Zobacz pełną wersję : Pomocy!!!! 6d probelm z raw
wojaczek
21-05-2016, 13:30
Witam
1)Stałem się właśnie szczęśliwym posiadaczem canona 6d i mam problem z edycją plików raw. Mam Photoshopa CS5. Próbuję i nic. Proszę o pomoc.
2)Czy mogę sam sprawdzić przebieg 6d?
Pozdrawiam
1) camera raw trzeba zaktualizowac. W necie sa informacje jaka wersja czyta rawy z 6d.
Lub dng converter od adobe i kazdego rawa konwertowac do .dng i wtedy normalnie bedzie go otwierac, ale to niewygodne na dluzsza mete
2) tak - eos info v1.2
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
wojaczek
21-05-2016, 13:39
Dzięki za odpowiedź. Mam jednak problem ze znalezieniem eos info 1.2. Mogę prosić o link. A camera raw aktualizowałem i nic :(
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1152012&page=49 w 1 poscie link na dole.
Jak aktualizacja Ci nie dziala to ja nie wiem, na pewno adobe dng converter da rade.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Aktualizacja acr nic nie da. Musi być nowszy PS.
wojaczek
21-05-2016, 14:25
Ok. Dzieki za eos info :) przebieg taki jak mówione było uff :), a też mi się wydeje, że aktualizacje nic nie dadzą tylko musi być nowszy ps :(
--- Kolejny post ---
--- Kolejny post ---
A co w przypadku gdy kupiłem cs 5 kilka lat temu na płycie?
Jaki masz system operacyjny? Jeżeli Windows to czy wykrył i zainstalował Ci sterowniki do 6D? U mnie Win7 widzi nowe urządzenie ale nie instaluje sterowników. Prawdopodobnie przez to EOSInfo nie potrafi odczytać przebiegu. Możesz napisać jak Ty to robiłeś.
wojaczek
21-05-2016, 14:40
Hej pracuje na macu, ale dziś mam dostep do pc i nic nie instalowałem oprócz eos info 1.2
Po prostu podłączyłem i wsio
Salas w wątku, powyżej podaje linka do eos info 1.2
Hej pracuje na macu, ale dziś mam dostep do pc i nic nie instalowałem oprócz eos info 1.2
Po prostu podłączyłem i wsio
Salas w wątku, powyżej podaje linka do eos info 1.2
Pobrałem. Dopiero na drugim sprzęcie wykryło aparat od razu. Dzięki.
wojaczek
21-05-2016, 20:54
Nie ma sprawy, a ja dziękuję Salasowi :)
--- Kolejny post ---
Czyli reasumując jeśli chodzi o raw i 6d. Po prostu potrzebna CS6?
Miałem kiedyś CS5 i mi czytało RAWy z 6d... ale już sobie nie przypomnę jak to było z aktualizacją ACR...
nie wiem czy nie pomogła instalacja triala z CS6
kurczę nie pamiętam już dokładnie, ale coś tak kojarzę.
Ważne jest by sprawdzić wersje oprogramowania I czy suportuje ono daná puszke. Dla 6D musisz mieć ACR wyżej Jak Ver.7.3
Dla 6D musisz mieć ACR wyżej Jak Ver.7.3
CS5 obsługuje max. ACR 6.7
Należy się przesiąść na wersję CS6 która obsługuje ACR od ver. 7 do bodajże 9. Lub oczywiście wersja CC.
wojaczek
22-05-2016, 21:52
No aktualizacje nic nie dawały. Dopiero jak zainstalowałem Cs6 to śmiga. Kurdę, ale przeskok Panowie i Panie z 500d na 6d :), warto było czekać :), a mój wysłużony 500d przebieg 112 tyś :).
wojaczek
03-06-2016, 10:32
No i okres się skończył i znowu nie czyta mi raw. Czyli rozumiem PS C6 musi być?
No i okres się skończył i znowu nie czyta mi raw. Czyli rozumiem PS C6 musi być?
Jaki okres? Musisz mieć co najmniej wersję CS6 i camera raw w wersji minimum 7.3
https://helpx.adobe.com/camera-raw/kb/camera-raw-plug-supported-cameras.html
Jaki okres?
Testowy pewnie.
A odpowiadając na pytanie wojaczka: nie, nie musi być PS CS6.
Może być Lightroom albo inna wołarka RAW która obsłuży pliki z 6D.
Albo DNG converter.
A odpowiadając na pytanie wojaczka: nie, nie musi być PS CS6.
Może być Lightroom albo inna wołarka RAW która obsłuży pliki z 6D.
Albo DNG converter.
To jasne. Tylko widzę, że kolega nastawił się na PSa. Więc albo CS6 albo DNG converter.
Jeśli niekoniecznie PS to jest DPP Canona które daje bardzo fajne kolory.
wojaczek
03-06-2016, 13:36
Tak sorry za skróty myślowe, chodził mi o okres testowy oczywiście.
NO powiem szczerze, że chciałbym zostać przy PS, convertery nie wchodzą w grę.
A DPP okej, jednak mimo wszystko leży mi Camera Raw, na którym moja obróbka z reguły się kończyła :).
Także tak to wygląda.
A możecie mi powiedzieć, jak sytuacja wygląda z PS CS5, mam wersję pudełkową, co teraz? Muszę kupować PS CS6, czy jakaś aktualizacja? Nie wiem jakie mam wyjścia:) sorry, ale jestem w tej kwestii zielony:)
Tomekkos
03-06-2016, 15:03
Jesli jest dostępny upgrade na rynku to trzeba go kupić- nie jest za free.
Ale jeśli wystarcza Ci ACR to proponuję Lightroom który chyba będzie tańszy niż upgrade całego PS
Lightroom w Develop ma funkcje ACR a w dodatku można zdjęcia katalogować