Zobacz pełną wersję : wymienić tylko body, czy zrobić rewolucję?
sprocket73
16-05-2016, 08:44
Witam, dawno się o nic nie pytałem, ale teraz mam zagwozdkę.
Sprzęt mam taki jak widać w stopce i jestem z niego bardzo zadowolony. Zdjęcia robię głównie na wycieczkach - takie urlopowe, wakacyjne pstrykanie, link również w podpisie, albo tu jest mój galeryjny wątek: http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/sprocket73-fotki-z-wycieczek-75605/
Obecne body 60D intensywnie użytkuję już 4 lata, mam ponad 100k klapnięć migawki, do tej pory myślałem, że kupię sobie 80D (bez pośpiechu, jak stanieje), ale pojawiła się myśl o zmianie. O wielkiej zmianie - Canon EOS M. Główną zaletą jest dla mnie mniejsza waga i gabaryty. Przyzwyczaiłem się już do obecnego zestawu, ale jakbym miał nosić 3x mniej to byłoby super. Cenowo operacja jest bezbolesna, wyszedłbym nawet do przodu. Pytanie tylko o jakość?
Zakładam, że kupiłbym body M3, które jest bardzo podobne jeżeli chodzi o jakość zdjęć do 80D. Bardziej zagadkowe są dla mnie obiektywy. Na razie niewiele jest tych z mocowaniem EF-M, ale akurat te, które są ładnie zastępują obecnie posiadane:
EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM -> EF-M 11-22 mm f/4-5.6 IS STM
tu nie mam wątpliwości, tracę co prawda 1 mm na szerokości, ale to idzie przeżyć, zyskuję stabilizację, jakościowo 11-22 wypada bardzo dobrze
EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM -> EF-M 15-45 mm f/3.5-6.3 IS STM
tu mam już dylemat, na razie nigdzie nie znalazłem testów ostrości 15-45, poza tym zakres... utrata tych 40mm na długim końcu może zaboleć, da się to uratować częstszym przepinaniem na tele, ale chodzi też o to, że wolałbym często nie przepinać
EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM -> EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
obecne tele jest dość słabe, więc zyskam na jakości, ale stracę 100mm na długim końcu, co w przypadku tele ma znaczenie
EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM -> EF-M 28mm F3.5 Macro
wielka niewiadoma - 28mka to świeżynka, na papierze wygląda bardzo interesująco... moje makra są szybkie i bezstatywowe, zastanawiam się, czy tak drastyczna zmiana ogniskowej będzie miała wpływ na komfort pracy, nawet nie mam pojęcia czy na plus czy na minus
Naleśnika EF-S 24 mm f/2.8 STM bym sobie zostawił - jest malutki, można używać przez przejściówkę, a i tak jest to najrzadziej wykorzystywany przeze mnie obiektyw.
No nic, rozpisałem się, a teraz proszę o opinię... czy lepiej kupić 80D i mieć 100% pewności, że dalej robienie zdjęć będzie dla mnie taką sama frajdą jak obecnie. Czy też zrobić rewolucję, przejść na system EOS M, cieszyć się mniejszymi gabarytami i ciężarem... tylko czy nie umknie gdzieś po drodze jakość i komfort pracy?
80d ma całkowicie nowa matryce. M3 nie może jej mieć bo jak do tej pory Canon wypuścił tylko 2 korpusy oparte o nią. Jakość wiec nie będzie taka sama (przynajmniej nie w kwestii matryc oraz DR).
Co do ergonomi to juz sam musisz ocenić co będzie lepsze dla Ciebie. 80d jest trochę lżejszy niż poprzednik ale takie różnice są pomijalne.
Możesz też kupić coś z serii trzycyfrowej, na przykład 760D. Wszystkie obiektywy pasują, waga i wymiary mniejsze, obsługa podobna. Jakby coś, to nie mam takiego aparatu, ale myślałbym w takim kierunku, gdybym miał Twój dylemat.
http://camerasize.com/compare/#100,597
a ja bym wziął coś od Sony np. a6000
... czy lepiej kupić 80D i mieć 100% pewności, że dalej robienie zdjęć będzie dla mnie taką sama frajdą jak obecnie
Nie znam Twoich przyzwyczajeń ale rozważ zestaw: 80D, C10-22, C24/2.8, C60/2.8 i C70-200/4L IS.
Rozważ czy C15-85 dostarcza Ci wartościowych fotek czy używasz go z lenistwa ;). 200mm na cropie powinno wystarczyć a kontrast i ostrość dostanie sporego kopa.
Zamiana 60d na 80d IMO nie ma sensu. Tym bardziej ze kolega szuka czegoś lżejszego i mniejszego.
100d ma podobne bebechy do 60d a wazy duzo mniej. Frajdy nie ma, brak drugiego wyswietlacza doskwiera (przynajmniej mnie) za to dotykowy ekranik robi robote, bardzo to wygodne.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
80D ma potencjał do bycia najlepszym cropem (znaczy akceptowalnym cropem), na lekko w naszym systemie jest trudno trzeba ograniczyć liczbę szkieł :mrgreen: stałki mz odpadają za dużo zabawy - używam czasem S50A do krajobrazu (robi świetne zdjęcia) ale na lekko to to nie jest - zwykle muszę wiedzieć wcześniej że się przyda - czyli znać kadry - inaczej jej nie spakuję do torby.
80D ma potencjał do bycia najlepszym cropem (znaczy akceptowalnym cropem), na lekko w naszym systemie jest trudno trzeba ograniczyć liczbę szkieł :mrgreen: stałki mz odpadają za dużo zabawy - używam czasem S50A do krajobrazu (robi świetne zdjęcia) ale na lekko to to nie jest - zwykle muszę wiedzieć wcześniej że się przyda - czyli znać kadry - inaczej jej nie spakuję do torby.
Ja często łażę po okolicznych lasach tylko z jedną stałką. Tylko że ona ma 35mm.
Wracając do tematu to na miejscu kolegi pomyślałbym o systemie Fuji.
sprocket73
17-05-2016, 10:23
Marki na pewno nie zmienię - mam wielki sentyment do Canona :)
Do serii xxxD nie wrócę, poprzednio miałem 450D i przejście na 60D to była ogromna różnica na plus. Więc w gadanie, że body nie ma znaczenia i liczą się tylko obiektywy już nie wierzę.
Podliczyłem wagowo cały zestaw, wyszło 1,1kg dla M3 do 2,7kg dla 80D, a jakby brać pod uwagę tylko aparat z obiektywem podstawowym, który przeważnie będzie wisiał na szyi, to 496g do 1330g - to są spore różnice. Jednak wciąż nie jestem przekonany. Tracę jednak dużo na zakresie ogniskowych. Grosze światło. STM to jednak słabiej niż USM. Najbardziej jednak obawiam się o ergonomię. Czy są tutaj osoby, które używają zamiennie lustrzanki i bezlusterkowca? Czy mogłyby coś napisać o komforcie pracy?
PRZEMOLO79
17-05-2016, 10:38
Idź w pełną klatkę (C6d) i jasne stałki 35,50,85 :-) będzie skok jakościowy i nie aż tak ciężko :-) do tego po szerokości c16-35L f4,0 genialny albo c17-40L f4,0 dobry. Jako zoom polecam T70-300 VC dużo lepszy od canonowskiego odpowiednika :-) Ja tak zrobiłem i to jest skok w obrazku :-) 80d to półśrodek w stosunku do 60d
Eberloth
17-05-2016, 11:02
Idź w pełną klatkę
To się musiało tak skończyć. Tu nawet pytania o statyw czy torbę kończą się radą - kup FF :lol:
No bo wiadomo, wyższe użyteczne ISO to statyw nie potrzebny, radość z obrazka taka, że puszki wcale do torby nie będziesz chował, tylko ciągle focił, to po co torba... :mrgreen:
PRZEMOLO79
17-05-2016, 11:18
To się musiało tak skończyć. Tu nawet pytania o statyw czy torbę kończą się radą - kup FF :lol:
No bo wiadomo, wyższe użyteczne ISO to statyw nie potrzebny, radość z obrazka taka, że puszki wcale do torby nie będziesz chował, tylko ciągle focił, to po co torba... :mrgreen:
Bo taka prawda a kolega Spocket nie fotografuje od dzisiaj i dziwi mnie troszkę jego chęć zmiany na EOS M :-) chyba mu się już ciężary znudziły :-) ale de fakto 6d nie jest ani cięższy ani większy od 80d a obrazek :-) i odchodzi statyw jak słusznie napisał Eberloth czyli jakiś kg z bagażu :-) zdjęcia na wysokim iso w ciemnych miejscach mają magię :-)
AndrzejXM
17-05-2016, 13:39
Mialem kilka razy w rekach Fuji X-E2. Fajna budowa, zdjecia ok ale jakos nie chcialbym tym "robic"... Wole swojego 100D. Wagowo wychodzi podobnie. Wielkosc - tu jest ciekawie. Canon wezszy ale wyzszy i grubszy... Zobacz czy w ogole pasuje Tobie robienie zdjec patrzac na wyswietlacz... Dla mnie wizjer ma pewna magie z ktorej predko nie zrezygnuje... Optycznie - z takiemi obiektywami jakie masz wielkiej roznicy nie zauwazysz. Jesli wymiary i ciezar to jedyne kryteria - biez bezlusterkowca.
Masz niezłą zagwozdkę, bo czy wybierzesz M czy 100d czy innego bezlusterkowca, to nie będziesz zadowolony z osiąganych wyników versus to co robisz teraz. Ja do fotografii podróżniczej dźwigam 5diii. Tez mi ciężar doskwieral i próbowałem 100d i fuji. Niestety (dla bólu pleców) wróciłem do normalnego korpusu, bo najzwyczajniej nie podobały sie mi generowane obrazy. Tak wiec przed Toba tylko 80d lub czekanie na jakies nowe rozwiązania bezlusterkowe, które Canon ma wypuścić.
Co do ergonomii to imho maly i lżejszy korpus wcale nie działa na plus. Ale ja mam ponad 40 lat wiec juz stary jestem i konserwatywny :-).
I w sumie na Twoim miejscu poszedlbym jednak w 6d bi zdjęcia zrobisz jeszcze lepsze niż teraz robisz...
Tak wiec przed Toba tylko 80d lub czekanie na jakies nowe rozwiązania bezlusterkowe, które Canon ma wypuścić.
80D raczej nie dal lepszej jakości. Lepsze DR to nie wszystko.
I w sumie na Twoim miejscu poszedlbym jednak w 6d bi zdjęcia zrobisz jeszcze lepsze niż teraz robisz...
Amen.
Teraz ja... Zestaw duży: 5D2 + 50/1.8 MkI + 17-40L + 24-105L + 70-210/3.5-4.5 + 35/2.0 IS. Dlaczego to wypisałem? Ano dlatego, że ostatnio w większości używam EOSa M + 22/2.0 :) Mały, ale wariat :) Jestem z niego bardzo zadowolony. Jak dla mnie ma tylko dwie wady: słabą baterię i AF czasem gubiący się przy małych odległościach. Podejrzewam, że gdybym miał dużą puszkę z APS-C to "zestawu dużego" wcale bym nie używał. Jednak to tylko moje zdanie. EOS M we wszystkim większych braci nie zastąpi. Chociaż w fotografii wycieczkowo - wakacyjnej na pewno tak.
do tej pory myślałem, że kupię sobie 80D (bez pośpiechu, jak stanieje), ale pojawiła się myśl o zmianie. O wielkiej zmianie - Canon EOS M. Główną zaletą jest dla mnie mniejsza waga i gabaryty. Przyzwyczaiłem się już do obecnego zestawu, ale jakbym miał nosić 3x mniej to byłoby super.
6D/a6300/a7RII
sprocket73
17-05-2016, 14:58
FullFrejm tak :)
Nie powiem, że nie myślałem o tym. Oczywiście, że myślałem. Czy zdjęcia byłyby ładniejsze... pewnie by były. Ale dla mnie fotografia to tylko hobby i finansuję ją z nadwyżek. Zmiana na FF to jednak byłyby zbyt duże koszty. Chciałbym mieć i UWA(S12-24) i standardowy zoom(C24-105L) i tele(C100-400) i makro(100L). Aż strach liczyć ile to by kosztowało... i ile ważyło.
Nie doradzajcie mi proszę 3 stałek, bo wiem już jakich ogniskowych mi potrzeba do moich zastosowań.
