Zobacz pełną wersję : Proszę o poradę co kupić: lustrzanka, używka do 1000 PLN
golem_xiv
12-08-2015, 22:30
Chciałbym kupić używaną lustrzankę, co najmniej z kitem! do maks 1000 PLN.
Proszę o pomoc i poradę!
Wyjaśnienie:
Fotografuję od 2006 roku na kompakcie Sony Cyber-Shot DSC-H5... to nie jest to do końca zły sprzęt... ale to Sony (sorry mam urazę).
Jestem amatorem, dużo foce w podróży (zdjęcia wakacyjne) czasami makro na Raynoxsie lub panorama (to lubię). Zawsze z zazdrością patrzyłem na kolegów z lusterkami, łatwością ustawiania ekspozycji, ostrzeniem z pierścienia... Ostatnio w lombardzie natknąłem się na Alfę A300 od Sony z kitem za 690 PLN i pomyślałem, że może by się skusić na coś w tej materii. Rzut oka na alledrogo i olx dał sporo wyników do 1000 pln w zakresie sprzętu sprzed 7-9 lat. Pytanie co wybrać?
Sony - nie wchodzę już w romans z tą firmą ze względu na drogie obiektywy... i brak rawów lub tiffów w moim H5.
Pozostaje Canon lub Nikon. Kolega mówi, że Nikony to bardziej studyjne sprzęty a w podróż bardziej popularny jest Canona. Może to i prawda. Myślę sobie jednak, że każda lustrzanka powstała po 2006 r. będzie lepsza od tego co mam, chciałbym jednak optymalnie ulokować moje pieniądze bo nie jestem bogatym człowiekiem. :(
Zależy mi na dobrym aparacie z co najmniej 10 mpix, i dobrze by było z 2 obiektywami (minimum kit, jasna stałka lub "zoom") i to moje główne wymagania.
Proszę zatem jeszcze raz o poradę.
PS. Mam używaną drukarkę fotograficzną Canona IP4500 i bardzo ją sobie chwalę! :)
chester_jds
12-08-2015, 22:38
Jeśli chodzi o cyt. "ostrzenie z pierścienia", to zapomnij o tym w kicie typu 17-55, czy stałce 50mm Mk II, a to są budżetowe obiektywy. No chyba, że kupisz przejściówkę na gwinta i polecisz starymi Heliosami (które ostatnio stały się hipstersko modne i nieco droższe, niż bywały).
Wydaje mi się, że jeśli w 1000 zł ma być body i dwa szkła, to tylko zostaje kit plus 50mm (używki ofkoz) do tego, w zależności od stopnia złapania okazji body między 450D i 550D (włącznie; nie pamiętam tylko czy 450D ma >10 MPix). Chyba, że odpuścisz dwa szkła, wtedy możesz ciut więcej zainwestować w jedno konkretniejsze szkło. Wciąż jednak szału nie będzie, ale większy zakres (np. Sigma 17-70).
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
to proste
wchodzisz w allegro, zaznaczasz aparat z kitem, cene max 1000
i patrzysz
kupuj najwyższy model tak znaleziony
powodzenia
GalaktycznyMuczaczo
13-08-2015, 01:23
to proste
i patrzysz
powodzenia
Lustrzanki - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/aparaty-cyfrowe-lustrzanki-110621?price_to=1000&offerTypeBuyNow=1)
mam dzis dobry humor och nawet niewiesz jak :)
golem_xiv
13-08-2015, 05:35
to proste
i patrzysz
powodzenia
Gdybym ja wiedział jaki model jest "najwyższy" to bym nie zwracał się do profesjonalistów, pasjonatów i ludzi z doświadczeniem. Czy chodzi o rozmiary body w cm (bo tu wygrywa smartfon na statywie) czy o numerki na obudowie, które są mylące - np. Pentax K-x nie ma numerka.
Proszę sobie nie żartować z żółtodzioba.
rozumiem ze chcialbys na tacy
pytasz na forum canona, wiec literki pentaxa mnie nie interesuja
w canonie interesuje cie xxd i xxxd(np 40d lub 500d)
zatem im wyzsza liczba tym aparat nowszy/nowoczesniejszy a dla ciebie optymalny
cos w okolicach 550d jest chyba takim optymalnym zakupem
Szczerze? Nie kupowalbym badziewia który ma prawie 10 lat, jeśli chcesz by działał przez dłuższy czas. Przy takim budżecie warto dołożyć te 5 stow i cieszyć się nowym 1200d
Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka
ja bym brał 40d + 18-55 STM
zadaj pytanie na tym forum, może ktoś akurat ma zamiar coś sprzedać
Jestem amatorem, dużo foce w podróży ([B]zdjęcia wakacyjne) czasami makro na Raynoxsie lub panorama (to lubię).
To po co Ci lustro? Za tysiaka poszukalbym Sony Nexa z kitem.
Bierz Canona 40D. Mam od wielu lat i równolegle używam z Canonem 1D mark3. 40-tka to kawał solidnego sprzętu, z dobrym AF-em, trybem LV dzięki czemu używanie starych manuali to bajka. 10MPix, to na dzisiejsze standardy niewiele, ale spokojnie pozwoli na wydruki A3 - a RAWy nie będą zawalały dysku. Puszka jest solidnie wykonana, dobrze leży w dłoni. Z kolei Nikon nie da Ci takich kolorów jak Canon (szczególnie przy portretach), a trzycyfrowe EOSy (400d, 450d, itp.) mają gorszy AF, ergonomię i materiały obudowy. Jak dla mnie 40D to najbardziej optymalny wybór. Szukaj czegoś z przebiegiem poniżej 40tys (Canon gwarantuje żywotność migawki dla tego modelu na 100tys i w razie wcześniejszej awarii bezpłatnie wymienia).
Jak uda Ci się jeszcze dokupić do niego kita 18-55 stm, to będzie to całkiem fajny zestawik.
To po co Ci lustro? Za tysiaka poszukalbym Sony Nexa z kitem.
w oryginalnym poscie dosc wyraznie stoi "chce lustrzanke" ale malo uzasadnienia dlaczego akurat lustro, poza wzmianka o latwiejszej kontroli nad ekpozycja.
ale ciagnac mysl namoamo, to ja bym nawet poszedl dalej i przyjrzal sie opcjom lepszych kompaktow, tych ktore daja mozliwosc manualnej kontroli nad ekspozycja. malzonce zanabylem ostatnio Panasonika LX100 i to jest fantastyczny aparat - maly, z solidnym optycznie jasnym szklem, niezla matryca i bardzo sympatyczna obsluga. przy czym to oczywiscie jest grubo powyzej 1000 PLN wiec tu w gre wchodzilby poprzednik tego modelu - LX5 albo LX7. to ma ta dodatkowa zalete, ze rozmiarowo jest duuuuzo mniejsze niz lustro z dwoma obiektywami, wiec i wygodniejsze w podrozy.
jesli to jednak ma byc lustrzanka... to moze byc Canon 450D moze byc Nikon D5000. tym wszystkim da sie calkiem fajnie zdjecia robic...
a dlaczego panasonica a nie canona G?
a dlaczego panasonica a nie canona G?
no albo tak. stosownie do potrzeb, mozna sobie wybrac konkretny model.
Canon G12 vs Panasonic DMC-LX7 - Our Analysis (http://snapsort.com/compare/Canon_PowerShot_G12-vs-Panasonic-Lumix-DMC-LX7)
Canon G12 vs Panasonic LX7 Detailed Comparison (http://cameradecision.com/compare/Canon-PowerShot-G12-vs-Panasonic-Lumix-DMC-LX7)
jesli chodzi o konkretny przypadek mojego wyboru - na polce cenowej Panasonika LX100 jest G1X mkII a to dla mnie nie byla zadna alternatywa. Panas jest mniejszy i lzejszy (duza zaleta dla malzonki) ma lepsza obsluge manualna i do tego wizjer elektroniczny (nb znakomitej jakosci) wiec mozna go uzywac tez w sloneczny dzien. G1X mialby dla mnie sens chyba tylko gdybym focil duzo kwiatkow z perspektywy zaby, bo gibany ekranik to jedyna jego przewaga nad LX100
dzieki za linki
ale tani ten panas to nie jest
Polecam Canona 40d, jak trafisz na niezajechany egzemplarz będzie na pewno Ci nieźle służył, a jest to ciągle kawał dobrego sprzętu.
Tutaj np. z dość niskim przebiegiem i w niezłej cenie : Canon 40D + 2x bateria + CF 16 GB + torba Vanguard (5589203207) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-40d-2x-bateria-cf-16-gb-torba-vanguard-i5589203207.html)
Do tego kita najtańszego dokupić i szkolić warsztat, a z czasem dokupić 50mm.
Powodzenia w wyborze.
golem_xiv
13-08-2015, 17:35
w oryginalnym poscie dosc wyraznie stoi "chce lustrzanke" ale malo uzasadnienia dlaczego akurat lustro, poza wzmianka o latwiejszej kontroli nad ekpozycja.
Można dziś kupić bezlusterkowce z wymienna optyką, to fakt. Jednakże w odróżnieniu od małpek i innych smart aparatów, lustro ma tę zaletę,
że fotograf widzi to co widzi szkło (a później matryca). Jeśli ostrzy to manualnie i efekt ten widoczny jest "na żywo". Główną wadą sprzętu który posiadam jest właśnie koszmarne łapanie ostrości za pomocą przycisków, oglądane w elektronicznym wizjerze (nie mówiąc o słabym wyświetlaczu w słoneczny dzień). Rozmywanie tła w tych warunkach to bardziej kwestia przypadku niż umiejętności.
Dziękuje wszystkim za dotychczasowe porady, zaraz sobie spisze propozycję i spróbuję poszperać.
jak kolega wcześniej wspomniał 40D plus 18-55 STM, lub ode mnie 50D z przebiegiem 3tyś ;)