PDA

Zobacz pełną wersję : Proszę o poradę co kupić: lustrzanka, używka do 1000 PLN

golem_xiv
12-08-2015, 22:30
Chciałbym kupić używaną lustrzankę, co najmniej z kitem! do maks 1000 PLN.
Proszę o pomoc i poradę!

Wyjaśnienie:
Fotografuję od 2006 roku na kompakcie Sony Cyber-Shot DSC-H5... to nie jest to do końca zły sprzęt... ale to Sony (sorry mam urazę).

Jestem amatorem, dużo foce w podróży (zdjęcia wakacyjne) czasami makro na Raynoxsie lub panorama (to lubię). Zawsze z zazdrością patrzyłem na kolegów z lusterkami, łatwością ustawiania ekspozycji, ostrzeniem z pierścienia... Ostatnio w lombardzie natknąłem się na Alfę A300 od Sony z kitem za 690 PLN i pomyślałem, że może by się skusić na coś w tej materii. Rzut oka na alledrogo i olx dał sporo wyników do 1000 pln w zakresie sprzętu sprzed 7-9 lat. Pytanie co wybrać?
Sony - nie wchodzę już w romans z tą firmą ze względu na drogie obiektywy... i brak rawów lub tiffów w moim H5.
Pozostaje Canon lub Nikon. Kolega mówi, że Nikony to bardziej studyjne sprzęty a w podróż bardziej popularny jest Canona. Może to i prawda. Myślę sobie jednak, że każda lustrzanka powstała po 2006 r. będzie lepsza od tego co mam, chciałbym jednak optymalnie ulokować moje pieniądze bo nie jestem bogatym człowiekiem. :(
Zależy mi na dobrym aparacie z co najmniej 10 mpix, i dobrze by było z 2 obiektywami (minimum kit, jasna stałka lub "zoom") i to moje główne wymagania.

Proszę zatem jeszcze raz o poradę.

PS. Mam używaną drukarkę fotograficzną Canona IP4500 i bardzo ją sobie chwalę! :)

chester_jds
12-08-2015, 22:38
Jeśli chodzi o cyt. "ostrzenie z pierścienia", to zapomnij o tym w kicie typu 17-55, czy stałce 50mm Mk II, a to są budżetowe obiektywy. No chyba, że kupisz przejściówkę na gwinta i polecisz starymi Heliosami (które ostatnio stały się hipstersko modne i nieco droższe, niż bywały).
Wydaje mi się, że jeśli w 1000 zł ma być body i dwa szkła, to tylko zostaje kit plus 50mm (używki ofkoz) do tego, w zależności od stopnia złapania okazji body między 450D i 550D (włącznie; nie pamiętam tylko czy 450D ma >10 MPix). Chyba, że odpuścisz dwa szkła, wtedy możesz ciut więcej zainwestować w jedno konkretniejsze szkło. Wciąż jednak szału nie będzie, ale większy zakres (np. Sigma 17-70).

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

becekpl
12-08-2015, 23:46
to proste
wchodzisz w allegro, zaznaczasz aparat z kitem, cene max 1000
i patrzysz
kupuj najwyższy model tak znaleziony
powodzenia

GalaktycznyMuczaczo
13-08-2015, 01:23
to proste
i patrzysz
powodzenia

Lustrzanki - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/aparaty-cyfrowe-lustrzanki-110621?price_to=1000&offerTypeBuyNow=1)
mam dzis dobry humor och nawet niewiesz jak :)

golem_xiv
13-08-2015, 05:35
to proste
i patrzysz
powodzenia
Gdybym ja wiedział jaki model jest "najwyższy" to bym nie zwracał się do profesjonalistów, pasjonatów i ludzi z doświadczeniem. Czy chodzi o rozmiary body w cm (bo tu wygrywa smartfon na statywie) czy o numerki na obudowie, które są mylące - np. Pentax K-x nie ma numerka.
Proszę sobie nie żartować z żółtodzioba.

becekpl
13-08-2015, 07:04
rozumiem ze chcialbys na tacy
pytasz na forum canona, wiec literki pentaxa mnie nie interesuja
w canonie interesuje cie xxd i xxxd(np 40d lub 500d)
zatem im wyzsza liczba tym aparat nowszy/nowoczesniejszy a dla ciebie optymalny
cos w okolicach 550d jest chyba takim optymalnym zakupem

p0m
13-08-2015, 08:30
Szczerze? Nie kupowalbym badziewia który ma prawie 10 lat, jeśli chcesz by działał przez dłuższy czas. Przy takim budżecie warto dołożyć te 5 stow i cieszyć się nowym 1200d

Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka

salas
13-08-2015, 09:34
ja bym brał 40d + 18-55 STM

igor58
13-08-2015, 09:53
zadaj pytanie na tym forum, może ktoś akurat ma zamiar coś sprzedać

namoamo
13-08-2015, 10:09
Jestem amatorem, dużo foce w podróży ([B]zdjęcia wakacyjne) czasami makro na Raynoxsie lub panorama (to lubię).
To po co Ci lustro? Za tysiaka poszukalbym Sony Nexa z kitem.

ts-
13-08-2015, 10:37
Bierz Canona 40D. Mam od wielu lat i równolegle używam z Canonem 1D mark3. 40-tka to kawał solidnego sprzętu, z dobrym AF-em, trybem LV dzięki czemu używanie starych manuali to bajka. 10MPix, to na dzisiejsze standardy niewiele, ale spokojnie pozwoli na wydruki A3 - a RAWy nie będą zawalały dysku. Puszka jest solidnie wykonana, dobrze leży w dłoni. Z kolei Nikon nie da Ci takich kolorów jak Canon (szczególnie przy portretach), a trzycyfrowe EOSy (400d, 450d, itp.) mają gorszy AF, ergonomię i materiały obudowy. Jak dla mnie 40D to najbardziej optymalny wybór. Szukaj czegoś z przebiegiem poniżej 40tys (Canon gwarantuje żywotność migawki dla tego modelu na 100tys i w razie wcześniejszej awarii bezpłatnie wymienia).
Jak uda Ci się jeszcze dokupić do niego kita 18-55 stm, to będzie to całkiem fajny zestawik.

akustyk
13-08-2015, 10:44
To po co Ci lustro? Za tysiaka poszukalbym Sony Nexa z kitem.

w oryginalnym poscie dosc wyraznie stoi "chce lustrzanke" ale malo uzasadnienia dlaczego akurat lustro, poza wzmianka o latwiejszej kontroli nad ekpozycja.

ale ciagnac mysl namoamo, to ja bym nawet poszedl dalej i przyjrzal sie opcjom lepszych kompaktow, tych ktore daja mozliwosc manualnej kontroli nad ekspozycja. malzonce zanabylem ostatnio Panasonika LX100 i to jest fantastyczny aparat - maly, z solidnym optycznie jasnym szklem, niezla matryca i bardzo sympatyczna obsluga. przy czym to oczywiscie jest grubo powyzej 1000 PLN wiec tu w gre wchodzilby poprzednik tego modelu - LX5 albo LX7. to ma ta dodatkowa zalete, ze rozmiarowo jest duuuuzo mniejsze niz lustro z dwoma obiektywami, wiec i wygodniejsze w podrozy.

jesli to jednak ma byc lustrzanka... to moze byc Canon 450D moze byc Nikon D5000. tym wszystkim da sie calkiem fajnie zdjecia robic...

becekpl
13-08-2015, 11:02
a dlaczego panasonica a nie canona G?

akustyk
13-08-2015, 11:21
a dlaczego panasonica a nie canona G?

no albo tak. stosownie do potrzeb, mozna sobie wybrac konkretny model.
Canon G12 vs Panasonic DMC-LX7 - Our Analysis (http://snapsort.com/compare/Canon_PowerShot_G12-vs-Panasonic-Lumix-DMC-LX7)
Canon G12 vs Panasonic LX7 Detailed Comparison (http://cameradecision.com/compare/Canon-PowerShot-G12-vs-Panasonic-Lumix-DMC-LX7)

jesli chodzi o konkretny przypadek mojego wyboru - na polce cenowej Panasonika LX100 jest G1X mkII a to dla mnie nie byla zadna alternatywa. Panas jest mniejszy i lzejszy (duza zaleta dla malzonki) ma lepsza obsluge manualna i do tego wizjer elektroniczny (nb znakomitej jakosci) wiec mozna go uzywac tez w sloneczny dzien. G1X mialby dla mnie sens chyba tylko gdybym focil duzo kwiatkow z perspektywy zaby, bo gibany ekranik to jedyna jego przewaga nad LX100

becekpl
13-08-2015, 11:53
dzieki za linki
ale tani ten panas to nie jest

mayday
13-08-2015, 12:49
Polecam Canona 40d, jak trafisz na niezajechany egzemplarz będzie na pewno Ci nieźle służył, a jest to ciągle kawał dobrego sprzętu.
Tutaj np. z dość niskim przebiegiem i w niezłej cenie : Canon 40D + 2x bateria + CF 16 GB + torba Vanguard (5589203207) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-40d-2x-bateria-cf-16-gb-torba-vanguard-i5589203207.html)

Do tego kita najtańszego dokupić i szkolić warsztat, a z czasem dokupić 50mm.

Powodzenia w wyborze.

golem_xiv
13-08-2015, 17:35
w oryginalnym poscie dosc wyraznie stoi "chce lustrzanke" ale malo uzasadnienia dlaczego akurat lustro, poza wzmianka o latwiejszej kontroli nad ekpozycja.
Można dziś kupić bezlusterkowce z wymienna optyką, to fakt. Jednakże w odróżnieniu od małpek i innych smart aparatów, lustro ma tę zaletę,
że fotograf widzi to co widzi szkło (a później matryca). Jeśli ostrzy to manualnie i efekt ten widoczny jest "na żywo". Główną wadą sprzętu który posiadam jest właśnie koszmarne łapanie ostrości za pomocą przycisków, oglądane w elektronicznym wizjerze (nie mówiąc o słabym wyświetlaczu w słoneczny dzień). Rozmywanie tła w tych warunkach to bardziej kwestia przypadku niż umiejętności.
Dziękuje wszystkim za dotychczasowe porady, zaraz sobie spisze propozycję i spróbuję poszperać.

max5
19-08-2015, 13:15
jak kolega wcześniej wspomniał 40D plus 18-55 STM, lub ode mnie 50D z przebiegiem 3tyś ;)