Zobacz pełną wersję : Filtry połówkowe szare typu Cokin
rgoluszka
13-07-2015, 16:30
Witam
Zamierzam zakupić system Cokin, mam pytanie do Państwa jaki będzie odpowiedni do obiektywów canona EF 24-105, EF-S 10-22.
Czy Hitech Soft Grad ND 0.9 to dobry wybór do wschodów i zachodów.
Proszę o informacje jaki byłby dobre filtry innej firmy do tego rodzaju fotografii.
Proszę o porady, w tej dziedzinie jestem początkującym
Dziękuje
blade-mrn
13-07-2015, 19:34
O ile się nie mylę oba wymienione przez Pana obiektywy mają rozmiar filtra 77 mm więc odpowiedni będzie system Cokin P. Co do przydatności ND 0.9 się nie wypowiem bo widoczki to nie moja branża. Natomiast co do samych filtrów Cokin-a to używałem szarego -3 EV i o ile używa się go pojedynczo to jest ok ale jak się zwiększy ich ilość to dają duży zafarb.
Daj sobie spokój z Cokinem. Na początku może i będzie Cię cieszyć ,inność" zdjęć , ale po krótkim czasie zobaczysz że jakościowo to nie to. I wydane pieniądze wywalisz do szuflady.Jeśli finansowo dla Ciebie nie jest obciążeniem zakup filtra i holdera firmy Hitech, to rozważ to. A już naprawdę najlepsze efekty uzyskasz przy zastosowaniu filtrów marki Lee / cenowo drogo /
Większą kreatywność uzyskasz na rozmiarze 100 mm /150 mm. Cokin P ma rozmiar 85 mm/100 mm i dlatego przejście ,,szarości" w tych rozmiarach jest na krótkim , że tak nazwę odcinku. Do C 10-22 będziesz musiał zakupić odpowiednią redukcję do obiektywów szerokokątnych.
Co do zachodów słońca,są specjalne filtry do tego typu ujęć ale to już cenowo dość drogo.Jeśli fotografujesz nad morzem te zachody słońca, polecam nie Soft a Hard. Soft też wykorzystasz jak i filtr polaryzacyjny.Musisz o tym poczytać bo chcąc to wszystko Ci wytłumaczyć należało by poświęcić kilka dni :)
Co do rozmiaru gęstości filtra 0,3 - 0,6 - 0,9 to jest uzależnione od tego o ile chcesz przyciemnić przysłonę.Jeśli to ma być tylko jeden filtr kup ND 0,6 soft,wykorzystasz go i nad morzem jak i w górach czy innym terenie.
Jeśli masz więcej pytań pisz na prv.
rgoluszka
14-07-2015, 07:57
Dziękuje za odpowiedź :-)
--- Kolejny post ---
Tak to obiektywy 77
Sam kupilem komplet filtrow na amazonie za 15 funtow z przesylka. Odeslalem po weekendzie i kupilem lee + little stoper'a.
Jak na poczatek byly ok, ale jakosc ala made in china zbijala z nog.
Dołączam się do pytania w sprawie filtrów ND pod Canona 10-22. Znacie jakieś tańsze filtry godne polecenia ?
Dołączam się do pytania w sprawie filtrów ND pod Canona 10-22. Znacie jakieś tańsze filtry godne polecenia ?
No pewnie:
http://www.canon-board.info/pozostale-22/hoya-filtr-ndx1000-77-mm-pro-98823/
rgoluszka
19-07-2015, 20:07
Witam
Troszkę się dokształciłem i rzeczywiście filtry Lee były by świetne, problem to cena. I tutaj mam pytanie czy na początek jest w miarę uniwersalny filtr połówkowy tejże firmy, który mógłbym zarówno używać nad morzem i w troszkę wyższych partiach, chodzi o fotografie na klifach i terenach górzystych w okolicach morza.
Kolejne pytanie czy można jakieś kupić dobre zamienniki pierścień + mocowanie na filtry lee? I czy taki zestaw wspomniany Hoya Filtr NDx1000 77 mm PRO + połówkowy Lee byłby ok?
Dziękuje za odpowiedzi
Pozdrawiam
I tutaj mam pytanie czy na początek jest w miarę uniwersalny filtr połówkowy tejże firmy, który mógłbym zarówno używać nad morzem i w troszkę wyższych partiach, chodzi o fotografie na klifach i terenach górzystych w okolicach morza.
Jeśli to ma być tylko jeden filtr kup ND 0,6 soft,wykorzystasz go i nad morzem jak i w górach czy innym terenie.
Nie ma uniwersalnego jeśli chodzi o gęstość.Mam 0,9 i 0,6 i czasami używam w miarę potrzeb raz jednego raz drugiego, a czasami je łączę.
Co do Filtra Hoya , nie wypowiem się bo nie używałem.Do większego wydłużenia ekspozycji używam BS firmy Lee.
Kaavie - L100 compatto leggero 100 mm portafiltro per Cokin Z Lee Hitech Tiffen Haida Singh-Ray 4X5 "4X5.65 filtro: Amazon.it: Elettronica (http://www.amazon.it/Kaavie-compatto-portafiltro-Singh-Ray-sostituzione/dp/B00K1E4EF2/ref=pd_sim_sbs_23_15?ie=UTF8&refRID=0GHZB528HBDW2Z5BV3VJ)
Przyglądnij się temu, cena nie powala a wg mnie mogło by to być alternatywą dla droższych holderów.
Generalnie na początek przygody z fitrami, szara połówka ND 0.9 soft w zupełności powinna wystarczyć. Inaczej mówiąc znajdzie ona zastosowanie w bardzo wielu sytuacjach. Jako że nie uznaje półśrodków polecam produkty Lee.
Używałem filtrów hitecha z systemu cokin P i przy dwóch połówkach soft 0.6 i 0.9 dawały już spory zafarb fioletowy. Nie każdemu musi się to podobać. Jak dla mnie większym problemem była winieta na ogniskowych poniżej 28 mm na FF. Zauważyłem również, iż na ogniskowych powyżej 150mm (70-200 2.8 L) zastosowanie dwóch połówek Hitech'a dawało jakby słabej jakości obraz (mydło). Filtry miałem kilka lat i dość szybko się porysowały, a dbałem o nie, noszone w fibrowych pokrowcach i w plecaku Lowepro przez cały czas. Teraz czekam na filtry LEE, mam nadzieję że się nie zawiodę.
rgoluszka
20-08-2015, 16:55
Dziękuje wszystkim za porady.
Ostatecznie zamówiłem zestaw Lee na początek z połówkowym ND 0.9 soft :-) W późniejszym czasie chciałbym dokupić Lee Big Stopper 10 ND :-)
Pozdrawiam
Brawo, bardzo dobry wybór.
rgoluszka - jak dojdzie po krótkim użytkowaniu napisz jak się sprawuje i jaka cena