PDA

Zobacz pełną wersję : Lustrzanka do fotografowania i filmowania makijażu.

PoisonBlues
14-07-2015, 11:32
Witam,

poszukuję sprzętu do fotografowania i filmowania makijażu z naciskiem na filmowanie, oczywiście z opcją FullHD który będzie odzwierciedlał faktyczne kolory. Limit pieniężny lustrzanki i obiektywu to +/- 3,5 tysiąca.

Zaciekawiły mnie takie modele:
Canon 600D (2000zl)
Canon 70D (3600zl) - Ceny sprawdziłam na ceneo.

Teraz moje pytanie. Jak bardzo te lustrzanki różnią się ode siebie? (Nie znam się dokładnie na specyfikacjach) oraz co by było lepszym rozwiązaniem

a) Canon 600D + obiektyw za jakieś 1000-1500zl
B) Canon 70D z obiektywem kitowym

Najbardziej mi zależy na jak najbardziej realnym odtworzeniu barw na zdjęciu i filmie. To bardzo ważne w wizażu.

Pozdrawiam,
Paulina

GalaktycznyMuczaczo
14-07-2015, 11:42
weź 600d jezeli stawiasz na filmowanie gdyż oba aparaty będą dawać ci możliwość filmowania w rozdzielczości FullHD . tak 70d ma lepszy wbudowany mikrofon , ale podpinajac jakikolwiek zewnętrzny uzyskasz tą samą jakość dzwięku, no chyba ze chcesz robić klipy z muzyka wtedy to kompletnie olej. 600D bedzie tanszy i kupisz fajne szkło z fajna GO gdzie bedziesz mógł sobie ładnie rozmywać tło i skakać między planami ostrząc tu i tam. 70D to puszka znacznie bardziej zaawansowana pod względem foto i jezeli nastawiasz się główniena filmowanie to nie stracisz na tyle znacząco zeby potem żałować. Bierz 600d+fajne szkło

zdebik
14-07-2015, 11:43
Aparat to nie wszystko, sprawdz cene ColorChecker Passport - X-Rite i jakiegos dobrego monitora skoro zalezy Ci na kolorach.

Przyda sie tez kalibrator.

Do filmow lepszy 70D, przynajmnuej dla amatora (lepszy AF ze szklami STM np nowa 50 1.8 STM).

Reprodukcja kolorow to nie tania sprawa, nie znam cen ale sam kalibrator i passport to okolo 2000.

PoisonBlues
14-07-2015, 11:54
weź 600d jezeli stawiasz na filmowanie gdyż oba aparaty będą dawać ci możliwość filmowania w rozdzielczości FullHD . tak 70d ma lepszy wbudowany mikrofon , ale podpinajac jakikolwiek zewnętrzny uzyskasz tą samą jakość dzwięku, no chyba ze chcesz robić klipy z muzyka wtedy to kompletnie olej. 600D bedzie tanszy i kupisz fajne szkło z fajna GO gdzie bedziesz mógł sobie ładnie rozmywać tło i skakać między planami ostrząc tu i tam. 70D to puszka znacznie bardziej zaawansowana pod względem foto i jezeli nastawiasz się główniena filmowanie to nie stracisz na tyle znacząco zeby potem żałować. Bierz 600d+fajne szkło

A byłbyś w stanie polecić jakieś konkretne szkiełko? :)

GalaktycznyMuczaczo
14-07-2015, 11:57

podaj kwotę i zakres ogniskowych jaki cie interesuje, tylko mi nie pisz ze do makijażu bo to mi nic nie mowi , nie mow ze do wszystkiego bo wtedy kup 18-200 , konkrety potrzebne są.

PoisonBlues
14-07-2015, 11:58
Aparat to nie wszystko, sprawdz cene ColorChecker Passport - X-Rite i jakiegos dobrego monitora skoro zalezy Ci na kolorach.

Przyda sie tez kalibrator.

Do filmow lepszy 70D, przynajmnuej dla amatora (lepszy AF ze szklami STM np nowa 50 1.8 STM).

Reprodukcja kolorow to nie tania sprawa, nie znam cen ale sam kalibrator i passport to okolo 2000.

Póki co mam budżet jakieś +/- 4tys więc mam na aparat, szkło + jakieś softbox itp. Tyle mi wystarczy na początek, a resztę zakupię w czasie.

zdebik
14-07-2015, 12:00
Teraz na topie bedzie 50 1.8 STM, jasna celna i tania :)

PoisonBlues
14-07-2015, 12:02
podaj kwotę i zakres ogniskowych jaki cie interesuje, tylko mi nie pisz ze do makijażu bo to mi nic nie mowi , nie mow ze do wszystkiego bo wtedy kup 18-200 , konkrety potrzebne są.

Jeżeli aparat kosztuje mnie ok 2tys zł, to na szkiełko mam jakieś 1,5tys zł. Co do zakresu ogniskowej to nie mam pojęcia. Chciałabym tworzyć filmy coś na wzór tego, ale nie wiem jakiego zakresu ogniskowej potrzebuje. https://www.youtube.com/watch?v=uCyb_7Iym3Q

GalaktycznyMuczaczo
14-07-2015, 15:18
nie zdziwilbym sie jakby ta laska miala 18-55 stm , tutaj obróbka materiału i swiatlo gra duzą rolę, a ci ludzie często mają od tego odpowiednie osoby w swoich kampaniach.

zdebik
14-07-2015, 15:57
Zdrowy rozsadek i rozmycie sugeruje 50 1.8 na cropie.

tlustyx
14-07-2015, 16:46
Jak Cię stać to Sigma 17-50 2.8 HSM jeśli taniej to 18-55 STM (ale może okazać się trochę za ciemne)- obydwa mają stabilizację co jest bardzo pomocne, no chyba, że wszystko ze statywu będzie kręcone.
Proponowane 50 1.8 to fajne szkiełko, ale i tak będziesz musiał przymknąć ze względu na małą GO no i nie ma stabilizacji.

PoisonBlues
14-07-2015, 17:46
A mogłabym poznać Waszą opinię na temat canon 40mm stn ?

zdebik
14-07-2015, 18:42
A mogłabym poznać Waszą opinię na temat canon 40mm stn ?
Fajny ale 2.8...

salas
14-07-2015, 18:48
teraz kiedy wyszła 50 1.8 stm to dla mnie naleśnik stracił sens bytu :D nawet ze względu na jego wielkość - i swoją 40stkę sprzedałem :p
ja bym był za propozycją tłustyx - sigma 17-50 f/2.8 ;)

jotes25
14-07-2015, 18:56
Do filmowania to jednak wolałbym 40 STM lub 50 STM, chyba, że poprzestać na MF.

PoisonBlues
14-07-2015, 19:14
Chciałabym osiągnąć efekt rozmycia tła z wyostrzoną ostrością na fotografowany obiekt np. osobę.

tlustyx
14-07-2015, 19:42
Chciałabym osiągnąć efekt rozmycia tła z wyostrzoną ostrością na fotografowany obiekt np. osobę.
W jasnym obiektywie przysłonę można zawsze przymknąć jednak nadal twierdzę, że obiektyw typu 50 1.8 nie jest Ci do tego potrzebny.
Poszukaj na Youtube filmików robionych 50 1.8 i zobacz jak mała jest głębia przy takim otworze i niewielkich odległościach, lub skorzystaj z tego: Wizualny symulator i kalkulator głębi ostrości (http://dofsimulator.net/pl/)
Światło 2.8 w zupełności Ci wystarczy, a zoom ułatwi pracę.

zdebik
14-07-2015, 19:43
Nauka... bez niej nawet sprzet za 25K bedzie robil zdjecia jak telefon.

GalaktycznyMuczaczo
14-07-2015, 20:39

mysle ze najpierw powinnas trochę poczytać o fotografii, kolorze, głębi ostrosci, ogniskowej , itp rzeczach, jest to wiedza podstawowa bez której inwestycja w sprzęt nawet wyższej klasy nie przyniesie porządanych efektów. Dodatkowo zaoszczędziłabyś sobie czasu gdyż zamiast czekać na naszą odpowiedź która nie będzie nigdy tak obszerna jak zagadnienia zawarte w książckach którym poswiecone są całe działy, nawet ksiązki.Jednak tutaj jest bardzo ważna rzecz, samozaparcie i chęć nauki, której niestety nie posiadasz, wynika to z wiedzy i pytan na ktore odpowiedź można znaleźć w pierwszej lepszej książce a nawet gazecie foto.

Tom77
14-07-2015, 20:55
mysle ze najpierw powinnas trochę poczytać o fotografii, kolorze, głębi ostrosci, ogniskowej , itp rzeczach, jest to wiedza podstawowa bez której inwestycja w sprzęt nawet wyższej klasy nie przyniesie porządanych efektów. Dodatkowo zaoszczędziłabyś sobie czasu gdyż zamiast czekać na naszą odpowiedź która nie będzie nigdy tak obszerna jak zagadnienia zawarte w książckach którym poswiecone są całe działy, nawet ksiązki.Jednak tutaj jest bardzo ważna rzecz, samozaparcie i chęć nauki, której niestety nie posiadasz, wynika to z wiedzy i pytan na ktore odpowiedź można znaleźć w pierwszej lepszej książce a nawet gazecie foto.

Podpisuje się pod tym co napisał Zdebik i Galaktyczny. Za kilkaset zł można kupić 18-55 STM, który i tak na razie nie będzie w pełni wykorzystany

PoisonBlues
14-07-2015, 22:32
Nikt nie mówi, że chcę od razu robić nie wiadomo co i podpisywać po nazwisku Photography. Rozumiem, że muszę ogarnąć podstawowe terminy i mam zamiar to zrobić jeszcze przed zakupem sprzętu, a póki co to zaciągam podstawowych informacji jego dotyczących. Na sprzęcie też nie chce pracować jakimś podstawowym, gdyż uważam, że to inwestycja długoterminowa i lepiej kupić raz coś lepszego, niż po krótkim czasie kupować kolejne komponenty, bo poprzednie nie wystarczają. Poza tym, mam zamiar pójść na drobną lekcję do znajomego fotografa który pokaże mi co i jak i wyjaśni podstawowe techniki i może kilka dla tych bardziej zainteresowanych. Teraz zapytacie dlaczego od razu po radę nie poszłam właśnie do niego? A no dlatego, że też nie chce aż tyle poświęcać jego czasu, gdyż to jest człowiek który pracuje 3/4 doby oraz lepiej poznać opinię kilku osób niż jednej.

Dziękuję wszystkim za dotychczasowe uwagi i rady. Jeżeli ktoś jeszcze będzie chciał się wypowiedzieć to proszę bardzo, chętnie poszerzę swoją wiedzę i wysłucham kolejnych osób lub kolejnych rad od dotychczasowych.

Kolekcjoner
14-07-2015, 22:50
Polecam Sony A6000.

PoisonBlues
15-07-2015, 08:31
Jeszcze mam pytanie co do mikrofonu zewnętrznego bo może się ktoś interesuje. Potrzebuje mikrofonu którym będę zbierać dźwięk w pokoju, nie będę z Nim wychodzić na zewnątrz wiec tłumienie wiatru itp nie będzie potrzebne. Słyszałam że mikrofony firmy RODE są dobre ale strasznie drogie. Znacie może jakieś dobre, tańsze odpowiedniki?:)

Michal
15-07-2015, 08:39
Ja bym poszedł w nowszą puszkę. Brał bym Canona 760D i obiektywu 50 1.8 STM. Będzie to fajny zestaw do nauki i dalszego rozwijania się. Jak chcesz bardziej budżetową wersję to już wspomniany wcześniej 600D i 50mm. W następnej kolejności kupisz albo zooma 17-55, albo stałkę 24 lub 35 mm i powinno Ci wystarczyć. Być może będziesz potrzebować dodatkowego oświetlenia, ale to już będziesz widzieć podczas nauki/testów. Ja np. jestem bardzo zadowolony ze swojego szkła Canon 17-55 f 2.8 i stosuję go prawie zawsze, ale mam też 50 1.4 i uważam go za niezastąpione do pewnych zastosowań.

zdebik
15-07-2015, 15:48
Polecam Sony A6000.
Juz o tym pisalem ale... w innym temacie ;)

Kolekcjoner
15-07-2015, 18:42
Jeszcze mam pytanie co do mikrofonu zewnętrznego bo może się ktoś interesuje. Potrzebuje mikrofonu którym będę zbierać dźwięk w pokoju, nie będę z Nim wychodzić na zewnątrz wiec tłumienie wiatru itp nie będzie potrzebne. Słyszałam że mikrofony firmy RODE są dobre ale strasznie drogie. Znacie może jakieś dobre, tańsze odpowiedniki?:)

Rode to najtańsza sensowna opcja. Jaką cenę masz na myśli pisząc "strasznie drogie"?

PoisonBlues
15-07-2015, 19:39
Rode to najtańsza sensowna opcja. Jaką cenę masz na myśli pisząc "strasznie drogie"?

Z tego co patrzyłam to ceny wynoszą tak ok. 700zl

PoisonBlues
16-07-2015, 16:00
Jeszcze mam jedno dosyć ważne pytanie.

Pojawił się też pomysł na zakup lustrzanki pomiędzy Canon 600D oraz Canon 700D. Którą byście wybrali i dlaczego?

Dziękuję wszystkich za poświęcony czas! :D

GalaktycznyMuczaczo
16-07-2015, 19:26
600d bo tansze

natalia_
20-07-2015, 21:50
nie zdziwilbym sie jakby ta laska miala 18-55 stm , tutaj obróbka materiału i swiatlo gra duzą rolę, a ci ludzie często mają od tego odpowiednie osoby w swoich kampaniach.Zdziwiłbyś się, że jednak większość youtuberów to osoby, które same zajmują się nagrywaniem od planowania tego "co" nagrać, po szczegóły dotyczące sprzętu i montażu :) Wyjątek - znani wizażyści, który nie prowadzą yt stricte jako "youtuberzy", tylko jako dodatek marketingowy do swoich działalności (np. kanał wizażystek Sephora czy kanał Magdy Pieczonki - chociaż technicznie można by było znaleźć sporo zastrzeżeń do niektórych ich realizacji i nie koniecznie są "pro", mimo, że zaangażowana jest ekipa...).
FAKT, że większość "zwykłych youtuberów" na początku "robi filmiki" na oko, nie mając szczególnego pojęcia jak to jest, że właściwie wychodzi i na tych ustawieniach wychodzi w miarę, więc nie będę kombinować i zostawię jak jest. Ale osoby, które już dłużej siedzą w temacie zaczynają się tym interesować, poznają swój sprzęt, dowiadują się jak działa światło... i używają go z pomyślunkiem.
Przykład - wspomniana w linku RLM nagrała ostatnio video, w którym opowiada o swoim sprzęcie (70d +40mm stm+mikrofon). I tutaj słowo do autorki postu - podkreśla wielokrotnie, że to, co pokazuje w tym filmie to efekt kilku lat inwestowania w sprzęt i rzeczywiście - zainteresowaniem się tematem nagrywania DSLR. https://www.youtube.com/watch?v=PgczLETEVxo

Chłopaki dobrze mówią, jeśli nie poznasz podstaw fotografii, nie będziesz w stanie wykorzystać swojego sprzętu. Nawet, jeśli kupisz wypasiony zestaw za pokaźną sumę.

Co do światła, dziewczyny "od mejkapu" polecają lampy pierścieniowe 40-65W, może sprawdzi ci się lepiej, niż softbox (pierścieniową ma np. Maxi https://www.youtube.com/watch?v=XK35H_8kyKw ).

Ja nagrywałam na yt, co prawda nie makijaże ;) zestawem Sony a55+minolta 50mm1.7 + Mikrofon Audio-technica atr-55. Minus 50mm - musisz mieć możliwość całkiem sporego odejścia od aparatu (ok 3m, żeby na ujęciu było widać cię od linii poniżej biustu i mieć delikatny oddech nad głową, oczywiście mniej, jeśli chcesz mieć tylko zbliżnie na twarz). Plus 50mm - możliwość "odcięcia" ostrej sylwetki od tła. Plus nie ma znaczenia, jeśli będziesz nagrywała na jednolitym tle. W praktyce lepiej ustawić przysłonę na ciut wyższe wartości i mieć większą głębię ostrości - mniejsze ryzyko, że wyjdziesz z pola ostrości, co przy nagrywaniu samego siebie często się zdarza.

Ps. jeśli planujesz fotografować/nagrywać duże zbliżenia mejkapu na jedno oko, to pierścienie pośrednie lub inne rozwiązania makro mogą się przydać.

GalaktycznyMuczaczo
20-07-2015, 23:07
Zdziwiłbyś się, że jednak większość youtuberów to osoby, które same zajmują się nagrywaniem od planowania tego "co" nagrać, po szczegóły dotyczące sprzętu i montażu :) Wyjątek - znani wizażyści, który nie prowadzą yt stricte jako "youtuberzy", tylko jako dodatek marketingowy do swoich działalności (np. kanał wizażystek Sephora czy kanał Magdy Pieczonki - chociaż technicznie można by było znaleźć sporo zastrzeżeń do niektórych ich realizacji i nie koniecznie są "pro", mimo, że zaangażowana jest ekipa...).
FAKT, że większość "zwykłych youtuberów" na początku "robi filmiki" na oko, nie mając szczególnego pojęcia jak to jest, że właściwie wychodzi i na tych ustawieniach wychodzi w miarę, więc nie będę kombinować i zostawię jak jest. Ale osoby, które już dłużej siedzą w temacie zaczynają się tym interesować, poznają swój sprzęt, dowiadują się jak działa światło... i używają go z pomyślunkiem.
Przykład - wspomniana w linku RLM nagrała ostatnio video, w którym opowiada o swoim sprzęcie (70d +40mm stm+mikrofon). I tutaj słowo do autorki postu - podkreśla wielokrotnie, że to, co pokazuje w tym filmie to efekt kilku lat inwestowania w sprzęt i rzeczywiście - zainteresowaniem się tematem nagrywania DSLR. https://www.youtube.com/watch?v=PgczLETEVxo

Chłopaki dobrze mówią, jeśli nie poznasz podstaw fotografii, nie będziesz w stanie wykorzystać swojego sprzętu. Nawet, jeśli kupisz wypasiony zestaw za pokaźną sumę.

Co do światła, dziewczyny "od mejkapu" polecają lampy pierścieniowe 40-65W, może sprawdzi ci się lepiej, niż softbox (pierścieniową ma np. Maxi https://www.youtube.com/watch?v=XK35H_8kyKw ).

Ja nagrywałam na yt, co prawda nie makijaże ;) zestawem Sony a55+minolta 50mm1.7 + Mikrofon Audio-technica atr-55. Minus 50mm - musisz mieć możliwość całkiem sporego odejścia od aparatu (ok 3m, żeby na ujęciu było widać cię od linii poniżej biustu i mieć delikatny oddech nad głową, oczywiście mniej, jeśli chcesz mieć tylko zbliżnie na twarz). Plus 50mm - możliwość "odcięcia" ostrej sylwetki od tła. Plus nie ma znaczenia, jeśli będziesz nagrywała na jednolitym tle. W praktyce lepiej ustawić przysłonę na ciut wyższe wartości i mieć większą głębię ostrości - mniejsze ryzyko, że wyjdziesz z pola ostrości, co przy nagrywaniu samego siebie często się zdarza.

Ps. jeśli planujesz fotografować/nagrywać duże zbliżenia mejkapu na jedno oko, to pierścienie pośrednie lub inne rozwiązania makro mogą się przydać.

problem taki że nie napisałem że dziewczyna uzywa takiego sprzętu tylko że nie zdzwilibym się, przy maksymalnej ogniskowej na kicie mozna uzyskać ładną GO, fakt nie taka jak na 2.8 czy tym podobnej ale tez bardzo fajnie to wyglda

natalia_
21-07-2015, 01:12
problem taki że nie napisałem że dziewczyna uzywa takiego sprzętu tylko że nie zdzwilibym się, przy maksymalnej ogniskowej na kicie mozna uzyskać ładną GO, fakt nie taka jak na 2.8 czy tym podobnej ale tez bardzo fajnie to wygldaFaktycznie, odniosłam się bardziej do drugiej części postu. Ale się zgadzam, zresztą, można znaleźć więcej plusów obiektywu ze zmienną ogniskową w tym przypadku.
a) jako amatorka będziesz miała okazję wypróbować różne ogniskowe, sprawdzić, która pasuje Ci najlepiej i później na tej podstawie dobrać lepszy obiektyw, b) na własnej skórze zrozumieć jak zmieniają się proporcje twarzy w zależności od tego jak blisko siebie masz aparat, c) może okazać się, że przyda ci się uniwersalny obiektyw do innych zastosowań (nie tylko do nagrywania).

feciu
23-07-2015, 23:20
Jeszcze mam jedno dosyć ważne pytanie.

Pojawił się też pomysł na zakup lustrzanki pomiędzy Canon 600D oraz Canon 700D. Którą byście wybrali i dlaczego?

Dziękuję wszystkich za poświęcony czas! :D

Z gory uprzedzam, ze jestem amatorem :)

Jesli filmujesz na MF to 600d w zupełności wystarczy. Do bardziej amatorskiego filmowania (z użyciem AF) polecam 70d. Sam przesiadłem się z 600 na 70 i jestem bardzo zadowolony. na youtube jest sporo filmikow pokazujących mozliwosci 70d. Myslę, że warto się z nimi zapoznać.
Co do obiektywu... STM jest super rozwiązaniem jeśli chcemy nagrywac z wbudowanym mikrofonem, gdyz praktycznie nic nie slychac podczas focusowania. Obiektyw ze stałym światłem (S 17-50 2.8) pozwoli Ci zachowac jasnosc przy zoomowaniu lecz będzie głośny. W tym przypadku zewnętrzny mikrofon załatwi sprawę.

Pozdrawiam