Zobacz pełną wersję : Zmiana aparatu - z 400D na co?
Witam
Nadszedł czas zmienić aparat, bo stary 400D choć ma niewielki przebieg, to już staruszek. Jako, że mam trzy obiektywy do 400-tki (Tamron 17-50, Canon 28-105 oraz Canon 100-400L), więc pozostanę przy Canonie. Brakuje mi zdecydowanie podglądu live i obracanego wyświetlacza.
Pierwsza kwestia, to czy zostać przy "3-cyfrówce" tj. 700D, 760D czy skusić się na "2-cyfrówkę" tj. 70D. Nie mam wątpliwości co do tego, że 70D jest lepszy, ale o to czy warto do niego dopłacać. Na chwile obecną aparat wykorzystuję do zdjęć rodzinnych i fotografowania przedmiotów wystawianych na aukcjach i sklepach internetowych. Nie wykluczam jednak, że w przyszłości jeśli czas mi na to pozwoli wrócę do fotografowania przyrody, zwierząt.
Czym w praktyce 70D przeważa nad dwoma mniejszymi Canonami? Czy prawdą jest to, że zdecydowanie lepiej radzi sobie z wysokim ISO? Proszę o Wasze opinie. Może jeszcze jakimś modelem warto byłoby się zainteresować? Jeśli nie 70D, to który?
Wasze opinie pomogą mi w podjęciu decyzji.
Z góry dziękuję za wszelkie wypowiedzi, opinie i sugestie.
eos 6d
Zastanawiam się czy wykorzystam choć część możliwości 70D,a Ty proponujesz mi pełną klatkę o klasę wyżej.
Zastanawiam się czy wykorzystam choć część możliwości 70D,a Ty proponujesz mi pełną klatkę o klasę wyżej.
Pełna klatka odpada bo nie ma obracanego wyświetlacza.
Kup 700D.
mystical
06-06-2016, 21:27
Poczytaj inne posty becekpl, on tak ma...
Co do tematu to ja bym brał 70D, nawet jeżeli początkowo nie wykorzystasz go w pełni to kiedyś możesz docenić jego możliwości. Wiem, że aparat sam zdjęcia nie zrobi, ale jeżeli masz budżet pozwalający kupić lepsze urządzenie - zrób to.
Rozumiem. Jak ocenilibyście (porównalibyście) AF w tych aparatach oraz radzenie sobie z szumami? Czy 70 lepiej sobie poradzi w tym temacie? Wyczytałem, że 700D ma 9 pkt., a 70D pkt. AF. na dzień dzisiejszy coraz bardziej skłaniam się ku 70D, choć jeszcze chciałbym przeczytać kilka opinii dlaczego warto dołożyć do 70-tki. Powiem żartobliwie, że sam siebie próbuję przekonać do wyboru 70D.
70d lepszy af, lepsza bateria, gorny ekran.
tapnięte z tela
sprocket73
07-06-2016, 08:25
4 lata temu zmieniłem z 450D na 60D. Wcześniej naczytałem się opinii, że liczą się obiektywy, a body ma niewielkie znaczenie. Uważam, że to bzdura, użytkowanie xxD daje ogromnego kopa względem xxxD. Będziesz miał ogromną różnicę jeżeli chodzi o AF i szumy. Poza tym obsługa 70D będzie po prostu dużo przyjemniejsza.
Nie chciałbym mieć już aparatu bez mikroregulacji AF.
Jeżeli wiele się mówi o tym, że najważniejsze są dobre szkła, to nie dodaje się często, że nawet najlepsze z nich mogą się wydawać troszkę gorsze, niż myśleliśmy przed zakupem.
Tymczasem wystarczy odrobina mikroregulacji i dostajemy żyletę.
czyli nie planujesz rozwoju w fotografii i staniesz w miejscu ? dzisiaj może nie wykorzystasz ale za 2-3 lata ? nie żebym Ci proponował FF, ale tak chciałem Ci zwrócić uwagę na to co napisałeś ;-)
--- Kolejny post ---
co osoba to inne zdanie...kiedyś pytałem czy zmienić 450d na np. 70d...większość odradzała że nie będzie dużej różnicy, że szumy niby lekko mniejsze i że jak przechodzić to na FF...teraz czytam Twój post że skok ogromny...i weź tu szukaj porady wśród "fachofcóf"
michalab
07-06-2016, 10:47
Poza lepszym obrazkiem 6D chyba nie ma większych możliwości niż 70D, a lepszy obrazek wykorzystasz na pewno. Też stawiam na 6D.
i ponad trzy tysiące więcej...
i ponad trzy tysiące więcej...
Pieniądze szczęścia nie dają a 6D tak
:) :)
Pieniądze szczęścia nie dają a 1DX mk2 tak ;) Po co się więc męczyć na 6D?
Dla mnie kiedyś przesiadka z 450D na 50D była mocno odczuwalna. Najbardziej odczujesz to na 100-400 bo AF będzie z innej bajki. Różnica w ISO też będzie kosmiczna między 400 a 70D. Można też rozważyć 80D (ale różnica w cenie to nieco ponad 1000 zł).
Nadszedł czas zmienić aparat, bo stary 400D choć ma niewielki przebieg, to już staruszek. Jako, że mam trzy obiektywy do 400-tki (Tamron 17-50, Canon 28-105 oraz Canon 100-400L), więc pozostanę przy Canonie. Brakuje mi zdecydowanie podglądu live i obracanego wyświetlacza.
Pierwsza kwestia, to czy zostać przy "3-cyfrówce" tj. 700D, 760D czy skusić się na "2-cyfrówkę" tj. 70D. Nie mam wątpliwości co do tego, że 70D jest lepszy, ale o to czy warto do niego dopłacać. Na chwile obecną aparat wykorzystuję do zdjęć rodzinnych i fotografowania przedmiotów wystawianych na aukcjach i sklepach internetowych. Nie wykluczam jednak, że w przyszłości jeśli czas mi na to pozwoli wrócę do fotografowania przyrody, zwierząt.
Czym w praktyce 70D przeważa nad dwoma mniejszymi Canonami? Czy prawdą jest to, że zdecydowanie lepiej radzi sobie z wysokim ISO? Proszę o Wasze opinie. Może jeszcze jakimś modelem warto byłoby się zainteresować? Jeśli nie 70D, to który?
EOS 760D
Różnice pomiędzy 750D a 760D:
Różnice między nimi tak naprawdę widać głównie na zewnątrz. W EOS-ie 760D odnajdziemy dodatkowe pokrętło sterujące zintegrowane z krzyżakiem wielofunkcyjnym oraz mały monochromatyczny panel LCD umieszczony na górnej ściance aparatu. Z tego powodu w obu modelach pokrętło trybów pracy aparatu oraz włącznik znajdują się w innych miejscach. Dodatkowo, w modelu 750D nie odnajdziemy czujnika zbliżeniowego przy wizjerze.
Poza wyglądem zewnętrznym kilka różnic można także znaleźć wśród funkcji obu aparatów. Model 760D jest bogatszy o opcję zoomu cyfrowego podczas filmowania oraz możliwość nagrywania filmów HDR. Ze względu na obecność przełącznika blokady na tylnej ściance, wśród ustawień indywidualnych znaleźć można opcje dotyczące blokowania przedniego i tylnego pokrętła sterującego.
Różnice pomiędzy poprzednikami:
Po pierwsze, mamy zupełnie nową 24-megapikselową matrycę, a także nowy procesor obrazu DIGIC 6. Modele 760D i 750D wzbogaciły się również o nowy system autofokusa oferujący nie 9 jak poprzednik, a 19 krzyżowych punktów AF. Zmianie uległ także system pomiaru światła. W odróżnieniu od 700D nowe modele oferują wbudowany moduł Wi-Fi z obsługą NFC.
Plus oczywiście podgląd Live View.
