W instrukcji do 350tki nic takiego nie jest napisane ale słyszałem od kilku już sprzedawców, że pierwszy raz dobrze jest ładować akumulator przez 12 godzin. Prawda to czy wymysł siakiś ?
W instrukcji do 350tki nic takiego nie jest napisane ale słyszałem od kilku już sprzedawców, że pierwszy raz dobrze jest ładować akumulator przez 12 godzin. Prawda to czy wymysł siakiś ?
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
Witam..
IMHO wymysł bo akumulator jest li-ion i nie wymaga formatowania jak np. ni-cd czy ni-mh, po drugie ładowarka ma swoją automatykę i jak uzna że akumulator jest naładowany to po prostu odetnie prąd ładowania, po trzecie ja nie ładowałem 12 godzin i jakoś do dziś (prawie rok) działa bez zarzutu ;-),
Dobrze jest ze 3-4 cykle tak zrobić żeby akumulator "padł" całkiem - do wyłączenia aparatu - nie zaszkodzi i zorientujesz się na ile wystacza realnie ..
Pozdrawiam
Artur Starz
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
nie formatowania tylko formowaniaz resztą się raczej zgadzam
Ostatnio edytowane przez mattnick ; 11-04-2006 o 00:33
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
z innej beczki czy trzymacie baterie w apatacie przez kilka dni gdy go nie uzywacie?
niby nie powinno sie trzymac gdyz sie rozladowuja ale czy nie jest to proces nozmalnego zuzycia?
Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo
ja trzymam, wyciągam tylko do ładowania, choć to inne body cyfrowe
nigdy nie ładowałem trybem formowania czy formatowania jak zwał tak zwał,
niezauważyłem spadku pojemności
pozdrawiam
un point c'est toi
fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10
Również trzymam i również nie formatowałem a z trwałości jestem bardzo zadowolony.
... a tak Off Topic - NIESAMOWITY TYTUŁ POSTA ...ubawiłem się po pachy![]()
![]()
W moim przypadku, nowa bateria z pudełka starczyła na ok 150 zdjęć (90% z lampą)...
W instrukcji BATERII jest info, że bateria z fabryki jest lekko naładowana i starcza na kilka zdjęć, zalecają naładowanie przed używaniem.
Bateria litowa nie wymaga już takiej zabawy w formatowanie jak inne...
Formowania?? Pierwsze szlysze .. Formuje sie np torta a baterie raczej formatuje :/ Tak mi sie wydajeZamieszczone przez mattnick
formuje - chodzi o poprawne ułożenie jaknajwiekszej ilości elektronów biegunowo
formatuje to się twardziela lub dyskietkę lub inne pamieci masowe
Wróżka GOOGLE odpowiedziała na Polskich stronach :
"formatowanie akumulatora" - 105 wyników
"formowanie akumulatora" - 44 wyników
A wracając do tematu to za pierwszym razem wyczerpałem aku do końca ( aparat się wyłączył ) , naładowałem i jakoś nie zwracam na to uwagi . Doładowuję nawet jak ma jeszcze energię itd.