Zobacz pełną wersję : 5D + Tair-11A 135 mm f/ 2.8
witcher86
10-08-2016, 13:20
Witam,
Mam pytanie odnośnie zestawienia jak w tytule.
Posiadam wyżej wymieniony obiektyw stan igła, użytkowany przeze mnie z zenitem ;P swojego czasu. Teraz postanowiłem dokonać zakupu jakiejś cyfrowej lustrzanki. Wybór padł na firmę Canon no i rozmyślam o modelu 5D, starszy klasyczny model... rozczytałem się w opiniach to same ochy i achy.. plastyka itp.
Na początku plan jest taki aby pobawić się manualnymi szkłami M42... z ostrzeniem mi się nigdzie nie spieszy ponieważ nie fotografuję żadnych dynamicznych ujęć, wszystko spokojnie i z rozwagą dlatego manualne ostrzenie mi nie przeszkadza. Tematem fotografii w moim przypadku jest przyroda, krajobrazy i trochę architektury z wycieczki w mieście.
Ogólnie chcę też rozpocząć zabawę z M42 ponieważ dobre szkła można dostać za grosze jak również posiadam już Tair-11A 135 mm f/ 2.8, który będę miał na początek.
Więc proszę o poradę czy ten obiektyw nadaje się do tego body ? Oczywiście wiem, że muszę dokupić adapter M42. Chodzi mi o to czy po założeniu obiektywu na body nic się nie zepsuje, żeby nie było kolizji z lustrem.
Jeden z wyników (pierwsza strona) szukania hasła "5d + Tair-11A" ;) TAIR-11A 135mm f/2.8 on my 5D (http://forum.mflenses.com/tair-11a-135mm-f-2-8-on-my-5d-t47962.html)
Zahaczanie o lustro jest możliwe wtedy, gdy z obiektywu "coś" wjeżdża do środka aparatu podczas ustawiania ostrości, ustaw ostrość na obydwa krańcowe położenia, popatrz z boku na swój obiektyw, czy nic nie wystaje z gwintu do mocowania, jeśli nie, sprawa jest prosta. A gdybyś jednak z tych obaw chciał się pozbyć tak niebezpiecznego obiektywu, chętnie się nim zaopiekuję :D
Weź lepiej jakieś body z Live View.
Na 5d nie ma wielkiego problemu z ustawieniem ostrości przy 135@2.8, body z liveview (w podobnej cenie do 5d) będzie miało "nieco" gorszy celownik (pomijając ogniskową 135 x 1.6 i zmianę głębi ostrości), ale nie zaprzeczam, ekranik plus powiększenie ułatwia precyzyjne "trafienie" ostrości.
Weź Sony do pleśniaków(M42). Np. Nex-6 czy A6000.
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Od razu a7 bo po co apsc %)
tapnięte z tela
witcher86
11-08-2016, 07:34
Dziękuję za odpowiedzi.
A7 ? A cóż to takiego
Wysłane z mojego HUAWEI P7-L10 przy użyciu Tapatalka
Sony A7 - a7 Profesjonalny Aparat Kompaktowy Pełnoklatkowy | Sony PL (http://www.sony.pl/electronics/aparaty-z-wymiennymi-obiektywami/ilce-7-body-kit)
Więcej o współpracy A7 z obiektywami bez AF możesz poczytać sobie np. tu: [ Sony ] Sony A7, A7r i A7s - Strona 329 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=237671&page=329)
Do tego typu obiektywów weź jakieś Sony z ostrzeniem w LV, niekoniecznie A7, chociaż to byłby mój wybór gdybym stał przed takim dylematem.
witcher86
11-08-2016, 13:35
Ceny A7 troszkę porażają... w to miejsce miałbym dwa 5D;)
A może ktoś tutaj używa 5D z manualnym obiektywami i się wypowie jak współgra całość.
^^^ Ale dobrze mówią. Plesniawki to tylko z aparatami posiadającymi LV a najlepiej focus peaking w wizjerze (np. Sony). No chyba, że naprawdę masz celne oko. Możesz tez kupić dobra przejsciowkę z chipem potwierdzajacym ostrość ale tak sobie to działa...
Ewentualnie szukać matowki z klinem ale te są piekielnie drogie a firma, która je robiła już się w to nie bawi...
Do tego okular powiekszajacy ale te porządne (np. Tenpa) to też tanie nie są.
Ceny A7 troszkę porażają... w to miejsce miałbym dwa 5D;)
FF nie może być tanie, nawet gdyby koszt jego wyprodukowanie byłby porównywalny do APS-C...
^^^ Ale dobrze mówią. Plesniawki to tylko z aparatami posiadającymi LV a najlepiej focus peaking w wizjerze (np. Sony). No chyba, że naprawdę masz celne oko. Możesz tez kupić dobra przejsciowkę z chipem potwierdzajacym ostrość ale tak sobie to działa...
Ewentualnie szukać matowki z klinem ale te są piekielnie drogie a firma, która je robiła już się w to nie bawi...
Do tego okular powiekszajacy ale te porządne (np. Tenpa) to też tanie nie są.
Mam adapter z chipem, ale dokładność takiego rozwiązania jest powalająca, stąd pleśniaki u mnie "leżą", zresztą i tak najbardziej wkurza otwieranie i ponowne przymykanie przysłony pomiędzy łapaniem ostrości.
PS W niektórych przypadkach pleśniaki mają dorobioną taką "legendę", że lepiej dopłacić do szkieł z AF, więc pomyśl czy chcesz się pobawić tym szkłem czy używać tylko manualnych.
5D II ma LV.
witcher86
11-08-2016, 19:31
Troszkę też mnie zainteresowaliscie bezlusterkowcami z wymienną optyką...wcześniej nawet do głowy mi nie przyszło takie rozwiązanie... Staram się trochę rozczytać w temacie ale zawrotna prędkość Internetu radiowego na wiejskim terenie za bardzo mi na to nie pozwala :-P
Poszukaj przy okazji jaka jest w nich wielkość matrycy (w porównaniu do 5d, chodzi o wielkość w mm) i jakie to niesie konsekwencje dla kąta widzenia oraz głębi ostrości.
witcher86
12-08-2016, 16:35
Hmmm dobrze podpowiadasz z tą głębią ostrości... ponieważ mnie właśnie interesuje fotografia z bardzo małą głębią ostrości... uwielbiam rozmycia drugiego planu i piękny bokeh..
Ciekawe właśnie jak się tu sprawdzi np proponowana przez Was Alfa 6000..
Alfa 6000 to crop czyli głębia jak mniejwiecej na obiektywie 4.0. Poza tym nie wiem tez czy bokeh będzie tak samo wyglądał na cropie jak na fufu....
Mam przejściówkę z m42 z chipem i nigdy nie było problemu z ostrością, ale z drugiej strony jaki jest sens stosować obiektywy manualne jak jest AF. Nie lepiej na początek kupić do 5D choćby nawet 50/1,8 za rozsądne pieniądze? Będzie mała GO i AF. Co do bezlusterkowców bardziej się u nich sprawdzają obiektywy manualne. Mam Lumixa i chętnie używam do niego Jupitera 50/2 czyli portretowo (w przeliczeniu 100/2)
sugerowane a7 wypadnie zdecydowanie lepiej niz 5d pod pleśniaki, zwłaszcza jeśli chodzi o ostrzenie, jeśli chodzi o obrazek to już niekoniecznie, bo matryca 5d jest mniej wymagająca i nawet denka od słoików dają ostry obrazek :mrgreen:
witcher86
12-08-2016, 21:48
To już sam nie wiem... początkowo celowałem w manualne obiektywy, spodobał mi się pomysł z Sony i funkcja focus peaking do tego, ale niektórzy z Was radzą coś z AF..
A za jaką cenę dostanę fajną stałke np 50 mm (lub inną) z AF do 5D żeby uzyskać ładny bokeh ?
Bokehy musisz sam ocenić, ale cenowo dobre stałki to np 50/1.8 STM, 85/1.8 USM.
I tym prostym sposobem z budżetowego zestawu za 1500-2000 przez wygodne za 7000 dojdziemy do mniej budżetowego 5d (1500-2000) + 50/1.8 STM (400-500) + 85/1.8 (850-1000), czyli do wartości 5d mk II, który już ma liveview, bez którego podobno nie da się ostrzyć manualnymi :D
A jak już będzie mk II, to znowu wróci temat manualnych, ale zaraz koledzy napiszą, że manualne to tylko do aparatów na filmy, i że można kupić Sigmę 50/1.4 Art albo Canon 50/1.2 L, bo pierwszy to ostrość, a drugi to "plastyka", i obydwa są w tej samej cenie (pierwszy nowy, drugi używany), bo jak kupować to po co półśrodki ;)
Nie dajmy się zwariować, jeśli na dwucyfrowym cropie ze standardową matówką da się ostrzyć manualnym 135/2.8, to na FF tym bardziej, nawet bez wspomagania.
Dokupienie prostego adaptera to 15zł, z chipem chyba 40-50zł. Jeśli się nie sprawdzi, można dokupić szkła AF, ale myślę, że ten Tair w połączeniu z 5d da dużo powodów do zadowolenia.
witcher86
13-08-2016, 16:05
No naprawdę przy wyborze można zwariować tak jak pisze kolega wyżej :-P
I zrobię tak jak mniej więcej opisał.. kupię 5D i do tego adapter M42 z potwierdzeniem ostrości... pobawię się Tairem, jeśli się nie uda no trudno.. wtedy będę celowal w szkła z AF :-D
poradzisz sobie, ale może Cię to zniesmaczyć. Zbieraj kasę na stałki canona i będzie lepiej. Tak jak już napisano 50 1.8 STM 85 1.8 100 2.0
witcher86
13-08-2016, 18:35
Ok dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam.