Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : matryca 6d

aleksandria
20-11-2015, 16:20
Hej,

Moje zdjęcia z przesłoną np 16, mają masę plamek :(
Czy może to być wina brudnej matrycy, czy też obiektywu ?

Body jest w miarę nowe i starałam się zmieniać obiektywy w odpowiednich warunkach. Sprawdzałam je jakiś czas temu i matryca nie dawała takiego efektu :( Ostatnio miałam okazję porobić na f16. Ten brud jest już na pierwszych zdjęciach z tej serii.

W międzyczasie robiłam heliosem, o którym czytałam że może brudzić olejem. Jak sprawdzać? Jak wyczyścić?

Poniżej przykład (tych plamek jest znacznie więcej bo zdjęcie po przeróbce).

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://pl.tinypic.com/r/2zxzcee/9)

Pozdrawiam

zanussi
20-11-2015, 16:30
U mnie w 6d syf na matrycy pojawił się po jakichś 6 miesiącach dość intensywnego używania aparatu. Nic na to nie poradzisz. Musisz znaleźć odpowiedni serwis, zapłacić i odebrać czysty. Sam nie kombinuj bo zepsujesz :)

becekpl
20-11-2015, 17:35
1-zapoznac się z instrukcja obsługi
2-wyslac do serwisu
3-uprzedze pytania-farba może zejść od użytkowania, przyciski zużyć a bateria paść

radiki
20-11-2015, 19:08
Wyczyść sam matrycę, jest to zabieg nieskomplikowany i trudno przy użyciu właściwego sprzętu cokolwiek uszkodzić. Nie dawaj serwisom zarabiać na przeprowadzaniu tak prostych czynności, tym bardziej, że za jakiś czas zderzysz się znowu z tym problemem.

igor58
20-11-2015, 20:13
aleksandria to kobieta, czytajcie uważniej posty

GalaktycznyMuczaczo
20-11-2015, 20:21
Hej,

Moje zdjęcia z przesłoną np 16, mają masę plamek :(
Czy może to być wina brudnej matrycy, czy też obiektywu ?
tak to jest brudna matryca

W międzyczasie robiłam heliosem, o którym czytałam że może brudzić olejem. Jak sprawdzać? Jak wyczyścić?
serwis, byli tu juz tacy to sie pchali do tego sami, nawet jak brzmi to super łatwo to mimo to idz do serwisu

aleksandria
20-11-2015, 22:05
U mnie w 6d syf na matrycy pojawił się po jakichś 6 miesiącach dość intensywnego używania aparatu. Nic na to nie poradzisz. Musisz znaleźć odpowiedni serwis, zapłacić i odebrać czysty. Sam nie kombinuj bo zepsujesz :)

Problem w tym, że ja tak intensywnie nie używałam, jeżeli chodzi o ilość zmiany obiektywów w kiepskich warunkach. Jeżeli chodzi o ilość zdjęć to tak, ale czy naciskanie migawki brudzi matrycę ?

--- Kolejny post ---

Wyczyść sam matrycę, jest to zabieg nieskomplikowany i trudno przy użyciu właściwego sprzętu cokolwiek uszkodzić. Nie dawaj serwisom zarabiać na przeprowadzaniu tak prostych czynności, tym bardziej, że za jakiś czas zderzysz się znowu z tym problemem.

Czyściłam na razie na sucho pędzelkiem visibledust, ale za dużo nie pomogło. Trochę się boję "na mokro". 600 czyściłam już wcześniej i nawet jej nic nie zrobiłam (patyczki rotin + płyn) :) Mam płyn do czyszczenia matryc, mam prawie sterylne szpatułki do czyszczenia matryc. Ale czy to odpowiedni sprzęt ? :)

--- Kolejny post ---

aleksandria to kobieta, czytajcie uważniej posty

czasami sama mam wątpliwości ;) dzięki :)

--- Kolejny post ---

tak to jest brudna matryca

Ok. Ale brudna matryca od czego ? Czy od paru zmian na zewnątrz obiektywu czy od oleju z obiektywu ?

salas
20-11-2015, 22:25
normalka, zawsze się jakiś syf naniesie.
Masz płyn rotin, jeśli masz szpatułki do pełnej klatki to sobie poradzisz i na pewno będzie dobrze.
Jest dużo tutoriali jak to zrobić, a jak robiłaś już wcześniej to tym bardziej dasz radę.

aleksandria
20-11-2015, 22:30
normalka, zawsze się jakiś syf naniesie.
Masz płyn rotin, jeśli masz szpatułki do pełnej klatki to sobie poradzisz i na pewno będzie dobrze.
Jest dużo tutoriali jak to zrobić, a jak robiłaś już wcześniej to tym bardziej dasz radę.
To tak :)
Ale drugie pytanie to -> czy mi ten obiektyw helios tak nie wybrudził "swoim" olejem? I jak sprawdzać czy dany obiektyw "nie chlapie" ?
Szkoda mi by było nie używać tego heliosa z 6, ale jak mi tak ma brudzić matrycę, to połączę go z 600 :)

salas
20-11-2015, 23:25
jedyne co mi przychodzi do głowy to weź go do ręki obejrzyj dokładnie, poruszaj przysłoną, pierścieniem ostrości. Zajrzyj na tylną soczewkę czy nic tam nie ma, żadnych syfów czy wycieków itd.
Raczej tak żeby chlapał smarem czy coś to nie będzie..

pan.kolega
21-11-2015, 00:29
jedyne co mi przychodzi do głowy to weź go do ręki obejrzyj dokładnie, poruszaj przysłoną, pierścieniem ostrości. Zajrzyj na tylną soczewkę czy nic tam nie ma, żadnych syfów czy wycieków itd.
Raczej tak żeby chlapał smarem czy coś to nie będzie..

Brudzenie matrycy przez normalny olej z przysłony ruskiego obiektywu jest wysoce nieprawdopodobne.
Mam obiektywy wyprodukowane kiedy Breżniew się jeszcze ruszał i olej jak był tak jest w środku.

salas
21-11-2015, 00:56
Obejrzalem swoje starocie i w jednym na brzegach naokolo tubusu przy tylnej soczewce bylo troche obeschnietego smaru, takie drobinki jesli by odpadaly i osadzaly sie na matrycy moga naswinic. Wyczyscilem sobie przy okazji wszystko co mam :)

MaciekR42
21-11-2015, 07:50
matrycy trzeba przestać sie bać,wiadomo ze wcześniej czy później skropliny sie pojawią i trzeba je będzie usunąć,najgorszy jest pierwszy raz(jak zwykle)potrzeba-izopropanol(2,60pln za 100ml)dobrej jakości szpatułki,można kupić te do matryc-jedziemy na mokro,następnie na sucho i po kłopocie

salas
21-11-2015, 09:17
izopropanol do czyszczenia matrycy się nie nadaje, już o tym było pisane na forum.

Element7th
21-11-2015, 11:17
Jeszcze zobacz czy Ci sama przejściówka nie syfi. Z tych tanich często odchodzi farba i kruszy na matrycę.

GalaktycznyMuczaczo
21-11-2015, 13:59
Ok. Ale brudna matryca od czego ? Czy od paru zmian na zewnątrz obiektywu czy od oleju z obiektywu ?

to ci powiedzą w serwisie, na podstawie zdjęć żaden z nas nic nie powie to trzeba zobaczyć na wlasne oczy.

MaciekR42
22-11-2015, 00:01
izopropanol do czyszczenia matrycy się nie nadaje, już o tym było pisane na forum.

czemu?uzywam go z 7 lat i wszystko było oki

salas
22-11-2015, 00:38
Smugi zostawia i ma negatywny wplyw. Zobacz sobie sklad plynu rotin, nie ma tam izopropanolu

jaś
22-11-2015, 13:08
płyny do matrycy (np. eclipse) to prawie czysty metanol

cubbus
22-11-2015, 15:03
2 strony o tym jak czyścić matrycę...

wystarczy poszukać w googlu jak zbudowana matryca i już wiadomo, że jakiekolwiek zarysowania powstają w wyniku drapania po matrycy a raczej jej filtrze. Oczywiście można porysować filtr na matrycy ale trzeba się postarać. Bardzo.

radiki
22-11-2015, 15:11
Kiedyś już było: krok po kroku masz tu na filmiku: https://youtu.be/lrdkFXsr5Us :mrgreen:

cubbus
22-11-2015, 16:36
Ja to wiem, bo mam za sobą kilkanaście czyszczeń i nawet znajomi mi aparaty podrzucają, bo te 100 zł w serwisie to jakieś niedorzeczne jest...

Mam też rożne ciekawe przygody z płynami, które miały nie powodować powstawania smug, no i czyszczenie matrycy powietrzem sprężonym z puszki i kompresora:D to był hardkor:D Dodam, że wszystkie matryce działają i mają się dobrze po przejściu przez moje łapy ;)

becekpl
22-11-2015, 17:20
wy chyba wysylacie do japonii puchy
ja place 30 zeta za czyszczenie

zdebik
22-11-2015, 19:29
A ja sobie kupilem dobra gruche, sensor swabs i eclipse. Mozna? Mozna.

Sunders
22-11-2015, 19:50
ja sobie kupilem dobra gruche, sensor swabs i eclipse. Mozna?

Zapewne trzeba, bo za 30 zeta w Londynie Ci tego raczej nie wyczyszczą :)

zdebik
22-11-2015, 19:53
Sprawdzenie AF'u i czyszczenie 100 funtow w fixation - dwa lata temu kto wie ile teraz.

Z reszta te swaby, giottos, pacpady i eclipse (nie liczac sensor scope'a) to tez nie maly wydatek.

cubbus
22-11-2015, 19:56

Zarabia w funtach szterlingach to go pewno stać ;)

zdebik
22-11-2015, 23:41
Dzis lepiej byc murzynem z
Maroko, niz Polakiem na emigracji.

aleksandria
23-11-2015, 18:00
Jeszcze zobacz czy Ci sama przejściówka nie syfi. Z tych tanich często odchodzi farba i kruszy na matrycę.

Moj helios jest z bagnetem pod canona

--- Kolejny post ---

Brudzenie matrycy przez normalny olej z przysłony ruskiego obiektywu jest wysoce nieprawdopodobne.
Mam obiektywy wyprodukowane kiedy Breżniew się jeszcze ruszał i olej jak był tak jest w środku.

mój urodził się już za Putina ;)

--- Kolejny post ---

Obejrzalem swoje starocie i w jednym na brzegach naokolo tubusu przy tylnej soczewce bylo troche obeschnietego smaru, takie drobinki jesli by odpadaly i osadzaly sie na matrycy moga naswinic. Wyczyscilem sobie przy okazji wszystko co mam :)
może Ci swoje podrzucę ;) :)

jelcyk
25-11-2015, 10:17
Nie przesadzajmy z tymi olejami - matryca nie syfi sie olejami ani z puszki ani z obiektywow. Wystarczy, ze jeden napisze jakas durnote i wszyscy zaczynaja powtarzac. To wszystko, co sie osadza na matrycy to zanieczyszczenia z powietrza - takze te tluste (wyjatkiem sa zagrzybienia i ewentualni dywersanci ze swiata naszych mikro-nieprzyjaciol - insekty i takie tam. Poniewaz ruchy kurtyn migawki sa bardzo dynamiczne, wiec i przeplywy powietrza w tych okolicach sa dosc intensywne. Troche inaczej sprawa ma sie w Nikonie i pochodnych ale to ze wzgledu na inna kontrukcje Mirror Boxa. W Canonie tego nie ma.A jesli chodzi o zachecanie do samodzielnego mycia - to jest jednak jakies ryzyko i osoby nie zaznajomione z tematem moga jak najbardziej popelnic blad, ktory spowoduje uszkodzenie filtra matrycy. Nieodwolalnie :cry: ... Tu naprawde trzeba uwazac.