Zobacz pełną wersję : Akumulator w 70D
Witam serdecznie, otóż sprawiłam sobie ostatnimi czasy Canona 70D i po pierwszym naładowaniu nie wytrzymał mi doby na dniu kiedy to cykałam dzieciom zdjęcia mikołajkowe. Ile wam trzyma to cudo? Przy nagrywaniu lub/i używaniu Wi-Fi? chętnie się dowiem czy coś jest z moim akumulatorem nie tak czy też jest to tak u każdego
Przy nagrywaniu czy pracy z Wi-Fi czas pracy akumulatora liczony jest w godzinach. Co do zdjęć, to i pewnie z 1000 da się zrobić na jednym ładowaniu. Dlatego w zależności od sezonu ładuję najczęściej raz na tydzień lub na miesiąc. Oczywiście nowy użytkownik zużyje akumulator trochę szybciej (przeglądanie zdjęć i inne próby).
Mam co prawda 7DII ale sytuacja jest podobna. Przestań przeglądać zdjęcia w aparacie w trakcie sesji, a ilość zdjęć wzrośnie. Niestety obie puszki są prądożerne :-). Niestety w porównaniu do 60D wypada blado. U mnie w 7D 800 zdjęć na jednym ładowaniu, ale ja sporo strzelam seriami.
Pozdrawiam
Co prawda mam grip a w nim 2 baterie, ale jakieś 3 dni po zakupie byłem na airshow dwa dni pod rząd. W każdy dzień zrobiłem po ok 1,5k zdjęć (głownie serie po 3 klatki + IS włączony) i spokojnie prądu starczyło. Oczywiście nie przeglądam zdjęć w aparacie, tylko profilaktycznie coś tam zerknę, by się upewnić czy nastawy dają zamierzone efekty.
Moim zdaniem WiFi zjada baterię, zmniejszenie jasności ekranu też pozwoli zaoszczędzić prądu.
Wytrzymałość akumulatora zdecydowanie zależy od sposobu używania a nawet zapiętego obiektywu, więc trudno ją mierzyć wyłącznie liczbą zdjęć. Jakiś czas temu kalibrując wszystkie szkła zrobiłem 50 zdjęć a ubyło 50% prądu (co chwilę wyłączanie, włączanie, WiFi, podgląd, tryb LV).
Natomiast - jak pisał kolega powyżej - grip rozwiązuje problem. Pakujesz 2 akumulatory lub koszyk z 6xAA i prądu wystarczy na 2 dni.
Wytrzymałość akumulatora zdecydowanie zależy od sposobu używania a nawet zapiętego obiektywu
Sądzę, że rodzaj zapiętego obiektywu ma bardzo duży wpływ na długość pracy akumulatora - wcale nie mniejszy od sposobu użytkowania samego body.