Witam,

Mam pytanie odnośnie zestawienia jak w tytule.
Posiadam wyżej wymieniony obiektyw stan igła, użytkowany przeze mnie z zenitem ;P swojego czasu. Teraz postanowiłem dokonać zakupu jakiejś cyfrowej lustrzanki. Wybór padł na firmę Canon no i rozmyślam o modelu 5D, starszy klasyczny model... rozczytałem się w opiniach to same ochy i achy.. plastyka itp.
Na początku plan jest taki aby pobawić się manualnymi szkłami M42... z ostrzeniem mi się nigdzie nie spieszy ponieważ nie fotografuję żadnych dynamicznych ujęć, wszystko spokojnie i z rozwagą dlatego manualne ostrzenie mi nie przeszkadza. Tematem fotografii w moim przypadku jest przyroda, krajobrazy i trochę architektury z wycieczki w mieście.
Ogólnie chcę też rozpocząć zabawę z M42 ponieważ dobre szkła można dostać za grosze jak również posiadam już Tair-11A 135 mm f/ 2.8, który będę miał na początek.

Więc proszę o poradę czy ten obiektyw nadaje się do tego body ? Oczywiście wiem, że muszę dokupić adapter M42. Chodzi mi o to czy po założeniu obiektywu na body nic się nie zepsuje, żeby nie było kolizji z lustrem.