Z 60D jestem naprawdę zadowolony. Myślę o zmianie dlatego, że mój egzemplarz robi się już po prostu wyeksploatowany. Myśląc o zmianie na bezlusterkowca, zakładałem jej sens tylko wtedy, jeżeli miałbym mieć takie same zdjęcia. Z tego co piszecie, jednak takie same nie będą. Wygląda więc na to, że kupię bezpiecznie 80D i będę miał ciut lepiej niż mam teraz.
Wygląda więc na to, że kupię bezpiecznie 80D i będę miał ciut lepiej niż mam teraz.
Warto tak?
Chciałbym mieć i UWA(S12-24) i standardowy zoom(C24-105L) i tele(C100-400) i makro(100L). Aż strach liczyć ile to by kosztowało... i ile ważyło.
Masz trochę szkieł. Możesz zrobić zamianę. Wbrew pozorom UWA do FF nie kosztuje dużo. W sensownej cenie masz używkę 17-40 L. 24-105 to ok. 1500zł. Tele masz.
Nie chcę ciebie namawiać ale IMO tylko FF da tobie znaczącą różnicę w obrazowaniu. Na dzień dobry możesz jechać tylko na 24-105.
Dokładnie. W praktyce zamieniasz to co masz (10-22 i 15-85) na 17-40 i 24-105 (ok. 4000pln). 70-300 zostaje. Za nowe 6d pewnie zapłacisz tyle co za 80d. Makro i 24 tez dasz rade "wymienic"...
A może po prostu poczekaj jeszcze z tą wymianą 60d, przecież niewykluczone, że zrobi drugie 100 tys. klatek, choć rzeczywiście szkoda ryzykować na jakimś wyjeździe by migawka padła :(
sprocket73
17-05-2016, 15:37
Używki raczej nie kupię. Mam jakaś dziwną niechęć do używanych rzeczy.
Canon 6D + 24-105L to 9 tysiaków. Sigma 12-24 kusi, ale coś mi się wydaje, że skończyłoby się na C16-35 f/4 jako drugi zakup. Tele niby mam, od biedy mogłoby wystarczyć. Makro może poczekać. Muszę się z tym wszystkim przespać. Policzyć gramy i wielkości. Często moje wycieczki trwają ponad 12 godzin i ponad 35 km... zmniejszenie ciężaru kusi, a Wy mnie namawiacie, żeby zwiększyć ;)
Teraz ja... Zestaw duży: 5D2 + 50/1.8 MkI + 17-40L + 24-105L + 70-210/3.5-4.5 + 35/2.0 IS. Dlaczego to wypisałem? Ano dlatego, że ostatnio w większości używam EOSa M + 22/2.0 :) Mały, ale wariat :) Jestem z niego bardzo zadowolony.
A co z magią?! ;)
Często moje wycieczki trwają ponad 12 godzin i ponad 35 km... zmniejszenie ciężaru kusi, a Wy mnie namawiacie, żeby zwiększyć ;)
Musisz zmniejszyć zapasy picia i jedzenia!!! :-)
--- Kolejny post ---
Canon 6D + 24-105L to 9 tysiaków.
Już jesteś do przodu o minimum 1000pln :-) Max 8tys.
FullFrejm tak :)
Nie powiem, że nie myślałem o tym. Oczywiście, że myślałem. Czy zdjęcia byłyby ładniejsze... pewnie by były. Ale dla mnie fotografia to tylko hobby i finansuję ją z nadwyżek. Zmiana na FF to jednak byłyby zbyt duże koszty. Chciałbym mieć i UWA(S12-24) i standardowy zoom(C24-105L) i tele(C100-400) i makro(100L). Aż strach liczyć ile to by kosztowało... i ile ważyło.
Nie doradzajcie mi proszę 3 stałek, bo wiem już jakich ogniskowych mi potrzeba do moich zastosowań.
