PDA

Zobacz pełną wersję : Phase One XF 100MP

siudym
03-01-2016, 18:59
Gdyby komus zabraklo 50mpix w 5DS :)

https://www.phaseone.com/en/Products/Camera-Systems/XF100MP.aspx?

https://www.phaseone.com/en/Products/Camera-Systems/XF100MP.aspx?

jaś
03-01-2016, 23:46
i jak rozumiem nie jest to crop (jak dotąd w średnim cyfrowym formacie), a rzeczywiste 6x4.5 :) i rzuca sie w oczy spory zakres iso, 15EV DR - no ale po co - DR nie jest ważny wg. niektórych producentów - ciekawe po co oni to zrobili - pewnie żeby dobrze wyszło w tabelach DXO :mrgreen:, 16 bitowy kolor :) - przynajmniej ps jest na to od dawna gotowy - wiem że to nie konkurencja ale czekamy na odpowiedź naszej ulubionej firmy :) zrobią (lub kupią) ten nowy sensor czy nie zrobią :mrgreen: może szybki upgrade 5DSa? kilera średniego formatu :mrgreen:

siudym
04-01-2016, 12:12
Tzn juz wczesniej bywaly scianki majace pelne MF 6x4.5 - ale nowsza technologia to zawsze spora zmiana :) Co do rozmiaru, to wiadomo, ze realna klatka filmu miala okolo 56x42mm. W cyfrach obcieto nieco jeszcze rozmiar, bo ten filmu i tak po wykadrowaniu byl mniejszy ("zaciemnienie/nierownosc" krawedzi w analogowej klatce tez odejmowalo rozmiaru). Wiec ten nieco mniejszy rozmiar matrycy to i tak PELNE MF 645 :)

jotes25
04-01-2016, 13:43
W 35mm teraz to już pójdzie z górki :lol: Nie jestem pewien czy zobaczymy w tym roku matrycę 120MPix od Canona (raczej 2017/18), ale Sony raczej wystrzeli z 80MPix lada moment...

miszaj
04-01-2016, 17:47
No...100Mpx to już ładne dyski trzeba mieć do archiwizowania fot i jakiś mega komputer do obróbki też sie przyda. Rozumiem takie rozdzielczości na satelitach, dronach, do zwiadu, może w teledetekcji... Ale do komercyjnej fotografii to chyba już gruba przesada.

Kolekcjoner
04-01-2016, 17:54
W 35mm teraz to już pójdzie z górki :lol: Nie jestem pewien czy zobaczymy w tym roku matrycę 120MPix od Canona (raczej 2017/18), ale Sony raczej wystrzeli z 80MPix lada moment...
Myślę że to już będą trochę strzały w kolano, bo praktyczne zastosowanie takich rozdzielczosci to jest fikcja. Kolega ma 5Ds'a i to potwierdza. Jedyny "zysk" to zysk producentów nośników ;).

jotes25
04-01-2016, 18:07
Myślę że to już będą trochę strzały w kolano, bo praktyczne zastosowanie takich rozdzielczosci to jest fikcja. Kolega ma 5Ds'a i to potwierdza. Jedyny "zysk" to zysk producentów nośników ;).

Co do zastosowań rozdzielczości rzędu 80-100 MPix trudno mi się na razie wypowiadać.
Co do 5Ds, to mam wrażenie, że kolega kupił sobie niewłaściwą puszkę ;) Oczywiście mnie też trochę bulwersują próby pozycjonowania tego korpusu jako np. narzędzia do fotografii krajobrazowej. Z drugiej strony aparat ten to świetne narzędzie np. dla fotografów przyrody. Kiedy przeszkodą w zrobieniu optymalnego kadru jest dystans, to używam wysokiej rozdzielczości matrycy i mam np. wycinek kadru o parametrach jak z 7d II. Gdy mogę być bliżej, korzystam z dobrodziejstw pełnej klatki.
Ogólnie zgodzę się jednak, że 5Ds to jest raczej niszowe, wyspecjalizowane narzędzie. Przynajmniej na razie ;)

Kolekcjoner
04-01-2016, 18:38
Co do zastosowań rozdzielczości rzędu 80-100 MPix trudno mi się na razie wypowiadać.
Co do 5Ds, to mam wrażenie, że kolega kupił sobie niewłaściwą puszkę ;) Oczywiście mnie też trochę bulwersują próby pozycjonowania tego korpusu jako np. narzędzia do fotografii krajobrazowej. Z drugiej strony aparat ten to świetne narzędzie np. dla fotografów przyrody. Kiedy przeszkodą w zrobieniu optymalnego kadru jest dystans, to używam wysokiej rozdzielczości matrycy i mam np. wycinek kadru o parametrach jak z 7d II. Gdy mogę być bliżej, korzystam z dobrodziejstw pełnej klatki.
Ogólnie zgodzę się jednak, że 5Ds to jest raczej niszowe, wyspecjalizowane narzędzie. Przynajmniej na razie ;)
Kolega fotografuje zawodowo od wielu lat ale pewnie się nie zna ;).
W moim głębokim przekonaniu właśnie krajobraz to jest żywioł tych puch ale co ja tam wiem.... ;).

jaś
04-01-2016, 21:02
53.7x40.4 tak wyglądają wymiary tej matrycy.

Kolekcjoner
04-01-2016, 23:07
Czyli dalej niepełna klatka ;).

siudym
05-01-2016, 00:05
Film 645 ma 56x42mm - dodatkowo ciezko tak perfekcyjnie wykadrowac odbitke idealnie aby nie wejsc na perforacje, wiec daje sie zawsze te 0,5mm na kazdy bok "luzu" (czesto tez rozne oznaczenia producenta filmu wchodza na klatke i trzeba to dodatkowo jakies 1mm bylo wycinac).

Dajac filmowi realnie uzyteczne 55x41mm w analogu, to ten rozmiar cyfrowy wypada tak:
czerwony film, niebieski digital:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://s30.postimg.org/f20ppb9gh/Bez_tytu_u.png)

Widac producenci uznali, ze taki rozmiar nalezy uznac za PELNE 645D :)