PDA

Zobacz pełną wersję : CF w canon 5dmkII - spust migawki a pomiar

iczek
02-07-2016, 21:03
Panowie,
Nie wierze sam, ze o to pytam, ale dzisiaj zgłupiałem i nie umiem sobie dac rady.
Chcialbym ustawic w 5dmkII relacje pomiedzy spustem migawki a pomiarem swiatla i nie umiem tego zrobic.

Co chce uzyskac?

Spust migawki ma blokowac AF, ale nie blokowac pomiaru. Czyli po zlapaniu ostrosci i przekadrowaniu, z wciśnietym spustem pomiar mierzy swiatlo stale. Nie blokuje sie wraz z AF.
Gdy chce zablokowac nowy pomiar lub ten z momentu ostrzenia naciskam sobie AF-ON na tyle aparatu.

Za chińskiego boga nie moge tego wykilkac w CF :(
Za kazdym razem spust migawki blokuje mi AF razem z AE i jak przekadrowuje mam zatrzymany pomiar z momentu ostrzenia:(
Czy da sie w ogole taka konfiguracje wyklikac? W 5d to byla proste i banalne.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

milsa666
02-07-2016, 22:06
A dlaczego nie ustawisz sobie AF na przycisku z tylu, a na spuscie tylko pomiar i strzal migawki. Masz wtedy elegancka kontrole AF i pomiaru ekspozycji. Nie lubisz AF na tylnym przycisku? Ja tak mam i super sprawa.

iczek
02-07-2016, 23:18
Nie lubie. Szukam od 2 godzin czy w ogole moja opcja jest mozliwa bo koledzy mowia ze tak maja. Ja nie umiem tego wykilkac za boga.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

marfot
03-07-2016, 06:56
Nie lubie. Szukam od 2 godzin czy w ogole moja opcja jest mozliwa bo koledzy mowia ze tak maja.

Używanie przycisku AF-ON nazywane bywa "back button focusing" - w różnych systemach i modelach.
Intencją producentów było rozdzielenie aktywacji autofokusa od spustu migawki i dodanie tego właśnie przycisku, więc możesz nie znaleźć poszukiwanej opcji w 5DII.

iczek
03-07-2016, 11:09
No chyba faktycznie nie ma. Zdumiony jestem.

aptur
03-07-2016, 11:37
Nie mogę teraz sprawdzić jak to jest w starych piątkach ale w 6D wciśnięcie do połowy przycisku migawki blokuje ekspozycję tylko jeśli nastawiony jest pomiar wielosegmentowy. Przy każdym innym pomiarze światła wciśnięcie spustu do połowy nie blokuje ekspozycji.

marfot
03-07-2016, 11:49
Nie mogę teraz sprawdzić jak to jest w starych piątkach ale w 6D wciśnięcie do połowy przycisku migawki blokuje ekspozycję tylko jeśli nastawiony jest pomiar wielosegmentowy. Przy każdym innym pomiarze światła wciśnięcie spustu do połowy nie blokuje ekspozycji.

W 5DII też tak jest. Natomiast w 5D nie było klawisza AF-ON i chyba rzeczywiście można było oddzielić AE-lock od spustu migawki.

tlustyx
03-07-2016, 12:27
U siebie co prawda w 6D (nie wiem czy w 5D też się tak da) pod przycisk AF-ON przypisałem sobie AF-OFF. Mogę sobie wyostrzyć, naciskam AF-OFF, mogę puścić spust migawki, przekadrować (czy cokolwiek innego) i ponownie wciskając spust zrobić zdjęcie z nowym pomiarem, a zablokowanym AF-em.

marfot
03-07-2016, 12:42
U siebie co prawda w 6D (nie wiem czy w 5D też się tak da) pod przycisk AF-ON przypisałem sobie AF-OFF. Mogę sobie wyostrzyć, naciskam AF-OFF, mogę puścić spust migawki, przekadrować (czy cokolwiek innego) i ponownie wciskając spust zrobić zdjęcie z nowym pomiarem, a zablokowanym AF-em.

W 5DII też tak można.
Przy okazji: nawet pomiar matrycowy pozostaje aktywny przy przekadrowaniu - blokowany jest AF.

aptur
03-07-2016, 13:15
Przy okazji: nawet pomiar matrycowy pozostaje aktywny przy przekadrowaniu - blokowany jest AF.
Iczek twierdzi inaczej...

--- Kolejny post ---

Z tym sławnym przyciskiem AF-ON to ja mam problem. Polega on na tym, że w starej piątce mniej więcej na jego miejscu był przycisk blokady ekspozycji. Nie mam wielkich łap ale w 6D często mój kciuk ląduje przypadkiem na ów przycisk. W efekcie wyłączyłem go w cholerę.

marfot
03-07-2016, 13:26
Iczek twierdzi inaczej...

iczek chciałby nic nie robić ;) a tu trzeba nacisnąć przycisk AF-ON zaprogramowany na AF-OFF i dopiero wtedy można przekadrowywać i mierzyć światło do woli :)

aptur
03-07-2016, 13:40
iczek chciałby nic nie robić a tu trzeba nacisnąć przycisk AF-ON zaprogramowany na AF-OFF i dopiero wtedy można przekadrowywać i mierzyć światło do woli

A widzisz. Trzeba jasno i przejrzyście ;)
Bez AF-ON łatwo nie jest. Instrukcja jest jaka jest:
"With evaluative metering, the
exposure setting will be set at the
same time focus is achieved.">

U mnie takie rozwiązanie odpada. Zbyt często przypadkowo macam ów przycisk AF-ON. Pewne rzeczy działyby się poza moją kontrolą...

--- Kolejny post ---

Co chce uzyskac?

Spust migawki ma blokowac AF, ale nie blokowac pomiaru. Czyli po zlapaniu ostrosci i przekadrowaniu, z wciśnietym spustem pomiar mierzy swiatlo stale. Nie blokuje sie wraz z AF.

Wydaje się, że najłatwiejszym rozwiązaniem jest użycie innego pomiaru światła niż wielosegmentowy. Pozostają także inne kombinacje związane z przyciskiem AF-ON. Ogólnie rzecz biorąc da się :)

iczek
03-07-2016, 13:47
Aptur - rządzisz chłopie! Dokladnie zduagnizowales problem. Dwa dni temu podtanowilem zmienic ustawiony od 30 lat pomiar centralniee wazony na segmentowy i sie zdziwilem! W zyciu bym sie nie domyślił, ze blokowanie pomiary aktywuje sie wraz z segmentowym. Jakaś obłąkana "pomoc" od Canona. W kazdym razie to mi calkowicie wystarcza i workfliw stosowany przeze mnie od tylu lat uratowaleś Aptur! Dziękuję!!! :)

aptur
03-07-2016, 13:52
Aptur - rządzisz chłopie! Dokladnie zduagnizowales problem. Dwa dni temu podtanowilem zmienic ustawiony od 30 lat pomiar centralniee wazony na segmentowy i sie zdziwilem! W zyciu bym sie nie domyślił, ze blokowanie pomiary aktywuje sie wraz z segmentowym. Jakaś obłąkana "pomoc" od Canona. W kazdym razie to mi calkowicie wystarcza i workfliw stosowany przeze mnie od tylu lat uratowaleś Aptur! Dziękuję!!! :)

Nie ma za co. Cieszę się, że mogłem pomóc. Pozdrowienia.