Z 60D jestem naprawdę zadowolony. Myślę o zmianie dlatego, że mój egzemplarz robi się już po prostu wyeksploatowany. Myśląc o zmianie na bezlusterkowca, zakładałem jej sens tylko wtedy, jeżeli miałbym mieć takie same zdjęcia. Z tego co piszecie, jednak takie same nie będą. Wygląda więc na to, że kupię bezpiecznie 80D i będę miał ciut lepiej niż mam teraz.
też to przerabiałem praktycznie
jako uwa można rozważyć 17-40 (można zakładać filtry bez większych szaleństw) jest tani zamienisz prawie 1-1 10-22 no trochę dopłacisz, 24-105 używki tanie, 100-400 mam pierwszą wersję moim zdaniem do krajobrazu II wersji nie potrzeba - pierwsza jest bardziej niż wystarczająca robię trochę morawskich tematów więc coś o tym wiem - używki I wersji są dostępne, cenowo również - ale 100-400 to raczej już nie jest na lekko - wiem coś o tym.
mam podobny zestaw jestem zadowolony - ale ja już jestem na etapie redukcji a nie zakupów.
Używki raczej nie kupię. Mam jakaś dziwną niechęć do używanych rzeczy.
Canon 6D + 24-105L to 9 tysiaków. Sigma 12-24 kusi, ale coś mi się wydaje, że skończyłoby się na C16-35 f/4 jako drugi zakup. Tele niby mam, od biedy mogłoby wystarczyć. Makro może poczekać. Muszę się z tym wszystkim przespać. Policzyć gramy i wielkości. Często moje wycieczki trwają ponad 12 godzin i ponad 35 km... zmniejszenie ciężaru kusi, a Wy mnie namawiacie, żeby zwiększyć ;)
Polecam jeszcze s18-35A:
Porównanie na DXO 6D + 24-105mm vs. 550D(Wyniki 60d z tym obiektywem są niedostępne na DXO) + S18-35mm
Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM A Canon on Canon EOS Rebel T2i, EOS 550D or Kiss X4 vs Canon EF 24-105mm f/4L IS USM on Canon EOS 6D (http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Sigma-18-35mm-F18-DC-HSM-A-Canon-on-Canon-EOS-550D-versus-EF24-105mm-f-4L-IS-USM-on-Canon-EOS-6D__1141_645_164_836)
Z tego wynika, że:
-Ostrość obrazów generowanych przez te dwa zestawy jest identyczna. (14 P-Mpix). Tu jest wyjaśnienie, dlaczego ta jednostka może zostać użyta do przeprowadzenia takiego porównania: Looking for new photo gear? DxOMark's Perceptual Megapixel can help you! - DxOMark (http://www.dxomark.com/Reviews/Looking-for-new-photo-gear-DxOMark-s-Perceptual-Megapixel-can-help-you)
-Transmitancja C24-105, jest oceniana na 5.1 stopni przysłony.
-Transmitancja sigmy jest oceniana na 1.8 stopnia przysłony.
Reasumując: Nie sądzę, że matryca 6d będzie w stanie zrekompensować niemal 3 stopnie przysłony światła tracone przez obiektyw pełnoklatkowy. Chyba, że to jest jakaś magia a nie matematyka. Proszę znawców tematu o wyprowadzenie mnie z błędu.
Eberloth
17-05-2016, 18:10
Polecam jeszcze s18-35A
Polecam też, miałem, świetne optycznie szkło. Tyle, ze manualne... :mrgreen:
Polecam jeszcze s18-35A:
Porównanie na DXO 6D + 24-105mm vs. 550D(Wyniki 60d z tym obiektywem są niedostępne na DXO) + S18-35mm
Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM A Canon on Canon EOS Rebel T2i, EOS 550D or Kiss X4 vs Canon EF 24-105mm f/4L IS USM on Canon EOS 6D (http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Sigma-18-35mm-F18-DC-HSM-A-Canon-on-Canon-EOS-550D-versus-EF24-105mm-f-4L-IS-USM-on-Canon-EOS-6D__1141_645_164_836)
Z tego wynika, że:
-Ostrość obrazów generowanych przez te dwa zestawy jest identyczna. (14 P-Mpix). Tu jest wyjaśnienie, dlaczego ta jednostka może zostać użyta do przeprowadzenia takiego porównania: Looking for new photo gear? DxOMark's Perceptual Megapixel can help you! - DxOMark (http://www.dxomark.com/Reviews/Looking-for-new-photo-gear-DxOMark-s-Perceptual-Megapixel-can-help-you)
-Transmitancja C24-105, jest oceniana na 5.1 stopni przysłony.
-Transmitancja sigmy jest oceniana na 1.8 stopnia przysłony.
Reasumując: Nie sądzę, że matryca 6d będzie w stanie zrekompensować niemal 3 stopnie przysłony światła tracone przez obiektyw pełnoklatkowy. Chyba, że to jest jakaś magia a nie matematyka. Proszę znawców tematu o wyprowadzenie mnie z błędu.
a tak z ciekawości spytam masz ten 550D?
matryc z 500/550 D nie polecam i nie zmieni tego żaden test :) nawet DxO - miałem - sprawdziłem - wielokrotnie - z perspektywy to już chyba lepiej kupić 350D :mrgreen: obrazek będzie lepszy.
oczywiście daje się tym zdjęcia robić, ja najbardziej lubiłem w kombinacji 70-200 4LIS całkiem fajny obrazek wychodził ale porównania z 6D to nie ma żadnego - mogę sie tylko pośmiać albo z testu albo z czytającego :mrgreen: papier wszystko przyjmie ale z rzeczywistością to to żadnego styku nie ma. porównywać można wszystko ze wszystkim ale nie zawsze jest sens - matematyki w takim porównaniu też nie ma żadnej :).
a opowiadając na ostatnie pytanie czy matryca 6D może zrekompensować 3EV względem 550D - obawiam sie że tak, pewnie nawet więcej niż 3EV, matryca w 550D to wyjątkowa kiszka - te matryce kończą się przy IS0 1600 przy 12800 produkują niebotyczną sraczkę, 6D przy 12800 robi praktycznie normalne zdjęcia :mrgreen: nie jestem znawcą, staram się pisać tylko o tym co sam miałem w ręce i czym sam robiłem zdjęcia ale wyprowadzam cię z błedu - jesli masz z sensem coś w przyszłości porównywać to crop traci ok 1 stopnia przysłony na głębi ostrości (proszę o nie odwoływanie się do słynnych wątków - wiem - głębia ostrości na cropie jest większa lub mniejsza lub taka sama można sobie wybrać każdą z trzech wersji - co komu pasuje) więc taką sigmę 1.8 jest sens porównac z zoomem 2.8 na pełnej klatce bo wtedy powinny generować podobne przynajmniej teoretycznie obrazki - sigma 18-35 i canon 24-105 to jednak zoomy do zdecydowanie różnych zastosowań.
Ja pracę AF mogę tylko chwalić
Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
Teraz ja... Zestaw duży: 5D2 + 50/1.8 MkI + 17-40L + 24-105L + 70-210/3.5-4.5 + 35/2.0 IS. Dlaczego to wypisałem? Ano dlatego, że ostatnio w większości używam EOSa M + 22/2.0 Mały, ale wariat Jestem z niego bardzo zadowolony.
A co z magią?!
Magia? W sypialni :mrgreen: A tak na serio... Moim totemem fotograficznym jest od 2 tygodni 5D2 + 35/2.0 IS. Tyle, że do kieszeni bluzy rowerowej trochę trudno to zapakować. Magiczną różdżkę w postaci EOS M + 22/2.0 znacznie łatwiej :) .
PRZEMOLO79
18-05-2016, 07:53
Magia? W sypialni :mrgreen: A tak na serio... Moim totemem fotograficznym jest od 2 tygodni 5D2 + 35/2.0 IS. Tyle, że do kieszeni bluzy rowerowej trochę trudno to zapakować. Magiczną różdżkę w postaci EOS M + 22/2.0 znacznie łatwiej :) .
To również mój fotograficzny tandem ostatnio z tym że w zestawie z 6d +c35 2,0is :-) gęba się śmieje jak robię tym fotki i nie mów jac+ że nie ma w tym magii bo ja widzę :-) a jadąc na wakacje zabieram 24-105 L a c35 w kieszeń bo nie umiem bez niego żyć
Ty mi pokaż, gdzie napisałem, że nie ma w tym magii... Tak swoją drogą - zachwyt, uciecha, przyjemność, czy wręcz radość z fotografowania, ale żeby od razu MAGIA? Magia to była wtedy, gdy pierwszy raz zerknąłem w wizjer ZENITA i kręcąc pierścieniem ostrości zmieniłem rozmyte plamy w OBRAZ :) . Nie zmienia to faktu, że zabawa tandemem 5D2+35/2.0 IS jest przepyszna :) .