Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Pomoc w wyborze.

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Pomoc w wyborze.

Witam bardzo serdecznie. Zakladam kolejny temacik ,z cyklu tych najbardziej wałkowanych lecz dla poczatkujacego wybor obiektywu jest bardzo trudny. Przelecialem chyba wszystkie topici na ten temat i niestety nie znalazlem odpowiedzi jaki obiektyw kupic.

Chce zamienic Kita (mam EOS300) na cos lepszego. Chce pstrocic glownie portrety, zwierzeta, oraz zdjecia reporterskie. Narazie moj budzet jest niewielki i mam ok 600pln na obiektyw(nowka albo second hand). Zastanawiam sie nad jakims zoomem albo stalka (tele zoom planuje kupic pozniej). Niskie ogniskowe raczej odpadaja, gdyz nie zamierzam pstrocic widoczkow etc (pozatym zostaje mi Kit). Problem jest tego typu ,ze mozna zginac w mnogosci obiektywow, a parametry nie zawsze sie przekladaja na rzeczywista jakosc, wiec jedyna nadzieja na wiedzy forumowiczow:wink:

pozdrawiam. Bartek

Domyślnie

albo dozbieraj i kup opiewanego tamrona 28-75/2.8 albo kup stalke-standard 50/1.8. W drugim przypadku zostanie Ci troche kasy na filmy O obydwu obiektywach znajdziesz milion informacji na forum.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

za 700zl mozna kupic Canona 24-85 z oslona przeciwsloneczna. dobrze sprawdza sie w dlugim koncu wiec powinien Ci podejsc. szybki AF, dobra jakosc optyczna, calkiem solidnie wykonany

to dobry obiektyw do reportazu i tez ogolnorozwojowy.

50/1.8 do portretu niekoniecznie jest szczesliwym wyborem na kliszy. moze byc zbyt szeroki - kwestia upodoban. raczej zdecydowanie nie do focenia popiersia lub ciasniej
    no a do reportazu to po mojemu za waski. wole cos blizej tych 24mm

ale ta 50-tke akurat duzo osob ma. sprobuj pozyczyc i popstrykac czy Ci lezy. optycznie na pewno klase lepiej niz 24-85
    www albo tez flickr

Miasto
    Kraków

Domyślnie

A oprocz tej stalki??50/18. widzialem po 250zl uzywke w dobrym stanie. Inne dobre stalki to jaki koszt?? Wlasnie prawie sie zdecydowalem na tego zooma co polecacie, teraz tylko trzeba go wypatrzec w dobrym stanie za niezla kase.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

z innych dobrych stalek mozna czasem trafic 28/2.8 lub 35/2. raczej w granicach 700zl.
    oba do portretu sa nie bardzo. lepiej miec cos dluzszego
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

ja postawilem na Tamrona 28-75 i nie zaluje..idealny jako standardowy "spacerzoom" aczkolwiek u mnie przy cropie to zakres 45-120 a wiec nieco inny i jak dla mnie bardziej praktyczny..stałki w wiekszosci zapewnia Ci na pewno lepsza jakosc ale do reporterki czy zwierzakow zoom wydaje sie byc chyba lepszym (bardziej uniwersalnym) rozwiazaniem..
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 21-04-2006 o 09:40

Bywalec Awatar GrzegorzS
    Miasto
    Warszawa-Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82
    ja postawilem na Tamrona 28-75 i nie zaluje..
    liquidsound podał budżet ;-) 600zł
    A ów Tamron przekracza go "trochę" aczkolwiek wart jest swojej ceny.
    40D+BG-E2N+70-200/4L+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GrzegorzS
    liquidsound podał budżet ;-) 600zł
    A ów Tamron przekracza go "trochę" aczkolwiek wart jest swojej ceny.
    wiesz, zawsze mozna trafic na cos uzywanego na gieldzie bo i o tym liquidsound wspominal..tylko nie wiem czy na analogu ta ogniskowa spasuje mu do reporterki i zwierzakow..tu przydalo by sie cos w zakresie do ok. 135-150..

ew. moze cos ze starszych szkiel (stałki) + przejsciowka??sam mam kilka i jestem BARDZO zadowolony..do portretów jak znalazl, i na leniwe zwierzaki tez sie nadaja:-)

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Budzet wzrosl do 900pln ponawiam pytanie. Teraz mam dylemat miedzy jakims spacer zoomem, a opcja sigma 75-300 apo i pozniej dokupienie stalki 50/1.8 a sprzedaniu kita. Czy nie bedzie tak ze 50 zamiast kita i telezoom sprawi ze braknie mi przedzialu ogniskowych?? Mozna robic ta sigma portrety?? Kurcze naprawde zglupialem w tym wszystkim ??: aaaa i nie wiem czy jeszcze pisalem ale przymierzam sie do kupna cyfrowego body pod koniec roku wiec dobrze by bylo jakby mi podeszly obiektywy. Pozdrawiam
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound
    Czy nie bedzie tak ze 50 zamiast kita i telezoom sprawi ze braknie mi przedzialu ogniskowych??
    daje glowe ze tak bedzie..jesli czasem chcesz ustrzelic jakis widoczek to ta opcja jak dla mnie nie ma sensu :-(

Cytat Zamieszczone przez liquidsound
    aaaa i nie wiem czy jeszcze pisalem ale przymierzam sie do kupna cyfrowego body pod koniec roku wiec dobrze by bylo jakby mi podeszly obiektywy.
    i 50-tka, i sigma beda pasowaly..jedyna roznica to fakt, ze zamiast 50 zrobi Ci sie 80 a z sigmy zrobi sie 120-480..no, chyba ze kupisz FF, wtedy nic sie nie zmieni ..

wiesz, ja kiedys stałem przed podobnym problemem..moj wybor w tej sprawie masz w mojej stopce ponizej :smile: ..

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 23-04-2006 o 20:34

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów