Zobacz pełną wersję : Prośba o ocenę ostrości Tokina 16-28
TMAJCHER
04-10-2015, 19:30
witam zamierzam kupić tytułową tokinę i dostałem 2 pliki , w/g mnie wygląda to ok , ale może ktoś wypowie swoje zdanie , z góry dzięki
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.hostmat.eu/images/18555730467147509841.jpg)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.hostmat.eu/images/10220071212582725771.jpg)
RobertON
04-10-2015, 19:35
Spróbuj gdzieś umieścić RAW-y, bo tak to mało można ocenić.
GalaktycznyMuczaczo
04-10-2015, 19:37
Mydło Panie mydło!!!
A co miało być ostre. Tak do końca nie widać. Na pierwszym jest to krzaczorek, na drugim może krzesełko po prawej. Nie widzę powodu do zadowolenia.
Mydło Panie mydło!!!
też tak uważam, słabo to wygląda :o nie wiem gdzie celował bo ściągać mi się nie chce, ale tak na powiększeniu praktycznie nigdzie nie ma porządnej ostrości.
sebcio80
04-10-2015, 20:06
nie tyle mydło co ostrość ustawiona źle,
albo Back Focus albo po prostu błąd fotografa,
miałem to szkło od kolegi pożyczone na jedno zlecenie i miało olbrzymi BF, po kalibracji kolega był zadowolony
GalaktycznyMuczaczo
04-10-2015, 20:16
seba chcesz mi powiedzieć że na drugim zdjęciu wokoło kubka oraz krzeseł widoczna "poświata" to jest efekt GO i zle ustawionego AF :) bo dla mnie ewidentnie wygląda na mydło
sebcio80
04-10-2015, 20:39
seba chcesz mi powiedzieć że na drugim zdjęciu wokoło kubka oraz krzeseł widoczna "poświata" to jest efekt GO i zle ustawionego AF :) bo dla mnie ewidentnie wygląda na mydło
hmm, drugie zdjęcie to 28mm a ten obiektyw z tego co wiem na tej ogniskowej jest dość przeciętny, chociaż jak się przypatrzeć i poszukać na nim ostrości to ona jest, ale w dość dziwnych miejscach, tak jakby płaszczyzna ostrości była jakaś "krzywa"
ogólnie na przykładzie tych konkretnych zdjęć nie wysuwał bym pochopnych wniosków,
najlepiej zrobic 4 testowe zdjęcia na 2.8, dwa na 16mm i dwa na 28mm
dwa pierwsze zdjęcia (na 16 i 28) na jakimś bliskim (pol metra od aparatu) centralnie ustawionym przedmiocie, np butelka,
a dwa kolejne najlepiej na dworze jakiś blok mieszkalny, tak aby cały był w kadrze,
GalaktycznyMuczaczo
04-10-2015, 21:51
hmm, drugie zdjęcie to 28mm a ten obiektyw z tego co wiem na tej ogniskowej jest dość przeciętny, chociaż jak się przypatrzeć i poszukać na nim ostrości to ona jest, ale w dość dziwnych miejscach, tak jakby płaszczyzna ostrości była jakaś "krzywa"
ogólnie na przykładzie tych konkretnych zdjęć nie wysuwał bym pochopnych wniosków,
najlepiej zrobic 4 testowe zdjęcia na 2.8, dwa na 16mm i dwa na 28mm
dwa pierwsze zdjęcia (na 16 i 28) na jakimś bliskim (pol metra od aparatu) centralnie ustawionym przedmiocie, np butelka,
a dwa kolejne najlepiej na dworze jakiś blok mieszkalny, tak aby cały był w kadrze,
za duzo j...ania wg mnie :) ja to robie tak podpinam szkło do aparatu robie zdjecie patrzeczy jest ostre i płace , jakoś żyje, bf i ff WPS LLF itp oraz moi kliencie sienie dopatrzyli chyba tak jak i ja :)
TMAJCHER
07-10-2015, 21:58
a czy jak jest polska gwarancja to jeżeli rzeczywiście występuje problem z ostrością to serwis jest w stanie coś zrobić?
podziekuj za pliki i popros o inne
TMAJCHER
08-10-2015, 11:13
witam
dostałem więcej rawów:
https://www.dropbox.com/sh/d29x590744nihmn/AADHLHdDHA8Tktak2CUK_9cGa?dl=0
będę dopiero oceniał , jakby się komuś chciało to proszę o pomoc
żeby sampla testowego nie umieć zrobić mając 5dmkIII? :shock:
wszystkiego nawet nie ściągam, pierwsze 4 czy 5 mydło. Nie kupiłbym
/foty z automatycznym wyborem AF, na DPP widać, że ładuje gdzie złapie a ostrości wcale tam nie ma. Jeśli foty bez statywu to czasy zdecydowanie za długie.
Foty na fejsiku podobne do tych testowych, połowa nietrafionych :shock:
Dobry przykład, że dobry, drogi sprzęt nie daje dobrych zdjęć :mrgreen:
TMAJCHER
08-10-2015, 15:01
ja chyba za bardzo chciałem go kupić i straciłem zdrowy rozsądek:), jeszcze myślę że pisała mi że robiła sobie mikroregulację do niego, może po prostu żle wyregulowany ale chyba nie będę ryzykował
dzięki
@tmajcher - nawet jak u tej osoby by było cacy, to w momencie jak podepniesz to szkło u siebie może się okazać, że z Twoim body to szkło będzie masakryczne i potrzebna będzie mikro regulacja.
TMAJCHER
08-10-2015, 15:28
problem w tym że u tej osoby jest słabo a robiła mikrolegulację, może w tym jest problem
--- Kolejny post ---
problem w tym że u tej osoby jest słabo a robiła mikrolegulację, może w tym jest problem
A oglądał ktoś wszystkie rawy ?
napisz żeby przez Liveview zrobiła fotę, wtedy obiektyw na pewno trafi i będziesz miał wiedzę jak rzeczywiście z ostrością tego obiektywu.
GalaktycznyMuczaczo
08-10-2015, 15:59
a czy jak jest polska gwarancja to jeżeli rzeczywiście występuje problem z ostrością to serwis jest w stanie coś zrobić?
nie pakuj sie nawet w takie myslenie, olej obiektyw szukaj dobrego sprawnego szkła, ewidentnie dla mnie jest on do odstrzału i po pierwszej partii zdjęć bym to olał.
Jak stukniesz samochod i ktos ci go wyklepie to nie to samo co z salonu nie śmigany chociaż wygląda tak samo, prawda?
Mam to szkło i po samplach widać, że jest z nim coś nie tak. Albo jest nieostre po prostu albo operator aparatu ma parkinsona i wszystko poruszył, bo tak to wygląda... Własnie obejrzałem z 300 fot na 2.8 i nigdzie nie mam takich rozmyć jak tutaj pokazane a parkinsona mam ;P
Również jestem właścicielem tego słoika ale takich słabych fot to ja z niego nie posiadam :)
trothlik
27-10-2015, 00:19
Dobry przykład, że dobry, drogi sprzęt nie daje dobrych zdjęć :mrgreen:
Tokina ? ;)
a parkinsona mam ;P
No jo... Lepiej mieć Parkinsona i trochę porozlewać niż Alzheimera i zapomnieć wypić :mrgreen: