Zobacz pełną wersję : CF w canon 5dmkII - spust migawki a pomiar
Panowie,
Nie wierze sam, ze o to pytam, ale dzisiaj zgłupiałem i nie umiem sobie dac rady.
Chcialbym ustawic w 5dmkII relacje pomiedzy spustem migawki a pomiarem swiatla i nie umiem tego zrobic.
Co chce uzyskac?
Spust migawki ma blokowac AF, ale nie blokowac pomiaru. Czyli po zlapaniu ostrosci i przekadrowaniu, z wciśnietym spustem pomiar mierzy swiatlo stale. Nie blokuje sie wraz z AF.
Gdy chce zablokowac nowy pomiar lub ten z momentu ostrzenia naciskam sobie AF-ON na tyle aparatu.
Za chińskiego boga nie moge tego wykilkac w CF :(
Za kazdym razem spust migawki blokuje mi AF razem z AE i jak przekadrowuje mam zatrzymany pomiar z momentu ostrzenia:(
Czy da sie w ogole taka konfiguracje wyklikac? W 5d to byla proste i banalne.
Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
milsa666
02-07-2016, 22:06
A dlaczego nie ustawisz sobie AF na przycisku z tylu, a na spuscie tylko pomiar i strzal migawki. Masz wtedy elegancka kontrole AF i pomiaru ekspozycji. Nie lubisz AF na tylnym przycisku? Ja tak mam i super sprawa.
Nie lubie. Szukam od 2 godzin czy w ogole moja opcja jest mozliwa bo koledzy mowia ze tak maja. Ja nie umiem tego wykilkac za boga.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nie lubie. Szukam od 2 godzin czy w ogole moja opcja jest mozliwa bo koledzy mowia ze tak maja.
Używanie przycisku AF-ON nazywane bywa "back button focusing" - w różnych systemach i modelach.
Intencją producentów było rozdzielenie aktywacji autofokusa od spustu migawki i dodanie tego właśnie przycisku, więc możesz nie znaleźć poszukiwanej opcji w 5DII.
No chyba faktycznie nie ma. Zdumiony jestem.
Nie mogę teraz sprawdzić jak to jest w starych piątkach ale w 6D wciśnięcie do połowy przycisku migawki blokuje ekspozycję tylko jeśli nastawiony jest pomiar wielosegmentowy. Przy każdym innym pomiarze światła wciśnięcie spustu do połowy nie blokuje ekspozycji.
Nie mogę teraz sprawdzić jak to jest w starych piątkach ale w 6D wciśnięcie do połowy przycisku migawki blokuje ekspozycję tylko jeśli nastawiony jest pomiar wielosegmentowy. Przy każdym innym pomiarze światła wciśnięcie spustu do połowy nie blokuje ekspozycji.
W 5DII też tak jest. Natomiast w 5D nie było klawisza AF-ON i chyba rzeczywiście można było oddzielić AE-lock od spustu migawki.
U siebie co prawda w 6D (nie wiem czy w 5D też się tak da) pod przycisk AF-ON przypisałem sobie AF-OFF. Mogę sobie wyostrzyć, naciskam AF-OFF, mogę puścić spust migawki, przekadrować (czy cokolwiek innego) i ponownie wciskając spust zrobić zdjęcie z nowym pomiarem, a zablokowanym AF-em.
U siebie co prawda w 6D (nie wiem czy w 5D też się tak da) pod przycisk AF-ON przypisałem sobie AF-OFF. Mogę sobie wyostrzyć, naciskam AF-OFF, mogę puścić spust migawki, przekadrować (czy cokolwiek innego) i ponownie wciskając spust zrobić zdjęcie z nowym pomiarem, a zablokowanym AF-em.
W 5DII też tak można.
Przy okazji: nawet pomiar matrycowy pozostaje aktywny przy przekadrowaniu - blokowany jest AF.
Przy okazji: nawet pomiar matrycowy pozostaje aktywny przy przekadrowaniu - blokowany jest AF.
Iczek twierdzi inaczej...
--- Kolejny post ---
Z tym sławnym przyciskiem AF-ON to ja mam problem. Polega on na tym, że w starej piątce mniej więcej na jego miejscu był przycisk blokady ekspozycji. Nie mam wielkich łap ale w 6D często mój kciuk ląduje przypadkiem na ów przycisk. W efekcie wyłączyłem go w cholerę.
Iczek twierdzi inaczej...
iczek chciałby nic nie robić ;) a tu trzeba nacisnąć przycisk AF-ON zaprogramowany na AF-OFF i dopiero wtedy można przekadrowywać i mierzyć światło do woli :)
iczek chciałby nic nie robić a tu trzeba nacisnąć przycisk AF-ON zaprogramowany na AF-OFF i dopiero wtedy można przekadrowywać i mierzyć światło do woli
A widzisz. Trzeba jasno i przejrzyście ;)
Bez AF-ON łatwo nie jest. Instrukcja jest jaka jest:
"With evaluative metering, the
exposure setting will be set at the
same time focus is achieved.">
U mnie takie rozwiązanie odpada. Zbyt często przypadkowo macam ów przycisk AF-ON. Pewne rzeczy działyby się poza moją kontrolą...
--- Kolejny post ---
Co chce uzyskac?
Spust migawki ma blokowac AF, ale nie blokowac pomiaru. Czyli po zlapaniu ostrosci i przekadrowaniu, z wciśnietym spustem pomiar mierzy swiatlo stale. Nie blokuje sie wraz z AF.
Wydaje się, że najłatwiejszym rozwiązaniem jest użycie innego pomiaru światła niż wielosegmentowy. Pozostają także inne kombinacje związane z przyciskiem AF-ON. Ogólnie rzecz biorąc da się :)
Aptur - rządzisz chłopie! Dokladnie zduagnizowales problem. Dwa dni temu podtanowilem zmienic ustawiony od 30 lat pomiar centralniee wazony na segmentowy i sie zdziwilem! W zyciu bym sie nie domyślił, ze blokowanie pomiary aktywuje sie wraz z segmentowym. Jakaś obłąkana "pomoc" od Canona. W kazdym razie to mi calkowicie wystarcza i workfliw stosowany przeze mnie od tylu lat uratowaleś Aptur! Dziękuję!!! :)
Aptur - rządzisz chłopie! Dokladnie zduagnizowales problem. Dwa dni temu podtanowilem zmienic ustawiony od 30 lat pomiar centralniee wazony na segmentowy i sie zdziwilem! W zyciu bym sie nie domyślił, ze blokowanie pomiary aktywuje sie wraz z segmentowym. Jakaś obłąkana "pomoc" od Canona. W kazdym razie to mi calkowicie wystarcza i workfliw stosowany przeze mnie od tylu lat uratowaleś Aptur! Dziękuję!!! :)
Nie ma za co. Cieszę się, że mogłem pomóc. Pozdrowienia.