Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : "kaszka", białe plamki na fotografiach, głównie na kolorze czarnym

kintaro
06-02-2016, 09:59
Witam,
Od niedawna jestem posiadaczem canona 1200 d. Zajmuje się sprzedażą produktów na allegro. Nie podoba mi się jedna rzecz, jak wykonuje zdjęcia, to jeżeli jakiś produkt jest w ciemniejszej barwie, głównie w czarnej, to na jego powierzchni robi się taka jakby to nazwać "kaszka". Przedstawię to na fotografii:
http://pres-prudnik.pl/Alledrogo/l/1.JPG
http://pres-prudnik.pl/Alledrogo/l/2.JPG
http://pres-prudnik.pl/Alledrogo/l/3.JPG
http://pres-prudnik.pl/Alledrogo/l/4.JPG

Kolory nie są takie jak na żywo. Próbowałem się bawić już wieloma programami - photoshop, gimp, picasso. Nie potrafię uzyskać pożądanego efektu. Przeszkadzają mi te białe plamki, czyli ta kaszka. Proszę rzućcie okiem na produkt konkurencji:
http://pres-prudnik.pl/Alledrogo/l/szyk.jpg

U niego nie widać tych plamek, barwy są takie jakby jednolite. Taki właśnie efekt chce uzyskać u siebie na zdjęciach.

Kwestia odpowiednich ustawień aparatu? Dodam, że robię zdjęcia w pomieszczeniu z białym tłem i dwoma lampami z parasolkami. Może coś podpowiecie żeby polepszyć jakość zdjęcia ? Pozdrawiam

cobalt
06-02-2016, 10:31
Witam,
Od niedawna jestem posiadaczem canona 1200 d. Zajmuje się sprzedażą produktów na allegro. Nie podoba mi się jedna rzecz, jak wykonuje zdjęcia, to jeżeli jakiś produkt jest w ciemniejszej barwie, głównie w czarnej, to na jego powierzchni robi się taka jakby to nazwać "kaszka". Przedstawię to na fotografii:
http://pres-prudnik.pl/Alledrogo/l/1.JPG
http://pres-prudnik.pl/Alledrogo/l/2.JPG
http://pres-prudnik.pl/Alledrogo/l/3.JPG
http://pres-prudnik.pl/Alledrogo/l/4.JPG

Kolory nie są takie jak na żywo. Próbowałem się bawić już wieloma programami - photoshop, gimp, picasso. Nie potrafię uzyskać pożądanego efektu. Przeszkadzają mi te białe plamki, czyli ta kaszka. Proszę rzućcie okiem na produkt konkurencji:

U niego nie widać tych plamek, barwy są takie jakby jednolite. Taki właśnie efekt chce uzyskać u siebie na zdjęciach.

Kwestia odpowiednich ustawień aparatu? Dodam, że robię zdjęcia w pomieszczeniu z białym tłem i dwoma lampami z parasolkami. Może coś podpowiecie żeby polepszyć jakość zdjęcia ? Pozdrawiam
Wrzuciłeś małe zdjęcia. W moim wieku muszę mieć 1200px na dłuższym boku :). Kaszy nie widzę. Są na 2 pierwszych jakieś pojedyncze ciemne plamki.
Może to przypadłość Twojej karty graficznej na PC. Zakładam, że oglądasz zdjęcia na monitorze, a nie w lapku.
Czy kasza jest podczas oglądania zdjęć po obróbce na PC, czy po wrzuceniu ich do sieci i przeglądaniu w przeglądarce internetowej?
Co z profilem kolorów w sieci, np na Allegro, czy jest on może pomijany?

solti
06-02-2016, 10:36
Kaszki nie widzę - za małe zdjęcia. Jedno co widzę na pierwszy rzut oka, to że twoje zdjęcia, już na pierwszy rzut oka, są mocno niedoświetlone a zdjęcie konkurencji ma ekspozycję taką, jak powinna być.

kintaro
06-02-2016, 10:45
Patrzę na zdjęcia na lapku. Nie jest to raczej przypadłość karty, gdyż patrzyłem na różnych komputerach. Kaszkę widać od razu na laptopie i po wrzuceniu na serwer. No jak patrze na moje zdjęcia i jest na walizce czarna barwa, to nie jest ona taka kruczo czarna, tylko jest taka barwa czarna wymieszana z grysikiem. Zależy mi żeby uzyskać właśnie barwe czarno kruczą, ale przy zachowaniu wszystkich szczegółów tj zamki, szycia. Bo np jak w photoshopie dodam nasycenia, bądź kontrastu, to barwa rzeczywiście się nasyca, robi się bardziej czarna, ale wtedy zatracają się szczegóły - zamki, szycia, itp . Co zmienić? Szef mnie ciśnie, że konkurencja ma lepsze zdjęcia. Moim bojowym zadaniem przez weekend jest zrobić lepsze zdjęcia...jakieś porady? Pozdrawiam

r_m
06-02-2016, 11:47
Szef mnie ciśnie, że konkurencja ma lepsze zdjęcia. Moim bojowym zadaniem przez weekend jest zrobić lepsze zdjęcia...jakieś porady?

Kupić jakąś książkę o podstawach fotografii, do tego o podstawach fotografii studyjnej, poszukać w sieci informacji o kalibracji monitora (jak robisz na laptopie kolory i jasność możesz mieć z kosmosu). Ciężko się to pisze, ale - może nie podejmować się zadań, których nie jest się w stanie wykonać? Na wszelki wypadek: nie, nie każdy rodzi się geniuszem i wie wszystko od razu. Większość dochodzi do tego poprzez naukę, ale nie poprzez naukę na zdjęciach klienta.
Na szybko: dojść do ładu z jasnością i kolorami na swoim monitorze. Jak nie na laptopie, to na jakimś innym. Potem (za kolegami) dojść do ładu z poprawną ekspozycją, i odpowiednim balansem bieli.
Te "profesjonalne żarówki energooszczędne" nie są najlepsze, jeśli chodzi o poprawne pokazywanie kolorów. Jeśli źle trafisz (przedmiot w "trafionym" kolorze), na zdjęciu możesz mieć zdecydowanie inne kolory, niż w rzeczywistości, pomimo poprawnego ustawienia monitora i poprawnego balansu bieli. Powód: tego typu świetlówki mają dość słaby wskaźnik poprawnego oddawania kolorów (Ra, CRI - google podpowiedzą o co chodzi). W takim nieszczęśliwym wypadku niewiele zrobisz, oprócz prób sztucznego (na komputerze) "pokolorowania" przedmiotów na właściwy kolor.
Napisałeś, że jak "dodajesz kontrastu" to "zatracają się szczegóły, więc do tego co powinieneś poczytać dodam jeszcze jakąś książkę o podstawach Photoshopa (wersja chyba dowolna), hasło "maski", "warstwy", "warstwy korekcyjne" (jak nie możesz zmienić globalnie ustawień całości, możesz zmieniać ustawienia wybranych fragmentów zdjęcia - tak, wtedy jedno zdjęcie może Ci zająć godzinę, ale jeśli nie jesteś w stanie zrobić go dobrze w studio, możesz próbować je wyprowadzić w PSie, albo powiedzieć szefowi, że nie potrafisz tego zrobić).

DarekB
06-02-2016, 13:33
Niestety ale najszybciej i najlepiej to będzie zlecić fachowcowi który ogarnie temat.

mwitek
06-02-2016, 14:34
Z jakim ISO robisz te zdjęcia? Może to szum po prostu :-) robisz na automacie?

GalaktycznyMuczaczo
06-02-2016, 14:51
ja tam nicn ie widze , jak na miniaturki wygladaja wporządku, daj duzefoto moze tam widac

r_m
06-02-2016, 17:33
Z jakim ISO robisz te zdjęcia? Może to szum po prostu :-) robisz na automacie?

Spojrzałem na EXIF - nie, to nie automat, i ISO100, ale i tak się zastanawiam, dlaczego takie a nie inne parametry: crop, ogniskowa 21mm, ISO100, czas 0.3s, przysłona 14 (??)
Stawiam na odległości do przedmiotu około 1m, to nam daje g.o. 1.88m, od 0.62m do 2.51m, czy aż tyle jest potrzebne?

Merde
06-02-2016, 20:20
czy aż tyle jest potrzebne?
W przypadku szparowania zdjęć nie ma takiego pojęcia jak zbyt duża GO.

Ale to jest IMHO chyba ostatni problem tych zdjęć, tuż przez "białymi plamkami", których nie ma.

Tom77
06-02-2016, 20:29
Patrzę na zdjęcia na lapku. Nie jest to raczej przypadłość karty, gdyż patrzyłem na różnych komputerach. Kaszkę widać od razu na laptopie i po wrzuceniu na serwer. No jak patrze na moje zdjęcia i jest na walizce czarna barwa, to nie jest ona taka kruczo czarna, tylko jest taka barwa czarna wymieszana z grysikiem. Zależy mi żeby uzyskać właśnie barwe czarno kruczą, ale przy zachowaniu wszystkich szczegółów tj zamki, szycia. Bo np jak w photoshopie dodam nasycenia, bądź kontrastu, to barwa rzeczywiście się nasyca, robi się bardziej czarna, ale wtedy zatracają się szczegóły - zamki, szycia, itp . Co zmienić? Szef mnie ciśnie, że konkurencja ma lepsze zdjęcia. Moim bojowym zadaniem przez weekend jest zrobić lepsze zdjęcia...jakieś porady? Pozdrawiam

Większe zdjęcia poproszę. Jeżeli szef ciśnie to powiedz mu prawdę, ze w tej chwili lepszych nie potrafisz zrobić, jest duża szansa że po weekendzie niewiele się zmieni

solti
06-02-2016, 20:39
Banalne pytanie: przetarłeś z kurzu monitor???;) Tak, pytam poważnie. Zakurzona matryca monitora na ciemnych fotkach faktycznie daje wrażenie białych kropek:lol:

salas
06-02-2016, 21:22
Pseudoreklama to jest albo cos [emoji38]

Janusz_K
07-02-2016, 12:35
tzw. gorące piksele na matrycy? Pooglądaj te same fotki na innym monitorze. Przecież nawet gdyby rzeczywiście tam coś było, to w takim zmniejszeniu uległoby zupełnemu zamazaniu.

biodar
07-02-2016, 19:45
MOże spróbuj na jednym zrobić w rawach. Wtedy w ustawieniach przyciemnij tylko czarne a reszty nie. Poza tym jeśli są to tzw świetlówki energooszczędne to czasem nawet grzebanie w balansie bieli nie pomaga. Mam takie świetlówki/żarówki 125w. Walą w sinoniebieski i potem podbijanie ciepłych barw powoduje deformację pozostałych - trudno oddać kolor.

Bangi
08-02-2016, 10:28
Ja tu też nie widzę nic dziwnego, poza tym co napisał solti, że chyba są trochę niedoświetlone...

Yanc
09-02-2016, 10:58
Witam,

Hej

To zdjęcie jest przeskalowane, więc i kaszki nie widać. Jak sobie powiększyłem te twoje fotki zauważyłem tylko szare przebarwienia na czarnym tle, ale to są artefakty związane z kompresja JPG. Czy przysłona musi być ustawiona na 14? Spróbuj zmniejszyć np do 9, i czas naświetlania od razu stanie się krótszy.
Może w pomieszczeniu masz za gorąco i po kolejnym zdjęciu to co widzisz jako kaszkę to po prostu szum z rozgrzanej matrycy?
Sprawdziłeś czy nie ma kurzu na obiektywie? Zwłaszcza na tylnej soczewce.

Spróbuj zrobić te fotki z innymi ustawieniami, zrób parę fotek w trybie Auto i zobacz czy kaszka nadal jest? Kombinuj jak możesz i zmieniaj nawet te parametry które wydają ci się nieistotne.

Nie jestem zawodowcem, ale jak mi coś nie wychodzi to kombinuje tak że żadnemu zawodowcowi do głowy by to nie przyszło :)

Daj znać co tam ustalisz.

AndrzejXM
09-02-2016, 12:39
Ja na produktowej sie nie znam kompletnie ale od poczatku na tych zdjeciach "cos" mi sie nie podobalo... Domyslalem sie, ze bylo robione na krotkiej ogniskowej... I potem dodales exifa. Wg. mojego bardzo skromnego zdania 21mm to stanowczo za krotka ogniskowa... Tak ludzkie oko nie widzi i stad taki "odbior" zdjecia. Nie wiem... tak z 50mm to minimum. Lepiej moze nawet 70-100mm (ale pewnie masz kita do 55mm). Pierwsze i drugie zdjecie - niedoswietlone - nie widac szczegolow. Czarna masa z suwakami na kolkach. Dwa kolejne - juz lepiej z ekspozycja ale te kolory na prawde sa takie zywe czy "pokolorowales" je? Kontrastem? Troszke sztucznie to wyglada. Nie wiem... Moze tego od Ciebie wymagaja... Ziarna nie widac w tej wielkosci... Przyslij oryginaly. Moga byc i jpgi. Ale tak jak aparat zrobil.

Merde
09-02-2016, 12:51
My się tu produkujemy, a wątkotwórca ma to gdzieś.
Od 6 lutego tu nie zaglądał, a przecież już po weekendzie.

aptur
09-02-2016, 12:53
udostępnij rawa to zobaczymy o co chodzi

r_m
09-02-2016, 15:55

Może szef zobaczył zdjęcia i wątkotwórca już nie ma problemu, co zrobić? ;)

kintaro
10-02-2016, 13:57
odpowiadam na kilka pytań.

tak, zdjęcia są lekko retuszowane, tzn dodałem tylko trochę kontrastu, ale, aby zachować wszystkie szczegóły. Rzućcie okiem na zdjęcia od konkurencji, u niego to wygląda trochę lepiej. Mówiliście też o rawach, w jakim programie najlepiej pokombinować z tym rozszerzeniem? Ściągnąłem photoshopa z camerą raw, ale jak wrzucam zdjęcie to raw do programu to wyskakuje komunikat, że wtyczkę trzeba zaktualizować i mi wywala program, pozdrawiam

aptur
10-02-2016, 14:14
udostępnij przykładowego rawa, zobaczymy co się da zrobić

bastianpl
22-11-2017, 18:58

Myślałem, że dowiemy się co było powodem takiej sytuacji, no nic, szkoda :cry: