Zobacz pełną wersję : Przestroga przed oszustwem
polar3016
17-10-2015, 18:17
Witam wszystkich.
Pierwszy raz pisze na tym forum. Chciałem ostrzec użytkowników szczególnie tych sprzedających sprzęt na aukcjach. Otóż okazało się, że metoda "nigeryjska" nadal funkcjonuje. Wystawiłem do sprzedaży szkiełko 70-200 lekko uszkodzone po upadku ale przeszło żytnią i uszkodzenie usunięto. Wystawiłem je na allegro i pojawił się ktoś przedstawił się, że jest z GB i chciałby kupić towar. Dodam, że ma allegro jestem od lat ponad tysiąc zakupionych towarów. Cóż zgodziłem się bo oczywiście miałem już na linii drugie szkło 70-200 wydanie II. Kupujący oszust sku...... zaproponował mi abym spakował sprzęt i nadał go na jego adres a numer przesyłki wysłał na bankowe zapytanie, które do mnie przyjdzie. Jest to forma zabezpieczenia przed oszustwem z mojej strony. Przyszło oczywiście zawiadomienie z rzekomego banku, że jest dla mnie zdeponowana kwota na przelew ale musze podać numer przesyłki kuriera DHL. Cóż sprawdziłem, bank jest, zabezpieczenie takie wydawało mi się logiczne bo pomyślałem mają nas za przekręciaży więc są ostrożni. Zresztą kupowałem kilka drogich przedmiotów optycznych do astro w USA i też przelewało się pieniądze a towar dopiero był wysyłany. Oczywiście książkowo zostałem załatwiony bo otrzymałem info, że są kłopoty po stronie banku z danymi etc i oszust spokojnie nawet odpisywał a w zasadzie nie musiał, abym się nie martwił. Potem mnie poinformował, że jak jestem taki niecierpliwy to on mi odda szkło ale musze przelać na jego konto cene za kuriera z Nigerii !!!!. Reasumując powiem tak. Nawiązałem kontakt z bankiem w Anglii ale u nich tajemnica bankowa to nie to co u nas. Rozmawiałem na czacie z pracownikiem a on w zasadzie nic nie mógł. Jak podałem numer transakcji to się rozłączył bo złamałem regulamin kontaktów na czacie. Nie wolno podawać żadnych nazwisk numerów kwot etc. Np. numeru konta w ogóle nie da się wpisać. Polecono skontaktować się z komórką odpowiedzialną za bezpieczeństwo ale tam też nic nie wskórałem. Rozmawiałem z miejscowym posterunkiem Policji więc mi powiedziano abym skontaktowała się z oficerem kryminalnym w Londynie (oszust podał adres Londyński. Koniec jest taki, że nigdy nie czytałem o takich przekrętach bo uważałem, że mnie to nie dotyczy. Ale się pomyliłem. Sprawa jest z września tego roku.
Mam jeszcze pytanie do forumowiczów czy coś wiadomo o prezentacjach nowego sprzętu Canona w IV kwartale. jakieś daty. Noc nie mogę odszukać w sieci. Cicho czkam na 5D IV ale jest taka cisza, że raczej w tym roku nie będzie go na półkach jeżeli będzie w ogóle bo spotkałem się z wpisami na zachodnich stronach, że 5Ds może kończyć serię piątek. jakby ktoś coś wiedział będę wdzięczny.
polar3016
17-10-2015, 18:36
wiem nic ....
Cicho czkam ...
Nie mogłem się oprzeć :-)
tez byś czkał jak by ci 70-200 posuneli;)
pan.kolega
17-10-2015, 19:29
Zresztą kupowałem kilka drogich przedmiotów optycznych do astro w USA i też przelewało się pieniądze a towar dopiero był wysyłany. [...]
Koniec jest taki, że nigdy nie czytałem o takich przekrętach bo uważałem, że mnie to nie dotyczy.
Jak to "i też"?
Przecież Ty najpierw wysłałeś towar a potem czekałeś na przelew, to chyba nie "też" a dokładnie odwrotnie, czyli nie wyciagnałeś wniosków.
No cóż, oczywiście kondolencje, ale nauka kosztuje.
nastepnym razem wyslij im to
https://canon-board.info/imgimported/2015/10/ngbidpay1-2.jpg
źródło (http://www.419scam.org/img/ng-bidpay-1.jpg)
Selekcja naturalna. Czy angielski/polski w tych mailach nie byl podejrzany? Przeciez zwykle to google translator.
Nie wysyla sie towaru dopoki sie nie ma kasy i tyle, chyba ze za pobraniem.
GalaktycznyMuczaczo
17-10-2015, 19:57
Selekcja naturalna. Czy angielski/polski w tych mailach nie byl podejrzany? Przeciez zwykle to google translator.
Nie wysyla sie towaru dopoki sie nie ma kasy i tyle, chyba ze za pobraniem.
jestem prostym człowiekiem mam kase na koncie wysyłam towar :) ciśnienie i pośpiech to nigdy dobry doradca
Nie wysyla sie towaru dopoki sie nie ma kasy i tyle
A wysyła się kasę jeśli się nie ma towaru ?
pan.kolega
17-10-2015, 20:22
Bez wahania. Bo przecież kupuje się tylko ze źródeł, do których ma się jakieś zaufanie. To nie jest symetryczne.
Ale żeby wysłać towar do Nigerii to trzeba palić coś bardzo mocnego....
autor pisze o allegro więc jak to sobie inaczej wyobrażasz? kupujący wybiera formę płatności i tyle.
Jak handluje bez allegro, to przy pobraniu biorę zaliczkę i dopiero wysyłam, chyba że kupujący nie ma obaw przed wysłaniem kasy na konto. Ja jako kupujący bez allegro biorę wysyłkę ze sprawdzeniem zawartości albo otwieram przy kurierze i tyle, kasy bez niczego nie wysyłam nigdy.
PROSTE ZASADY
GalaktycznyMuczaczo
17-10-2015, 20:33
paypal , payu , jezeli nie przez allegro to udokumentowanie sprzedaży i masz podkładkę w razie czego, jednakże paypal takie rzeczy rozwiązuje dość szybko :)
pan.kolega
17-10-2015, 20:54
Ja właśnie wysłałem w poniedziałek komuś kogo nie znam lustrzankę kit. On już dostał towar, ja jeszcze nie mam pieniędzy.
Czy jestem zmartwiony? Jakoś nie, bo wiem, że on już zapłacił zanim wysłałem i mam jakieś tam zaufanie do paypal.
Mimo, że mógłbym wycisnać z tej sorzedaży parę dolarów więcej, podziękowałem za udział w aukcji na ebay potencjalnym kupcom z zagranicy i kupcom nie majacym konta na paypal. Jak ktoś lubi ryzyko i jest bardziej pazerny, może szukać kupców z Mongolii z kontem w banku na Madagaskarze.
paypal , payu , jezeli nie przez allegro to udokumentowanie sprzedaży i masz podkładkę w razie czego, jednakże paypal takie rzeczy rozwiązuje dość szybko :)
Allegro ma w dupie wszystkich. Niezależnie od sytuacji. Jak mi ładnie napisali jak mnie koleś wykiwał: oni są platformą sprzedażową... :|
(…) zabezpieczenie takie wydawało mi się logiczne bo pomyślałem mają nas za przekręciaży więc są ostrożni. (…) .
Po to są systemy komentarzy na każdym portalu aukcyjnym, żeby ktoś, kto Cię uważa za przekręciarza, mógł się uspokoić. Wysyłanie komukolwiek sprzętu zanim się dostanie pieniądze to po prostu proszenie się o kłopoty.
