Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Phase One XF 100MP

Pełne uzależnienie

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Phase One XF 100MP

i jak rozumiem nie jest to crop (jak dotąd w średnim cyfrowym formacie), a rzeczywiste 6x4.5 i rzuca sie w oczy spory zakres iso, 15EV DR - no ale po co - DR nie jest ważny wg. niektórych producentów - ciekawe po co oni to zrobili - pewnie żeby dobrze wyszło w tabelach DXO , 16 bitowy kolor - przynajmniej ps jest na to od dawna gotowy - wiem że to nie konkurencja ale czekamy na odpowiedź naszej ulubionej firmy zrobią (lub kupią) ten nowy sensor czy nie zrobią może szybki upgrade 5DSa? kilera średniego formatu
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 03-01-2016 o 23:47
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie

Tzn juz wczesniej bywaly scianki majace pelne MF 6x4.5 - ale nowsza technologia to zawsze spora zmiana Co do rozmiaru, to wiadomo, ze realna klatka filmu miala okolo 56x42mm. W cyfrach obcieto nieco jeszcze rozmiar, bo ten filmu i tak po wykadrowaniu byl mniejszy ("zaciemnienie/nierownosc" krawedzi w analogowej klatce tez odejmowalo rozmiaru). Wiec ten nieco mniejszy rozmiar matrycy to i tak PELNE MF 645
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 04-01-2016 o 12:14

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

W 35mm teraz to już pójdzie z górki Nie jestem pewien czy zobaczymy w tym roku matrycę 120MPix od Canona (raczej 2017/18), ale Sony raczej wystrzeli z 80MPix lada moment...

No...100Mpx to już ładne dyski trzeba mieć do archiwizowania fot i jakiś mega komputer do obróbki też sie przyda. Rozumiem takie rozdzielczości na satelitach, dronach, do zwiadu, może w teledetekcji... Ale do komercyjnej fotografii to chyba już gruba przesada.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    W 35mm teraz to już pójdzie z górki Nie jestem pewien czy zobaczymy w tym roku matrycę 120MPix od Canona (raczej 2017/18), ale Sony raczej wystrzeli z 80MPix lada moment...
    Myślę że to już będą trochę strzały w kolano, bo praktyczne zastosowanie takich rozdzielczosci to jest fikcja. Kolega ma 5Ds'a i to potwierdza. Jedyny "zysk" to zysk producentów nośników .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Myślę że to już będą trochę strzały w kolano, bo praktyczne zastosowanie takich rozdzielczosci to jest fikcja. Kolega ma 5Ds'a i to potwierdza. Jedyny "zysk" to zysk producentów nośników .
    Co do zastosowań rozdzielczości rzędu 80-100 MPix trudno mi się na razie wypowiadać.
    Co do 5Ds, to mam wrażenie, że kolega kupił sobie niewłaściwą puszkę Oczywiście mnie też trochę bulwersują próby pozycjonowania tego korpusu jako np. narzędzia do fotografii krajobrazowej. Z drugiej strony aparat ten to świetne narzędzie np. dla fotografów przyrody. Kiedy przeszkodą w zrobieniu optymalnego kadru jest dystans, to używam wysokiej rozdzielczości matrycy i mam np. wycinek kadru o parametrach jak z 7d II. Gdy mogę być bliżej, korzystam z dobrodziejstw pełnej klatki.
    Ogólnie zgodzę się jednak, że 5Ds to jest raczej niszowe, wyspecjalizowane narzędzie. Przynajmniej na razie
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 04-01-2016 o 18:12

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Co do zastosowań rozdzielczości rzędu 80-100 MPix trudno mi się na razie wypowiadać.
    Co do 5Ds, to mam wrażenie, że kolega kupił sobie niewłaściwą puszkę Oczywiście mnie też trochę bulwersują próby pozycjonowania tego korpusu jako np. narzędzia do fotografii krajobrazowej. Z drugiej strony aparat ten to świetne narzędzie np. dla fotografów przyrody. Kiedy przeszkodą w zrobieniu optymalnego kadru jest dystans, to używam wysokiej rozdzielczości matrycy i mam np. wycinek kadru o parametrach jak z 7d II. Gdy mogę być bliżej, korzystam z dobrodziejstw pełnej klatki.
    Ogólnie zgodzę się jednak, że 5Ds to jest raczej niszowe, wyspecjalizowane narzędzie. Przynajmniej na razie
    Kolega fotografuje zawodowo od wielu lat ale pewnie się nie zna .
    W moim głębokim przekonaniu właśnie krajobraz to jest żywioł tych puch ale co ja tam wiem.... .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

53.7x40.4 tak wyglądają wymiary tej matrycy.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Miasto
    Pod Tatrami

Czyli dalej niepełna klatka .
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów