Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak to jest z tym pierwszym razem ?

kami74
10-04-2006, 23:10
W instrukcji do 350tki nic takiego nie jest napisane ale słyszałem od kilku już sprzedawców, że pierwszy raz dobrze jest ładować akumulator przez 12 godzin. Prawda to czy wymysł siakiś ?

arturs
10-04-2006, 23:17
Witam..

IMHO wymysł bo akumulator jest li-ion i nie wymaga formatowania jak np. ni-cd czy ni-mh, po drugie ładowarka ma swoją automatykę i jak uzna że akumulator jest naładowany to po prostu odetnie prąd ładowania, po trzecie ja nie ładowałem 12 godzin i jakoś do dziś (prawie rok) działa bez zarzutu ;-),
Dobrze jest ze 3-4 cykle tak zrobić żeby akumulator "padł" całkiem - do wyłączenia aparatu - nie zaszkodzi i zorientujesz się na ile wystacza realnie ..

Pozdrawiam
Artur Starz

mattnick
11-04-2006, 00:22
nie formatowania tylko formowania :) z resztą się raczej zgadzam

fmagik
11-04-2006, 12:59
z innej beczki czy trzymacie baterie w apatacie przez kilka dni gdy go nie uzywacie?
niby nie powinno sie trzymac gdyz sie rozladowuja ale czy nie jest to proces nozmalnego zuzycia?

jadeit
11-04-2006, 13:13
ja trzymam, wyciągam tylko do ładowania, choć to inne body cyfrowe

nigdy nie ładowałem trybem formowania czy formatowania jak zwał tak zwał,
niezauważyłem spadku pojemności

pozdrawiam

Moris
11-04-2006, 13:19
Również trzymam i również nie formatowałem a z trwałości jestem bardzo zadowolony.

... a tak Off Topic - NIESAMOWITY TYTUŁ POSTA ...ubawiłem się po pachy :twisted: :mrgreen:

ErnestPierwszy
11-04-2006, 13:33
W moim przypadku, nowa bateria z pudełka starczyła na ok 150 zdjęć (90% z lampą)...

W instrukcji BATERII jest info, że bateria z fabryki jest lekko naładowana i starcza na kilka zdjęć, zalecają naładowanie przed używaniem.

Bateria litowa nie wymaga już takiej zabawy w formatowanie jak inne...

Bonku5
11-04-2006, 23:15
nie formatowania tylko formowania :) z resztą się raczej zgadzam

Formowania?? Pierwsze szlysze .. Formuje sie np torta a baterie raczej formatuje :/ Tak mi sie wydaje

enter
11-04-2006, 23:47
formuje - chodzi o poprawne ułożenie jaknajwiekszej ilości elektronów biegunowo
formatuje to się twardziela lub dyskietkę lub inne pamieci masowe

Tomasz1972
12-04-2006, 08:22
Wróżka GOOGLE odpowiedziała na Polskich stronach :
"formatowanie akumulatora" - 105 wyników
"formowanie akumulatora" - 44 wyników

A wracając do tematu to za pierwszym razem wyczerpałem aku do końca ( aparat się wyłączył ) , naładowałem i jakoś nie zwracam na to uwagi . Doładowuję nawet jak ma jeszcze energię itd.

kami74
12-04-2006, 08:26
Dzieki za odpowiedzi. zrobie tak, ze go trzy razy rozładuje do konca i naładuje zgodnie z tym co mi ładowarka pokaże. pozdr

Jac
12-04-2006, 12:26
Wróżka GOOGLE odpowiedziała na Polskich stronach :
"formatowanie akumulatora" - 105 wyników
"formowanie akumulatora" - 44 wyników

e no bez takich bo tak to mozna powiedziec tak: "jedzcie gowno miliardy much nie moga sie mylic" :twisted:

akku sie formuje (nadawać czemuś określoną formę, kształt; kształtować, wyrabiać, organizować coś, ustanawiać, powoływać do życia, ustawiać, szeregować, przyprowadzać do porządku) a nie formatuje (inform. ściśle określony sposób zapisu pewnego typu informacji, np. na dysku magnetycznym komputera)

ewg
28-11-2006, 14:55
JAK przebiega proces samoczynnego rozładowania aku litowo-jonowych? Chodzi mi o %/czas, pomiary, wykresy. A w ogóle ciekawe co się dzieje z tą energią??? Jakiś dobry link??

KMV10
28-11-2006, 16:57
Wiele zależy od czynników zewnętrznych np. temperatury. Liion maja kiepska sprawnosc w porownaniu do NiCd w nizszych temperaturach - o ile mnie pamiec nie zawodzi ok 5 st. C to ta uzytkowa granica... Ponizej niej mozesz zauwazyc znaczacy spadek wydajnosci akumulatorow uzytkowanych... Dlatego naukowcy jadac na biegun maja jeszcze niekiedy laptopy na akumulatory NiCd :)
A 1 Canona baterie to NiMH - ciekawe dlaczego :twisted:

viTo
28-11-2006, 17:19
witam.
Canon zaleca wyjmowanie baterii podczas dluzszego nie uzywania aparatu, poniewaz aparat wykorzystuje ta energie do potrzymania jakichs okreslonych danych. Nie pisze tutaj o baterii podtrzymujacej zegarek... tak po prostu jest i trzeba z tym zyc...
np. wczoraj mialem polowe baterii (aparat pokazywal slaba) no a dzisiaj w pracy chcialem cyknac fotke i nic z tego, bo padl... w dodatku nawet nie pokazal sie symbol ze bateria rozladowana... w takim stadum byl od rana... i qpa ze zdjeciami... :/

muflon
28-11-2006, 17:52
A 1 Canona baterie to NiMH - ciekawe dlaczego :twisted:
Ze względu na zdaje się maksymalny prąd rozładowania. Taki 1D, gdy grzeje serią, potrzebuje w krótkim impulsie na raz tyle mocy, że LiIo nie wyrabia. Kiedyś to szczegółowo tłumaczył M.Lewandowski na p.r.f.c.

Jacek Deka
28-11-2006, 19:00
Cieszy mnie jednak fakt, że w moim 30D wyłącznik wogóle nie jest używany, a baterie i tak za parę dni są jak prawie po ładowaniu (chociaż prawie robi wielką różnicę) - dla mnie OK.

Vitez
29-11-2006, 03:55
Ze względu na zdaje się maksymalny prąd rozładowania. Taki 1D, gdy grzeje serią, potrzebuje w krótkim impulsie na raz tyle mocy, że LiIo nie wyrabia. Kiedyś to szczegółowo tłumaczył M.Lewandowski na p.r.f.c.

http://www.stud.uni-karlsruhe.de/~uyh0/pyryfycy/wyklady_goscinne.pdf

Jacek Deka
30-11-2006, 14:30
Zaciekawiła mnie taka oto rzecz: BATMAX (http://www.allegro.pl/item143802145_batmax_usa_turbo_doladuj_i_ozyw_swoj a_baterie.html).
Czy to może nadawać się do akumulatora cyfraka?
Czy kolejna ściema i naciąganie naiwniaków?

Więcej na www.batmax.com (http://www.batmax.com/)

Kolekcjoner
30-11-2006, 14:51
Zaciekawiła mnie taka oto rzecz: BATMAX (http://www.allegro.pl/item143802145_batmax_usa_turbo_doladuj_i_ozyw_swoj a_baterie.html).
Czy to może nadawać się do akumulatora cyfraka?
Czy kolejna ściema i naciąganie naiwniaków?

Więcej na www.batmax.com (http://www.batmax.com/)

Ciekawe :). Pytanie tylko czy to rzeczywiście tak cudownie działa? Zwłaszcza że za tą cenę można kupić nową baterię do komórki lub dwa zamienniki do aparatu :?.