nastepnym razem wyslij im to
Becekpl, aż strach cokolwiek od Ciebie kupić :mrgreen:
GalaktycznyMuczaczo
17-10-2015, 21:46
Allegro ma w dupie wszystkich. Niezależnie od sytuacji. Jak mi ładnie napisali jak mnie koleś wykiwał: oni są platformą sprzedażową... :|
trzeba korzystać z ich opcji płatnosci typu PAYU a nie na dźwięk szekli zza wody szybciutko sprzedawać, zwłaszcza jak jakiś koleś z maczupikczu pisze ze chce 70-200 kupić, mi odrazu coś śmierdzi jak ktoś znikąd znajduje moje aukcje na ebayu w UK... chociaz ebay ogólnokrajowy tak allegro to platforma PL i kiedy jeszcze dostawalem pytania tego typu w PL to z bomby leciało to do kosza, to samo na OLX, czasem wole stracić coś z ceny jak stracić obiektyw. Szkoda mi autora wątku ale jak ktos juz napisał tutaj na w poście, selekcja naturalna.
Widzisz mógł posłać do Ciebie;) i potem podesłać nigera do Ciebie po odbiór z gotówką
Otóż okazało się, że metoda "nigeryjska" nadal funkcjonuje.
No jasne, skoro wciąż znajdują takich, którzy się na to dają nabierać...
Kasę za kuriera z Nigerii też przelałeś?
Paypal jak najbardziej, payu nie daje ci żadnej ochrony.
Niemniej jednak kto wpada na pomysł wysyłania sprzętu bez kasy na koncie?
Przekręt nigeryjski jest wałkowany chyba od 10 lat
Ja jako kupujący bez allegro biorę wysyłkę ze sprawdzeniem zawartości albo otwieram przy kurierze
Nie wiem jak działa przesyłka ze sprawdzeniem zawartości (zakładam, że możesz najpierw otworzyć a dopiero później zapłacić albo i nie ?), ale to drugie "albo otwieram przy kurierze" to chyba nie wiele da, bo już zapłaciłeś?
Nie wiem jak działa przesyłka ze sprawdzeniem zawartości (zakładam, że możesz najpierw otworzyć a dopiero później zapłacić albo i nie ?), ale to drugie "albo otwieram przy kurierze" to chyba nie wiele da, bo już zapłaciłeś?
Jedyna usługa gdzie możesz odmówić zapłacenia po sprawdzeniu zawartości to usługa poczty - sprawdzenie zawartości
Kurier ma gdzieś czy chcesz coś sprawdzić - podpisujesz odbiór i na tym się kończy
nikt ci nie wyda przesyłki bez podpisania odbioru
Jedyna usługa gdzie możesz odmówić zapłacenia po sprawdzeniu zawartości to usługa poczty - sprawdzenie zawartości
Kurier ma gdzieś czy chcesz coś sprawdzić - podpisujesz odbiór i na tym się kończy
nikt ci nie wyda przesyłki bez podpisania odbioru
Tak, ale w przypadku cegły w paczce możesz spisać odpowiedni protokół i co chyba najważniejsze - masz świadka.
Tak, ale w przypadku cegły w paczce możesz spisać odpowiedni protokół i co chyba najważniejsze - masz świadka.
Jeżeli paczkę dostarcza ci kurier to reklamacja może dotyczyć tylko uszkodzenia zewnętrznego paczki. Na podstawie uszkodzenia opakowania możesz domagać się odszkodowania za uszkodzenie zawartości o ile zawartość była ubezpieczona.
Jeżeli paczkę dostarcza ci kurier to reklamacja może dotyczyć tylko uszkodzenia zewnętrznego paczki. Na podstawie uszkodzenia opakowania możesz domagać się odszkodowania za uszkodzenie zawartości o ile zawartość była ubezpieczona.
A czy ja mówię o dochodzeniu czegokolwiek od firmy kurierskiej? Protokół/notatka (nawet na standardowym formularzu szkody) pomoże dochodzić swoich prawd od nadawcy i/lub portalu pośredniczącego.
A czy ja mówię o dochodzeniu czegokolwiek od firmy kurierskiej? Protokół/notatka (nawet na standardowym formularzu szkody) pomoże dochodzić swoich prawd od nadawcy i/lub portalu pośredniczącego.
Kurier ma to za przeproszeniem gdzieś. Ma zapłacone za przesłanie paczki z punktu A do puntu B. W paczce może być cegła, go to nie interesuje
Jeżeli trafisz na oszusta to lepiej żeby ci nic nie wysłał, jezeli ma potwierdzenie nadania, waga nadania się zgadza to masz problem.
Obecnie mam wystawione jedno szkło na allegro, i już miałem dwie próby wyłudzenia. Ale na szczęście słyszałem o tej metodzie i wiedziałem jak reagować.
Obecnie mam wystawione jedno szkło na allegro, i już miałem dwie próby wyłudzenia. Ale na szczęście słyszałem o tej metodzie i wiedziałem jak reagować.
Jak reagować ? Masz kasę to wysyłasz. Odrobina myślenia
No oczywista oczywistość. Chodziło mi też bardziej o to, że od razu poszedł donos do allegro i konta zostały zablokowane.
Mimo posiadania kasy też można zostać oszukanym i stracić kasę
Tu jest opis tej metody. Przyznam, że sposób bardzo pomysłowy. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3608460
chester_jds
19-10-2015, 15:40
Nie wpuszcza bez logowania. Możesz wkleić zarys koncepcji kantu?
Nie wpuszcza bez logowania. Możesz wkleić zarys koncepcji kantu?
Copy-paste streszczenia z nikoniarzy:
Na tym polega przekręt. Powtórzę jeszcze raz schemat:
1. Wystawiasz towar na ebay (lub gdziekolwiek).
2. Ktoś kupuje, ale zwleka z zapłatą (bo w podróży itp).
3. Wystawia od razu przedmiot za taką samą kwotę, podając Twoje dane jako sprzedawcy.
4. Jeśli sprzeda, to od razu ponagla kupującego, żeby Tobie zapłacił (a jemu przysłał potwierdzenie)
5. Pisze do Ciebie, że właśnie dostałeś kasę i masz mu wysłać towar (na adres z pierwszej aukcji, bo przecież nic nie wiesz o drugiej).
6. Drugi kupujący zakłada sprawę do paypall, że nie dostał towary
7. Paypall zabiera Ci kasę i oddaje drugiemu kupującemu
Ty nie masz towaru ani kasy.
FOTO-PAN
19-10-2015, 16:32
a czy paypal "nie widzi" że sprawa dotyczy zupełnie innych aukcji i sprzedających ? czy konkretna płatność nie jest powiązana z konkretnym użytkownikiem ebay i konkretną aukcją ? pytam bo tydzień temu jakiś baran z Węgier kliknął mi kup teraz na ebayu do tej pory zero kontaktu ani płatności wystąpiłem o zwrot prowizji ale nie chciał bym żeby mnie jakoś chciał oszukać
pan.kolega
19-10-2015, 17:22
Copy-paste streszczenia z nikoniarzy:
Na tym polega przekręt. Powtórzę jeszcze raz schemat:
"1. Wystawiasz towar na ebay (lub gdziekolwiek).
2. Ktoś kupuje, ale zwleka z zapłatą (bo w podróży itp).
3. Wystawia od razu przedmiot za taką samą kwotę, podając Twoje dane jako sprzedawcy.
4. Jeśli sprzeda, to od razu ponagla kupującego, żeby Tobie zapłacił (a jemu przysłał potwierdzenie)
5. Pisze do Ciebie, że właśnie dostałeś kasę i masz mu wysłać towar (na adres z pierwszej aukcji, bo przecież nic nie wiesz o drugiej).
6. Drugi kupujący zakłada sprawę do paypall, że nie dostał towary
7. Paypall zabiera Ci kasę i oddaje drugiemu kupującemu
Ty nie masz towaru ani kasy."
Nie widzę jak można podać czyjeś dane jako sprzedawca. Poza tym płacac przez paypal nie wysyła się żadnych potwierdzeń :confused: do dowolnie wybranych osób. Paypal sam wysyła wiadomość, że przyszły pieniadze.
Towar wysyłam na adres podany przez ebay, więc ebay widzi, komu wysłałem. Czyli ten schemat to jakaś fantazja. Poza tym ja akurat drukuję etykietkę kuriera przez paypal, więc Paypal nawet wie dokładnie kiedy i do kogo moja przesyłka dotarła i nie ze mna takie numery.8-)
chester_jds
19-10-2015, 18:08
Dzięki za wklejkę. Ciekawe. Rzeczywiście, _pozornie_ coś w tym jest, ale jeśli każda z uczciwych stron nie będzie szła na skróty typu jakieś dziwne prżelewy, tylko wszystko oficjalnymi polecanymi kanałami (PayPal), to chyba nie powinno nie zatrybić. No i w ogóle sprzedający tu jest kryty. Jeśli ktoś moźe dostać w d, to kupujący, ale na takiej zasadzie to w d może kupujący dostać zawsze, nie trzeba robic takich karkołomnych konstrukcji - wystawiam przedmiot fikcyjny, kasuję kasę i adieu.
A żeby wpłacić kasę na paypala to nie wystarczy wpisać jakiegoś nr rachunku paypalowego?
FOTO-PAN
19-10-2015, 19:04
payu na allegro jest wzorowane na paypal-u wiec jak robisz płatność łączy się to z kontami sprzedający-kupujący i samą aukcją
Niedługo będę wyprzedawal swój sprzęt jeśli ktoś z zagramanicy będzie ta metoda chciał coś kupić... Autentycznie wyślę Głowno w paczce
pomysł zacny tylko ze wysłanie kupy do Nigerii tanie niestety nie jest
GalaktycznyMuczaczo
20-10-2015, 16:05
Niedługo będę wyprzedawal swój sprzęt jeśli ktoś z zagramanicy będzie ta metoda chciał coś kupić... Autentycznie wyślę Głowno w paczce
dlaczego?
dlaczego?
No dla oszusta chyba logiczne
GalaktycznyMuczaczo
20-10-2015, 19:23
No dla oszusta chyba logiczne
nierozumiem wciąż, ktoś jest zainteresowany zakupem twojego przedmiotu i tylko dlatego że jest z innego kraju i zada ci pytanie (nawet jezeli to ten słynny afrykański książe) to ty mu gówno wyślesz? nie kumam, to jak mi klient wysłał ofertę ślubną z hiszpanii to też mam mu wysłać zdjęcie klocka?
Ale serio pytasz...
Takich spraw jest ostatnie czasy bardzo dużo kilka razy i do mnie pisali łamaną polszczyzną i w 100 procentach jestem pewien że to właśnie złodzieje
Wiec jeśli ktoś twój afrykański książę do mnie napisze ze wysłał przelew a w zamian chce numer paczki to będzie tam to co napisałem...
Twoje bezsensowne wypowiedzi dają do myślenia kim jesteś i po co to wypisujesz bo w całym poście tylko ty jeden czegoś nie zrozumiałeś
pan.kolega
20-10-2015, 20:49
Chyba wyraźnie jest napisane "ta metoda chciał coś kupić" więc nie ma co pytać dlaczego.
Pochwała dla wszystkich, którzy podejma trud wysłania ekskrementu wszelkim "nabywcom" ta metoda.
trothlik
20-10-2015, 21:50
A co masz ciekawego do opylenia?
57zł o ile nie walniesz za dużej i pozwolisz iść jako ekonomiczna, jeśli jednak
chciałbyś aby doszła szybciej - 6 dyszek ;)
Jednym słowem , udowadniasz że sprzedających sprzęt też należy się obawiać.Więc uważaj, składając zamówienie odnośnie kupna np obiektywu poza granicami Twego kraju, żeby nie doszła do Ciebie niemiła niespodzianka.
Jeśli będę to robił to uczciwie... Czasem mam wrażenie ze niektórzy są z innej planety piszemy tu o metodzie oszustwa i ze chłop się nabrał a tu tyle okazuje się kochanych ufnych ludzi ze jeśli oni by podobne zapytanie dostali to tak jak bohater posta tez by im wysłali i przeprosili ze tak długo szlo