, gubił szczegóły zarówno detalu jak i koloru. Ale z daleka czyli do większości celów praktycznych jest OK....

Napisałem o dużej różnicy w jakości zdjęć wyjściowych i samych możliwościach obróbki - i potwierdzam. Mniej opcji, zapisany jpg jest wg. mnie gorszy niż ten z lr. Takie mam odczucie podczas wyostrzania zdjęć - a suwaki w DPP różnie już ustawiałem.

xxkomarxx
26-10-2016, 09:02
Pojawiaja sie pierwsze testy
http://fotopolis.pl/testy/aparaty/27621-canon-eos-5d-mark-iv-test-aparatu

BeatX
28-10-2016, 09:44

Nokaut?
A są jakieś wzorce kolorów (jak np. wzorzec jednego metra), którą to wartość można zmierzyć i w odniesieniu do wzorca określać jako "nokaut"?
Wydaje mi się, że nie :)
Odbiór kolorów to rzecz mocno subiektywna, jak np. "brzmienie" sprzętu audio.
To się może podobać lub nie podobać, ale nokaut to zdecydowanie przejaskrawione określenie ;)

Kolekcjoner
28-10-2016, 13:12
Nokaut?
A są jakieś wzorce kolorów (jak np. wzorzec jednego metra), którą to wartość można zmierzyć i w odniesieniu do wzorca określać jako "nokaut"?
Odbiór kolorów to rzecz mocno subiektywna, jak np. "brzmienie" sprzętu audio.
To się może podobać lub nie podobać, ale nokaut to zdecydowanie przejaskrawione określenie ;)
Jeżeli ktoś ocenia indywidualnie to dla niego może być nokaut ;).

Janeek
28-10-2016, 21:52
Canon EOS 5D Mark IV - body - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD (http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-5d-mark-iv-body.bhtml) 16999

aptur
29-10-2016, 09:19
Canon EOS 5D Mark IV - body - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD (http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-5d-mark-iv-body.bhtml) 16999

Cena jest faktycznie dobra. Dla Canona na pewno.

Cichy
29-10-2016, 09:44
Znowu się zrobi offtop cenowy :) No cóż, robią dla 5d nowe, niezrozumiałe dla mnie miejsce w szeregu, boję się tylko, że nowa 6d będzie kosztowała w okolicach 5d3. Ja już nie czekam na cuda, bo doszły mnie słuchy, że i stara 5d pójdzie w górę (powyżej 11k) więc zanabyłem nową póki jeszcze są.

tlustyx
29-10-2016, 15:28
...A są jakieś wzorce kolorów (jak np. wzorzec jednego metra), którą to wartość można zmierzyć i w odniesieniu do wzorca określać jako "nokaut"?
...
Nie wiem czy o to chodzi, ale X-rite ma tablice kolorów, a na ich stronie są numeryczne wartości każdego z kolorów na wzorniku.

Janeek
02-11-2016, 17:40
albo ja mam już spaczenie, ale jak patrze na zdjęcia z 5d mark IV Canon EOS 5D Mark IV - zdjęcia przykładowe | Fotoblogia.pl (http://fotoblogia.pl/9718,canon-eos-5d-mark-iv-jak-sprawuje-sie-w-terenie-oto-zdjecia-przykladowe) to odnoszę wrażenie, że tu nie ma ani ostrości, ani detali. Ewentualnie ktoś po prostu nie umie zrobić obróbki. I jeszcze zdjęcie tej dziewczyny... ktoś chyba blurował.

radiki
06-11-2016, 23:18
Potwierdzam Twoje wrażenie, moje jest identyczne ...

salas
10-11-2016, 13:24
https://www.youtube.com/watch?v=idm61JtsYJc

--- Kolejny post ---

https://www.youtube.com/watch?v=idm61JtsYJc

Irek07
10-11-2016, 17:14
Popełniłem pierwsze pstryki czwórką no i mały zong. Mój Lightroom6, pomimo aktualizacji, RAW-ów nie czyta. Normalnych RAW-ów:) Ma ktoś jakiś pomysł? Nowe DPP na szczęście działa.

aptur
10-11-2016, 17:34
Popełniłem pierwsze pstryki czwórką no i mały zong. Mój Lightroom6, pomimo aktualizacji, RAW-ów nie czyta. Normalnych RAW-ów

Najlepiej wejść na stronę Adobe i sprawdzić jaka wersja LR czyta RAWy z 5DIV. W tym celu nie trzeba nawet na forum pisać.
No ale dobra. Zrobiłem to za ciebie i mi wyszło, że minimalna wersja to 6.7.

radiki
10-11-2016, 17:45
Ma ktoś jakiś pomysł?
dng converter

becekpl
10-11-2016, 19:19
Najlepiej wejść na stronę Adobe i sprawdzić jaka wersja LR czyta RAWy z 5DIV. W tym celu nie trzeba nawet na forum pisać.
No ale dobra. Zrobiłem to za ciebie i mi wyszło, że minimalna wersja to 6.7.
a może spece z Adobe czytają nasz forum i od razu to poprawia

Irek07
10-11-2016, 21:02
Jak komuś się bardzo nudzi to polecam aktualizację LR do 6.7:) Mnie się udało za mniej więcej piętnastym razem. W chwili kiedy już miałem dać sobie spokój:)

--- Kolejny post ---

A żeby nie było tak off topowo to można sobie pojeździć po kocie:) W DPP do tiffa, w LR z tiffa do jpg. 85mm na 1.2.

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/sc/335ww1e73kaqljz/AAD5dZAi4c9p5IrWYsXLFzyHa/0?dl=1&token_hash=AAHRF1FLw7hCsSEI6249x-fLU1aFvMnMdAPR0mWr26UNNw&expiry=1478807798)

EdytaP
11-11-2016, 00:59
Dlatego nigdy nie zrozumiem podniet tymi jasnymi przysłonami... kot z ostrą głową, kobieta z ostrym jednym okiem ehhh niedługo całe zdjęcie w blurze będzie modne :P

tomfoot
11-11-2016, 01:11
Dlatego nigdy nie zrozumiem podniet tymi jasnymi przysłonami... kot z ostrą głową, kobieta z ostrym jednym okiem ehhh niedługo całe zdjęcie w blurze będzie modne :P

+1

bo to jest sztuka (mięsa) jak się co poniektórym wydaje

Irek07
11-11-2016, 07:22
Doszukujecie się Sztuki w fotce numero uno z nowej puszki? Gratuluję poczucia humoru. Naprawdę:)

tomfoot
11-11-2016, 09:18
Nie chodzi o tę fotkę, a o ideę w ogóle. Sam przecież robię na 1.4 a mimo to się zgadzam :-)

Irek07
11-11-2016, 09:30
Nie chodzi o tę fotkę, a o ideę w ogóle. Sam przecież robię na 1.4 a mimo to się zgadzam :-)

Gorzej bo ja też się zgadzam:) Naprawdę nie robię zdjęć kobiet z jednym okiem ostrym.
Tu chodziło o zrobienie pierwszego RAW-a, sprawdzenie AF, sprawdzenie ostrości zdjęć. A te dwie ostatnie rzeczy, według mnie, najlepiej sprawdzić na np. f/1.2.
A fotkę wrzuciłem tak symbolicznie, jako pierwszą:)

Irek07
16-11-2016, 22:09
Portret dziadka w świetle bardzo mieszanym:) 85mm na f/2.
Dla tych nie z Krakowa - woskowa figura na wystawie:)

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/sc/4a7sf4qprhjpyxj/AABuLQbAk_s3p0JEInVb9O3la/0?dl=1&token_hash=AAH2pJSkofMVbhRHsLFeA3j_6pG7bkpno9PJUW0 wq3-3bg&expiry=1479329944)

A tak w ogóle to powiem krótko. Warto było. Poświęciłem 6D + 24-105, 7DII, konwerter 1.4, "trochę" dopłaciłem i ... nie żałuję:)

Irek07
17-11-2016, 16:45
Takie tam zabawy w niby macro. Ognik szkarłatny w dokładnie 100% cropie, 85 mm na f/1.2. Z ręki, ostrzone spotem na ten pęknięty owoc po prawej.
Jakoś niespecjalnie tęsknię za nową Sigmą Art.:)

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/sc/wbapkcvqrsct9bb/AACo0hql1KQOphIHS70XDCtta/0?dl=1&token_hash=AAGFGTLD5mQ7z5g5KNQs0lBvlfIYWnmNodOQEhl O0ThAPg&expiry=1479397342)

Janeek
17-11-2016, 18:52
Jakoś niespecjalnie tęsknię za nową Sigmą Art.:)

Ciekawe czy powiesz to samo, jak wyjdzie nowy Canon 85mm L, bo umówmy się aktualna 85mm 1.2 to nie jest 100% konkurencja dla nowej art.

Wracając do 5d mIV to dalej uważam, że poza ślubniakami (ze względu na wysokie ISO) lepiej jest wybrać Canona 5DS R. Ja już się tak przyzwyczaiłem do 50mpix i braku filtra AA, że wszystkie te zdjęcia z 5dm iv są dla mnie jakieś takie nieostre i nieszczegółowe.

aptur
17-11-2016, 19:09
Wracając do 5d mIV to dalej uważam, że poza ślubniakami (ze względu na wysokie ISO) lepiej jest wybrać Canona 5DS

Lepiej bo co? Bo fajnie jest robić zdjęcia ze statywu? :mrgreen:
Zapewniam ciebie, że ze względu na wysokie ISO to ślubniacy radzą sobie doskonale nawet na 6D, 5DIII czy 5DII a nawet na starym 5D.
5DIV to fajny sprzęt ale nie róbmy sobie jaj i nie twórzmy fałszywej alternatywy 5DIV vs 5DS. Podobna cena o niczym nie świadczy.
Osobiście gdybym miał kupować nowe FF to matrycy mającej 50mpx w ogóle nie brałbym pod uwagę.

Janeek
17-11-2016, 20:21
Lepiej bo co? Bo fajnie jest robić zdjęcia ze statywu? :mrgreen:
Zapewniam ciebie, że ze względu na wysokie ISO to ślubniacy radzą sobie doskonale nawet na 6D, 5DIII czy 5DII a nawet na starym 5D.
5DIV to fajny sprzęt ale nie róbmy sobie jaj i nie twórzmy fałszywej alternatywy 5DIV vs 5DS. Podobna cena o niczym nie świadczy.
Osobiście gdybym miał kupować nowe FF to matrycy mającej 50mpx w ogóle nie brałbym pod uwagę.

Ja mając 5dsr rzadko kiedy używam statywu. Na początku po przesiadce z 5dm3 faktycznie musiałem trochę skrócić czas naświetlania, ale bez przesady. Dla stałki 35 czy 50 ustawiam 1/50 czy 1/60 i zdjęcia są ostre, dla obiektywów z iS 1/15. Czemu byś nie brał? Jedyną wadą którą ja dostrzegam po pół roku użytkowania to wielkość plików.

Irek07
17-11-2016, 20:27
bo umówmy się aktualna 85mm 1.2 to nie jest 100% konkurencja dla nowej art.

A tego nie zrozumiałem, niby dlaczego?

Jedyną wadą którą ja dostrzegam po pół roku użytkowania to wielkość plików.

A jedyną wadą w 5DIV jaką dostrzegam jest trudniej ( niż w 5DIII ) otwierająca się klapka od baterii:)

tkosiada
17-11-2016, 21:27
Ja mając 5dsr rzadko kiedy używam statywu. Na początku po przesiadce z 5dm3 faktycznie musiałem trochę skrócić czas naświetlania, ale bez przesady. Dla stałki 35 czy 50 ustawiam 1/50 czy 1/60 i zdjęcia są ostre, dla obiektywów z iS 1/15. Czemu byś nie brał? Jedyną wadą którą ja dostrzegam po pół roku użytkowania to wielkość plików.

Owszem
Ja byłem miło zaskoczony jak ładnie wygląda mRaw z 5Dsr na iso12800, ma tylko 28Mpix :)
Nawet ciekaw jestem takiego porównania 5d IV vs 5Ds na mRaw

robertskc7
17-11-2016, 22:00
Ciekawe czy powiesz to samo, jak wyjdzie nowy Canon 85mm L, bo umówmy się aktualna 85mm 1.2 to nie jest 100% konkurencja dla nowej art.

Wracając do 5d mIV to dalej uważam, że poza ślubniakami (ze względu na wysokie ISO) lepiej jest wybrać Canona 5DS R. Ja już się tak przyzwyczaiłem do 50mpix i braku filtra AA, że wszystkie te zdjęcia z 5dm iv są dla mnie jakieś takie nieostre i nieszczegółowe.

Panowie najlepszym wyborem dla ślubniaków będzie pójście na warsztaty do Trzcionki, Małachowskiego lub Bojara i darowanie sobie nowości sprzętowych :)

Irek07
17-11-2016, 22:32
Panowie najlepszym wyborem dla ślubniaków będzie pójście na warsztaty do Trzcionki, Małachowskiego lub Bojara i darowanie sobie nowości sprzętowych :)

Dla ślubniaków pewnie tak a dla amatorów zostanie... papryka na ISO 12800:) Z wyłączonym odszumianiem zarówno w aparacie jak i LR, bez żadnej obróbki. Taki, rzec można, goły RAW. Crop 50% żeby lepiej było widać szumy.

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/sc/udq2jg0a8eyzg36/AAAActxEDl4LF6nv3xzDrPWSa/0?dl=1&token_hash=AAE-RgVd1ouim_3dIBZ4U3MpJ8UOhJ-Iah6fq669vcDRCA&expiry=1479418228)

Irek07
17-11-2016, 23:12
No i dokładnie to samo ale na 5DIII. Na pierwszy rzut oka widać który aparat jest lepszy:):)

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/sc/o8zbyv8g8rw6tcc/AACQlPEaN95gxiU5kdqVQdUha/0?dl=1&token_hash=AAGmRK0nqQTi-S7qLuhb9RH4MsVI2QVeZCpdu1SlxWR4hw&expiry=1479420570)

pan.kolega
17-11-2016, 23:17
Dosyć! Nie pokazuj papryki z 6d! Prawda może zabić.

Irek07
17-11-2016, 23:33
Dosyć! Nie pokazuj papryki z 6d! Prawda może zabić.

Fakt, prawda może zabić:)Ale przynajmniej nikt teraz nie powie że 5dIV jest lepszy od 5DIII, przynajmniej na ISO 12800. A wszystko to dzięki papryce z Biedronki:)

Janeek
17-11-2016, 23:45
A tego nie zrozumiałem, niby dlaczego?

85l mk ii ma tragiczny AF i równie słabą rozdzielczość. Do tego jest taką samą cegłą jak nowa art i kosztuje więcej. Przyjdzie nowa eLka mkIII i nikt za mkII nie będzie tęsknił. Na razie jeszcze co poniektórzy i tak ją kupią bo to szkło systemowe, ale w przeciwieństwie do innych tu nie można powiedzieć, że AF jest przewagą nad Sigmą.

tomfoot
18-11-2016, 01:09
Fakt, prawda może zabić:)Ale przynajmniej nikt teraz nie powie że 5dIV jest lepszy od 5DIII, przynajmniej na ISO 12800. A wszystko to dzięki papryce z Biedronki:)

Aaa. To o to chodziło! Chciałeś zareklamować tu na forum Biedronkę! :-)

xxkomarxx
18-11-2016, 08:02
85l mk ii ma tragiczny AF i równie słabą rozdzielczość. Do tego jest taką samą cegłą jak nowa art i kosztuje więcej. Przyjdzie nowa eLka mkIII i nikt za mkII nie będzie tęsknił. Na razie jeszcze co poniektórzy i tak ją kupią bo to szkło systemowe, ale w przeciwieństwie do innych tu nie można powiedzieć, że AF jest przewagą nad Sigmą.
Mylisz sie :-)
Jak przyjdzie nowa L to zacznie sie narzekania ze droga, 3 sigmy by kupil, ze 85L2 to jednak nadal jest magiczne szklo, o pieknym bohehu i ma ten cudowny elektroniczny pierscien ostrosci a to nowe szklo jakby plastikowe i bez duszy.

robertskc7
18-11-2016, 10:25

Z twojego doświadczenia wynika, że to szkło portretowe nie nadaje się do portretu ze względu na tragiczny Af i niską rozdzielczość. Dziwne, że do dnia dzisiejszego ludzie korzystają z "tragiczniejszej" pierwszej wersji tego obiektywu i jakoś nie płaczą. Przewaga Afu nowej Sigmy ? Rozumiem, że jest również oparta własnym doświadczeniem ? :)

Irek07
18-11-2016, 10:34
Tak w temacie AF w 85mm. Ale na 5DIV więc nie off top. Wiem, znowu mój pies, ale o ósmej rano nikt inny biegać nie chciał. Pełne kadry plus prawie 100% crop. Odległość 4-5 metrów i .. trafienia najczęściej w nos:)

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/sc/czkesn693ee1ku1/AAC2Rc8JwpoL3Q89c6GPZeRva/0?dl=1&token_hash=AAGjjYg75AldsFpo8GnyUbegIOTn-iO_7jlDH-bn_UC-Xg&expiry=1479461075)

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/sc/uiego41cdpn35o8/AADR0VbNv5OmrIXRN1pZH0IEa/0?dl=1&token_hash=AAHeUDW1FFk2wv07OvYsm94-NxFBssx02WqPXGJALNBvEw&expiry=1479461100)

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/sc/cjr74hfui5kdlen/AAAc7xJ4NUSrXWu1thUyeY9Qa/0?dl=1&token_hash=AAHGAhkrIBQU6Po75vkdppDs9Q8FsMVj8D5XHgC 0IQHtFg&expiry=1479461121)

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/sc/ohmwcbb5204tp94/AACeDF93c6Pxg3cH1ag2W9SKa/0?dl=1&token_hash=AAE90snEM4LlJJDaOzT_GTYfR0-ayoxA7B0-bKLApNpscg&expiry=1479461141)

Pawel92
23-11-2016, 18:40
Nie wiem, czy to już było czy nie, ale może się komuś przyda.
Wideo opisujące konfiguracje przycisków razem z różnymi trybami AF-u.
Czlowiek opowiada trochę zabawnie, ale pomysł jest ciekawy.
Back Button Focus on Steroids! The Canon EOS 5D Mark IV Feature That Blew Me Away | planet5D curated digital image news (http://blog.planet5d.com/2016/09/back-button-focus-on-steroids-the-canon-eos-5d-mark-iv-feature-that-blew-me-away/)

PiKa
25-11-2016, 09:21
Nie widać zdjęć irek07

Irek07
25-11-2016, 10:30
Nie widać zdjęć irek07

No nie widać, specjalnie żeby ten mój pies nie zaczął się wam śnić po nocach:)
Ale to jedno zostawię. Pierwsze zrobione w Dual Pixel RAW. Nie było potrzeby przesuwania ostrości za to przesunąłem tło. Dzięki temu udało się ( prawie ) uzyskać symetryczność "trójkąta" z gałęzi w stosunku do psa. W oryginale był dużo bardziej na prawo. W DPP zostało także rozmyte tło.
Taki RAW wcale nie waży 50MB jak pisano. U mnie wszystkie powyżej 60MB. Pełno wymiarowy TIF z DPP to bagatela 172MB:)

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/sc/bexjvfp7zvku88c/AAD1A-FLGGwrCCnJeEOBxaVqa/0?dl=1&token_hash=AAHW-oQMs_cY2QAq4TBygTTAdth0oKq_2VuPppyVgGcjOQ&expiry=1480065554)

salas
25-11-2016, 11:09
x-kom 5dmk4 - 14,5kafla :p CZORNY PJONTEK :mrgreen:

jinks
25-11-2016, 11:41
...a na allegro raty0%. Nic tylko brać tą nową pionteczke :D

Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

pan.kolega
25-11-2016, 12:28
x-kom 5dmk4 - 14,5kafla :p CZORNY PJONTEK :mrgreen:

Wontpiem. Może jeden na cały kraj :mrgreen:
A swoją drogą skąd się w Polsce wziął Blek Frajdej kiedy nie ma Thanxgivingu... To jakieś kuriozum.

jaś
25-11-2016, 13:12
Wontpiem. Może jeden na cały kraj :mrgreen:
A swoją drogą skąd się w Polsce wziął Blek Frajdej kiedy nie ma Thanxgivingu... To jakieś kuriozum.

jaki thakxgiving taki czorny pjontek - marketingowa fikcja literacka - od rana chcę kupić duży dysk - nie znalazłem żadnych promocji :)

Pawel92
25-11-2016, 13:25
Musisz czekać na cajber poniedziałek.

jaś
25-11-2016, 13:55
Musisz czekać na cajber poniedziałek.

obawiam się że dysk nie doczeka nawet "do poniedziałek" bo już się przelewa

darekPolsztyn
25-11-2016, 15:07
W Fotoformie za 15.999 zł

Pawel92
25-11-2016, 17:53
obawiam się że dysk nie doczeka nawet "do poniedziałek" bo już się przelewa

Podłóż miednicę ;)

Przemasl1985
25-11-2016, 22:56
NOWY Canon EOS 5D MARK IV 31.7 Mpx 3.2" GW FV (6595834095) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/nowy-canon-eos-5d-mark-iv-31-7-mpx-3-2-gw-fv-i6595834095.html)

ciekawa sprawa, sporo sprzedanych..

Janeek
25-11-2016, 23:12
NOWY Canon EOS 5D MARK IV 31.7 Mpx 3.2" GW FV (6595834095) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/nowy-canon-eos-5d-mark-iv-31-7-mpx-3-2-gw-fv-i6595834095.html)

ciekawa sprawa, sporo sprzedanych..

uważaj, bo zaraz będzie jazgot co poniektórych że to nie cyfrowe.pl czy inny prodealer bo przecież cena 18000 wynika z kursu dolara... :D

Irek07
25-11-2016, 23:47
uważaj, bo zaraz będzie jazgot co poniektórych że to nie cyfrowe.pl czy inny prodealer bo przecież cena 18000 wynika z kursu dolara...

Spróbuję zgadnąć ile głupich postów napisałeś na tym forum. Strzelam - 189:)

EdytaP
26-11-2016, 00:27
Spróbuję zgadnąć ile głupich postów napisałeś na tym forum. Strzelam - 189:)

forum dyskusyjne służy do wymiany różnych poglądów (również takich, których nie rozumiesz).

Kolekcjoner
26-11-2016, 01:20
Bardzo proszę bez wzajemnego obrażania.

mkamelg
29-11-2016, 18:00
Porównanie trzech jednych z najlepszych obiektywów stałoogniskowych Canona (EF 35mm f/1.4L II USM, EF 85mm f/1.2L II USM oraz EF 135mm f/2L USM) podpiętych pod 5D Mark IV.

Szybkość ostrzenia:

https://www.youtube.com/watch?v=vVJIlPQclk0

Jakość obrazka:

https://www.youtube.com/watch?v=vRwJBh6_mi0

aptur
29-11-2016, 20:28
Jest nowy firmware a tu taka cisza.
Tym razem pewne poprawki mogą być istotne więc posiadaczom tego body radzę zerknąć:
EOS 5D Mark IV - Canon Polska (http://www.canon.pl/support/consumer_products/products/cameras/digital_slr/eos-5d-mark-iv.aspx?type=firmware)

Tom77
29-11-2016, 20:31
forum dyskusyjne służy do wymiany różnych poglądów (również takich, których nie rozumiesz).

To prawda :)

Irek07
29-11-2016, 20:51
To prawda

W tym danym przypadku to jest akurat ta trzecia prawda. ..... prawda:)

michalab
29-11-2016, 21:11
W tym danym przypadku to jest akurat ta trzecia prawda. ..... prawda:)
Sugerujesz, że to forum służy do wymiany tylko tych poglądów, które rozumiesz?

Irek07
29-11-2016, 21:18
Sugerujesz, że to forum służy do wymiany tylko tych poglądów, które rozumiesz?

Sugeruję że tego jednego przypadku nie rozumie.

arkosol
06-12-2016, 16:24
Czy ktoś może potwierdzić problem ze wspomaganiem af z lampy YN 600 RT i 5d mk4.

mkkaczy
06-12-2016, 17:22
W paru miejscach czytałem o braku pełnej współpracy tych urządzeń.
5D4 flash compatability - Yongnuo 600EX-RT -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forums (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1467892)

mkamelg
06-12-2016, 18:17
Czy ktoś może potwierdzić problem ze wspomaganiem af z lampy YN 600 RT i 5d mk4.

https://www.dpreview.com/forums/thread/4058091

https://www.dpreview.com/forums/thread/4057056

Problem dotyczy lamp Yongnuo 600EX-RT, Godox TT685C oraz Godox 860IIC.

Sunders
12-12-2016, 21:30
Test optyczne.pl: Test Canon EOS 5D Mark IV - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/351.1-Test_aparatu-Test_Canon_EOS_5D_Mark_IV.html)

zdebik
13-12-2016, 11:01
DR ladnie podskoczyl.

tomfoot
13-12-2016, 11:09
DR ladnie podskoczyl.

Ale czy adekwatnie do podskoku wykonanego przez cenę?

zdebik
13-12-2016, 11:18
Ale czy adekwatnie do podskoku wykonanego przez cenę?
Pewnie nie, ale ja taki aparat kupilbym rok po premierze, z gripem za free etc.

Iso tez lepsze, no i ten AF w LV.

MC_
13-12-2016, 12:48
Ja i tak czekam na 6D Mk2.

tomfoot
13-12-2016, 13:44
Ja i tak czekam na 6D Mk2.

Chcesz wydać 9.999 ? :-)

MC_
13-12-2016, 14:34
"Nie chcem ale muszem". ;)

MartinYa
13-12-2016, 14:54
Jeśli plotki o cenie nowego 6D się potwierdzą to chyba każdy będzie żałował na wiosne że nie kupił 5D mark 3 teraz kiedy można go kupić jeszcze poniżej 10 tys za sztuke

tomfoot
13-12-2016, 15:03
Jeśli plotki o cenie nowego 6D się potwierdzą to chyba każdy będzie żałował na wiosne że nie kupił 5D mark 3 teraz kiedy można go kupić jeszcze poniżej 10 tys za sztuke

Ja go kupiłem 3 lata temu za 9900 i nie żałuję :-).

MartinYa
13-12-2016, 15:16
Aha:) ja kupiłem tydzień temu za 10.5 z cashbackiem i pakietem adobe. Z tym że nadal nie pojmuje tej polityki cenowej nowych modeli Canona bo jeśli nowa 5 kosztuje prawie tyle ile starszy model 1DX

aptur
13-12-2016, 15:42
Z tym że nadal nie pojmuje tej polityki cenowej nowych modeli Canona bo jeśli nowa 5 kosztuje prawie tyle ile starszy model 1DX

w galerii jest wątek o tytule "golenie baranów". Tytuł tego wątku dosyć trafnie określa aktualną politykę cenową Canona.

Cichy
13-12-2016, 15:58
Jeśli 6d2 będzie miał sprawny DPAF to będę miał dylematy, nawet za 10kPLN.

Sunders
13-12-2016, 16:41
w galerii jest wątek o tytule "golenie baranów". Tytuł tego wątku dosyć trafnie określa aktualną politykę cenową Canona.

Chyba jednak nietrafnie, bo w chwili premiery ceny 5D3 i 5D4 podane w USD się nie różnią:

https://www.dpreview.com/articles/6330996218
https://www.dpreview.com/...d-dual-pixel-af

Natomiast kurs USD/złotówka w chwili premiery 5D3 wynosił 3,10 a dzisiaj prawie 4,20
Jak wiadomo w Polsce tych Canonów nie robią. ;)

pan.kolega
13-12-2016, 20:18
Będzie taniej, ale nie od razu. Dzisiaj np. najniższa cena jaką widziałem na 6d w pierwszorzędnym sklepie - tylko $1269.-
A pojawił się cztery lata temu po $2099.-, potem długo około 1800.

6d2 na pewno byłby ponad 10000 PLN dzisiaj.

Polityka cenowa Canona na Polskę sprowadza się do kursu dolara i przewidywanego trendu na kilka miesięcy do przodu.
(Co nie musi być koniecznie prawdą dla każdej innej firmy, np. Sigmy)

Sunders
13-12-2016, 20:48
Będzie taniej, ale nie od razu. Dzisiaj np. najniższa cena jaką widziałem na 6d w pierwszorzędnym sklepie - tylko $1269.-
A pojawił się cztery lata temu po $2099.-

Licząc w USD, zapewne tak. Licząc w złotówkach - " oby trąba twojego słonia zawsze trafiała na banana" :mrgreen:

Polityka cenowa Canona na Polskę sprowadza się do kursu dolara i przewidywanego trendu na kilka miesięcy do przodu.

A mi się wydaje, że nie ma czegoś takiego jak "polityka cenowa Canona na Polskę", tylko po prostu cena nowości zależy od aktualnego kursu dolar/złotówka.

luso
13-12-2016, 20:51

Masz może link'a do tych plotek. Chętnie je poznam :)

A czy zakup 5dmk3 w tym momencie jest dobrym pomysłem to się okaże po premierze 6dmk2.

zdebik
14-12-2016, 01:06
A mi się wydaje, że nie ma czegoś takiego jak "polityka cenowa Canona na Polskę", tylko po prostu cena nowości zależy od aktualnego kursu dolar/złotówka.

Oczywiscie, ze nie ma. Wyobraz sobie co byloby gdybys mogl kupic aparat z polskiego distro w UK, za cene chinola.

MartinYa
14-12-2016, 01:30
Masz może link'a do tych plotek. Chętnie je poznam :)

A czy zakup 5dmk3 w tym momencie jest dobrym pomysłem to się okaże po premierze 6dmk2.

http://www.canonwatch.com/canon-eos-6d-mark-ii-introductory-price-1999-cw3/

zdebik
14-12-2016, 10:07
http://www.canonwatch.com/canon-eos-6d-mark-ii-introductory-price-1999-cw3/
I tak tanio ;), strzelalem w 2500. Ofc w UK zamienia dolary na funty (1:1)!

xxkomarxx
14-12-2016, 12:18
I tak tanio ;), strzelalem w 2500. Ofc w UK zamienia dolary na funty (1:1)!
To tylko ploty. Jak bedzie to sie zobaczy. U nas i tak bedzie pod 10k

mkociarz
17-12-2016, 22:57
mam omamy czy cena to już poniżej 15tys?
Lustrzanka Canon EOS 5D Mark IV Czarny Body - Ceny i opinie na Ceneo.pl (http://www.ceneo.pl/46843771?se=8b1h43I4a6SnKninrII5pMsuYNmaiX-8&gclid=CjwKEAiA4dPCBRCM4dqhlv2R1R8SJABom9pHF3WvuHfm NZJwv2UUB520G0DsjDwZ370XkfRC6atV1xoCcJ3w_wcB)

xxkomarxx
17-12-2016, 23:05
Ta elektronika tak szybko tanieje

Janeek
17-12-2016, 23:13
Ta elektronika tak szybko tanieje

a niby złotówka coraz słabsza :D

xxkomarxx
18-12-2016, 01:17
a niby złotówka coraz słabsza :D
Cena jest jednym z narzedzi rynku. Jak popyt sie wyczerpał to czas na koleja grupe w nizszej cenie :-)

Janeek
18-12-2016, 13:17
Cena jest jednym z narzedzi rynku. Jak popyt sie wyczerpał to czas na koleja grupe w nizszej cenie :-)

no właśnie... i na to czekałem, a w poprzednich debatach była tu wielka argumentacja, że niby 18 000zł to nie zagrywka Cwanona, tylko słaby złoty :D

marfot
18-12-2016, 17:16
Czy ktoś może napotkał jakiś zestaw RAWów z 5D IV - najlepiej krajobraz albo architektura ?
Poszukuję jakoś nieskutecznie.

Pawel92
18-12-2016, 18:02
Et voila...;)
http://www.lechy.eu/Samples/Forum/5DIV_samples.zip

marfot
18-12-2016, 18:26
Et voila...;)
http://www.lechy.eu/Samples/Forum/5DIV_samples.zip

Merci beaucoup! ;)

michael_key
25-12-2016, 18:14
Krótki wywód na blogu jednego z fotografów ślubnych, na temat nowej 5-tki (http://www.phildweddingphotography.co.uk/2016/12/canon-5d4-detailed-review-for-wedding-photographers/).

xxkomarxx
30-12-2016, 12:19
Po nowym roku piatka ma kosztowac ok 14k

zdebik
30-12-2016, 14:13
Ceny na duty free:

https://canon-board.info/imgimported/2016/12/ec0aa9ec20eca515445e204a4b9c8342-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161230/ec0aa9ec20eca515445e204a4b9c8342.jpg)

5d3 & 5d4

aptur
30-12-2016, 14:24
Ceny na duty free:

Drożej niż w normalnym polskim sklepie.

zdebik
30-12-2016, 14:35
Drożej niż w normalnym polskim sklepie.
W normalnych sklepach w UK jeszcze drozej.

Scorpion
30-12-2016, 17:49
Po nowym roku piatka ma kosztowac ok 14k

Skąd takie info?

xxkomarxx
30-12-2016, 18:20
Skąd takie info?

Kolega pracujący w sklepie który jest partnerem canona dostał takie info właśnie od Canona. Póki co ceny są na poziomie 15k bo koniec roku i dużo osób kupuje ze względu na możliwość FV którą można odliczyć jak ktoś musi zapłacić podatek. Po nowym roku już takiego ciśnienia nie będzie.

tkosiada
30-12-2016, 18:32
za 5D IV dziś płacimy :
http://www.camerapricebuster.co.uk/Canon/Canon-Digital-SLRs/Canon-EOS-5D-Mark-IV-Camera-Body
i taniej:
Canon EOS 5D Mark IV Body (http://www.hdewcameras.co.uk/canon-eos-5d-mark-iv-body-5161-p.asp)

Scorpion
30-12-2016, 21:12
Canon EOS 5D Mark IV body - Aparaty cyfrowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lustrzanka-canon-eos-5d-mark-iv-body.html)

Zobaczymy po nowym roku. :-) Chociaż ja bym wolał, żeby flagowiec trochę tańszy był.

Tom77
30-12-2016, 21:21
Kolega pracujący w sklepie który jest partnerem canona dostał takie info właśnie od Canona. Póki co ceny są na poziomie 15k bo koniec roku i dużo osób kupuje ze względu na możliwość FV którą można odliczyć jak ktoś musi zapłacić podatek. Po nowym roku już takiego ciśnienia nie będzie.

Na razie wszystko wskazuje na to że bedzie taniej po nowym roku, dolar idzie w dół i jak zwykle obniżki po nowym roku

jinks
30-12-2016, 22:24
A jak kolory z tej puszki? W 5dmkIII i 6d skóra idzie bardziej w żółcie, praktycznie bez magenty typowej dla 5d mkII.

tkosiada
31-12-2016, 13:36
W przypadku 6D nigdy tego nie zaobserwowałem

jinks
31-12-2016, 13:50
W 6d ten efekt widziałem najbardziej :D

mkamelg
04-01-2017, 18:58
A jak kolory z tej puszki? W 5dmkIII i 6d skóra idzie bardziej w żółcie, praktycznie bez magenty typowej dla 5d mkII.

Tutaj 5D Mark IV Review - Portland Wedding Photographer (http://philchester.com/5d-mark-iv-review/) jakiś ślubniak napisał co następuje:

Skin Tone + Color: The closest thing I've seen to the magical original 5D Classic, which I would use a ton in good light under 400 ISO just because the skin tones were so on point. This camera is amazing when set on AWB at keeping the tones true to life. I can see my post processing time is going to be cut down quite a bit from now on.

Gdyby przyjąć iż w znanym nam miejscu nie popełniono żadnego błędu podczas wykonywania zdjęcia testowego to okaże się iż coś w tym może być, jest nawet bardziej agresywnie niż w 5D. Bardziej agresywnie w sensie sprania kolorów względem 5D już nie wspominając o 5D Mark II, III czy 6D. Szczerze mówiąc kolorystyka jest bardzo zbliżona (jak nie identyczna) do tej z aparatów marki Sony z serii 7 drugiej generacji (II) czyli 7RII i 7SII.

https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?attr18=daylight&attr13_0=canon_eos5dmkiv&attr13_1=canon_eos5dmkiii&attr13_2=canon_eos5dmkii&attr13_3=canon_eos5d&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=100&attr16_1=100&attr16_2=100&attr16_3=100&attr171_1=off&attr171_3=off&normalization=full&widget=1&x=-0.4349388928828181&y=-0.6677055215399986

tkosiada
08-01-2017, 16:06
Real World Review of the Canon 5D Mark IV for Wedding Photographers (http://www.nessakphotography.com/canon-5d-mark-iv-real-world-review/)

tkosiada
11-01-2017, 23:25
https://www.youtube.com/watch?v=TNja03tkNzE&t=66s

MikaEli
19-01-2017, 22:11
Czy live view w 5d4 działa tak samo sprawnie jak w 80d?

piterr83
01-02-2017, 08:16
Mam 5D Mark IV i powiem tak: między 5D Mark II a IV jest przepaść:). Ogrom funkcji i ten dotykowy autofocus:) przy kręceniu filmików...

Nozanu
01-02-2017, 09:52
Mam 5D Mark IV i powiem tak: między 5D Mark II a IV jest przepaść:). Ogrom funkcji i ten dotykowy autofocus:) przy kręceniu filmików...
czyli to co od dawna ma już 650D

matias74
01-02-2017, 12:46
Pytanie do użytkowników 5dmk4:
Z tego co widziałem na jakimś filmiku nowy 1dxmk2 podczas fotografowania via live view w trybie zdjęć seryjnych pozwala obserwować obraz przez cały czas trwania serii, pytanie czy m 5 mk4 jest tak samo? Bo w 5mk3 obraz z tego co pamiętam znikał na czas serii.

Kampnapka
01-02-2017, 13:24
Właśnie sprawdziłem w trybie live view i zdjęciach seryjnych obraz niknie.

matias74
01-02-2017, 13:48
Czyli tu by była przewaga jedynki? A co jeśli ustawimy w 5d5k4 AF- śledzący w takim przypadku?
Tu filmek z 1dxmk2 w trybie live view i serii: https://www.youtube.com/watch?v=2FAyg5_0iSk

--- Kolejny post ---

tu jeszcze jeden film: https://youtu.be/ttpTwZwI5qI?t=665

jotes25
01-02-2017, 14:08
Sensowne porównanie możliwości puszek Canona w trybie LiveView nie jest wcale trywialne. Jest sporo niuansów. Np. fajnie, że 1dx2 pokazuje cały czas bieżący obraz nawet w najbardziej szybkostrzelnym trybie. Ale czy równocześnie AF umożliwia śledzenie fotografowanego obiektu? Bo jeśli nie, to niewiele z tego wynika. Tematu nie będę rozwijać, bo nie mam doświadczenia z 5d4 i 1dx2. Jednak w przypadku wydawałoby się podobnych bardzo korpusów (np. 70d, 80d czy 7d2) różnice decydujące o użyteczności potrafią być spore i to wcale nie na korzyść najdroższego.

Pawel92
01-02-2017, 20:05
Z ciekawości włączyłem live view, tryb seryjny i servo i obraz mi nie ginie, a AF śledzi.

matias74
01-02-2017, 21:06
Czyli wniosek jest taki że kiedy mamy śledzący c-af obraz przy serii na LV nie ginie a w jedynce 1dxmk2 nigdy nie ginie.

marw
03-02-2017, 21:25
Śledząc temat oraz przeglądając zagraniczne fora mam już mętlik w głowie. Jeszcze parę dni temu wybór był prosty - 5d mark IV. Aktualnie posiadam marka III, a dzisiaj sprzedałem marka II. Pracuję na stałkach (+70-200 i 17-40). Ślub, trochę repo i sport. Zastanawiam się czy dokładać 4500 do mk IV, czy kupić drugą trójkę? Pytanie kieruję do użytkowników posiadających te dwie puszki.

pawelzywiec
05-02-2017, 20:56
Kupiłem drugą trójkę ale zerkam dalej w kierunku MkIV :)Też się przyłączę do pytania skierowanego do kogoś kto posiada obie puszki :)

mkamelg
08-02-2017, 01:39
Śledząc temat oraz przeglądając zagraniczne fora mam już mętlik w głowie. Jeszcze parę dni temu wybór był prosty - 5d mark IV. Aktualnie posiadam marka III, a dzisiaj sprzedałem marka II. Pracuję na stałkach (+70-200 i 17-40). Ślub, trochę repo i sport. Zastanawiam się czy dokładać 4500 do mk IV, czy kupić drugą trójkę? Pytanie kieruję do użytkowników posiadających te dwie puszki.

Jeżeli jesteś przyzwyczajony do robienia bardzo dużej ilości zdjęć na jednym akumulatorze oraz używasz kart SD marki SanDisk to lepiej kup sobie drugą trójkę.

5D MkIV battery life vs 5DIII (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=31788.0)

Caution: Sandisk SD Card Issue with 5D Mark IV (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=31261.0)

Canon 5D mk iv - Err02 (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=31781.0)

marw
08-02-2017, 13:49
Wiesz, to zależy od zlecenia, tematu itd. Dla jednych dużo to kilkaset dla innych półtora tysiąca. Mój dm3 robił od 700-1000 na jednym aku w zależności od warunków. Jeśli chodzi o karty to raz miałem problemy na jakimś starym body z SanDiskiem i od tamtej pory używałem Kingstonów CF + SD (do backupu w 5dmk3). Po ewentualnym zakupie mk4 myślałem wyposażyć go w CF Lexara 1066 + jakiegoś SD do backupu. I tu będzie problem... bo właśnie o SanDisku myślałem.

Thomason2005
09-02-2017, 11:10
Jeżeli jesteś przyzwyczajony do robienia bardzo dużej ilości zdjęć na jednym akumulatorze oraz używasz kart SD marki SanDisk to lepiej kup sobie drugą trójkę.

5D MkIV battery life vs 5DIII (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=31788.0)

Caution: Sandisk SD Card Issue with 5D Mark IV (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=31261.0)

Canon 5D mk iv - Err02 (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=31781.0)

Nie zauważylem u siebie problemów z pamięciami, a mam sandiski - zarówno CF (160mb/s), jak I SD (95mb/s).
Co do żywotności baterii - potwierdzam. Aku szybciej rozładowuję się, zwłaszcza, gdy aparat nie jest używany.

Pawel92
12-02-2017, 00:02
Moje krótkie refleksje po pierwszych zdjęciach oraz kilka fotek.
[ Canon ] nowy 5D MK IV (oficjalnie) - Strona 9 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=275054&page=9&p=3815201&viewfull=1#post3815201)

matias74
14-02-2017, 22:58
Czy użytkownicy nowego 5d mk4 którzy przeszli z 5dmk3 lub używają ich na codzień wymiennie mają jakieś przemyślenia na temat kolorystyki w szczególności kolorów skóry oczywiście mówię o pracy w RAWach. Czy nowa piątka jest lepsza czy gorsza w jakichś niuansach kolorystycznych. Z moich doświadczeń z 5d mk3 największa zaleta tego aparatu była genialna i bezproblemowa kolorystyka skóry ludzkiej, spora różnica do Nikonów w obróbce gdzie trzeba było już jakieś manewry wykonywać a i tak czasem było za czerwono (750D).

MikaEli
24-02-2017, 14:42
Jestem świeżo po przesiadce. Kolory z 5d4 sa bardziej naturalne, nieco mniej nasycenia i kontrastu niż w 5d3. Np. w Lr różnica miedzy camera profile a adobe jest dużo bardziej subtelna. Dla mnie na plus :)

jinks
24-02-2017, 15:25
Jeśli To nie problem wrzuć proszę kiedyś jakiegoś rawa do ściągnięcia. Najlepiej z człowiekami :)

Adam O.
26-02-2017, 21:25
Witam, jestem także świeżo po przesiadce z 6D na 5D mk IV. Mam takie pytanie: czy w 5Dmk IV jest opcja ustawienia nagrywania filmów 4s (czterosekundowych) tak jak to było w 6D, gdzie nagrywało się kilka 4s i łączyło się to w jeden film? Szukam i szukam i nie widzę takiej opcji w 5D mk IV.

zdebik
27-02-2017, 01:31
Witam, jestem także świeżo po przesiadce z 6D na 5D mk IV. Mam takie pytanie: czy w 5Dmk IV jest opcja ustawienia nagrywania filmów 4s (czterosekundowych) tak jak to było w 6D, gdzie nagrywało się kilka 4s i łączyło się to w jeden film? Szukam i szukam i nie widzę takiej opcji w 5D mk IV.
Funkcja dla plebsu, mk4 to sprzet pro.

v.1958
27-02-2017, 16:03
Funkcja dla plebsu, mk4 to sprzet pro.

uwielbiam merytoryczne odpowiedzi! :mrgreen:

Adam O.
27-02-2017, 19:21
aha czyli 6D to sprzęt dla plebsu... hmmm no czasem przydawała się ta opcja, ale trudno co zrobić.

jinks
27-02-2017, 21:13
Twój SKILL czyni Cię PRO a nie twój aparat ;)

zdebik
27-02-2017, 23:52
Twój SKILL czyni Cię PRO a nie twój aparat ;)
Na olimpiadzie w rio widac bylo pelno jedynek, canona 6d tam nigdzie nie widzialem.

jaś
28-02-2017, 01:05
ale na WPF 6D (w zeszłym roku chyba też) się załapał :) - znaczy jest pro

jinks
28-02-2017, 01:28
Na olimpiadzie w rio widac bylo pelno jedynek, canona 6d tam nigdzie nie widzialem.
Phase One też chyba nie było...