Zobacz pełną wersję : SSD na system i LR/PS jaka pojemność
Chcę kupić dysk SSD i zastanawiam się nad pojemnością. Czy 120 GB wystarczy na win7, LR, PS i kilka pozostałych podstawowych aplikacji?
Czy lepiej iść w 240 GB (jakieś 100 zł różnicy w cenie)i mieć spokojnie jeszcze miejsce na aktualnie obrabiane RAWy itp?
Jak to wychodzi z Waszego doświadczenia?
Bierz 240 wiecej miejsca = mniejsze zuzycie "dysku" to raz. Dwa wieksze modele maja lepsze osiagi.
ja posiadam 120 i mam na nim system...lightroom, PS, Premiere i kilka innych programów...generalnie to wszystkie potrzebne mi programy instaluje na dysku SSD...aktualnie pozostało mi ok 20 gb wolnej przestrzeni i nie ukrywam ze wolałbym mieć 240 bo przy dużym zapełnieniu dysk trochę zwalnia, ale i tak jest szybszy niż zwykły HDD...ceny poszły ostro w dół więc dzisiaj kupiłbym na pewno 240
Chcę kupić dysk SSD i zastanawiam się nad pojemnością. Czy 120 GB wystarczy na win7, LR, PS i kilka pozostałych podstawowych aplikacji?
Czy lepiej iść w 240 GB (jakieś 100 zł różnicy w cenie)i mieć spokojnie jeszcze miejsce na aktualnie obrabiane RAWy itp?
Jak to wychodzi z Waszego doświadczenia?
jeśli rozumiesz jak działa system to starczy - ile masz ramu ? jeśli np. 32GB to plik hibernate.fil może mieć również 32GB generalnie win7 lubi nagromadzić śmieci u mnie potrafił zgromadzić ponad 60GB :) ale daje się to skutecznie i szybko zwalczyć. ale za 100zł różnicy lepiej brać 240.
Ramu mam 4GB ale planuję zwiększyć do 8.
Przemek_PC
16-03-2016, 15:28
Bierz 240GB. Mam 120 od kilku lat i okolo 20GB wolnego przy czym o to wolne miejsce trzeba wciaz walczyc robiac porzadki. Za 100zl moim zdaniem warto kupic uczucie spokoju, ze miejsca nie zabraknie. A jesli wpadniesz na pomysl obrobki wideo czy zabawy w After Effects, rozszerzysz pamiec do 16Gb to nie bedziesz zalowal wydnych pieniedzy na 240GB.
Tak też chyba zrobię.
Zastanawia mnie jeszcze fakt czy to znacząco poprawia samą pracę LR? Szybkość podglądu w pełnym rozmiarze/eksport zdjęć?
michalab
16-03-2016, 16:10
Dysk SSD działa tym szybciej im więcej ma wolnego miejsca, przy zapełnieniu powyżej 80% już jest zauważalnie wolniej. Warto to też wziąć pod uwagę przy planowaniu ile miejsca będziesz faktycznie potrzebował.
@mwitek ja wymieniałem ostatnio system na Win10 I dysk sdd na system I instalki 240gb. Kupiłem Intel seria 530 /240Gb... Śmiga pięknie. 120stka może cie pro pewnym czasie ograniczać więc , większy może więcej :) zwłaszcza że Nie jest to drastycznie drożej
Wg mnie SSD na system i programy ma tylko sens w przypadku wielkości 200-250GB. Mniejsze będą na styk a większe są za drogie. Polecam Goodram Iridium Pro - zmontowany w PL, 5 lat gwarancji (bez limitu zapisu!), dobre komponenty (kontroler + pamięci).
Element7th
17-03-2016, 09:21
Wg mnie SSD na system i programy ma tylko sens w przypadku wielkości 200-250GB. Mniejsze będą na styk a większe są za drogie.
Mam 120GB SSD, tam system ( plik wymiany i hibernacji) i najczęściej używane programy (w tym LR i PS). Mam 60GB wolnego miejsca.
Reszta danych (w tym zdjęcia) na zwykłym dysku 640GB w kieszeni w miejscu CDromu. Więc 120GB w zupełności wystarczy, bo po kiego grzyba trzymać na SSD np pocztę, którą się uruchamia raz czy offica itp, których jedynym plusem zainstalowania na SSD to szybsze uruchomienie? Wszystko zależy jakie programy używamy na co dzień...
U mnie na win10 40 GB wolnego na dysku 120 a sporo mam tego zainstalowanego. Jeżeli chcesz rawy obrabiać na ssd to 240GB. Ja rawy mam na osobnym dysku tylko pod rawy
Mam 120 GB ssd, 8 gb ram, Win 8, PS-a, MS Office i trochę innych standardowych programów + kilka innych, dodatkowych do zdjęć i muzyki. Zdjęcia trzymam na HDD 1TB, a w razie potrzeby, na czas obróbki większej ich ilości na raz (tzn. ok 80-100 Raw) przerzucam je na ssd. Generalnie wolnego miejsca na ssd mam 60GB. Wszystko śmiga. Gdy kupowałem ww. 120 ssd, ceny 240 GB ssd były dość wysokie. Przy dzisiejszych cenach brałbym 240 GB. Pozdrawiam.
Mam 120 na system i programy ale powoli brakuje miejsca. Chcę dokupić jeszcze jeden ma katalog lightrooma plik wymiary, cache photoshopa i może jakieś gry ale na to nie ma czasu:) Trochę wypadłem z obiegu, co teraz wypada najlepiej pod względem ceny za osiągi/pojemność?
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :-)
120 wystarczy na system przy win 7/10 64bit o ile masz oddzielną partycje/dysk na trzymanie dokumentów/plików/filmów i na instalowanie programów. Niestety z czasem windows zbiera tak wiele informacji i backupów plików, ze jeżeli zaczniesz na systemowej partycji trzymac swoje pliki i programy, to przy 120 gb może zacząć brakować miejsca. Choć ja u siebie mam na dwóch kompach system na 120 i daje jakoś rade balansując na pograniczu 15 gb wolnego miejsca ;]
ja mam Plextor M5 Pro 120 gb...bardzo dobry szybki dysk...teraz jest M6 i kosztuje ok 500 zł...
Goodram Iridium Pro. 240GB kosztuje około 350.