Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lampy lampeczki co wybrać

Sebus86
17-07-2015, 11:43
Cześć wszystkim pewnie zaraz zostanę pitolonej za Zakladanie nowego wątku ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.

Posiadam canona 6d i lampkę 580 systemowa.

Chciałbym zacząć bawić sie w strobing mam na Ro jakieś 1200zl.

Teraz pytanie czy lepiej kupić studyjne lampy myślałem tu o mikropro 300 czy system yongnuo w postaci 2x 560iv i 560tx do wyzwalania lamp.

czy istniej możliwośc podłączenia odbiornika do lampy canona by zmieniać moc błysku czy tylko wyzwalacz i manualnie.

Chciałbym fotografować całe postacie jak i tylko twarze. Odnośnie softboxow to zdecydowany jestem na octe 120cm z grodem pytanie tylko czy lampa da radę . W tej kwocie muszę zmieścić sie ze statywem softboxem i lampami. Na szczęście mam garaż wiec tam zamierzam pracować na początku.

Co byście wybrali

zdebik
17-07-2015, 11:57
Sam mam octe 120 i w niej 2x600ex-rt. Za dnia slonca tym nie zgasisz ;).

Sam napalony jestem na profoto b1, i jak mnie do reszty pogrzeje, to moze kupie na grudniu. Choc to tylko 500ws.

salas
17-07-2015, 11:58
ktoś ostatnio linkował:
Strobing – błyskanie niskim kosztem i światło ciągłe vs błyskowe (http://tomaszpluszczyk.pl/strobing-blyskanie-niskim-kosztem-swiatlo-ciagle-vs-blyskowe/)

r_m
17-07-2015, 18:05
czy istniej możliwośc podłączenia odbiornika do lampy canona by zmieniać moc błysku czy tylko wyzwalacz i manualnie.

Tak, istnieje taka możliwość:
- sterownik YN E3-RT na aparacie, odbiornik YN E3-RX pod lampą
- sterownik YN 622c-tx na aparacie, odbiornik YN 622c pod lampą
Tylko żaden z tych systemów nie jest zgodny z lampami 560IV, więc musiałbyś dokupić do każdej 560IV kolejny odbiornik (odpowiednio YN E3-RX albo YN 622c) i powinno zadziałać (gwarancji nie daję).
Możesz tez poczekać na nową lampę YN, która ma mieć wbudowany odbiornik zgodny zarówno z 622 jak i 603/605.

zdebik
17-07-2015, 19:25

Istnieje taki odbiornik?

r_m
17-07-2015, 19:48
Istnieje, choć Canon tego nie wymyślił YONGNUO – YNE3-RX Receiver Revealed! | FLASH HAVOC (http://flashhavoc.com/yongnuo-yne3-rx-receiver-released/)

Sebus86
18-07-2015, 14:13
- sterownik YN 622c-tx na aparacie, odbiornik YN 622c pod lampą
Tylko żaden z tych systemów nie jest zgodny z lampami 560IV, więc musiałbyś dokupić do każdej 560IV kolejny odbiornik (odpowiednio YN E3-RX albo YN 622c) i powinno zadziałać (gwarancji nie daję).
Możesz tez poczekać na nową lampę YN, która ma mieć wbudowany odbiornik zgodny zarówno z 622 jak i 603/605.

Tylko w tedy wbijamy sie juz w dużo większe koszty. Tak jak pisałem zaczynam i nie chce odrazu wydawać kupę kasy. W sumie jedna lampę mógłbym ustawiać ręcznie.

Czyli raczej iść w lampy reporterskie a pozniej jak mnie wciągnie kupić jakaś fajna lampkę powiedzmy 600w i juz z odbiornikiem radiowym do zmiany ustawień mocy. Człowiek jednak staje sie wygodny

r_m
18-07-2015, 15:47
Lampy studyjne są lepsze, wygodniejsze, bez problemu założysz różne akcesoria, ale są wielkie, ciężkie, i wymagają zasilania z gniazdka.
Reporterskie są małe, lekkie, zasilane z akumulatorków, ale montaż akcesoriów jest kłopotliwy (i wtedy tracisz jedną z zalet-mały i lekki zestaw).
Na początku warto wybrać, co Ci bardziej jest potrzebne.

Koszty? A kto Ci mówił, że fotografia to tanie hobby? :D

Jeśli chcesz mieć zdalne sterowanie lampami systemowymi i wyzwalanie niesystemowych z jednego sterownika, to jest kilka kombinacji.
Reporterskie:
- możesz kupić YN 460II zamiast 560IV, lampa prostsza, bez zooma, bez wbudowanego radia, wtedy albo idziesz w radiówki YN 622c (sterownik+odbiorniki pod lampy, nie masz zdalnego sterowania lampami manualnymi), albo w zgodny z Canonem YN E3-RT na aparat i E3-RX pod lampy (też nie masz zdalnego sterowania manualnymi)
- możesz (o ile możesz) poczekać na niedawno ogłoszoną YN 685 http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/yongnuo-685-a-100521/ - wtedy na aparat kupujesz sterownik 622c-tx, pod swoją 580 kupujesz 622c, a nowa lampa ma już wbudowany odbiornik
- możesz "zaszaleć", i brać YN 600ex-RT, oraz sterownik E3-RT, do obecnej 580 odbiornik E3-RX (drogo-ale chyba najbardziej przyszłościowo, patrz Canon 430ex III)
- możesz brać sterownik 560-TX, lampy 560IV, dodatkowo sterownik 622c-TX i odbiornik 622c (sterownik 522c-tx może pracować jako jako "mostek" przenoszący wyzwalanie z 560-tx do odbiorników 622c), ale to jak dla mnie za dużo kombinowania
Studyjne, od razu - tylko czy chcesz wychodzić z nimi w plener? Jeśli tak, są studyjne z dodatkowym zasilaczem akumulatorowym (Quantuum Dual Power 300 i 600Ws, Mircopro chyba 100, 200, 400Ws), niestety za uniwersalność trzeba dodatkowo zapłacić.

zdebik
18-07-2015, 22:23
Istnieje, choć Canon tego nie wymyślił YONGNUO – YNE3-RX Receiver Revealed! | FLASH HAVOC (http://flashhavoc.com/yongnuo-yne3-rx-receiver-released/)
Wlasnie sie zastanawialem dlaczego jeszcze tego nikt nie zrobil! W koncu mozna zapiac 580II na radiu ;).

r_m
19-07-2015, 01:04
Jak to dlaczego, przecież ludzie kupowaliby odbiorniki do 580exII i 430exII, a nie nowe 600ex-rt i 430ex III :D

Sebus86
20-07-2015, 20:57
Lampy studyjne są lepsze, wygodniejsze, bez problemu założysz różne akcesoria, ale są wielkie, ciężkie, i wymagają zasilania z gniazdka.
Reporterskie są małe, lekkie, zasilane z akumulatorków, ale montaż akcesoriów jest kłopotliwy (i wtedy tracisz jedną z zalet-mały i lekki zestaw).
Na początku warto wybrać, co Ci bardziej jest potrzebne.

Koszty? A kto Ci mówił, że fotografia to tanie hobby? :D

Jeśli chcesz mieć zdalne sterowanie lampami systemowymi i wyzwalanie niesystemowych z jednego sterownika, to jest kilka kombinacji.
Reporterskie:
- możesz kupić YN 460II zamiast 560IV, lampa prostsza, bez zooma, bez wbudowanego radia, wtedy albo idziesz w radiówki YN 622c (sterownik+odbiorniki pod lampy, nie masz zdalnego sterowania lampami manualnymi), albo w zgodny z Canonem YN E3-RT na aparat i E3-RX pod lampy (też nie masz zdalnego sterowania manualnymi)
- możesz (o ile możesz) poczekać na niedawno ogłoszoną YN 685 http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/yongnuo-685-a-100521/ - wtedy na aparat kupujesz sterownik 622c-tx, pod swoją 580 kupujesz 622c, a nowa lampa ma już wbudowany odbiornik
- możesz "zaszaleć", i brać YN 600ex-RT, oraz sterownik E3-RT, do obecnej 580 odbiornik E3-RX (drogo-ale chyba najbardziej przyszłościowo, patrz Canon 430ex III)
- możesz brać sterownik 560-TX, lampy 560IV, dodatkowo sterownik 622c-TX i odbiornik 622c (sterownik 522c-tx może pracować jako jako "mostek" przenoszący wyzwalanie z 560-tx do odbiorników 622c), ale to jak dla mnie za dużo kombinowania
Studyjne, od razu - tylko czy chcesz wychodzić z nimi w plener? Jeśli tak, są studyjne z dodatkowym zasilaczem akumulatorowym (Quantuum Dual Power 300 i 600Ws, Mircopro chyba 100, 200, 400Ws), niestety za uniwersalność trzeba dodatkowo zapłacić.

To chyba najlepiej zacząć od tych Yn 560 i do tego ten tx bo po co mam kupować 460 jak trzeba do tego odbiornik i to jest kolejna *******ka która można zgubić.

Co myślicie o lampie Jimbei Ms 2 200w. Czy ta firma jest w miarę

r_m
21-07-2015, 04:22
Po to, że sterownik do 560 nie przeniesie Ci ttl do lampy systemowej, nie zmieni mocy lampy systemowej, ani nie umożliwi synchronizacji z krótkimi czasami migawki. Zależy co jest dla Ciebie ważne.