Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co po 5d mark2 - mark3 czy DS ?

migawki
10-10-2015, 07:25
Witam
Od kilku lat fotografuję Canonem 5d mark2.
Powoli przychodzi czas na zmianę (zużycie sprzętu)i zastanawiam sie który?
- o marku3 piszą, ze niewiele wnosi w porównaniu z 2-ką
- jednak pozwala na fotografowanie z wyższym użytecznym ISO
- af sprawniejszy

- DS wieksze pliki i bardziej szczegółowe zdjęcia
- mniejsze użyteczne ISO

Chciałem zrobić sobie osobiście test ale nie moge trafić marka 3 i DSa do testów

Moze macie już doświadczenia w tej kwestii i chcielibyście zasugerować co bardziej warto?
Oczywiście ze względów finansowych wziąłbym mk3 ale jak już zmieniać to moze lepiej na nowość - tylo czy warto?
Duże pliki nie są mi potrzebne.

sebcio80
10-10-2015, 07:59
5D3 i 5Ds to wlaściwie identyczne aparaty, różni je jedynie matryca, więc jeśli nie potrzebujesz bardzo dużych plików to wybór powinien być prosty,

becekpl
10-10-2015, 08:51
skoro takie wyciągasz wnioski z czytania o 5dmk3 to przestań czytać
nic ci to nie daje
idź do sklepu ,podepnij i kup

marfot
10-10-2015, 08:51
Witam
Od kilku lat fotografuję Canonem 5d mark2.
Powoli przychodzi czas na zmianę (zużycie sprzętu)i zastanawiam sie który?

Gdybym dziś miał wymieniać mojego 5DII to zdecydowanie na 5Ds.
Bardzo odpowiada mi ten szczegółowy obrazek, kolory, przejścia tonalne. Do tego nowy AF.
Nowe obiektywy pięknie zasilają szczegółami wielka matrycę.
Ale dla mnie ISO 3200 to już koniec skali w mojej głowie :oops:.
Cenę trzeba jakoś przełknąć - jakiś cashback, premia w pracy , wygrana w konkursie ;).

jaś
10-10-2015, 09:25
od czasu do czasu używam 5DIII, 5DII też miałem w ręce to chyba jednak dwa różne aparaty, w podobnej obudowie :mrgreen:

jotes25
10-10-2015, 10:42
Zdecydowanie zaczekać do wiosny/lata na 5d4 :)

migawki
10-10-2015, 15:03
Opieram się na opinii z optyczne.pl

Różnice w jakość zdjęć w formacie RAW pomiędzy 5D Mark III a jego poprzednikiem są jeszcze mniejsze niż w przypadku JPEG-ów. W zasadzie do ISO 6400 trudno zauważyć jakiekolwiek różnice pod względem poziomu szumu pomiędzy tymi aparatami, choć pomiary wskazują na minimalną przewagę nowego 5D.

--- Kolejny post ---

Przemawia do mnie oinia z fotopolis nt ds-a

Fakt, że w zasadzie mamy do czynienia tu z „podkręconym” aparatem 5D Mark III sprawia, że mimo przeznaczenia do zadań ściśle profesjonalnych, będzie on również użyteczny w przypadku wszystkich innych zastosowań. Z pewnością pomoże tu usprawniony system AF, możliwość fotografowania w różnych formatach, wizjer pozwalający na wyświetlenie dodatkowych informacji, a także definiowalne menu podręczne. Nie bez wpływu na komfort wykonywania zdjęć pozostaje też fakt wyposażenia aparatu w zaawansowany system wytłumiania lustra, dzięki czemu zdjęcia, jak na lustrzankę robimy bardzo cicho, a wstrząsy spowodowane działaniem lustra praktycznie nie występują, co pozwoli na utrzymanie z ręki czasów rzędu 1/20 s. Oczywiście wszystko to w połączeniu z imponującą na niższych czułościach jakością obrazu oferowaną przez 50-megapikselową matrycę.

Pytanie do użytkowników - czy różnica i poprawa jakości jest na tyle wyraźna ze warto dodac 4 tys złotych na lepszy sprzęt.

--- Kolejny post ---

Moj mk2 odpowiada mi. Przydałoby się tylko wyższe użyteczne iso i pewniejszy AF

becekpl
10-10-2015, 15:07
chlopaku co za bzdury wypisujesz
dlaczego piszesz o rzeczach o ktorych nie masz pojecia?
wystarczy jakikolwiek test porownawczy zarzucic zeby zobaczyc ze jest roznica
i juz przy mniejszym iso
kup aparat ,rob zdjecia tylko sobie odpusc wymądrzanie sie na tematy z ktorymi do tej pory nie miales kontaktu

sebcio80
10-10-2015, 15:35
różnica w szumach na wyższych ISO między 5D2 i 5D3 to jakieś 1,5EV

jeśli stać Cię na 5Ds to bierz go, tylko pamiętaj, że z tym aparatem musi iść też porządny i mocny komputer do obróbki i duuużo miejsca na RAWy,

jednak dla mnie kupowanie 5Ds jest kompletnie bezsensowne, jeśli nie zajmujesz się fotografią reklamową i nie drukujesz wydruków wielkoformatowych kupno tego aparatu nie ma sensu, nigdzie tych 50Mpx nie zobaczysz, poza podniecaniem się oglądania wycinków 1:1

gnd
10-10-2015, 17:38
Nie no 50 mpix się przyda zawsze. Komfort dowolnego przycięcia w postprodukcji jest ważny, zwłaszcza jak robisz reportaż akurat czymś szerokim...

asdf
10-10-2015, 17:58
No nie wiem, ze względu na optykę jakieś ekstremalne przycięcie nie da powalającej jakości.

migawki
10-10-2015, 18:30
chlopaku co za bzdury wypisujesz
dlaczego piszesz o rzeczach o ktorych nie masz pojecia?
wystarczy jakikolwiek test porownawczy zarzucic zeby zobaczyc ze jest roznica
i juz przy mniejszym iso
kup aparat ,rob zdjecia tylko sobie odpusc wymądrzanie sie na tematy z ktorymi do tej pory nie miales kontaktu

Czytaj ze zrozumieniem
To nie ja tak twierdze, cytuje optyczne.pl
Sam nie mam możliwości wykonania testów,.

--- Kolejny post ---

Na DSa mogę sobie pozwolić ale właśnie w pracy nie potrzebuje dużych rawow. Na mk2 tez ich nie uzywałem. Mam dylemat i szukam odpowiedzi. Jeśli używaliście obu korpusów ciekaw jestem Waszych opini.

becekpl
10-10-2015, 18:36
to po cytujesz? to nie jest plotek.pl

a potem ktoś wejdzie na optyczne i zacytuje ciebie ze takie głupoty na canon-boardzie wypisują

salas
10-10-2015, 18:42
Rawow nie uzywasz w ogole i chcesz kupic 5dmkIII albo nawet 5ds?!
Czy uzywasz tych w mniejszej rozdzielczosci?

migawki
10-10-2015, 20:22
Rawow nie uzywasz w ogole i chcesz kupic 5dmkIII albo nawet 5ds?!
Czy uzywasz tych w mniejszej rozdzielczosci?

Robię tylko rawy, jednak duże rzadko są mi potrzebne...

--- Kolejny post ---

to po cytujesz? to nie jest plotek.pl

a potem ktoś wejdzie na optyczne i zacytuje ciebie ze takie głupoty na canon-boardzie wypisują

Dziękuje za mnóstwo cennych uwag nt 5d.
Nie krępuj się pisz więcej bo potrzebuje pomocy w ocenie sprzętu. ;)

pan.kolega
11-10-2015, 03:56
- DS wieksze pliki i bardziej szczegółowe zdjęcia
- mniejsze użyteczne ISO

Chciałem zrobić sobie osobiście test ale nie moge trafić marka 3 i DSa do testów

Zalecam jednak osobisty test. Cena dość wysoka, więc może nawet opłaca się wypożyczyć.
Bo opinie na temat jakości obrazka są od Sasa do lasa, nawet wśród zawodowych testerów, nie mówiąc o forumowiczach.

Np. DXOMark, najprzedniejszy ranking matryc, twierdzi, że to właśnie 5ds ma lepsze wysokie ISO. Tylko 1DX w Canonie ma lepsze. W Twojej sytuacji kupiłbym 1DX i dylemat z głowy.

mkamelg
11-10-2015, 12:15
Autor wątku może sobie zajrzeć do mnie i obejrzeć zdjęcia testowe które robiłem bezpośrednio po zakupie 5Ds w lipcu tego roku:

https://onedrive.live.com/?id=1BA0BE6B2FDE9DC9!1840&cid=1BA0BE6B2FDE9DC9&group=0

Generalnie zgadzam się z tym o czym mogłem sobie później poczytać tutaj (http://www.optyczne.pl/312.7-Test_aparatu-Canon_EOS_5Ds__R_Szumy_i_jako%C5%9B%C4%87_obrazu_w _RAW.html).

Dlatego autorowi tego wątku polecałbym zostać przy swoim 5D Mark II. Ewentualnie jak już nie może wytrzymać to kupić sobie 5D Mark III a jeśli należy do bardzo cierpliwych osób to poczekać sobie na premierę 5D Mark IV.

Jasper
11-10-2015, 19:00
[QUOTE=jotes25;1297024]Zdecydowanie zaczekać do wiosny/lata na 5d4 :)[/QUOTEI owszem. A potem jak wyjdzie Mk 4 poczekać na Mk 5 ( i.t.d.)....

Tom77
11-10-2015, 19:10
[QUOTE=jotes25;1297024]Zdecydowanie zaczekać do wiosny/lata na 5d4 :)[/QUOTEI owszem. A potem jak wyjdzie Mk 4 poczekać na Mk 5 ( i.t.d.)....

Po co wydawać kasę na 5D MK5 jak będzie można za to kupić 6D mark III

koalapd
12-10-2015, 09:04
Przesiadłem się na 5DS z 5D Mk2 i z mojej oceny w DSie ISO 6400 jest całkowicie używalne w porównaniu do 5Mk2 gdzie ISO3200 nadawało się tylko do konwersji do BW. Często dużo zależy od ustawienia D+, które deczko zaszumia ciemne partie.

Pozdr,
Koala

tomaszstolz
19-10-2015, 16:58
Wszystko zależy po co, jak zniesie to Twój portfel i jak szybko Ci się zwróci. W kwestii satysfakcji i możliwości bezwzględnie nowszy model.