PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc w wyborze.

liquidsound
20-04-2006, 00:18
Witam bardzo serdecznie. Zakladam kolejny temacik ,z cyklu tych najbardziej wałkowanych lecz dla poczatkujacego wybor obiektywu jest bardzo trudny. Przelecialem chyba wszystkie topici na ten temat i niestety nie znalazlem odpowiedzi jaki obiektyw kupic.

Chce zamienic Kita (mam EOS300) na cos lepszego. Chce pstrocic glownie portrety, zwierzeta, oraz zdjecia reporterskie. Narazie moj budzet jest niewielki i mam ok 600pln na obiektyw(nowka albo second hand). Zastanawiam sie nad jakims zoomem albo stalka (tele zoom planuje kupic pozniej). Niskie ogniskowe raczej odpadaja, gdyz nie zamierzam pstrocic widoczkow etc (pozatym zostaje mi Kit). Problem jest tego typu ,ze mozna zginac w mnogosci obiektywow, a parametry nie zawsze sie przekladaja na rzeczywista jakosc, wiec jedyna nadzieja na wiedzy forumowiczow:wink:

pozdrawiam. Bartek

rysiaczek
20-04-2006, 00:22
albo dozbieraj i kup opiewanego tamrona 28-75/2.8 albo kup stalke-standard 50/1.8. W drugim przypadku zostanie Ci troche kasy na filmy;) O obydwu obiektywach znajdziesz milion informacji na forum.

akustyk
20-04-2006, 00:46
za 700zl mozna kupic Canona 24-85 z oslona przeciwsloneczna. dobrze sprawdza sie w dlugim koncu wiec powinien Ci podejsc. szybki AF, dobra jakosc optyczna, calkiem solidnie wykonany

to dobry obiektyw do reportazu i tez ogolnorozwojowy.

50/1.8 do portretu niekoniecznie jest szczesliwym wyborem na kliszy. moze byc zbyt szeroki - kwestia upodoban. raczej zdecydowanie nie do focenia popiersia lub ciasniej
no a do reportazu to po mojemu za waski. wole cos blizej tych 24mm

ale ta 50-tke akurat duzo osob ma. sprobuj pozyczyc i popstrykac czy Ci lezy. optycznie na pewno klase lepiej niz 24-85

liquidsound
21-04-2006, 01:30
A oprocz tej stalki??50/18. widzialem po 250zl uzywke w dobrym stanie. Inne dobre stalki to jaki koszt?? Wlasnie prawie sie zdecydowalem na tego zooma co polecacie, teraz tylko trzeba go wypatrzec w dobrym stanie za niezla kase.

akustyk
21-04-2006, 01:42
z innych dobrych stalek mozna czasem trafic 28/2.8 lub 35/2. raczej w granicach 700zl.
oba do portretu sa nie bardzo. lepiej miec cos dluzszego

Kubak82
21-04-2006, 09:33
ja postawilem na Tamrona 28-75 i nie zaluje..idealny jako standardowy "spacerzoom" aczkolwiek u mnie przy cropie to zakres 45-120 a wiec nieco inny i jak dla mnie bardziej praktyczny..stałki w wiekszosci zapewnia Ci na pewno lepsza jakosc ale do reporterki czy zwierzakow zoom wydaje sie byc chyba lepszym (bardziej uniwersalnym) rozwiazaniem..

GrzegorzS
21-04-2006, 09:38
ja postawilem na Tamrona 28-75 i nie zaluje..
liquidsound podał budżet ;-) 600zł
A ów Tamron przekracza go "trochę" aczkolwiek wart jest swojej ceny.

Kubak82
21-04-2006, 09:44
liquidsound podał budżet ;-) 600zł
A ów Tamron przekracza go "trochę" aczkolwiek wart jest swojej ceny.

wiesz, zawsze mozna trafic na cos uzywanego na gieldzie bo i o tym liquidsound wspominal..tylko nie wiem czy na analogu ta ogniskowa spasuje mu do reporterki i zwierzakow..tu przydalo by sie cos w zakresie do ok. 135-150..

ew. moze cos ze starszych szkiel (stałki) + przejsciowka??sam mam kilka i jestem BARDZO zadowolony..do portretów jak znalazl, i na leniwe zwierzaki tez sie nadaja:-)

liquidsound
23-04-2006, 17:04
Budzet wzrosl do 900pln;) ponawiam pytanie. Teraz mam dylemat miedzy jakims spacer zoomem, a opcja sigma 75-300 apo i pozniej dokupienie stalki 50/1.8 a sprzedaniu kita. Czy nie bedzie tak ze 50 zamiast kita i telezoom sprawi ze braknie mi przedzialu ogniskowych?? Mozna robic ta sigma portrety?? Kurcze naprawde zglupialem w tym wszystkim :???: aaaa i nie wiem czy jeszcze pisalem ale przymierzam sie do kupna cyfrowego body pod koniec roku wiec dobrze by bylo jakby mi podeszly obiektywy. Pozdrawiam

Kubak82
23-04-2006, 20:32
Czy nie bedzie tak ze 50 zamiast kita i telezoom sprawi ze braknie mi przedzialu ogniskowych??

daje glowe ze tak bedzie..jesli czasem chcesz ustrzelic jakis widoczek to ta opcja jak dla mnie nie ma sensu :-(

aaaa i nie wiem czy jeszcze pisalem ale przymierzam sie do kupna cyfrowego body pod koniec roku wiec dobrze by bylo jakby mi podeszly obiektywy.

i 50-tka, i sigma beda pasowaly..jedyna roznica to fakt, ze zamiast 50 zrobi Ci sie 80 a z sigmy zrobi sie 120-480..no, chyba ze kupisz FF, wtedy nic sie nie zmieni :D ..

wiesz, ja kiedys stałem przed podobnym problemem..moj wybor w tej sprawie masz w mojej stopce ponizej :smile: ..

pozdrawiam

gwozdzt
24-04-2006, 07:45
A ten wątek czytałeś:
http://canon-board.info/showthread.php?t=10147
Nie zaszkodzi, a moze pomóc :-)

Natomiast w Twoim konkretnym przypadku za te 900zł to ja bym chyba poszukał używanego Tamrona 28-75/2,8. Ewentualnie EF28/2,8 + EF50/1,8

liquidsound
25-04-2006, 00:13
Pewnie ,ze czytalem ale nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie. Chyba sie juz zdecydowalem na tego tamrona 28-75 niestety uzywke :/ rozumiem, ze jak kupie cropa to ogniskowe mi sie wydluza o wartosc cropa?? Co z jakoscia?? Czy w takim razie nie lepiej kupic kilka roznych cropow zamiast kilku szkiel?? Hehe a jaki negatyw polecacie do portretow?? Pozdrawiam

Kubak82
25-04-2006, 00:54
Czy w takim razie nie lepiej kupic kilka roznych cropow zamiast kilku szkiel??

:shock: :mrgreen: troche namieszales :smile: .. crop to wspolczynnik wg. ktorego mnozy sie wartosci ogniskowej w aparatach z niepelnowymiarowa matryca.. nie mozna miec "kilku cropów" w body ;) :mrgreen:

rozumiem, ze jak kupie cropa to ogniskowe mi sie wydluza o wartosc cropa??

dobrze rozumiesz - w np. 350d matryca jest niejsza niz FF wiec i obiektywy mowiac najprosciej "maja inne ogniksowe".. musisz je mnozyc x1.6 i tym sposobem z 28-75 robi sie 45-120..

Co z jakoscia??

jakoscia sie nie martw - bedzie bardzo dobra :smile: ..

liquidsound
25-04-2006, 01:42
Te no dobra wiem ,ze nie zaklada sie kilku cropow:wink: do analogowego EOS'a tez moge zalozyc cropa:?:

gwozdzt
25-04-2006, 07:29
....Czy w takim razie nie lepiej kupic kilka roznych cropow zamiast kilku szkiel??
Nie da rady, cropy w aparatach Canona są tylko dwa: 1,3x i 1,6x.
A szkieł jest zdecydowanie większa rozpiętość: ogniskowe od 10mm do 1200mm więc "crop" w szkłach wynosi aż 120x :-)

....Hehe a jaki negatyw polecacie do portretow??
Fuji NPC, NPS, NPH

....do analogowego EOS'a tez moge zalozyc cropa:?:
W zasadzie tak, choć nie bezpośrednio do aparatu, lecz pod powiekszalnikiem lub na komputerze po zaskanowaniu negatywu/slajdu nie widzę najmniejszego problemu :-)

liquidsound
25-04-2006, 12:13
Wszystko jasne, dzieki wszystkim za rady. Teraz pozostaje tylko szukac uzywanego tamrona 28-75:wink: Pozdrawiam

Kubak82
25-04-2006, 13:10
IMO bedziesz bardzo zadowolony :smile: ..ew. moze odczekasz jeszcze np. miesiac czy dwa i szarpniesz sie na nowego :roll: :mrgreen: ??

tak czy inaczej to dobre szkło i ten wydatek na pewno zrekompensuje Ci dobra jakoscia zdjec :D

pozdrawiam

liquidsound
27-04-2006, 17:55
Ok koncze watek, zaczynam nowy bo nikt tu nie zaglada a chce poruszycz inne tematy. Takze moderator moze usunac albo zamknac.