Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: wyzwalacz do 6d do lamp metza i sigmy (report)

Coś już napisał

Domyślnie wyzwalacz do 6d do lamp metza i sigmy (report)

Szukam do lamp prosty i niedrogi wyzwalacz do lamp reporterskich i do mojego aparatu:

canon 6D + lampa Metza 64 AF 1 i/lub lub lampa Sigma EF-610 DG ST .

Potrzebuję go na zewnątrz do portretów.

Polecono mi ten:
    Yongnuo wyzwalacz radiowy RF-603C3 II / Canon - Lampy błyskowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl

Czy będzie wystarczający do tego by w terenie wyzwolić na odległość lampę/lampy i by zrobić portret

Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: wyzwalacz do 6d do lamp metza i sigmy (report)

RF-603C3 II W miarę tani i dobry.Bardzo rzadko mi się zdarzyło że nie wyzwolił lampy. Bez problemu powinien spełnić Twoje oczekiwania w plenerze/studio. Teraz przesiadłem się na YN-622C. Fanie móc ustawiać parametry lampy z pozycji body. Niestety droższy i większy.
    Ostatnio edytowane przez Mentor ; 20-01-2016 o 14:25

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Mentor Zobacz posta
    RF-603C3 II W miarę tani i dobry.Bardzo rzadko mi się zdarzyło że nie wyzwolił lampy. Bez problemu powinien spełnić Twoje oczekiwania w plenerze/studio. Teraz przesiadłem się na YN-622C. Fanie móc ustawiać parametry lampy z pozycji body. Niestety droższy i większy.
    Dziękuję Ci za odpowiedź. Czytałam też o YN-622C. Czy w razie czego pasowałby też do tego mojego zestawu ?

Miasto
    Kielce

Lampa bardzo fajna i z tym odbiornikiem RF603C3II powinna współpracować bez problemu tak jak i body.Co do YN-622C na pewno współpracuje z 6D i nie sadzę by nie chciał z Metzem w trybie zdalnego sterowania ustawieniami.

Coś już napisał

Lampa bardzo fajna i z tym odbiornikiem RF603C3II powinna współpracować bez problemu tak jak i body.Co do YN-622C na pewno współpracuje z 6D i nie sadzę by nie chciał z Metzem w trybie zdalnego sterowania ustawieniami.
    Dziękuję.

I ostatnie pytanie - na ile uciążliwe i problematyczne jest manualne ustawianie?

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Raczej za dużo ci nie da ten wyzwalacz na zewnątrz, jeżeli będizesz fotografował za dnia, nawet przy niskim iso będziesz musiał mocno przymykać obiektyw żeby delikatnie niedoświetlić kadr na 1/250 czyli maksymalny czas synchronizacji tego sprzetu . Jeżeli myślisz o fotografowaniu na zewnątrz i praktycznie używania lampy jako dominującego źródła światła musisz zainwestować w coś z syncrhonizacją na znacznie niższych czasach.
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Miasto
    Kielce

Przy RF603C3 II co do czasów synchro na zewnątrz to zgadzam się z Galaktycznym. Chcąc zamrozić ruch na niskiej wartości przesłony wspomagając się niskim ISO, przy jasnym intensywnym świetle zastanym będzie problem. Natomiast z tego co kojarzę zestaw YN622C ma HSS tak jak i wskazana lampa Metz więc może to dać rade. Z ciekawości przetestuje to na swoim zestawie 6D+YN622C+YN568EXII.

Co do uciążliwości podchodzenia do lampy w celu zmiany ustawień to nie jest to stosunkowo duży problem
    Ostatnio edytowane przez Mentor ; 21-01-2016 o 11:28

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Co do uciążliwości podchodzenia do lampy w celu zmiany ustawień to nie jest to stosunkowo duży problem
    Jeśli nie musisz zmieniać jej ustawienia, albo nie jest schowana w softboxie, to faktycznie nie

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

a czy ten wyzwalacz przypadkiem podpięty pod 6d nie ma mozliwosci sterowania z poziomu aparatu ?
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    a czy ten wyzwalacz przypadkiem podpięty pod 6d nie ma mozliwosci sterowania z poziomu aparatu ?
    Wyzwalacz YN622C podpięty pod 6D ma możliwość sterowania ustawieniami lampy z pozycji body co do RF603C3II o który pyta aleksandria chyba nie, ale niestety już nie pamiętam.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów