Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Prośba o ocenę ostrości Tokina 16-28

TMAJCHER
04-10-2015, 19:30
witam zamierzam kupić tytułową tokinę i dostałem 2 pliki , w/g mnie wygląda to ok , ale może ktoś wypowie swoje zdanie , z góry dzięki

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.hostmat.eu/images/18555730467147509841.jpg)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.hostmat.eu/images/10220071212582725771.jpg)

RobertON
04-10-2015, 19:35
Spróbuj gdzieś umieścić RAW-y, bo tak to mało można ocenić.

GalaktycznyMuczaczo
04-10-2015, 19:37
Mydło Panie mydło!!!

marfot
04-10-2015, 19:43
A co miało być ostre. Tak do końca nie widać. Na pierwszym jest to krzaczorek, na drugim może krzesełko po prawej. Nie widzę powodu do zadowolenia.

salas
04-10-2015, 19:43
Mydło Panie mydło!!!

też tak uważam, słabo to wygląda :o nie wiem gdzie celował bo ściągać mi się nie chce, ale tak na powiększeniu praktycznie nigdzie nie ma porządnej ostrości.

sebcio80
04-10-2015, 20:06
nie tyle mydło co ostrość ustawiona źle,

albo Back Focus albo po prostu błąd fotografa,

miałem to szkło od kolegi pożyczone na jedno zlecenie i miało olbrzymi BF, po kalibracji kolega był zadowolony

GalaktycznyMuczaczo
04-10-2015, 20:16
seba chcesz mi powiedzieć że na drugim zdjęciu wokoło kubka oraz krzeseł widoczna "poświata" to jest efekt GO i zle ustawionego AF :) bo dla mnie ewidentnie wygląda na mydło

sebcio80
04-10-2015, 20:39
seba chcesz mi powiedzieć że na drugim zdjęciu wokoło kubka oraz krzeseł widoczna "poświata" to jest efekt GO i zle ustawionego AF :) bo dla mnie ewidentnie wygląda na mydło

hmm, drugie zdjęcie to 28mm a ten obiektyw z tego co wiem na tej ogniskowej jest dość przeciętny, chociaż jak się przypatrzeć i poszukać na nim ostrości to ona jest, ale w dość dziwnych miejscach, tak jakby płaszczyzna ostrości była jakaś "krzywa"

ogólnie na przykładzie tych konkretnych zdjęć nie wysuwał bym pochopnych wniosków,

najlepiej zrobic 4 testowe zdjęcia na 2.8, dwa na 16mm i dwa na 28mm

dwa pierwsze zdjęcia (na 16 i 28) na jakimś bliskim (pol metra od aparatu) centralnie ustawionym przedmiocie, np butelka,
a dwa kolejne najlepiej na dworze jakiś blok mieszkalny, tak aby cały był w kadrze,

GalaktycznyMuczaczo
04-10-2015, 21:51
hmm, drugie zdjęcie to 28mm a ten obiektyw z tego co wiem na tej ogniskowej jest dość przeciętny, chociaż jak się przypatrzeć i poszukać na nim ostrości to ona jest, ale w dość dziwnych miejscach, tak jakby płaszczyzna ostrości była jakaś "krzywa"

ogólnie na przykładzie tych konkretnych zdjęć nie wysuwał bym pochopnych wniosków,

najlepiej zrobic 4 testowe zdjęcia na 2.8, dwa na 16mm i dwa na 28mm

dwa pierwsze zdjęcia (na 16 i 28) na jakimś bliskim (pol metra od aparatu) centralnie ustawionym przedmiocie, np butelka,
a dwa kolejne najlepiej na dworze jakiś blok mieszkalny, tak aby cały był w kadrze,
za duzo j...ania wg mnie :) ja to robie tak podpinam szkło do aparatu robie zdjecie patrzeczy jest ostre i płace , jakoś żyje, bf i ff WPS LLF itp oraz moi kliencie sienie dopatrzyli chyba tak jak i ja :)

TMAJCHER
07-10-2015, 21:58
a czy jak jest polska gwarancja to jeżeli rzeczywiście występuje problem z ostrością to serwis jest w stanie coś zrobić?

becekpl
07-10-2015, 22:13
podziekuj za pliki i popros o inne

TMAJCHER
08-10-2015, 11:13
witam
dostałem więcej rawów:
https://www.dropbox.com/sh/d29x590744nihmn/AADHLHdDHA8Tktak2CUK_9cGa?dl=0

będę dopiero oceniał , jakby się komuś chciało to proszę o pomoc

salas
08-10-2015, 14:14
żeby sampla testowego nie umieć zrobić mając 5dmkIII? :shock:
wszystkiego nawet nie ściągam, pierwsze 4 czy 5 mydło. Nie kupiłbym

/foty z automatycznym wyborem AF, na DPP widać, że ładuje gdzie złapie a ostrości wcale tam nie ma. Jeśli foty bez statywu to czasy zdecydowanie za długie.
Foty na fejsiku podobne do tych testowych, połowa nietrafionych :shock:
Dobry przykład, że dobry, drogi sprzęt nie daje dobrych zdjęć :mrgreen:

TMAJCHER
08-10-2015, 15:01
ja chyba za bardzo chciałem go kupić i straciłem zdrowy rozsądek:), jeszcze myślę że pisała mi że robiła sobie mikroregulację do niego, może po prostu żle wyregulowany ale chyba nie będę ryzykował
dzięki

5pirit
08-10-2015, 15:16
@tmajcher - nawet jak u tej osoby by było cacy, to w momencie jak podepniesz to szkło u siebie może się okazać, że z Twoim body to szkło będzie masakryczne i potrzebna będzie mikro regulacja.

TMAJCHER
08-10-2015, 15:28
problem w tym że u tej osoby jest słabo a robiła mikrolegulację, może w tym jest problem

--- Kolejny post ---

problem w tym że u tej osoby jest słabo a robiła mikrolegulację, może w tym jest problem
A oglądał ktoś wszystkie rawy ?

salas
08-10-2015, 15:34
napisz żeby przez Liveview zrobiła fotę, wtedy obiektyw na pewno trafi i będziesz miał wiedzę jak rzeczywiście z ostrością tego obiektywu.

GalaktycznyMuczaczo
08-10-2015, 15:59
a czy jak jest polska gwarancja to jeżeli rzeczywiście występuje problem z ostrością to serwis jest w stanie coś zrobić?
nie pakuj sie nawet w takie myslenie, olej obiektyw szukaj dobrego sprawnego szkła, ewidentnie dla mnie jest on do odstrzału i po pierwszej partii zdjęć bym to olał.
Jak stukniesz samochod i ktos ci go wyklepie to nie to samo co z salonu nie śmigany chociaż wygląda tak samo, prawda?

cubbus
09-10-2015, 22:06
Mam to szkło i po samplach widać, że jest z nim coś nie tak. Albo jest nieostre po prostu albo operator aparatu ma parkinsona i wszystko poruszył, bo tak to wygląda... Własnie obejrzałem z 300 fot na 2.8 i nigdzie nie mam takich rozmyć jak tutaj pokazane a parkinsona mam ;P

crazy
26-10-2015, 22:45
Również jestem właścicielem tego słoika ale takich słabych fot to ja z niego nie posiadam :)

trothlik
27-10-2015, 00:19
Dobry przykład, że dobry, drogi sprzęt nie daje dobrych zdjęć :mrgreen:
Tokina ? ;)

a parkinsona mam ;P

No jo... Lepiej mieć Parkinsona i trochę porozlewać niż Alzheimera i zapomnieć wypić :mrgreen: