Zobacz pełną wersję : Blokowanie ekspozycji.
Ostatnio ptobowałem uzyskać efekt rozmyte smugi wody w trybie manual niestety nie mogę w swoim aparacie zmienić ekspozycji.Wiem, że to jest pełny manual więc sam mogę sobie zmienić przez np. czas, ale ekspozycja jest automatycznie zmieniana. Powiedzmy ustawiam sobie 2 s i f8 a ekspozycja ustawia mi się na -0.3. Ktoś mógłby mi wytłumaczyć, dlaczego tak się dzieje i nie jestem w stanie zablokować ekspozycji?
Canon 6d
chester_jds
28-06-2016, 23:01
Czy aby na pewno chodzi Ci o blokowanie ekspozycji (po prostu klikasz gwiazdkę, ale to nie w M), czy może jednak o auto ekspozycję, czyli trzymanie naświetlania na "0" przy dowolnej kombinacji czasu lub przysłony? Swoją drogą to drugie masz załatwiane przez półautomatykę TV lub AV, czyli zadaniu jednego z parametrów ekspozycji.
W Manualu ustawiasz ręcznie, a aparat na drabince pokazuje Ci, jak te nastawy mu się mają do pomiaru światła. Tylko tyle i aż tyle.
czy może jednak o auto ekspozycję, czyli trzymanie naświetlania na "0" przy dowolnej kombinacji czasu lub przysłony
dokładnie chodzi mi o blokade auto ekspozycji-0
chester_jds
28-06-2016, 23:09
Ale z definicji M(anual) to manual i tam masz wolnoamerykankę, a nie automat. Drabina pokazuje tylko jak się to ma do jego pomiarów, ale o efekcie decydujesz Ty.
Blokadę ekspozycji masz tam, gdzie pracuje automatyka ekspozycji (w trybach automatyki).
Kiedyś chyba była wielka dyskusja o tym, jak to Canon nie ma automatyki w Manualu, a taki Sony ma....
Wiem, że M to jest pełny manual więc sam mogę sobie zmienić przez np. czas, ale ekspozycja jest automatycznie zmieniana. Powiedzmy ustawiam sobie 2 s i f8 a ekspozycja ustawia mi się na -0.3 , czyli rozumiem że tak musi być :)i nic z tym nie zrobie w trybie M
Drabinka pokazuje Ci co zmierzył światłomierz i jak to się ma do twoich ustawień. Na tej podstawie możesz ocenić, czy zdjęcie będzie prawidłowo naświetlone.
Wiem, że M to jest pełny manual więc sam mogę sobie zmienić przez np. czas, ale ekspozycja jest automatycznie zmieniana.
Dokładnie tak jest, bo tak ma być.
Poprawna ekspozycja to kombinacja trzech parametrów: ISO, czasu naświetlania i przysłony. W trybie M Ty jako fotograf ustawiasz samodzielnie każdy z tych parametrów, opierając się na swoim doświadczeniu i efekcie jaki chcesz uzyskać, dlatego aparat nie ingeruje w ustawienia. Może najwyżej pokazać, że według inżynierów którzy go zaprojektowali, poprawna ekspozycja powinna być inna (i pokazuje to kreskami światłomierza), Ty jako fotograf opierając się na swoim doświadczeniu możesz albo skorygować ustawienia, albo pozostawić bez zmian, wiedząc, że aparat się myli (bo nie fotografujesz średnio szarej kartki papieru).
Automatyczne dopasowywanie parametru "iks" do zmienionego ręcznie parametru "igrek" to domena trybów półautomatycznych.
w celu zmiany "ekspozycji" należy zaczekać aż się trochę ściemni (albo rozjaśni jesli ktoś woli jasniej) i wtedy "ekspozycja" się trochę zmieni :) - tryb M nie ma takiej mocy i 6D nie jest zepsuty - można jeszcze zmienić ISO, canon 6D ma auto iso nie pamiętam tylko czy dziala w trybie M, a najlepiej to kupić filtr ND.
Wyrzuć go przez okno. Tylko napisz gdzie mieszkasz ;-)
W trybie M masz zawsze dokładnie taką ekspozycję, jaką sobie sam ustawisz i nie jest ona zmieniana przez aparat. Jak cały czas bez względu na ustawienia czasu i przesłony masz podobnie naświetlone fotki, to musisz zmienić ustawienie ISO z auto na konkretnie wybrane.
AndrzejXM
29-06-2016, 11:11
Ustawiona PRZEZ CIEBIE EKSPOZYCJA to nie to samo co POPRAWNA EKSPOZYCJA (z punktu widzenia aparatu). W trybie M Ty ustawiasz a aparat podpowiada... A w ogole pytanie - jak nie wiesz jak dziala tryb M to po co go uzywasz? - i mala podpowiedz od razu (bo mysle, ze moze taki efekt chcesz osiagnac) - uzyj trybu Av, Tv lub P razem z KOREKCJA EKSPOZYCJI (klawisz +/-). Wtedy mozesz dalej sie kierowac automatyka (co jest szybkie i przydatne) ale nieco jej "podpowiedziec" tzn. rozjasnic lub przyciemnic zdjecie :)
Czy autor jeszcze tu zagląda?
Generalnie, żebyś zrozumiał, w M to Ty ustawiasz ekspozycję i nie masz możliwości "zablokowania" jej w tym czy innym punkcie drabinki. Ekspozycja to nic innego jak wynik dobory czasu, przysłony i ISO więc w M Ty o tym decydujesz. Blokowanie w konkretnym punkcie drabinki możesz zastosować w trybach półautomatycznych na przykład. Wtedy na przykład ustawiasz pożądaną przysłonę a aparat sam dobiera czas. Do tego możesz zastosować korektę ekspozycji na + czy - lub ustawić na 0. Będziesz miał wtedy zablokowaną ekspozycję a aparat sam dobierze jeden z parametrów.
Natomiast w M zmieniając parametry aparat pokazuje Ci na drabince jak twoje zdjęcie będzie naświetlone.
Autor niech sobie przeczyta instrukcje bo za chiny nie ogarnia aparatu.
przepraszam ale od takich rad to ja tu jestem
A w ogole pytanie - jak nie wiesz jak dziala tryb M to po co go uzywasz?
Prawdopodobnie założyciel wątku używa trybu M żeby się nie skompromitować na tym forum. "Masz body FF i używasz je jak pstrykacza?" - zaraz ktoś wygarnie.
Nigdy nie używam trybu M i nigdy bym się do tego nie przyznał na CB :lol:
Dziękuje za odpowiedzi , pozostaje dalej używanie trybu A.
przepraszam ale od takich rad to ja tu jestem
też myślałem że będziesz pierwszy w podsumowaniu użytkownika :mrgreen:
ale jak się ma takie widoki (jak na zdjęciu w innym wątku) to tryb M schodzi na dalszy plan
Nigdy nie używam trybu M i nigdy bym się do tego nie przyznał na CB [emoji38]
Z lampą też jedziesz na automacie? ;-)
Z lampą też jedziesz na automacie? ;-)
Lampe ustawiasz 1/1 nastepnie dopasowujesz expo w M.
michalab
01-07-2016, 12:28
pozostaje dalej używanie trybu A.
Czemu? Trym M jest szczególnie przydatny, gdy chcesz zablokować ekspozycję na dłużej niż na jedno zdjęcie. Np. gdy warunki się nie zmieniają.
AndrzejXM
01-07-2016, 13:18
Chlopak sie nauczy... Jak nadejdzie odpowiedni problem to przypomni mu sie tryb M :) Zwykli pstrykacze rzadko tego uzywaja... Ja uzylem chyba raz - prosta fotografia produktowa. Do zdjec z wakacji o M mozna raczej zapomniec.
Do zdjec z wakacji o M mozna raczej zapomniec.
No popatrz, taki np. akustyk często jeździ na wakacje i praktycznie zawsze używa trybu M
https://www.flickr.com/photos/bartrozanski/albums/72157668610509280/with/27536004905/
proszę zamknąć temat ,robi się cyrk
Tak byś od razu zamykał, daj się pobawić. Tryb M kojarzy się z mamą, muzyką, miłością, Macallanem...
Tak byś od razu zamykał, daj się pobawić. Tryb M kojarzy się z mamą, muzyką, miłością, Macallanem...
śmieszne ..... hahahaha
milsa666
01-07-2016, 22:58
śmieszne ..... hahahaha
Daj na luz. Tu jest duzo wesolkow, ktorzy lubia dowalic ;)
Na prawde poczytaj o trybie M. Tutaj nie ma pojecia nieprawidlowa ekspozycja bo jest ekspozycja taka jaka chcesz.
To nie miało być śmieszne.
w instrukcji masz ładnie napisane co i jak
nie tylko na temat trybu M
@becekpl pls, instrukcja... przeciez robie w M manual jest dla noobow.
@becekpl pls, instrukcja... przeciez robie w M manual jest dla noobow.
zdeptac,zgnoic , bo przecież jestem najmądrzejszy ..... żenada
przeglądam tu dużo postów i dochodzę do wniosku że każda prośba o jakąkolwiek pomoc jest hejtowana ,w większosci to madrale
zdeptac,zgnoic , bo przecież jestem najmądrzejszy ..... żenada
przeglądam tu dużo postów i dochodzę do wniosku że każda prośba o jakąkolwiek pomoc jest hejtowana ,w większosci to madrale
Panie masz Pan pelna klatke a nie wiesz co to swiatlomierz. Kup se Pan kompakta.
milsa666
04-07-2016, 08:32
Panie masz Pan pelna klatke a nie wiesz co to swiatlomierz. Kup se Pan kompakta.
Bez przesady. Czlowiek ceni sobie jakosc obrazka FF i juz. To ze zakrecil sie przy ekspozycji nie oznacza ze trzeba po nim jezdzic. Ma kase i chce jakosci to ma FF.
Ale instrukcje chyba mogl przeczytac.
Jego post to cos al'a: "wcinam mete z omka ale nie rosne. Chodze na silownie i robie martwy ciag - co jest nie tak z koksem?".
Ale instrukcje chyba mogl przeczytac.
Jego post to cos al'a: "wcinam mete z omka ale nie rosne. Chodze na silownie i robie martwy ciag - co jest nie tak z koksem?".
zdebil - twoje wypowiedzi niestety potwierdzają to co napisałem wcześniej , czy ty sadzisz ze każdy posiadacz pełnej klatki potrafi ja wykorzystać w 100% , każdy się uczy ty pewnie tez się kiedyś uczyłeś ale już zapomniałeś bo meta ci mózg wypaliła .
Instrukcje czytam jak rowniez kupiłem sporo książek jak to mówią na naukę nigdy nie jest za późno , wiec kolego zDEBIL tez polecam lekcje ale w tym wypadku kultury.
zdebil - twoje wypowiedzi niestety potwierdzają to co napisałem wcześniej , czy ty sadzisz ze każdy posiadacz pełnej klatki potrafi ja wykorzystać w 100% , każdy się uczy ty pewnie tez się kiedyś uczyłeś ale już zapomniałeś bo meta ci mózg wypaliła .
Instrukcje czytam jak rowniez kupiłem sporo książek jak to mówią na naukę nigdy nie jest za późno , wiec kolego zDEBIL tez polecam lekcje ale w tym wypadku kultury.
Jak sie juz zaczniesz uczyc zacznij od podstaw.
AndrzejXM
04-07-2016, 12:42
Jak dojde moze kiedys do poziomu Akustyka to tez bede uzywal M. Kiedys.... :)
Do kolegi Jaceks - generalnie sprawa wyglada nastepujaco - nie zlosc sie na kasliwe uwagi. Jestem na tym forum jakis czas i jeszcze nie zadalem ani jednego pytania. Tu sa juz odpowiedzi na prawie wszystkie pytania :) A jesli ich nie ma to mozna bardzo latwo samemu wyszukac w necie lub nawet wspomnianej instrukcji. Generalnie zadawanie pytan nie jest zle ale rzuc okiem do dzialu obiektywy - przez ostatni rok powstalo chyba z 5 tematow o budzetowym uniwersalnym tele, 5 o budzetowym szerokim kacie i 5 o budzetowym uniwresalnym obiektywie na cropa i 3 (mniej - bo i mniej ma ma FF) o budzetowym uniwersalnym/pierwszym obiektywie. I co maja robic ci, ktorzy sie znaja - pisac ciagle to samo czy kopiuj/wklej linki do poprzednich tematow? W koncu przychodzi zlosc i smiech. Kazdy chce wiedziec ale nie kazdy chce nawet otworzyc instrukcje aparatu. Powiedz uczciwie (ja sie smiac nie bede) gdzie szukales info o trybie M zanim tu zadales pytanie? :) Uprzedzajac Twoje byc moze kolejne pytania - poczytaj o: espozycji (podstawy, tryby pomiaru, zamrazanie, korekcja), glebi ostrosci, ogniskowej/perspektywie, balansie bieli, autofocusie (zasada dzialania, tryby...), matrycy-czulosc-szumy. Po tym kompendium bedziesz juz mial jakies podstawy techniczne. Potem czytaj daje - od strony graficznej... Kompozycja i temu podobne... O. Jak juz opanujesz to (materialow sa TONY w sieci) to dopiero zobaczysz ile pytan bedziesz mial! Ale z tych pytan juz nikt smiac sie nie bedzie. Nie zlosc sie tylko ucz sie sam i rob zdjecia :)
akurat u ciebie kultury ani wiedzy nie widać
ale fochy i pretensje to pierwszy
dorosnij
najgorsze w tym wszystkim ze zostal tylko foch i 0 wyciagnietych wnioskow...
najgorsze w tym wszystkim ze zostal tylko foch i 0 wyciagnietych wnioskow...
warto czasem poczytac , wnioski zostaly wyciagniete
,,Instrukcje czytam jak rowniez kupiłem sporo książek jak to mówią na naukę nigdy nie jest za późno,,
a co do ,,focha,, to nie wiem o czym piszesz.
--- Kolejny post ---
akurat u ciebie kultury ani wiedzy nie widać
http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/jaceks-moje-foto-krytyka-opinie-porady-dziekuje-100762/
kilka moich fotek , chyba jednak jest troche wiedzy???
odnośnie kultury to delikatnie sie wqurvilem ....sorrrry zdebik.