Źródło: Test Canon EOS 760D - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/310.1-Test_aparatu-Canon_EOS_760D_Wst%C4%99p.html)
Wysokie ISO:
http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?attr18=lowlight&attr13_0=canon_eos750d&attr13_1=canon_eos70d&attr13_2=canon_eos700d&attr13_3=canon_eos80d&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=12800&attr16_1=12800&attr16_2=12800&attr16_3=12800&normalization=full&widget=1&x=-0.005613472333600664&y=-0.0029672826754425907
Widzę, że zdania są podzielone. Oglądałem już 700D oraz 70D. Trzymałem je w ręku i wydaje mi się, ze 70-tkę lepiej się trzyma. Skłaniam się ku temu modelowi choć ostatecznej decyzji jeszcze nie podjąłem. Czy trwałość 700 i 70 jest porównywalna?
W sklepie do 70D zaoferowano mi kartę Sandisk Extreme SDHC 32GB 90/40 MB/S UHS-I 4K. Czy to wystarczająca karta? Przeglądałem to forum i wiem, że polecaliście tutaj SanDisk SecureDigital Extreme PRO.
miałem 70d i byłem zadowolony, zmieniłem na 6d i jestem zachwycony :)
do fotografii produktowej 6d sprawdzi się wyśmienicie. Niestety swojego tamrona już pod to nie podepniesz.
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi w tym wątku bez względu na to jaka była Wasza rada. Dziś w popularnym serwisie aukcyjnym zamówiłem nowego Canona 70D. W sklepie RTVEuroAGD zamówiłem kartę Sandisk Extreme SDHC 32GB 90/40 MB/S UHS-I 4K, która aktualnie jest tam w promocji. 400D powędruje na sprzedaż choć widzę, że ceny za ten aparat są niskie - niewiele ponad 8 tys. zdjęć, ale takie są prawa rynku.
Przy okazji zapytam krótko i zwięźle - czy jest sens wymienić Canona 28-105 f/3.5-4.5 II USM na Canona 24-105 mm f/4L IS USM? Wiem, L-ka to L-ka, tylko, że trochę ciemna. Jaka jest jakość, ostrość z 24-105 mm f/4L IS USM w porównaniu z dobrym egzemplarzem Tamrona 17-50 2.8 z którego jestem bardzo zadowolony?
wiem, ze 24-105 L to fajne szklo ze wzgledu na zakres ogniskowych ale majac w miare jasne 17-50 bym wolal dokupic 70-200 L
do 70d bym wolał dokupić 70-200 jak masz dobrego tamrona :p 24-105 to raczej standard pod ff a nie cropa ;) no ale co komu potrzeba.
Nie mam pojęcia dlaczego to obiektyw pod FF, ale ufam Waszym opiniom. Przeglądając oferty obiektywów 70-200 zauważyłem, że jedne są ze światłem 4, a inne 2.8. W cenie również jest różnica co zrozumiałe. Który mieliście na myśli? No, i jeszcze jedna opcja - stałka 85mm 1.8 Canona. Odpuścić sobie i zostać przy 70-200 czy warto brać pod uwagę 85-tkę? Wadą 70-200 jest dla mnie jego fizyczna długość, choć da się "przełknąć".
24mm na cropie to prawie tak jak byś podpiął 40mm (około 38mm) na FF. Jeśli to jest dla Ciebie wystarczająca szerokość to OK kup 24-105 i będzie dobrze.
70-200 na początek to f/4 L bo dużo tańszy niż 2.8 i lżejszy.
Stałka 85 1.8 też jest super.
Sam musisz zdecydować co Ci się najbardziej przyda ;)
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi w tym wątku bez względu na to jaka była Wasza rada. Dziś w popularnym serwisie aukcyjnym zamówiłem nowego Canona 70D. W sklepie RTVEuroAGD zamówiłem kartę Sandisk Extreme SDHC 32GB 90/40 MB/S UHS-I 4K, która aktualnie jest tam w promocji. 400D powędruje na sprzedaż choć widzę, że ceny za ten aparat są niskie - niewiele ponad 8 tys. zdjęć, ale takie są prawa rynku.
