Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ami] z Canonem w niedoświadczonych łapskach

ami
15-02-2016, 13:12
No dobra powoli oganiam co i jak na tym forum. Zatem raz jeszcze witam (lepiej dwa razy za dużo niż raz za mało) wszystkich tym razem chyba w właściwym miejscu z którego admin mnie nie pogoni a inni nie będą musieli biegać za mną po różnych wątkach. Sorki za zamieszanie no ale jak się biega po różnych forach (lokalne, rowerowe, finansowe, fotograficzne i inne) gdzie panują rożne zwyczaje to tak niestety jest :)
Z tego co widziałem zostałem już zauważony :) mam już pierwszą zrypkę, usunięcie postów i ciepłe słowa na koncie. Zacznę od wstawienia poprzedniego zdjęcia bo to najlepsze jakie udało mi się zrobić w mojej nieciekawej karierze :):):)

https://canon-board.info/imgimported/2016/02/6258372200_1455533556-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/6258372200_1455533556.jpg)

W poprzednim poście napisałem o sobie że jestem amatorem i raczej na pewno nim pozostanę ale nie oznacza to, że doszedłem do ostatecznego końca gdzie nie wykonam kolejnych kroków. W ostatnich miesiącach zacząłem trochę bawić się w studio (o ile to nie za duże słowo) Mam możliwość zapraszania modelek na sesję co też czynię. I tu niestety pojawia się problem gdyż są to niepełnoletnie dziewczyny zatem pojawia się problem z upublicznianiem wizerunku. No chyba że jakoś zakrywać część twarzy? sam nie wiem , czas pokaże co z tym fantem zrobić.

//Edit: na życzenie wątkotwórcy "Akt" wycięty.

Piotrus117
15-02-2016, 16:36
Znowu widzę postęp. Numeruj zdjęcia, a golasy to raczej nie bobasy tylko pełnoletnie;)

ami
15-02-2016, 19:47
Bobasy Ci sie nie podobają ???? No weź jak taki słodziak może Ci się nie podobać ? !

3. wygrzebane z mojego archiwum

https://canon-board.info/imgimported/2016/02/1274097300_1455558413-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/1274097300_1455558413.jpg)

Piotrus117
15-02-2016, 20:11
Bobasy Ci sie nie podobają

Bobas super. Zdecydowanie jednak wolę takiego jak na 3.

italy
15-02-2016, 20:11
Wg mnie powinieneś uważać z upublicznianiem takich zdjęć jak zdjęcie nr 2.To raz.
Ani nr 1 ani nr 3 nie nadają się do pokazywania w celu uzyskania krytyki,po prostu są poza krytyką.Nie masz wg mnie żądnych podstaw teoretycznych i praktycznych.Proponuję , jeśli to chcesz robić na tyle poważnie żeby uzyskać prawidłowy kadr , poczytać literaturę o podstawach fotografii,robić kadry podpatrzone czy to w książkach czy na forach,I wyciągać wnioski czy uzyskujesz jakieś postępy czy nie.A jeśli masz zamiar bawić się tylko w robienie zdjęć to rób takie dalej jakie nam pokazałeś, choć takie , tylko nadają się do szuflady.

DarekB
15-02-2016, 20:20
italy mylisz się!
Nie ma takich głębokich szuflad ;-)

Tom77
15-02-2016, 20:28
Wszystkie nadają się do rodzinnego albumy a nie na forum.

GalaktycznyMuczaczo
15-02-2016, 20:36
Nie no Tom nr.1 jestem w stanie zrozumieć, cos kombinował, jakies rozmycie, długie czasy, hej moje pierwsze foty też nie wyglądały lepiej, ale dalej już zaczyna robić się poprostu typowy rodzinny album to fakt, oba zdjęcia są poniżej dobrego smaku...

ami
15-02-2016, 20:36
Italy
Po pierwsze to z mojego archiwum. Czasy kiedy jak sam piszesz tylko robiłem zdjęcia głównie w jpg-ach. Niedawno dopiero przesiadłem się na rawy.
Po drugie uważam że właśnie po to są fora żeby za ich pomocą się uczyć. Ja ma się uczyć nie prezentując zdjęć ? Ja się nie obrażam za krytykę wręcz odwrotnie jeśli poprzez krytykę czegoś więcej się nauczę to jestem jak najbardziej za. Byle byłoby to bardziej w kierunku co jest złe i co można poprawić niż stwierdzenie "brzydkie" i tyle w temacie.

Powyższe foty wrzuciłem bardziej w celach "humorystycznych" Daj mi chwilę a coś tam poszukam w swoim archiwum choć na wiele nie nastawiaj się :) (patrz tytuł mojego wątku)

4. powiedzmy że takie coś

https://canon-board.info/imgimported/2016/02/3453557400_1455561945-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/3453557400_1455561945.jpg)

GalaktycznyMuczaczo
15-02-2016, 20:47
Italy
Po pierwsze to z mojego archiwum. Czasy kiedy jak sam piszesz tylko robiłem zdjęcia głównie w jpg-ach. Niedawno dopiero przesiadłem się na rawy. Ale nikt nie każe ci zamiesczać zdjęćktóre robilas w JPG albo nie obrabialas, sama zamieszczasz kontent i nikt cie do tego nie zmusza

Po drugie uważam że właśnie po to są fora żeby za ich pomocą się uczyć. Ja ma się uczyć nie prezentując zdjęć ? Ja się nie obrażam za krytykę wręcz odwrotnie jeśli poprzez krytykę czegoś więcej się nauczę to jestem jak najbardziej za. Byle byłoby to bardziej w kierunku co jest złe i co można poprawić niż stwierdzenie "brzydkie" i tyle w temacie.

Można się uczyć poprzez praktykę BEZ wrzucania wszystkiego jak leci, na tym polega mądra selekcja, oddziela się ziarno od plew . Dodatkowo poprawić można coś co jest wykonane nie najlepiej ale jak dziecko narobi do pampersa to przecierasz tyłek a brud wywalasz do kosza. Takie właśnie mam odczucie względem zdjęć dziecka, nie zrozum mnie źle , dla ciebie moga miec wartosc sentymentalną, dla mnie i wielu tutaj zdjęcia które chcemy ogladać to zdjecia trzymające minimalny poziom wykraczający poza świecenie dziecku lampą w twarz.

Powyższe foty wrzuciłem bardziej w celach "humorystycznych"
To wrzucasz żeby sie uczyć czy dla tzw "beki"? kwejk w tym wypadku będize bardizej odpowiedni

Daj mi chwilę a coś tam poszukam w swoim archiwum choć na wiele nie nastawiaj się :) (patrz tytuł mojego wątku)
To się postaraj, a jeżeli nie to pamiętaj czasem milczenie jest złotem :)

italy
15-02-2016, 21:07
Ami, ja nigdzie nie napisałem "brzydkie". Przeczytaj jeszcze raz mój post.I wyciąg wnioski.Jeśli szukasz pomocy w jakimś temacie, uważam że z Twej strony powinno być jakieś zaangażowanie.Nie tylko wrzucenie kilku zdjęć.Chyba nie chcesz mi powiedzieć ze zdjęcie nr 1 wg ciebie jest dobre.Sam powinieneś wiedzieć co w nim schrzaniłeś.Jeśli nie to podpowiem.Krzywizna kadru,zupełna nieostrość,Kadr gdyby był pionowy było by widać ucięte drzewa i ukazało by to wysokość z jakiej spada ta woda.
nr 2 -znasz już moją opinię.Plus- co robi toto niebieskie po prawej stronie?
nr 3 -Rozumie że ten kadr to uchwycona chwila jedyna w swoim rodzaju, ale dlaczego ręka ucięta? Nie bój się pionowych kadrów.To tak w skrócie- choć to tylko uwagi takiego samego amatora jak Ty.
Więc , wiedza, praktyka , i wybieranie staranniej dobrych kadrów na forum.

--- Kolejny post ---

Ale nikt nie każe ci zamiesczać zdjęćktóre robilas w JPG albo nie obrabialas, sama zamieszczasz kontent i nikt cie do tego nie zmusza
:) wg mnie to jednak On nie Ona :)no chyba że ja się pomyliłem to przepraszam :

ami
15-02-2016, 21:21
Raczej ON :) Ale spoko.
Italy. Nie napisałeś "brzydkie" Niczego nie wmawiam, to taka moja luźna uwaga na całokształt.
Chyba już na początku trochę nie zrozumieliśmy się. Ktoś mnie tu przy powitaniu podpuszczał na zamieszczenie aktów co przyjąłem z uśmiechem na twarzy i tak tez "odbiłem piłeczkę" wstawiając bobasa z gołym tyłkiem. No cóż nie zawsze potrafię być śmieszny. Jasne że nie ma tu czego oceniać i w pełni się zgadzam że to zdjęcia albumowo-rodzinne z wartością sentymentalną dla rodziców.
Piszesz żeś amator, nie znalazłem jeszcze Twoich zdjęć więc nie wiem czy przez skromność tak piszesz czy tak jest Znajdę czas to pogrzebię po forum aby zobaczyć TWOJĄ amatorszczyznę, aż się boję w konfrontacji z moimi:)

Galaktyczny muczaczo
Nie wrzucam jak leci mam z kilkanaście tysięcy fot na dysku więc jakbym chciał to wszystko wrzucić ... :) Zatem nie podpuszczaj mnie :)
PS. To żarcik, jak mi nie wyszedł to weź na mnie poprawkę ;)

italy
15-02-2016, 21:32
Piszesz żeś amator, nie znalazłem jeszcze Twoich zdjęć więc nie wiem czy przez skromność tak piszesz czy tak jest Znajdę czas to pogrzebię po forum aby zobaczyć TWOJĄ amatorszczyznę, aż się boję w konfrontacji z moimi
Nie mam nic do ukrycia, --Galerie użytkowników --[italy].Masz ochotę to zapraszam :)Krytyka zawsze mile widziana,wyciągam wnioski :)

ami
15-02-2016, 21:49
Bez obaw mściwy nie jestem, czasami... :)

W między czasie po krytykuj sobie moje :)

5

https://canon-board.info/imgimported/2016/02/7127436600_1455565595-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/7127436600_1455565595.jpg)

6

https://canon-board.info/imgimported/2016/02/7513593700_1455565599-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/7513593700_1455565599.jpg)

7

https://canon-board.info/imgimported/2016/02/7160522700_1455565601-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/7160522700_1455565601.jpg)

Tom77
15-02-2016, 21:52
5 ok. 7 fajna, nawet bardzo

GalaktycznyMuczaczo
15-02-2016, 21:56
Galaktyczny muczaczo
Nie wrzucam jak leci mam z kilkanaście tysięcy fot na dysku więc jakbym chciał to wszystko wrzucić ... :) Zatem nie podpuszczaj mnie :)
I z tych kilkunastu tysiecy wielkie otwarcie , bo jak to mówią liczy się pierwsze wrażenie wrzucasz uwalone żarciem dziecko :D brawo ,

PS. To żarcik, jak mi nie wyszedł to weź na mnie poprawkę ;)
Słaby coś na poziomie Karola z Familiady

italy
15-02-2016, 22:14
nr 5. Da się ? Da.
nr 7.Zamysł dobry.Szkoda ze poucinane boki. Albo należało by wykadrować samo centrum w GO a resztę poza.

ami
15-02-2016, 22:40
Galaktyczny muczaczo
Ty też się nie popisałeś nazywając mnie "oną" zatem jesteśmy kwita :):):) Ale dobra nie żywię urazy ;)
Italy
No popatrz drugi dzień na forum i już się tyle nauczyłem :) Tylko nie przekonuj mnie że każda fota musi iść w pionie ;)
Co do7 starałem się ciasno wykadrować bo u góry zbyt wiele pustego i nieciekawego miejsca się zrobiło nawet proporcji nie trzyma ale to celowe

PS coś 4-ka wam umknęła, a bo nie w pionie :)

Piotrus117
15-02-2016, 22:50
PS coś 4-ka wam umknęła, a bo nie w pionie

A może i nie umknęła. To, że jest nie znaczy od razu, że trzeba komentować.;)

GalaktycznyMuczaczo
15-02-2016, 22:53
Galaktyczny muczaczo
Ty też się nie popisałeś nazywając mnie "oną" zatem jesteśmy kwita :):):) Ale dobra nie żywię urazy ;)
Ale o co ty chcesz mieć do mnie urazę? o to że nie przedstawiłeś się?O to że twój nick zarówno w formie męskiej jak i żenskiej ma rację bytu? facet weś ty się w garść, a najlepiej weś aparat do ręki odejdź od komputera i zdjęcia rób. Wchodzę tutaj chcę oglądać albo porządne zdjecia albo prowadzić rozmowę na jakimś poziomie, a od wczoraj założyłeś masę wątków bo najprawdopodobniej przeczytanie regulaminu ominęło cię podczas zakładania tutaj konta. Zamieszczasz jakieś hocki klocki a raz wieża a raz bobas, raz wieża, raz jakiś kwiat, kumam szukasz , chcesz być lepszy ale troche powagi, daj jakiś set który ma jakaś spójność, dajesz makro daj makro , dajesz architekture daj architekture a nie raz wodospad potem uwalony dzieciak, potem mewa a potem makro i powtórz. Ochłoń , uspokój się, już takich jak ty tutaj było , tona zdjęć pierwszego drugiego dnia a tydzień po aparat lądował na allegro. Chcesz sie uczyć rób foty, rób rób rób, ćwicz fotografie to tak jak z każdą inną formą "sportu" chcesz być dobry w kosza musisz iśc na boisko, ogladanie kosmicznego meczu nie zrobi z ciebie MJ . w stopce u mnie jak wół napisane ze mozna pisać, zapytać, służe zawsze pomocą, ale siedzenie na krzesełku i czekanie aż ktoś powie co i jak to szczyt lenistwa...

ami
16-02-2016, 00:24
Spokojnie ... !
To że namieszałem na wstępie to wiem i już kilka razy za to przeprosiłem. Dlaczego pojawił się bobas też wyjaśniłem. Nie znam jeszcze zwyczajów tego forum dlatego rozpoznaję co i jak a moje pierwsze zdjęcia nazwałem "z mojego archiwum" dlatego taki chaos tematyczny. Dałem się trochę podpuścić myśląc że tu taki zwyczaj, cóż, już wiem na przyszłość. Już widzę z kim mogę zażartować z kim nie Nie życzysz sobie tego, nie ma sprawy mnie też nie wszystko śmieszy zatem OK, mogę wobec Ciebie bardzo poważnie. Daj mi trochę czasu, zapewniam że nie jest moim zamiarem zasypać forum zdjęciami , na Allegro też się nie wybieram. Nie zamierzam prowadzić tu kłótni ani wojenek, rozumów też nie mam zamiaru pozjadać. Admin zwrócił mi wczoraj uwagę usunął część postów i w porządku,takie tu są zwyczaje i koniec. Chętnie skorzystam z Twojej pomocy jeśli zajdzie taka potrzeba,będę pamiętał...

ami
16-02-2016, 13:29
Problemy mam dwa. Robię obecnie takie foty którymi małolaty zachwycają się prawie sikając w majty. Nie dziwi mnie to bo widząc na fesjsie ich słitfocie z smartfonów czy kamerek internetowych ręce opadają (tu jest pole do krytyki...). Mi natomiast nie bardzo to się podoba (widząc to co robią inni) Mam takie możliwości jakie mam i warunki takie jakie mam. Ciesze się jednak że w ogóle mam jakieś warunki. W mieszkaniu też namiastkę studia stworzyłem sobie. Coś próbuje tworzyć z różnym skutkiem. Moi odbiorcy zachwycają się tylko ja nie bardzo więc chyba samokrytyki jeszcze mi nie brakuje :).
Problem drugi to publikacja tych że zdjęć. Nie wiem jak to przeskoczyć a muszę w tej materii być bardzo ostrożny. Nie wszystko tez mogę publicznie o sobie powiedzieć są ku temu powody, niestety.
Myślę że po czasie poznam tu osoby z którymi wymienię zdanie ale niestety na stopie prywatnej. Póki co daję sie poznać i poznaję kto znajdzie wiele cierpliwości i zrozumienia dla takiego "twórcy" jak ja.

becekpl
16-02-2016, 13:45
twórca na stopie prywatnej
ciekawe kto zostanie tym "szczęściarzem"

Piotrus117
16-02-2016, 13:54
Robię obecnie takie foty którymi małolaty zachwycają się prawie sikając w majty.

Brzmi groźnie...

zdebik
16-02-2016, 14:46
twórca na stopie prywatnej
ciekawe kto zostanie tym "szczęściarzem"
Jest tu taki co pomaga na /wisp :) - ale wole nie wymieniac nickow.

Chcialbym zobaczyc te foty, moze mi tez sie udzieli klimat i zmocze gacie - hehehe.

ami
16-02-2016, 14:56
O masz ! Znów wywołałem burzę :( No nie wszystko mogę napisać co chcielibyście wiedzieć

RobertON
16-02-2016, 19:01
Powyższe foty wrzuciłem bardziej w celach "humorystycznych" Daj mi chwilę a coś tam poszukam w swoim archiwum choć na wiele nie nastawiaj się (patrz tytuł mojego wątku)

Z tych zaprezentowanych tylko pierwsza fota zwróciła uwagę, ale będzie lepiej jak wyprostujesz bo leci w lewo.
Kolory do porawienia

Reszta do szuflady, najlepiej rodzinnej. Takie jest moje amatorskie zdanie.
Macro zupełnie do wywalenia.

Może więcej oglądaj i czytaj, rób zdjęcia ile wlezie. Ze stu zrobionych wybierz jedno. Jak takich będziesz miał dziesięć, to pokaż to jedno najlepsze.

Sajmon92
16-02-2016, 19:47
Pisanie o aktach i wrzucanie potem zdjęcie golego bobasa jest dość dziwne jak dla mnie... Wydaje mi się, że najlepiej będzie jak zaczniesz przeglądać różne strony np. Flickr, czy 500 px. Zobacz np. tutaj https://m.flickr.com/#/photos/136247343@N02/24537872270/ nie lepiej to wygląda? Kadr jest ciasniejszy bez potrzebnych golizn, dzieciak zadowolony. Troszkę samokrytyki też by się przydało co by oszczędzić sobie takich emocji w temacie :p Wrzucaj swoje najlepsze tylko i wyłącznie.

danae
16-02-2016, 21:55
ten wątek to żart, prawda?

Wg mnie powinieneś uważać z upublicznianiem takich zdjęć jak zdjęcie nr 2.To raz.

bardzo się zgadzam. takich zdjęć się nie upublicznia - dzieci nie są w stanie chronić własnego wizerunku, dbajmy o to, by nikt tego nie wykorzystywał przeciwko nim. nie chciałabym odnaleźć w sieci własnych, nagich i kompromitujących zdjęć z dzieciństwa, choćby nie wiem jak słodkie były dla moich rodziców...