PDA

Zobacz pełną wersję : canon 17-55 2.8 wymieniać czy nie?

marek2486
07-07-2016, 20:06
Witam wszystkich. Od tygodnia jestem posiadaczem nowego body canon 70d i nowego obiektywu canon 17-55 2.8. Jest to moja pierwsza lustrzanka i w związku z tym pierwsze wątpliwości i pytania. Długo zastanawiałem się nad wyborem obiektywu. Ostatecznie zdecydowałem się na w/w canona. Jako, że był to spory wydatek chciałem sprawdzić czy sprzęt jest bez wad. Udałem się do profesjonalisty - salonu foto, który świadczy takie usługi. Otrzymałem odpowiedz, że obiektywu nie da się skalibrować z moim body, ponieważ przy danej ogniskowej z zależności od różnych odległości współczynnik mikroregulacji jest inny. Poniżej zestawienie wyników.
dla 17mm
odległość 30cm +3, 70cm +5, 1,5m +1 ustawił mi mikroregulację na -3
dla 55mm
odległość 30cm +1, 70cm +1, 1,5m 0 ustawił na -1
i teraz pytanie czy wymieniać obiektyw na inny egzemplarz czy nie? mam jeszcze ok 5 dni na wymianę gdyż zakup był przez ineternet. Zostawić ustawienia -3 i -1 czy dać na 0?
Ostatecznie Pan powiedział, żebym porobił kilkadziesiąt zdjęć i sam ocenił. Tak też zrobiłem. Zrobiłem test z kartami i środkowa jest ostra. Przy innych zdjęciach wydaje się również ok.
Drążyłem temat i znalazłem informację, że każdy obiektyw ma zróżnicowane współczynniki mikroregulacji w zależności od odległości, a obiektywy typu zoom dodatkowo zależne od ogniskowej.

Mikrolegulacja obiektywów cz. I (http://foto.com.pl/vademecum-fotografii/2064-mikrolegulacja-obiektywow)
Mikrolegulacja obiektywów cz. II (http://foto.com.pl/vademecum-fotografii/2073-mikrolegulacja-obiektywow-cz-ii)

Zaznaczam tylko, że chciałem sprawdzić czy mój nowy sprzęt jest bez wad i czy wszystko z nim w porządku. Jako, że jest to moja pierwsza lustrzanka z braku doświadczenia chciałem mieć pewność i zasięgnąć porady od profesionalisty. Teraz pytanie czy z moim obiektywem jest wszystko ok? Obiektyw jest chwalony za szybki i celny AF więc pytanie czy musieliście robić mikrokalibrację ze swoim body czy macie wszystko na 0?

Piotrus117
07-07-2016, 20:29
Obiektyw jest chwalony za szybki i celny AF więc pytanie czy musieliście robić mikrokalibrację ze swoim body czy macie wszystko na 0?

Kupiłem używany i focę z kupionym także z drugiej ręki 7d. Nie dawałem nikomu do sprawdzenia. Robię zdjęcia a ich jakość zadowala mnie w zupełności. Zdjęcia są wystarczająco ostre na 2.8 przy każdej ogniskowej.

niki68
07-07-2016, 20:48
Zaznaczam tylko, że chciałem sprawdzić czy mój nowy sprzęt jest bez wad i czy wszystko z nim w porządku.
Ustawienia mikroregulacji rzędu + 1 czy -1 a nawet + 3 nie mają żadnego znaczenia. Jak sama nazwa mówi - mikroregulacja. Zamiast wnikać czy jest jakaś różnica pomiedzy +1 czy - 1 rób zdjęcia bo testy na kartach to jedno a praca w terenie to 2. Z zoomem już tak jest, że zmiana ogniskowej powoduje mniejsze lub większe różnice. Jeżeli nie masz potrzeby korekty +10 czy - 10 to mz wszystko jest OK. Udanych fot

Tom77
07-07-2016, 20:59
Nigdy nie kupowałem aparatu i obiektywu typowo do robienia kart testowych. Proponuję wykorzystać sprzęt do zrobienia zdjęć dla których został zakupiony. Zdjęcia można nam udostępnić i wtedy je ocenimy

marek2486
07-07-2016, 21:26
Nigdy nie kupowałem aparatu i obiektywu typowo do robienia kart testowych. Proponuję wykorzystać sprzęt do zrobienia zdjęć dla których został zakupiony. Zdjęcia można nam udostępnić i wtedy je ocenimy

Wiem, że nie po to służy aparat, ale chyba każdy z Was sprawdza sprzęt a szczególnie obiektyw przed zakupem. Wydałem sporo pieniędzy na wymarzony zakup, więc chciałbym mieć pewność, że nie trafiłem na jakiś zły egzemplarz. Czy takie odchyłki są w granicy normy dla tego obiektywu? dla 17mm przy odległości 30cm +3, 70cm +5, 1,5m +1 dla 55mm przy odległość 30cm +1, 70cm +1, 1,5m 0
Mam dać mikrolegulację na 0 i wtedy testować? czy zostawić tak jak Gość w salonie ustawił?

Tom77
07-07-2016, 21:28
Wiem, że nie po to służy aparat, ale chyba każdy z Was sprawdza sprzęt a szczególnie obiektyw przed zakupem. Wydałem sporo pieniędzy na wymarzony zakup, więc chciałbym mieć pewność, że nie trafiłem na jakiś zły egzemplarz. Czy takie odchyłki są w granicy normy dla tego obiektywu? dla 17mm przy odległości 30cm +3, 70cm +5, 1,5m +1 dla 55mm przy odległość 30cm +1, 70cm +1, 1,5m 0
Mam dać mikrolegulację na 0 i wtedy testować? czy zostawić tak jak Gość w salonie ustawił?

Czy zrobiłeś obiektywem jakiekolwiek zdjęcia poza tablicami testowymi ?

marek2486
07-07-2016, 21:48
Czy zrobiłeś obiektywem jakiekolwiek zdjęcia poza tablicami testowymi ?

Na razie tylko kilka, z braku czasu skupiłem się na testach sprawdzających ewentualny błąd ostrzenia. Kolejnym krokiem miało być sprawdzenie w praktyce według zaleceń Pana, który sprawdzał obiektyw. W weekend znajdę trochę więcej czasu, mam nadzieję. Chciałem na razie zasięgnąć porady po tym co się dowiedziałem.

Tom77
07-07-2016, 21:56
Na razie tylko kilka, z braku czasu skupiłem się na testach sprawdzających ewentualny błąd ostrzenia. Kolejnym krokiem miało być sprawdzenie w praktyce według zaleceń Pana, który sprawdzał obiektyw. W weekend znajdę trochę więcej czasu, mam nadzieję. Chciałem na razie zasięgnąć porady po tym co się dowiedziałem.

Możesz pół życia na tablice zmarnować i ideału nie znajdziesz. Zrób jedną sesję tego co cię interesuje i wtedy będzie można porozmawiać o wynikach.

marfot
07-07-2016, 21:56

Mikroregulacja jest nie po to żeby identyfikować wadliwe egzemplarze tylko żeby precyzyjne zestroić posiadany sprzęt. Masz to zrobione - zresztą wartości odchyłek wydają się minimalne.
Zostaw tak jak masz wyregulowane i natrzaskaj trochę fotek.

RobertON
07-07-2016, 22:08

Tak jak koledzy powyżej. Ciesz się aparatem i rób foty.

Ale z drugiej strony, to chyba jest normalne, że jak kupimy coś nowego, to "szukamy dziury w całym".
Miałem podobnie w kilku przypadkach, a to stabilizacja za głośna, a to za wolno AF łapie itd.
Ale to mija, naprawdę :)

Piotrus117
07-07-2016, 22:11
Wydałem sporo pieniędzy na wymarzony zakup, więc chciałbym mieć pewność, że nie trafiłem na jakiś zły egzemplarz

Wielu z nas żyje i czuje się dobrze, może nawet bardzo dobrze. Gdybyśmy jednak zrobili testy specjalistyczne, to w wielu przypadkach mogłoby okazać się, że większość lub przynajmniej część z nas nadaje się do sanatorium albo jest obłożnie chora. Proponuję tak jak moi koledzy skupić się na robieniu zdjęć a nie na testach i wtedy zadecydować czy chcemy ten obiektyw czy nie.

marek2486
07-07-2016, 22:24
Mikroregulacja jest nie po to żeby identyfikować wadliwe egzemplarze tylko żeby precyzyjne zestroić posiadany sprzęt. Masz to zrobione - zresztą wartości odchyłek wydają się minimalne.

Rozumiem, tylko, że Gość w salonie powiedział, że nie da się tego zrobić, ponieważ wartości są różne dla innych ogniskowych a dodatkowo dla różnych odległości. Tym mnie przestraszył, więc zacząłem szukać... Doczytałem , że odchyłka +-5 jest dopuszczalna (linki w pierwszym poście) chciałem dopytać czy tak jest rzeczywiście i czy można ją wypośrodkować tak jak ustawił czy ewentualnie dać na 0 i wtedy testować w praktyce. Dobrze zrobię kilka zdjęć i zobaczę czy będę zadowolony.

--- Kolejny post ---

Tak jak koledzy powyżej. Ciesz się aparatem i rób foty.

Ale z drugiej strony, to chyba jest normalne, że jak kupimy coś nowego, to "szukamy dziury w całym".
Miałem podobnie w kilku przypadkach, a to stabilizacja za głośna, a to za wolno AF łapie itd.
Ale to mija, naprawdę :)

Dziękuję za zrozumienie. Zaznaczam, że to moja pierwsza lustrzanka więc doświadczenia w sprzęcie i jego ocenie brak, chociaż zakup dobrze przemyślany.

Piotrus117
07-07-2016, 22:25
zrobię kilka zdjęć i zobaczę czy będę zadowolony

O to, to. A może nawet kilkadziesiąt.

marek2486
07-07-2016, 22:41
Jeśli jednak ktoś wie jak to jest z tą mikroregulacją w obiektywach typu zoom to proszę o odpowiedź. Czy odchyłka +-5 jest w praktyce dopuszczalna (linki w pierwszym poście mówi że tak) i czy można ją wypośrodkować np. tak jak w moim przypadku na -3 przy błędach dla 17mm z odległość 30cm +3, 70cm +5, 1,5m +1. Jeszcze jedno czy miał ktoś problemy z tym obiektywem jeśli chodzi o celność AF? Jeśli nie to i mój egzemplarz powinien być ok. Czas sprawdzić w praktyce i zrobić trochę zdjęć...

becekpl
07-07-2016, 22:48
zacząłeś od d##y strony
w życiu nie robiłem nic z obiektywami z wyjątkiem zdjęć-do tego sluza
a u ciebie cala para poszła w cm i +/-
bez sensu

AndrzejXM
08-07-2016, 11:26
A i skalibrowany obiektyw czasem nie trafia... Czasem w jednym swietle jest ok a w innych warunkach juz slabiej... Zyj z tym:) Zawsze mozesz zrobic jak to jednym filmie na YT powiedzial amerykanski "fotograf" - rozwiazaniem FF/BF jest... uzywanie trybu LV. I najlepsze byly komentarze (innych Amerkanow jak sadze) - "Wow! Dzieki! Super porada, teraz moja lustrzanka wreszcie dobrze ustawia ostrosc!"