Zobacz pełną wersję : wyzwalacz do 6d do lamp metza i sigmy (report)
aleksandria
20-01-2016, 13:04
Szukam do lamp prosty i niedrogi wyzwalacz do lamp reporterskich i do mojego aparatu:
canon 6D + lampa Metza 64 AF 1 i/lub lub lampa Sigma EF-610 DG ST .
Potrzebuję go na zewnątrz do portretów.
Polecono mi ten:
Yongnuo wyzwalacz radiowy RF-603C3 II / Canon - Lampy błyskowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/yongnuo-wyzwalacz-radiowy-rf-603c3-ii-canon.html)
Czy będzie wystarczający do tego by w terenie wyzwolić na odległość lampę/lampy i by zrobić portret :)
RF-603C3 II W miarę tani i dobry.Bardzo rzadko mi się zdarzyło że nie wyzwolił lampy. Bez problemu powinien spełnić Twoje oczekiwania w plenerze/studio. Teraz przesiadłem się na YN-622C. Fanie móc ustawiać parametry lampy z pozycji body. Niestety droższy i większy.
aleksandria
20-01-2016, 14:33
RF-603C3 II W miarę tani i dobry.Bardzo rzadko mi się zdarzyło że nie wyzwolił lampy. Bez problemu powinien spełnić Twoje oczekiwania w plenerze/studio. Teraz przesiadłem się na YN-622C. Fanie móc ustawiać parametry lampy z pozycji body. Niestety droższy i większy.
Dziękuję Ci za odpowiedź. Czytałam też o YN-622C. Czy w razie czego pasowałby też do tego mojego zestawu ?
Lampa bardzo fajna i z tym odbiornikiem RF603C3II powinna współpracować bez problemu tak jak i body.Co do YN-622C na pewno współpracuje z 6D i nie sadzę by nie chciał z Metzem w trybie zdalnego sterowania ustawieniami.
aleksandria
20-01-2016, 18:53
Lampa bardzo fajna i z tym odbiornikiem RF603C3II powinna współpracować bez problemu tak jak i body.Co do YN-622C na pewno współpracuje z 6D i nie sadzę by nie chciał z Metzem w trybie zdalnego sterowania ustawieniami.
Dziękuję.
I ostatnie pytanie - na ile uciążliwe i problematyczne jest manualne ustawianie?
GalaktycznyMuczaczo
20-01-2016, 19:30
Raczej za dużo ci nie da ten wyzwalacz na zewnątrz, jeżeli będizesz fotografował za dnia, nawet przy niskim iso będziesz musiał mocno przymykać obiektyw żeby delikatnie niedoświetlić kadr na 1/250 czyli maksymalny czas synchronizacji tego sprzetu . Jeżeli myślisz o fotografowaniu na zewnątrz i praktycznie używania lampy jako dominującego źródła światła musisz zainwestować w coś z syncrhonizacją na znacznie niższych czasach.
Przy RF603C3 II co do czasów synchro na zewnątrz to zgadzam się z Galaktycznym. Chcąc zamrozić ruch na niskiej wartości przesłony wspomagając się niskim ISO, przy jasnym intensywnym świetle zastanym będzie problem. Natomiast z tego co kojarzę zestaw YN622C ma HSS tak jak i wskazana lampa Metz więc może to dać rade. Z ciekawości przetestuje to na swoim zestawie 6D+YN622C+YN568EXII.
Co do uciążliwości podchodzenia do lampy w celu zmiany ustawień to nie jest to stosunkowo duży problem:)
Co do uciążliwości podchodzenia do lampy w celu zmiany ustawień to nie jest to stosunkowo duży problem:)
Jeśli nie musisz zmieniać jej ustawienia, albo nie jest schowana w softboxie, to faktycznie nie ;)
GalaktycznyMuczaczo
21-01-2016, 13:19
a czy ten wyzwalacz przypadkiem podpięty pod 6d nie ma mozliwosci sterowania z poziomu aparatu ?
a czy ten wyzwalacz przypadkiem podpięty pod 6d nie ma mozliwosci sterowania z poziomu aparatu ?
Wyzwalacz YN622C podpięty pod 6D ma możliwość sterowania ustawieniami lampy z pozycji body co do RF603C3II o który pyta aleksandria chyba nie, ale niestety już nie pamiętam.
RobertON
21-01-2016, 18:37
Do sterowania lampami w grupach jest przydatny YN522C-TX, do tego YN622C (II) i będzie HSS i do tego indywidualne ustawienie EV każdej z grup od -3 do +3. Poza regulacją w body. Tylko tanio to raczej nie będzie.
aleksandria
21-01-2016, 21:14
co do RF603C3II o który pyta aleksandria chyba nie, ale niestety już nie pamiętam.
nie masz możliwości sprawdzenia ?
Jeśli nie musisz zmieniać jej ustawienia, albo nie jest schowana w softboxie, to faktycznie nie ;)
coś takiego znalazłam:
uchwyt do lamp systemowych Model S akcesoria do lamp sklep internetowy foto-net.pl (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt/uchwyt-do-lamp-systemowych-Model-S.html)
lampa częściowo wtedy wystaje
Do sterowania lampami w grupach jest przydatny YN522C-TX, do tego YN622C (II) i będzie HSS i do tego indywidualne ustawienie EV każdej z grup od -3 do +3. Poza regulacją w body. Tylko tanio to raczej nie będzie.
a nie 622C-TX ? bo tego 5.. nie mogę znaleźć
Raczej za dużo ci nie da ten wyzwalacz na zewnątrz, jeżeli będizesz fotografował za dnia, nawet przy niskim iso będziesz musiał mocno przymykać obiektyw żeby delikatnie niedoświetlić kadr na 1/250 czyli maksymalny czas synchronizacji tego sprzetu . Jeżeli myślisz o fotografowaniu na zewnątrz i praktycznie używania lampy jako dominującego źródła światła musisz zainwestować w coś z syncrhonizacją na znacznie niższych czasach.
Dzięki za info. Czyli bym musiała mieć przynajmniej ten ? :
Yongnuo Wyzwalacz radiowy YN-622C II - Lampy błyskowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/yongnuo-wyzwalacz-radiowy-yn-622c-ii.html)
Wyzwalacze 602, 603, 605 przenosza tylko sygnał "teraz błyśnij", żadnego zdalnego sterowania lampami, żadnej automatyki (tzn. nie ma TTL, nie ma synchronizacji z krótkimi czasami migawki).
uchwyt do lamp systemowych Model S
Jeśli planujesz używanie softboxów od lamp studyjnych to wygląda ciekawie i oczywiście lampa jest dostępna, miałem na myśli sofboxy takiej konstrukcji jak Phottix Easy-up.
a nie 622C-TX ?
Tak, to literówka, chodziło o 622c-tx
aleksandria
21-01-2016, 21:46
Wyzwalacze 602, 603, 605 przenosza tylko sygnał "teraz błyśnij", żadnego zdalnego sterowania lampami, żadnej automatyki (tzn. nie ma TTL, nie ma synchronizacji z krótkimi czasami migawki).
uchwyt do lamp systemowych Model S
Jeśli planujesz używanie softboxów od lamp studyjnych to wygląda ciekawie i oczywiście lampa jest dostępna, miałem na myśli sofboxy takiej konstrukcji jak Phottix Easy-up.
a nie 622C-TX ?
Tak, to literówka, chodziło o 622c-tx
622 C-TX będzie już to wszystko w miarę robić ? : )
Co do tego uchwytu to mam jeszcze inne plany - by też mieć je do mocowania żarówki by mieć lampę światła ciągłego. Nie wiem jeszcze czy taka zwykła oprawka z kablem po lampce nadaje się do tych żarówek.
Lampy Sigmy nie mają tu wielu fanów, więc może być trudno z potwierdzeniem, jak działa takie połączenie.
W tym uchwycie z linku skręcasz głowicę lampy jak w imadle, i raczej do niczego innego ten uchwyt nie jest planowany.
Jeśli chcesz świecić przez zwykły softbox "profesjonalnymi żarówkami fotograficznymi"z allegro, takimi typu "twister" albo inne "tornado", to... lepiej pomyśl o innym źródle światła - ze względu na kiepską reprodukcję barw przez te "wynalazki", i dwustanowy zakres regulacji mocy (włączona/wyłączona).
Jakiś czas temu widziałem ciekawy opis lampy LEDowej Quantuum z mocowaniem Bowens, ale nie znam nikogo, kto tego używa.
RobertON
21-01-2016, 22:26
622 C-TX będzie już to wszystko w miarę robić ? : )
Wszystko to nie będzie :), to jest "sterownik" , na którym już nie postawisz lampy.
Ale pozwala sterować radiowo praktycznie dowolnie, tylko wymagane są odbiorniki pod lampą (lampami) lub kabel PC albo lampa z wbudowanym odbiornikiem np. YN-685.
Czyli wystarczy jeden YN-622C-TX, plus jeden odbiornik YN622C i na nim lampa, plus lampa YN-685 i masz komplet dla dwóch źródeł światła dla radiowego sterowania. To taka propozycja wykorzystania lamp reporterskich.
Przepraszam, poprzednio wkradła się literówka, faktycznie.
aleksandria
22-01-2016, 12:24
Wszystko to nie będzie :) (...) plus lampa YN-685 i masz komplet dla dwóch źródeł światła dla radiowego sterowania. To taka propozycja wykorzystania lamp reporterskich.
Przepraszam, poprzednio wkradła się literówka, faktycznie.
szkoda : ))
zamiast tej lampy YN-685 to może być ta moja Sigma ?(jeżeli oczywiście będzie działała)
--- Kolejny post ---
Lampy Sigmy nie mają tu wielu fanów, więc może być trudno z potwierdzeniem, jak działa takie połączenie.
W tym uchwycie z linku skręcasz głowicę lampy jak w imadle, i raczej do niczego innego ten uchwyt nie jest planowany.
Jeśli chcesz świecić przez zwykły softbox "profesjonalnymi żarówkami fotograficznymi"z allegro, takimi typu "twister" albo inne "tornado", to... lepiej pomyśl o innym źródle światła - ze względu na kiepską reprodukcję barw przez te "wynalazki", i dwustanowy zakres regulacji mocy (włączona/wyłączona).
Jakiś czas temu widziałem ciekawy opis lampy LEDowej Quantuum z mocowaniem Bowens, ale nie znam nikogo, kto tego używa.
no a taką np oprawkę nie włożę w to imadło ?
http://wtp.kei.pl/agd/oprawazkablem.jpg
i taka żarówka do tego też nie będzie odpowiednia ?
http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/-swietlowka-30w6500k-powerlux.html
RobertON
22-01-2016, 18:36
zamiast tej lampy YN-685 to może być ta moja Sigma ?(jeżeli oczywiście będzie działała)
Myślę, że będzie działać, tylko potrzebny jest pod nią odbiornik YN622C. Czyli robi się drożej - trzy urządzenia do dwóch lamp.
aleksandria
24-01-2016, 14:43
Wyczytałam w instrukcji, że 6D z lampami innym niż Canon, współpracuje z czasem 1/180s lub dłuższym. Jak to się będzie miało do mojego zestawu ?
--- Kolejny post ---
Myślę, że będzie działać, tylko potrzebny jest pod nią odbiornik YN622C. Czyli robi się drożej - trzy urządzenia do dwóch lamp.
Tak. Ale wstępnie myślę tylko o jednym. Będzie potrzeba, będzie dodatkowy : )
RobertON
24-01-2016, 15:36
Wyczytałam w instrukcji, że 6D z lampami innym niż Canon, współpracuje z czasem 1/180s lub dłuższym. Jak to się będzie miało do mojego zestawu ?
Polecane YN - sterowniki i odbiorniki są "radiowe" i obsługują HSS, czyli możesz robić zdjęcia z krótkimi czasami, o małej GO w jasny dzień i doświetlać lampą gdzie potrzeba.
Tu jest wyjaśnienie wątpliwości:
http://fotoblogia.pl/7408,z-lampa-w-plener-od-czego-zaczac-poradnik
aleksandria
25-01-2016, 14:22
Polecane YN - sterowniki i odbiorniki są "radiowe" i obsługują HSS, czyli możesz robić zdjęcia z krótkimi czasami, o małej GO w jasny dzień i doświetlać lampą gdzie potrzeba.
Tu jest wyjaśnienie wątpliwości:
Z lampą w plener - od czego zacząć? [poradnik] | Fotoblogia.pl (http://fotoblogia.pl/7408,z-lampa-w-plener-od-czego-zaczac-poradnik)
po przeczytaniu - czy ten mój metz choć trochę przyświeci ? : ) bo z fotblogii jeździ ze studyjnymi : )
RobertON
26-01-2016, 15:35
po przeczytaniu - czy ten mój metz choć trochę przyświeci ? : ) bo z fotblogii jeździ ze studyjnymi : )
Dlaczego nie - będzie musiał być ustawiony tylko nieco bliżej albo dodaj drugiego na bomie :)
Na alledrogo są tanie lampki Metz 36AF - 4C kup dwie po 129 PLN, wstaw w jedną parasolkę, a będzie więcej światła.
Tytuł aukcji - LAMPA METZ 36-AF4 CANON 100D,1200D,1100D-80% F.VAT
Tylko dolicz koszt dodatkowego "odbiornika".
Poza tym, już nie ma co gdybać tylko coś kupić i sprawdzić "w boju".
aleksandria
27-01-2016, 19:54
Dlaczego nie - będzie musiał być ustawiony tylko nieco bliżej albo dodaj drugiego na bomie :)
Na alledrogo są tanie lampki Metz 36AF - 4C kup dwie po 129 PLN, wstaw w jedną parasolkę, a będzie więcej światła.
Tytuł aukcji - LAMPA METZ 36-AF4 CANON 100D,1200D,1100D-80% F.VAT
Tylko dolicz koszt dodatkowego "odbiornika".
Poza tym, już nie ma co gdybać tylko coś kupić i sprawdzić "w boju".
Dziękuję Ci. Zdecydowałam się na ten z możliwością krótkich czasów.
RobertON
27-01-2016, 20:42
Dziękuję Ci. Zdecydowałam się na ten z możliwością krótkich czasów.
Bardzo proszę, później pokaż efekty :)
aleksandria
28-01-2016, 23:26
Postaram się ...jak nie wykończę lamp i wyzwalacza :))) bo przyszło mi do głowy pewne połączenie. a może napiszę, może ktoś mnie pohamuje ;))) ponieważ ten wyzwalacz ma sanki, a mam jeszcze wyzwalacz do quantuma... to wymyśliłam by na yn nasadzić ten od quantuma. I mieć reporterkę w studio jako kontrę : ) Mogę coś zepsuć ?