Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Lampy lampeczki co wybrać

Dopiero zaczyna

Domyślnie Lampy lampeczki co wybrać

Cześć wszystkim pewnie zaraz zostanę pitolonej za Zakladanie nowego wątku ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.

Posiadam canona 6d i lampkę 580 systemowa.

Chciałbym zacząć bawić sie w strobing mam na Ro jakieś 1200zl.

Teraz pytanie czy lepiej kupić studyjne lampy myślałem tu o mikropro 300 czy system yongnuo w postaci 2x 560iv i 560tx do wyzwalania lamp.

czy istniej możliwośc podłączenia odbiornika do lampy canona by zmieniać moc błysku czy tylko wyzwalacz i manualnie.

Chciałbym fotografować całe postacie jak i tylko twarze. Odnośnie softboxow to zdecydowany jestem na octe 120cm z grodem pytanie tylko czy lampa da radę . W tej kwocie muszę zmieścić sie ze statywem softboxem i lampami. Na szczęście mam garaż wiec tam zamierzam pracować na początku.

Co byście wybrali

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Lampy lampeczki co wybrać

Sam mam octe 120 i w niej 2x600ex-rt. Za dnia slonca tym nie zgasisz .

Sam napalony jestem na profoto b1, i jak mnie do reszty pogrzeje, to moze kupie na grudniu. Choc to tylko 500ws.
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 17-07-2015 o 11:59

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

SONY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez Sebus86 Zobacz posta
    czy istniej możliwośc podłączenia odbiornika do lampy canona by zmieniać moc błysku czy tylko wyzwalacz i manualnie.
    Tak, istnieje taka możliwość:
    - sterownik YN E3-RT na aparacie, odbiornik YN E3-RX pod lampą
    - sterownik YN 622c-tx na aparacie, odbiornik YN 622c pod lampą
    Tylko żaden z tych systemów nie jest zgodny z lampami 560IV, więc musiałbyś dokupić do każdej 560IV kolejny odbiornik (odpowiednio YN E3-RX albo YN 622c) i powinno zadziałać (gwarancji nie daję).
    Możesz tez poczekać na nową lampę YN, która ma mieć wbudowany odbiornik zgodny zarówno z 622 jak i 603/605.

Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Istnieje taki odbiornik?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Istnieje, choć Canon tego nie wymyślił YONGNUO – YNE3-RX Receiver Revealed! | FLASH HAVOC

Dopiero zaczyna

- sterownik YN 622c-tx na aparacie, odbiornik YN 622c pod lampą
    Tylko żaden z tych systemów nie jest zgodny z lampami 560IV, więc musiałbyś dokupić do każdej 560IV kolejny odbiornik (odpowiednio YN E3-RX albo YN 622c) i powinno zadziałać (gwarancji nie daję).
    Możesz tez poczekać na nową lampę YN, która ma mieć wbudowany odbiornik zgodny zarówno z 622 jak i 603/605.
    Tylko w tedy wbijamy sie juz w dużo większe koszty. Tak jak pisałem zaczynam i nie chce odrazu wydawać kupę kasy. W sumie jedna lampę mógłbym ustawiać ręcznie.

Czyli raczej iść w lampy reporterskie a pozniej jak mnie wciągnie kupić jakaś fajna lampkę powiedzmy 600w i juz z odbiornikiem radiowym do zmiany ustawień mocy. Człowiek jednak staje sie wygodny

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Lampy studyjne są lepsze, wygodniejsze, bez problemu założysz różne akcesoria, ale są wielkie, ciężkie, i wymagają zasilania z gniazdka.
    Reporterskie są małe, lekkie, zasilane z akumulatorków, ale montaż akcesoriów jest kłopotliwy (i wtedy tracisz jedną z zalet-mały i lekki zestaw).
    Na początku warto wybrać, co Ci bardziej jest potrzebne.

Koszty? A kto Ci mówił, że fotografia to tanie hobby?

Jeśli chcesz mieć zdalne sterowanie lampami systemowymi i wyzwalanie niesystemowych z jednego sterownika, to jest kilka kombinacji.
    Reporterskie:
    - możesz kupić YN 460II zamiast 560IV, lampa prostsza, bez zooma, bez wbudowanego radia, wtedy albo idziesz w radiówki YN 622c (sterownik+odbiorniki pod lampy, nie masz zdalnego sterowania lampami manualnymi), albo w zgodny z Canonem YN E3-RT na aparat i E3-RX pod lampy (też nie masz zdalnego sterowania manualnymi)
    - możesz (o ile możesz) poczekać na niedawno ogłoszoną YN 685 http://www.canon-board.info/lampy-bl...-685-a-100521/ - wtedy na aparat kupujesz sterownik 622c-tx, pod swoją 580 kupujesz 622c, a nowa lampa ma już wbudowany odbiornik
    - możesz "zaszaleć", i brać YN 600ex-RT, oraz sterownik E3-RT, do obecnej 580 odbiornik E3-RX (drogo-ale chyba najbardziej przyszłościowo, patrz Canon 430ex III)
    - możesz brać sterownik 560-TX, lampy 560IV, dodatkowo sterownik 622c-TX i odbiornik 622c (sterownik 522c-tx może pracować jako jako "mostek" przenoszący wyzwalanie z 560-tx do odbiorników 622c), ale to jak dla mnie za dużo kombinowania
    Studyjne, od razu - tylko czy chcesz wychodzić z nimi w plener? Jeśli tak, są studyjne z dodatkowym zasilaczem akumulatorowym (Quantuum Dual Power 300 i 600Ws, Mircopro chyba 100, 200, 400Ws), niestety za uniwersalność trzeba dodatkowo zapłacić.

Miasto
    Londyn

Istnieje, choć Canon tego nie wymyślił YONGNUO – YNE3-RX Receiver Revealed! | FLASH HAVOC
    Wlasnie sie zastanawialem dlaczego jeszcze tego nikt nie zrobil! W koncu mozna zapiac 580II na radiu .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Jak to dlaczego, przecież ludzie kupowaliby odbiorniki do 580exII i 430exII, a nie nowe 600ex-rt i 430ex III

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów