Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Jak i jakim programem skonwertować zdjęcia na stronę www i facebooka?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jak i jakim programem skonwertować zdjęcia na stronę www i facebooka?

Witam.
    Robiłam ostatnio zdjęcia na koncercie. Wszystkie są w bardzo wysokiej rozdzielczości i zajmują po ok 12mb.
    Kiedy wrzucam takie zdjęcia na facebooka wyglądają okropnie. Przede wszystkim tracą na jakości - stają się mało wyraźne i ogólnie wyglądają znaczne gorzej od oryginałów. W niektórych miejscach pojawiają się również kwadraciki / piksele. Wyczytałam że takie zdjęcia przed umieszczeniem w internecie lub facebooku należy skonwertować do zdjęć w rozdzielczości WEB.
    Bardzo proszę o podanie jakiś linków do tutoriali jak to się robi.
    Chwiałabym się też od Was dowiedzieć jakim programem to robić i w jakim formacie zapisywać pliki. Na jednym z zagranicznych portali poświęcony fotografii wyczytałam że takie zdjęcia najlepiej jest zapisywać w formacie png.

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna Awatar LukaszH
    Miasto
    Łuków

Domyślnie Odp: Jak i jakim programem skonwertować zdjęcia na stronę www i facebooka?

Może są to RAW'y? Jeśli tak to wstępna obróbka choćby w Digital Photo Professional dostarczanym ze sprzętem Canona. Jeśli są to pliki JPG to może wystarczy np. FastStone Image Viewer - świetny program do przeglądania zdjęć, w pewnym stopniu ich edycji. Do tego jest darmowy i według mnie intuicyjny.

Strona domowa: http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm
    Ostatnio edytowane przez LukaszH ; 20-10-2015 o 13:55

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Jak i jakim programem skonwertować zdjęcia na stronę www i facebooka?

Dzięki Łukasz H za odpowiedź ale próbowałam Fast Stone Image i jakość zdjęć jest niezadowalająca. Chyba że robię coś źle. Jaki Ty masz sposób na konwersację swoich zdjęć np. na facebooka? Czy możesz mi opisać krok po kroku jak to robisz w Fast Stone Image?
    pozdrawiam

Miasto
    Łuków

A może jeśli zdjęcia były robione na koncercie to ustawiona była dość wysoka wartość ISO? Jakim aparatem były robione i na jakich ustawieniach?
    Ja tak jak pisałem jeśli są to RAW'y to obrabiam je w DPP Canona. Wcześniej robiłem to w Photoshop Elements v8, który kiedyś kupiłem (po zmianie body, wersja którą posiadam nie obsługuje plików RAW z 700D).
    Jeśli są to pliki JPG to po prostu zmieniam ich rozdzielczość. Robię tak nawet z nocnymi zdjęciami i u mnie raczej wygląda to w miarę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

facebook niestety zawsze będzie obniżał jakość zdjęć,

podstawowa rzecz to wielkość plików, chodzi o to aby facebook nie zmniejszał ich sam,

Zmień rozmiar zdjęcia na jeden z następujących obsługiwanych formatów:
    Zwykłe zdjęcia: 720 pikseli, 960 pikseli, 2048 pikseli (szerokość)
    Zdjęcia w tle: 851 pikseli na 315 pikseli
    Dodając zdjęcie o rozmiarze 2048 pikseli, zaznacz opcję Wysoka jakość

Aby uniknąć kompresji podczas wysyłania zdjęcia w tle, przesyłaj zdjęcia mniejsze niż 100KB

Zapisz obraz w formacie JPEG, w standardzie kolorów sRGB
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Łuków

To oczywiście prawda obrabiać (zmieniać rozdzielczość i kompresować) tylko samemu. Ale jeśli pliki RAW wrzucone były do FSIV to z przeróbką ich np na JPG już nie będzie tak dobrze - wyświetlić potrafi ale obrobić już nie.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Exportuj do jpg'a oraz zmien rozdzielczosc do 1080 na krotszym boku. To powinno pomoc. Gdzies czytalem, ze png nie jest konwertowane (przez fejsa) ale to chyba tylko plotka.

Dopiero zaczyna

dziękuje wszystkim za wszystkie wskazówki i pomoc
    dam znać co z tego się udało

Bywalec Awatar ATBFLASH
    Miasto
    Bydgoszcz

Może się mylę ale FB robi jakąś masakryczną kompresję zdjęcia - to samo na "zwykłej" stronie a na FB to nie niebo a ziemia (z autopsji), chyba ze nie mam racji
    JEST: 1Dmk4, S50/1.4, C85/1.8 ,C17-40L/4 ,S70-200/2.8II
    BYŁO: Smena8M,Kodak,C30D,C7D,C17-85/4-5.6 IS,T17-50/2.8 VC,C70-300/4-5.6 IS,C70-200L/4,C70-200L/2.8,S18-35/1.8 A,S100-300f/4,C24-105L/4, C200L/2.8 II
    Szukasz opinii o sprzęcie jaki miałem/mam - śmiało, chętnie pomogę

Bywalec Awatar Element7th
    Miasto
    Poznań

Masz rację, ale tak jak napisał @sebcio80 można to obejść

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów