Zobacz pełną wersję : Canon 6d ,nieostre fotki z Tamronem 28-75 mm
kubi1182
01-07-2016, 14:03
Witam ,zakupilem niedawo nowego canona 6d i do tego uzywany obiektyw tamron 28-75.
Martwi mnie ostrosc uzyskiwana tym obiektywem , nie wiem czy to chodzi o obiektyw czy o sam aparat i jego ustawienia .
Sprzedajacy obiektyw wysylal mi sample ktore zrobil i na nich obrazek byl ostry
Wlasciciel obiektywu robil zdjecia canonen 550d
https://canon-board.info/imgimported/2016/07/250meiw-1.jpg
źródło (http://i64.tinypic.com/250meiw.jpg)
Zdjecie ktory robi mój canon 6d
https://canon-board.info/imgimported/2016/07/1058o00-1.jpg
źródło (http://i64.tinypic.com/1058o00.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2016/07/211w8pz-1.jpg
źródło (http://i68.tinypic.com/211w8pz.jpg)
Nie są to ostre zdjęcia ,widać jakieś lekkie mydlo.Nie jest to tez efekt ustawienia za malego czasu ,bo robilem te fotki z 1/200 +
Prosze o szybka pomoc ,w niedziele robie zdjecia na chrzcie u rodziny i nie wiem co teraz zrobic ..;/
Zdjęcia są zrobione dwoma różnymi obiektywami. Górne - obiektywem o ogniskowej 17-50 i F3.5, dolne 28-75 iF2.8.
PS na moje oko górne zdjęcie jest wyostrzone programowo.
kubi1182
01-07-2016, 15:01
Czyli gościu mnie oszukał?
Tamron tak ma, w końcu to opcja za 800 zł (jeśłi używany) i nie można oczekiwać tego co po eLce za 3k... IMO jest znośnie choć fota z 550 jest pewnie obrabiana.
Przymknij szkło do f/4 i rób ostre zdjęcia. Cudów nie ma. Jeśłi chcesz ostre od 2.8 to kładź 4k na stół i kup sobie 24-70 VC ;]
Ależ skąd. Po prostu zbyt wiele się spodziewałeś. Twoje zdjęcie także może tak wyglądać.
Sprawdź czy ostrzy tam gdzie chcesz.
AndrzejXM
01-07-2016, 17:01
Robiles na iso 8000? Jak zmniejszysz - bedzie odrobine lepiej. Przyslij fote z nizszym iso i z przyslona 4. Nie znam tego obiektywu (i nie mam zadnego obiektywu z f2.8) ale faktycznie troche mleczny...
Tamron ma spory rozjazd jakościowy. Mój 28-75 jest ostry od 2.8
Natomiast af to już inna bajka. W dobrym świetle jest super. Prawie wszystkie zdjęcia trafione. Tym większe było mogę zaskoczenie ostatnio na ciemnej dość sali weselnej pomimo wspomagania z lampy żadko kiedy udało mu się trafić
michalab
01-07-2016, 17:29
Czy ja dobrze rozumiem, że koleś zaprezentował to pierwsze zdjęcie jako przykładowe zrobione przez sprzedawany obiektyw? Jeśli tak to albo oszustwo albo ciężka pomyłka. Tak czy inaczej zostałeś wprowadzony w błąd.
Jeżeli pokazał ci zdjęcie zrobione innym obiektywem to tak
Jeżeli pokazał ci zdjęcie zrobione innym obiektywem to tak
Otóż to.
Przesłał jpg czy rawa? Jeśli jpg to przecież zdjęcie mogło być wyostrzone i ze zwiększonym kontrastem. Takie cuda niestety.
kubi1182
01-07-2016, 17:52
Fotki z f4 wrzucę pod wieczór. Wiem jedno, zwracam ten obiektyw przez allegro, jest tam chyba jakiś wniosek do druku prawda? Dzwoniłem do gościa i zgodził się na zwrot. Także czuje się zniesmaczony tą sytuacją, dostałem inne zdjęcie niż powinienem, stan obiektywu też jest trochę inny niż na fotkach.Ten Tamron odpada, może podpowie ktoś jaki pierwszy obiektyw do pełnej klatki wybrać? Najlepiej ze zmienna ogniskowa do 1500zl około.W niedzielę mam chrzest, zobaczymy co ja tym zdzialam.
dostałem inne zdjęcie niż powinienem,
niestety dalej nie rozumiem
jakie zdjęcie powinieneś dostać?
może podpowie ktoś jaki pierwszy obiektyw do pełnej klatki wybrać? Najlepiej ze zmienna ogniskowa do 1500zl około.W niedzielę mam chrzest, zobaczymy co ja tym zdzialam.
jasny zoom do chrztów za 1500 zł? ciężko będzie, obawiam się, że ów tamron może nie mieć konkurencji w tym przedziale cenowym
jeśli znajdziesz gdzieś używany 35mm IS to polecam, spokojnie można nim zrobić całe chrzciny
możesz też kupić 50/1.8 STM, sporo taniej - także da radę
ogólnie jako pierwszy zoom to polecam 24-105/4 ale specjalnie jasny to on nie jest choć chyba da się kupić za ok. 1500 zł
Fotki z f4 wrzucę pod wieczór. Wiem jedno, zwracam ten obiektyw przez allegro, jest tam chyba jakiś wniosek do druku prawda? Dzwoniłem do gościa i zgodził się na zwrot. Także czuje się zniesmaczony tą sytuacją, dostałem inne zdjęcie niż powinienem, stan obiektywu też jest trochę inny niż na fotkach.Ten Tamron odpada, może podpowie ktoś jaki pierwszy obiektyw do pełnej klatki wybrać? Najlepiej ze zmienna ogniskowa do 1500zl około.W niedzielę mam chrzest, zobaczymy co ja tym zdzialam.
Kupuj z możliwością 14 dniowego zwrotu, ryzykujesz tylko kosztami przesyłki.
Co do obiektywu to wybór jest spory, zależy czego potrzebujesz
kubi1182
01-07-2016, 18:33
niestety dalej nie rozumiem
jakie zdjęcie powinieneś dostać?
Wysłał mi obrobione zdjęcie po wyostrzeniu
--- Kolejny post ---
Kupuj z możliwością 14 dniowego zwrotu, ryzykujesz tylko kosztami przesyłki.
Co do obiektywu to wybór jest spory, zależy czego potrzebujesz
Przeważnie robię fotki na imprezach typu 18, chrzciny
--- Kolejny post ---
Przeważnie robię fotki na imprezach typu 18, chrzciny
Za 1500 zł to tylko Tamron 28-75 ci zostanie, chyba że jakaś stałka
To rozumiem. Pisał że jest inaczej? ZAWSZE proś o plik RAW. Niestety takie zdjęcia w jpg nijak się mają do rzeczywistości bo jak zauważyłeś często są obrobione i dodatkowo wybiera się te najostrzejsze.
kubi1182
01-07-2016, 19:12
A może tamron 17-50 mm 2.8?
A może tamron 17-50 mm 2.8?
Najlepszy T17-50 na 6D to T28-75
Wiem jedno, zwracam ten obiektyw przez allegro, jest tam chyba jakiś wniosek do druku prawda? Dzwoniłem do gościa i zgodził się na zwrot. Także czuje się zniesmaczony tą sytuacją, dostałem inne zdjęcie niż powinienem, stan obiektywu też jest trochę inny niż na fotkach.Ten Tamron odpada, może podpowie ktoś jaki pierwszy obiektyw do pełnej klatki wybrać? Najlepiej ze zmienna ogniskowa do 1500zl około.W niedzielę mam chrzest, zobaczymy co ja tym zdzialam.
Jaki wniosek? Od kogo kupowałeś, od firmy czy od osoby prywatnej? Jak od firmy to masz bodajże 14 dni na zwrot, wysyłasz obiektyw w stanie w jakim go otrzymałeś wraz z oświadczeniem o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość i musisz dostać zwrot kasy. Jak od jakiegoś kombinatora to w sumie jesteś ugotowany, jak raz Ciebie kiwnął (chcący czy niechcący) to co, nie zrobi tego drugi raz? Próbuj ale chyba najpierw kasa na konto a dopiero potem zwrot obiektywu bo nie wyobrażam sobie tego inaczej.