Przy okazji zapytam krótko i zwięźle - czy jest sens wymienić Canona 28-105 f/3.5-4.5 II USM na Canona 24-105 mm f/4L IS USM? Wiem, L-ka to L-ka, tylko, że trochę ciemna. Jaka jest jakość, ostrość z 24-105 mm f/4L IS USM w porównaniu z dobrym egzemplarzem Tamrona 17-50 2.8 z którego jestem bardzo zadowolony?
Kupuj obiektywy pod cropa EFs, czyli T17-50, C18-55, C15-85, S18-35 itd
pod cropa masz jeszcze tani a dobry 55-250 IS STM. Mniejszy i lżejszy niż 70-200L.
85 1.8 to bardzo chwalone szkło portretowe. Sam mam zamiar nabyć je drogą kupna :P
Sam musisz zdecydować co Ci się najbardziej przyda ;)
Wiem i to jest najgorsze, bo jestem niezdecydowany:( W takim układzie 24-105 L schodzi na dalszy plan. Pozostaje Canon 85 f/1.8 i 70-200 f/4 L. Trudno mi stwierdzić co byłoby bardziej przydatne w moim przypadku, choć 70-200 bez wątpienia jest bardziej uniwersalny. Myślę nad pierścieniami do makro (te z przenoszoną automatyką zakładane pomiędzy body a obiektyw) - czy taki plan zmienia postać rzeczy?
słowiczek
11-06-2016, 23:20
Korzystam z pierścienia 31mm i na ogniskowych od 70 do 200 jest ciekawie. Oczywiście skraca się odległość ostrzenia i tracisz nieco światła, ale to i tak dobra kombinacja na robale i chwasty.
Decyzja podjęta, Canon 85 f/1.8 zamówiony. Body 70d dziś dotarło, na razie ładuję baterię przed pierwszym uruchomieniem. Jeśli chodzi o pierścienie pośrednie, to muszę się rozeznać w tym temacie, bo jest kilka różnych firm je produkujących. Ciekawe z jakiej odległości trzeba będzie robić makro.:confused: Canon 400d z 28-105 powędrował na sprzedaż.
Dziękuje wszystkim za wypowiedzi, to dzięki Wam mogłem podjąć decyzję. Temat uważam za zamknięty ... no chyba, że ktoś ma jeszcze coś do dodania:) Dzięki.
Poszukaj starych pierścieni makro, z czasów aparatów EOS na film (nazwy Danubia, Hama itp niewiele dziś mówiące, poszukaj zdjęć na google, to będziesz wiedział, jak wyglądają).
Są solidniejsze niż dzisiejsza chińszczyzna.
Który 28-105? Były dwa, ten ostatni (z gumowym pierścieniem) nie cieszy się dobrą opinią, ale ten wcześniejszy (3.5-4.5) nie jest najgorszy.
Który 28-105? Były dwa, ten ostatni (z gumowym pierścieniem) nie cieszy się dobrą opinią, ale ten wcześniejszy (3.5-4.5) nie jest najgorszy.
EF 28-105 3.5-4.5 II USM. W niższym zakresie wolę Tamrona 17-50 kupionego niegdyś od forumowego kolegi:)
.
bardzo dobrze zrobiłeś kupując 70, 760 to dla mnie kupa - jest bardzo wrażliwy na słabsze oświetlenie
760 to dla mnie kupa - jest bardzo wrażliwy na słabsze oświetlenie
to zdanie to jakiś fakap dla mnie, możesz wyjaśnić, o co w nim chodzi? że niby po prostu większy szum?
bardzo dobrze zrobiłeś kupując 70, 760 to dla mnie kupa - jest bardzo wrażliwy na słabsze oświetlenie
Co tak właściwie znaczy "kupa" ?
inaczej odchody:idea:
Jak ten Canon pozycjonuje swoje lustrzanki, pogubiłem się