Zobacz pełną wersję : Jak i jakim programem skonwertować zdjęcia na stronę www i facebooka?
black_natalia
20-10-2015, 13:29
Witam.
Robiłam ostatnio zdjęcia na koncercie. Wszystkie są w bardzo wysokiej rozdzielczości i zajmują po ok 12mb.
Kiedy wrzucam takie zdjęcia na facebooka wyglądają okropnie. Przede wszystkim tracą na jakości - stają się mało wyraźne i ogólnie wyglądają znaczne gorzej od oryginałów. W niektórych miejscach pojawiają się również kwadraciki / piksele. Wyczytałam że takie zdjęcia przed umieszczeniem w internecie lub facebooku należy skonwertować do zdjęć w rozdzielczości WEB.
Bardzo proszę o podanie jakiś linków do tutoriali jak to się robi.
Chwiałabym się też od Was dowiedzieć jakim programem to robić i w jakim formacie zapisywać pliki. Na jednym z zagranicznych portali poświęcony fotografii wyczytałam że takie zdjęcia najlepiej jest zapisywać w formacie png.
Pozdrawiam
Może są to RAW'y? Jeśli tak to wstępna obróbka choćby w Digital Photo Professional dostarczanym ze sprzętem Canona. Jeśli są to pliki JPG to może wystarczy np. FastStone Image Viewer - świetny program do przeglądania zdjęć, w pewnym stopniu ich edycji. Do tego jest darmowy i według mnie intuicyjny.
Strona domowa: http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm
black_natalia
20-10-2015, 14:02
Dzięki Łukasz H za odpowiedź ale próbowałam Fast Stone Image i jakość zdjęć jest niezadowalająca. Chyba że robię coś źle. Jaki Ty masz sposób na konwersację swoich zdjęć np. na facebooka? Czy możesz mi opisać krok po kroku jak to robisz w Fast Stone Image?
pozdrawiam
A może jeśli zdjęcia były robione na koncercie to ustawiona była dość wysoka wartość ISO? Jakim aparatem były robione i na jakich ustawieniach?
Ja tak jak pisałem jeśli są to RAW'y to obrabiam je w DPP Canona. Wcześniej robiłem to w Photoshop Elements v8, który kiedyś kupiłem (po zmianie body, wersja którą posiadam nie obsługuje plików RAW z 700D).
Jeśli są to pliki JPG to po prostu zmieniam ich rozdzielczość. Robię tak nawet z nocnymi zdjęciami i u mnie raczej wygląda to w miarę.
sebcio80
20-10-2015, 14:12
facebook niestety zawsze będzie obniżał jakość zdjęć,
podstawowa rzecz to wielkość plików, chodzi o to aby facebook nie zmniejszał ich sam,
Zmień rozmiar zdjęcia na jeden z następujących obsługiwanych formatów:
Zwykłe zdjęcia: 720 pikseli, 960 pikseli, 2048 pikseli (szerokość)
Zdjęcia w tle: 851 pikseli na 315 pikseli
Dodając zdjęcie o rozmiarze 2048 pikseli, zaznacz opcję Wysoka jakość
Aby uniknąć kompresji podczas wysyłania zdjęcia w tle, przesyłaj zdjęcia mniejsze niż 100KB
Zapisz obraz w formacie JPEG, w standardzie kolorów sRGB
To oczywiście prawda obrabiać (zmieniać rozdzielczość i kompresować) tylko samemu. Ale jeśli pliki RAW wrzucone były do FSIV to z przeróbką ich np na JPG już nie będzie tak dobrze - wyświetlić potrafi ale obrobić już nie.
Exportuj do jpg'a oraz zmien rozdzielczosc do 1080 na krotszym boku. To powinno pomoc. Gdzies czytalem, ze png nie jest konwertowane (przez fejsa) ale to chyba tylko plotka.
black_natalia
20-10-2015, 19:56
dziękuje wszystkim za wszystkie wskazówki i pomoc
dam znać co z tego się udało
ATBFLASH
22-10-2015, 21:31
Może się mylę ale FB robi jakąś masakryczną kompresję zdjęcia - to samo na "zwykłej" stronie a na FB to nie niebo a ziemia (z autopsji), chyba ze nie mam racji:)
Element7th
22-10-2015, 21:57
Masz rację, ale tak jak napisał @sebcio80 można to obejść
Exportuj do jpg'a oraz zmien rozdzielczosc do 1080 na krotszym boku. To powinno pomoc. Gdzies czytalem, ze png nie jest konwertowane (przez fejsa) ale to chyba tylko plotka.
png też kompresuje, kiedyś wrzuciłem w wysokiej jakości, a i tak fotka została zmasakrowana i po ściągnięciu z FB miała z 10x mniejszy rozmiar :(
ja jeszcze zauważyłem że jest też roznica czy przeglada się na aplikacji mobilnej czy na kompie...na apce zdjęcia wyglądaja baardzo słabo
Hej
Ja używam IrfanView z paczką wtyczek (do pobrania ze strony programu) jest tam taka opcja że przy zapisie plików JPG zarówno pojedynczych jak i przy konwersji masowej można zaznaczyć maksymalną wielkość pliku. U mnie wygląda to tak że fotki które chcę wrzucić na fb zgrywam do jednego folderu, potem uruchamiam Irfan View -> konwersja wsadowa - ustawienia konwersji: zmień rozmiar - dłuższy bok obrazka ustaw na 960 pikseli, zachowaj proporcje, zapisz plik jako JPG o rozmiarze nie większym niż 100 kB. I działa. Jeśli zdjęcie jest jasne to wszystko wygląda OK, ale jeśli jest dużo ciemnego np. zdjęcia nocne błyskawic wtedy wyraźnie widać pasma przejść tonalnych i artefakty. W razie jakby co mogę Ci podesłać dokładne ustawienia IV na priv.