Swoje zdjęcie zrobiłeś na f/2.8 przy ogniskowej 75mm gdzie:
Jak dla mnie jedyną wadą jest delikatny spadek ostrości dla kombinacji przysłony 2.8 i 75mm. Zauważalny przy powiększeniu zdjęcia, ale obraz w dalszym ciągu jest użyteczny a po obróbce to już w ogóle, spokojnie można tak pstrykać (doczepią się do tego chyba tylko ludzie pracujący na stałkach i flagowych obiektywach systemowych, gdzie faktycznie ostrość miażdży).
Przy zakupie proszę brać pod uwagę rozrzut pomiędzy egzemplarzami - ja trafiłem idealny, lecz czytając wypowiedzi innych, zdarzają się też gorsze sztuki. Za takie pieniądze jednak myślę, że warto zaryzykować - ja ze swoim chyba się nie rozstanę, lecz pewnie w przyszłości przejdę na canonowską L-kę o podobnych parametrach.
Źródło: Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.html?producent=76&obiektyw=22&typ=0&moc=0&sort=)
Jak chcesz mieć ostrzej na f/2.8 to możesz spróbować pobawić się mikroregulacją AF w aparacie. Aktywujesz ją, idziesz pod to ogrodzenie na którego fragment ostrzyłeś i robisz zdjęcia na 28mm i 75mm zwiększając i zmniejszając działki mikroregulacji powiedzmy co pięć? 0,5,10,15,20 na plus i na minus. Dane o mikroregulacji są dodawane do każdego zdjęcia i można je sobie podglądać na LCD. Wrzucasz potem zdjęcia na kompa a karta pamięci z powrotem do aparatu. Oglądasz na kompie zdjęcia, wynotowujesz sobie numery tych które na obydwu ogniskowych są najostrzejsze i sprawdzasz w aparacie jaka była im przypisana wartość mikroregulacji. I takie wartości wprowadzasz dla tego obiektywu - pod W dla 28mm, pod T dla 75mm. Potem jeszcze możesz sprawdzić czy po tej mikroregulacji obiektyw dobrze ostrzy na różnych odległościach (różnych od testowej odległości). Jak źle ostrzy to wyłączasz mikroregulację i podbijasz wartość przysłony na wyższą czyli f/3.5 albo f/4.
Jaki wniosek? Od kogo kupowałeś, od firmy czy od osoby prywatnej? Jak od firmy to masz bodajże 14 dni na zwrot, wysyłasz obiektyw w stanie w jakim go otrzymałeś wraz z oświadczeniem o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość i musisz dostać zwrot kasy. Jak od jakiegoś kombinatora to w sumie jesteś ugotowany, jak raz Ciebie kiwnął (chcący czy niechcący) to co, nie zrobi tego drugi raz? Próbuj ale chyba najpierw kasa na konto a dopiero potem zwrot obiektywu bo nie wyobrażam sobie tego inaczej.
Już widzę jak ktoś zwraca pieniądze nie otrzymawszy towaru z powrotem :)
Za 1500 to tylko ten tamron. Już pisałem-cudów nie ma. A 24-105L za 1,5k to bedzie trup anie obiektyw, pewnie po milionie ślubów. Sensowny stan wiąże sie z ceną pod 2k. Mocno bym uważał na okazje mocno odbiegające od tej ceny. Co jest bez sensu, bo nowy w wersji oem kosztuje czasem 2,5k.
Jest też 24-70/4 ale cena nowego to prawie 3k a używki są w astronomicznych cenach.
kubi1182
02-07-2016, 10:25
Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Macro - Canon (6268698339) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=6268698339) to jest ta aukcja, jest to firma doutes, która chyba skupuje od ludzi używki. Budżet wzrósł do 3 tys, chcę już kupić nowy obiektyw co polecacie jasnego i ze zmienna ogniskowa i oczywiście ostrego?
Przemasl1985
02-07-2016, 11:33
24-105L zmieścisz się w cenie, dobry obiektyw, bardzo uniwersalny. Sam sprzedałem za 1600 chyba w super stanie i trochę żałuję. Szukaj używki, za 2 tyś i więcej to tylko stoją na aukcjach, realna cena to 1800zł myślę max.
Już widzę jak ktoś zwraca pieniądze nie otrzymawszy towaru z powrotem :)
Ja też tego nie widzę dlatego napisałem "to w sumie jesteś ugotowany". Na szczęście założyciel tego wątku z tego co widzę podrzucił link do aukcji na której kupił tego Tamrona a była to aukcja wystawiona przez człowieka prowadzącego działalność gospodarczą więc ma szansę na odzyskanie swoich pieniędzy.
A 24-105L za 1,5k to bedzie trup anie obiektyw, pewnie po milionie ślubów.
I po wizycie w fabryce kurzu (co najmniej) >>> Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM (6291154694) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-ef-24-105-mm-f-4l-is-usm-i6291154694.html)
Budżet wzrósł do 3 tys, chcę już kupić nowy obiektyw co polecacie jasnego i ze zmienna ogniskowa i oczywiście ostrego?
O świetle f/2.8 zapomnij, możesz sobie kupić pachnący nowością Canon 24-105mm f/4.0L EF IS USM (OEM) - jest w Cyfrowe.pl za 2999 zł.
I po wizycie w fabryce kurzu (co najmniej) >>> Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM (6291154694) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Łatwo nie miał i swoje przeszedł.
O świetle f/2.8 zapomnij,
Ciężko będzie ale na upartego chyba dałoby radę z jakimś używanym canonem 24-70/2.8
I po wizycie w fabryce kurzu (co najmniej) >>> Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM (6291154694) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
O fak! takiego jeszcze nie widziałem... :D
Za 3k to poszukaj Cichego na allegro i zobacz czy ma tamrona 24-70/2.8 VC. On ma w miarę pewne szkła i jakbym miał kupić to właśnie od niego.
Za 3k kupisz też 24-70L w pierwszej wersji ale tutaj deko loteria jak i z 24-105, bo to szkło to wół roboczy. Chociaż jak w każdej sytuacji zdarzają się wyjątki i można za niewiele ponad 3k kupić szkiełko w fajnym stanie, najlepiej blisko domu, żeby sobie przestrzelić na żywo przed zakupem.
Nawet swego czasu miałem taki zamiar, żeby wymienić tamrona 28-75/2.8 na canona 24-70/4L ale po testach w sklepie nie było widać zasadniczej róznicy w ostrości pomiędzy tymi szkłami i odpuściłem. Deko lepiej wypadł w tym samym teście 24-70/2.8L II ale cena to ponad 7k i zostałem z poczciwym tamronem, którego tak żadko zapinam, że szkoda mi wywalić 3k lub więcej za szkło w tym zakresie. Tamron jako zamiennik kita jest wiecej niż dobry :)
Za 3k kupisz też 24-70L w pierwszej wersji ale tutaj deko loteria
Loteria warta przemyślenia.
miałem taki zamiar, żeby wymienić tamrona 28-75/2.8 na canona 24-70/4L
Zamienił stryjek siekierkę na kijek. Przynajmniej jeśli chodzi o chrzty, śluby itp. Poza tym canon 24-70/4 to świetne szkło.
Zamienił stryjek siekierkę na kijek. Przynajmniej jeśli chodzi o chrzty, śluby itp. Poza tym canon 24-70/4 to świetne szkło.
Dlatego nadal mam 28-75/2.8, bo po przymknieciu do 3.5 nic nie odstaje od 24-70/4. Brak mu stabilizacji ale to nie jest wybitnie dużą wadą.
A z drugiej strony dopłata prawie 2k za is to dość dużo.
kubi1182
03-07-2016, 22:15
A może sigma art 35mm 1.4 ?
Ale to nie standardowy zoom. To nawet nie zoom ;)
IMO to krok w bok. Jak lubisz 35mm to kupuj. Jest na fb fajny.
Jeżeli pasuje ci Stałka 35 mm to świetny wybór
michalab
04-07-2016, 11:34
Za 1500 brałbym używkę 85f1.8 + nowy Yongnuo 35f2.
Jeśli ktoś chcę oddać za 1500zł, to ja chętnie przygarnę ;-).