PDA

Zobacz pełną wersję : Mądre budowanie zestawu obiektywów do FF...

norberdo
30-06-2015, 18:12
Witajcie :) Na forum jestem od 5 lat, po liczbie postów widać, że tylko czytam i czytam, ale w końcu przyszedł moment, żeby się odezwać.. głupio wychodzi, bo z prośbą do bardziej doświadczonych i obeznanych :)

Nadchodzi taki moment w życiu, kiedy człowiek dojrzewa, idzie do pracy, po pracy zajmuje się swoim hobby (w tym wypadku fotografią), pracuje, pracuje, wkłada coraz większe pieniądze w hobby, w końcu chce przejść na pełną klatkę, inwestować w jeszcze lepszy sprzęt i - fajnie by było - gdyby on chociaż w jakimś stopniu się czasem zwrócił.. :)

Przejście na pełną klatkę mam już za sobą (6D), a obecnie jedyny kompatybilny obiektyw jakim dysponuję do niej jest Canon 50mm f/1.4 USM. W związku z tym chciałbym nieco powiększyć ten skromny zestaw o kilka szkieł. Inwestycja rozłożona na dłuższy okres czasu, ale wypadałoby mądrze ją zacząć - stąd ten post.

Doprecyzowując, na pewno nie interesują mnie pejzaże, architektura, makro, martwa natura, itd. Przede wszystkim człowiek na zdjęciach. Obecnie portrety w domowym zaciszu i plenerze, w dalszej perspektywie od czasu do czasu ślub.
W pierwszej kolejności chciałbym zaopatrzyć się w coś szerszego - zbliża się wyjazd wakacyjny w ciepłe kraje i miło byłoby mieć coś więcej niż 50mm - na ten moment wybór padł na (raczej używanego) Canona 24-105mm f/4.0L. Mniej więcej w takim budżecie chciałbym się obracać. Czy jest coś godnego rozważenia, co można by w podobnej cenie kupić jako podstawowe szkło do tego body? W dalszej kolejności myślałem nad Canonem 70-200mm f/4.0L jako uzupełnienie dla tego pierwszego. 6D ma dość szeroki zakres użytecznego ISO, jednak nie jestem do końca przekonany, czy taki zestaw (wariant minimum na koniec roku), byłby wystarczający do powyższego? Co ewentualnie innego można by rozważyć, lub jakie inne warianty obiektywów w podobnych cenach wziąć pod uwagę?

Z góry dzięki za wszystkie sugestie! :)

becekpl
30-06-2015, 18:42
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/zestaw-szkiel-do-5d-100246/
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/tyle-sprzetu-ale-co-wybracz-pomozecie-100156/
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/obiektyw-uniwersalny-w-gory-99738/
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/jaki-obiektyw-do-canona-93409/
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/fotografia-portretowa-sposob-by-dorobicz-sprzet-99997/
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/jakie-obiektywy-do-fotografowania-imprez-okolicznosciowych-z-99939/
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/krotki-obiektyw-do-wszechstronnych-zastosowan-100006/
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/canon-24-70-mm-f-2-8lii-ef-usm-jaka-alternatywa-zzz-88761/
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/portret-i-nie-tylko-canon-85mm-vs-100mm-vs-100mm-l-97524/
pare takich samych tematow z ostatnich dwoch miesiecy

GalaktycznyMuczaczo
30-06-2015, 18:52
Hej

Słuchaj sprawa w tym temacie wałkowana wielokrotnie i też nie odkryje nic nowego przed tobą. Najważniejsze jak czujesz się na danych ogniskowych, jaki masz sposób kadrowania i widzenia tego co chcesz przedstawić. Prawda jest tak ze to co wymieniłeś można fotografować całą gamą obiektywów stworzonych do tego tematu jak i mozna isc na kompromis , bo jak tutaj makro ma sie do architektury , albo pejzaży. W przypadku makro mozesz kupic spokojnie tanie szkło z odwzorowaniem 1:1 i tyle, chociaż mozna tez montować odwrotnie heliosa i będzie dośc milo, a nie duzą kase. Co do architektury najlepszym wyborem bylby tilt shift ze względu na mozliwośc korekcji perspektyw, ale to też nie jest mus. Widzisz wiele osób ktore fotografuje śluby uzywa czesto zestawu 35+85 lub 24+50 i tym leci cały ślub na którego reportaz składa się niejako portret,architektura,makro,jedzenie itp itd .
Jeżeli byłbym na twoim miejscu to na wyjazdy kupiłbym sobie jakąs 35 tanią i lekką . sigma jest super ale duza i na wycieczki w lato przygotuj się na lekki ciężar i niemały rozmiar, zwłascza z osloną przeciwsłoneczną. Jednak jak mówiłem to wszystko zalezy od twojego punktu widzenia. Ja bym nie kupił 24-105 bo nie potrzebuje tak długiej ogniskowej to raz, a dwa wiem czym najczęśceij bym focił, w tym wypadku było by to 24-35mm na tym szkle, ale wtedy tracimy trochę swiatla i fajną GO , ale jak nadmieniłem, ja czuje sie komfortowo ze stałkami.

Jeżeli nie masz sprecyzowanej potrzeby to mysle ze 24-105 załatwi sprawe i pokaze tobie gdzie i na czym najchetniej focisz. Nie zrozum mnie źle, twoje pytanie jest bardzo obszerne, dlatego też odpowiedź na nie nie jest dość proste. Na rynku jest wiele szkieł, i myslę ze dopoki nie zarabiasz na tym mozesz spokojnie brać te w miare tanie szkła, bo są naprawde fajne i dadzą ci duzo zabawy w połączeniu z 6d . Zobcz sobie np helios 85/1,5 mozna go kupic za chyba 1,5k zł a bokeh jest przepiękny :) .

Iso na 6d jest piękne na wysokich czułosciach wiec sie nie martw

Michal
30-06-2015, 19:54
Ja posiadam 24-70 i to jest zakres ogniskowej który załatwia Ci większość zdjęć na ślubie.
Mi najbardziej brakuje 16-35 f 2.8 i na razie tylko o nim marzę. Pewnie kupię go z 6D mark II :D

70-200 to sobie zostaw na sam koniec. Jakoś tak wychodzi, że go akurat najmniej używam.

Na Twoim miejscu mając C 50 f 1.4 dokupił bym 16-35 f2.8 i jakąś używaną stałkę np 85. I z tym zestawem to już możesz iść na ślub.

P.S. Na ślub przydała by Ci się lampa jeszcze. Ale to już zależy od szkoły i wizji. Ale ja bym bez lampy nie poszedł, choć nie dużo jej używam.

Przemek_PC
30-06-2015, 20:35
Z 24-105 slub tez spokojnie zrobi przy zalozeniu ze lampa bedzie. Jak biznes wypali i beda zlecenia i zyski oraz wiedza jakie ogniskowe najczesciej sa w uzyciu to wtedy nadejdzie czas na inwestycje.

pan.kolega
30-06-2015, 21:18
Bez względu na to, co kupisz potem, w Twojej sytuacji nie ma lepszego wyboru na poczatek niż 24-105. Zwłaszcza przed wyjazdem do ciepłych krajów.
Dla mnie ten obiektyw ma jedna wadę - jest spory. Ale za to uniwersalny.

Oczywiście jeżeli interesuja Cię w zasadzie tylko portrety i śluby, to można doradzać jaśniejsze szkła. Bo z f4 po prostu ustawisz sobie ISO dwa razy większe niż kolega z f2.8 i o tyle gorsze będa Twoje zdjęcia. I tak lepsze niż fotografa z topowym sprzętem sprzed kilku lat, jak 1Ds3.

GoomeX
30-06-2015, 21:43
Dużo fotografujesz, makro, archi, ślub, ludzie. Ciężko wskazać (i jednocześnie zapłacić) za każdy obiektyw do każdej dziedziny. Nie rozdrabniaj się.
Jeśli nie walisz komerchy, tylko prywatnie/hobbystycznie do idź raczej w zoomy.
Ja na wycieczki zabieram albo UWA i tele albo uniwersala 24-70. Prawda jest taka, żeby Ci nie uciekło absolutnie ani jedno zdjęcie, musiałbyś mieć plecak ważący kupę kilogramów z przedziałem ogniskowych od 16-400 :)
24-105 nigdy nie miałem, znam za to dobrze 24-70 2.8 i bardzo polecam. Jest duży i ciężki, ale absolutnie wart każdej złotówki.
Możesz rozważyć jeszcze tandem 17-40 + 70-200 skoro masz 50 USM. Możesz też kupić 28 USM i 85 USM i masz 3 stałki prawie do wszystkiego...
Pamiętaj tylko, że po posiadaniu 50mm na FF jak kupisz takiego zoom'a 'średniaka', to możesz być rozczarowany rozmyciem tła, etc :)

pan.kolega
30-06-2015, 23:50
[QUOTE=GoomeX;1286697]Dużo fotografujesz, makro, archi, ślub, ludzie.

Panowie, czytajcie uważniej bo robi się jak gęś z prosięciem ta rozmowa.:o

tomfoot
01-07-2015, 00:10
Przecie ż na tym forum zazwyczaj nie chodzi o to, by czytać, tylko jak najwięcej odpowiadać. :-)

Kup 24-105 f/4 ... lub 28/1.8 i 85/1.8

Ernest_DLRS
01-07-2015, 00:29
Skoro chcesz fotografować ludzi, to najlepiej kupić to co kolega wyżej napisał, albo Sigmę 35/1.4 zamiast 28/1.8. Ewentualnie się nie rozdrabniaj i od razu odkładaj na 35L.

Nie pchaj się w ciemne dziadostwo.

poszukiwacz2006
01-07-2015, 08:52
Witajcie :) Na forum jestem od 5 lat, po liczbie postów widać, że tylko czytam i czytam, ale w końcu przyszedł moment, żeby się odezwać.. głupio wychodzi, bo z prośbą do bardziej doświadczonych i obeznanych :)

Nadchodzi taki moment w życiu, kiedy człowiek dojrzewa, idzie do pracy, po pracy zajmuje się swoim hobby (w tym wypadku fotografią), pracuje, pracuje, wkłada coraz większe pieniądze w hobby, w końcu chce przejść na pełną klatkę, inwestować w jeszcze lepszy sprzęt i - fajnie by było - gdyby on chociaż w jakimś stopniu się czasem zwrócił.. :)

Przejście na pełną klatkę mam już za sobą (6D), a obecnie jedyny kompatybilny obiektyw jakim dysponuję do niej jest Canon 50mm f/1.4 USM. W związku z tym chciałbym nieco powiększyć ten skromny zestaw o kilka szkieł. Inwestycja rozłożona na dłuższy okres czasu, ale wypadałoby mądrze ją zacząć - stąd ten post.

Doprecyzowując, na pewno nie interesują mnie pejzaże, architektura, makro, martwa natura, itd. Przede wszystkim człowiek na zdjęciach. Obecnie portrety w domowym zaciszu i plenerze, w dalszej perspektywie od czasu do czasu ślub.
W pierwszej kolejności chciałbym zaopatrzyć się w coś szerszego - zbliża się wyjazd wakacyjny w ciepłe kraje i miło byłoby mieć coś więcej niż 50mm - na ten moment wybór padł na (raczej używanego) Canona 24-105mm f/4.0L. Mniej więcej w takim budżecie chciałbym się obracać. Czy jest coś godnego rozważenia, co można by w podobnej cenie kupić jako podstawowe szkło do tego body? W dalszej kolejności myślałem nad Canonem 70-200mm f/4.0L jako uzupełnienie dla tego pierwszego. 6D ma dość szeroki zakres użytecznego ISO, jednak nie jestem do końca przekonany, czy taki zestaw (wariant minimum na koniec roku), byłby wystarczający do powyższego? Co ewentualnie innego można by rozważyć, lub jakie inne warianty obiektywów w podobnych cenach wziąć pod uwagę?

Po pierwsze jesteś trochę niekonsekwentny i chyba tak naprawdę sam nie wiesz co chcesz. Piszesz, że interesuje Cie przede wszystkim człowiek na zdjęciach - tu większość poleci szkła typu c 85 1.8, c 100 różne wersje, c 135 L, ewentualne 70-200 2.8. A nagle wyskakujesz, że szukasz czegoś szerokiego na wakacje. Więc co jest priorytetem ? Człowiek i portrety, czy uniwersalny zoom? Do tych zastosowań dwa rodzaje szkieł niestety. Jak chcesz pogodzić jedno z drugim, dozbieraj, dołóż, weź pożyczkę i kup coś o ogniskowych 24-70 ze światłem 2.8. na wakacje się nada w sam raz, a i portret na 70 mm przy f 2.8 wyjdzie całkiem zgrabny. Jak już popstrykasz tym zoomem, to będziesz sam wiedział czego brakuje i co dokupić na wesela.
Pozdrawiam

norberdo
01-07-2015, 09:12
Dzięki za wszystkie porady - będę miał co czytać i nad czym się zastanawiać :)

Po pierwsze jesteś trochę niekonsekwentny i chyba tak naprawdę sam nie wiesz co chcesz. Piszesz, że interesuje Cie przede wszystkim człowiek na zdjęciach - tu większość poleci szkła typu c 85 1.8, c 100 różne wersje, c 135 L, ewentualne 70-200 2.8. A nagle wyskakujesz, że szukasz czegoś szerokiego na wakacje. Więc co jest priorytetem ? Człowiek i portrety, czy uniwersalny zoom?

Tu już nie chodzi o brak konsekwencji, co o kompromis - priorytetem jest człowiek, ale nie chcąc sfokusować sprzętu całkowicie tylko na ten rodzaj fotografii miło by było znaleźć też jakiś wariant pośredni (jeden uniwersalny spacerzoom pokroju 24-105). Tak jak pisałem - to jest wydatek długoterminowy i w konsekwencji zapewne jest szansa na zaopatrzenie się w kilka ciekawych szkieł, ale nie wszystko na raz :) Stąd właśnie pytanie, w jakiej kolejności składać zestaw biorąc pod uwagę wszystkie wymienione parametry.. Na śluby nie wybiorę się szybciej niż w przyszłym roku (w tym jedynie 'gościnnie' z zaznajomionym fotografem, żeby bez stresu przetestować sprzęt i zweryfikować plany, sprawdzić czego mi jeszcze potrzeba) - więc mogę na spokojnie kupić takie 24-105 na początek, pod koniec roku coś innego, a w czerwcu 2016 kolejny obiektyw, lub dokonać korekcji już posiadanych. Mając 24-105, 50 + 2 obiektywy myślę, że spokojnie zaspokoję większość moich potrzeb :)

becekpl
01-07-2015, 10:39
zaznacz sobie w kajeciku przy dacie czerwiec 2017 canon 70-200 2.8 is l -warto je miec

poli_x
01-07-2015, 16:50
16-35/2.8, 24-70/2.8, 70-200/2.8 i 15/2.8
Lub
S35/1.4, S50/1.4, 85/1.2, 135/2

A na powaznie to 24-105 jest ok, sam mam, ale czas chyba na zmianę na 24-70/2.8

cobalt
01-07-2015, 18:46

Widzę, że podstawowym wyznacznikiem w twoim przypadku jest cena. Powtórzę to jeszcze raz jeżeli ktoś spina się na FF i szuka tanich uniwersalnych szkieł, to lepiej taki zabieg odłożyć w czasie.
Dobrze, że przynajmniej masz do 6D obiektyw standardowy. Bo widziałem na tym forum ludzi, którzy pytają o takie wynalazki, że 6D z dziwnym szkłem wygląda komicznie. No ale jest tanio.
Daj sobie spokój ze światłem f/4,0, bo do ślubu to kiepski pomysł.
Mam Canona 70-200/2,8 L USM i spokojnie mogę Ci go polecić.
Dobrym rozwiązaniem będzie też 24-70/2,8 i tu już sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie:
- szukać ostrego Canona 24-70/2,8 wer.1,
- szarpnąć portfelem i wyłożyć kasę na Canona 24-70/2,8 wer.2,
- kompromisowo Tamron 24-70/2,8 VC USD,
- albo budżetowo Sigma 24-70/2,8 HSM.
Coś szerokiego. Proponuję Tokinę, bo akurat ma całkiem dobre szkła tego typu. Np 16-28/2,8.

mcgyver
02-07-2015, 11:33
To ja proponuję budżetowo szeroki - 17-40 f4L albo nawet 20-35 f3.5-4.5 za jakieś 650 zł. i do tego w ramach wypasu 35 f1.4 L.
Druga wersja - 24-70 f2.8 do wszystkiego.
Co kto woli.

Przemek_PC
02-07-2015, 20:53
Jest jeszcze Tamron 28-75 f2,8.

GalaktycznyMuczaczo
03-07-2015, 00:11
Daj sobie spokój ze światłem f/4,0, bo do ślubu to kiepski pomysł.

Kiepski może tak ale nie powinien tego wybijać sobie z głowy. 24-105 to szkło które jest relatywnie tanie i uniwersalne. jeżeli kolega się uczy i nie ma specjalnie dużo kasy to taki obiektyw nauczy go sporo to tym jakiej ogniskowej najczęściej uzywa oraz będzie na tyle komfortowe że nie bedzie musial myśleć nad zakupem czegoś nowego. W przypadku nowych body takich jak 6d czy 5d3 iso można piąć tak wysoko że hej... Podczas ślubu jedynym momentem w którym ja potrzebuje podbijać iso jest kościoł, inaczej przygotowania i impreza, plener, to wszystko leci na dość niskim ISO bo jest w wystarczająca ilość światła. Prawda jest taka że starci fajną GO w przypadku F4 ale...cos za coś. Jednakże jak już mówiłem, 24-105/4 +6d to nie jest połączenie którym nie mozna zrobić dobrego materiału.
Dodatkowo bardzo ważna rzecz podczas ślubu (mowa tutaj o samym kosciele bo jak pisałem wyżej, impreza i przygotowania to wystarczająca ilość swiatła) , warto zobaczyć ze czesto zdjęcia nawet tych najlepszych fotografów nie są pozbawione ziarna i "jakości" własnie w postaci szumu . Bardziej liczą się emocje i to czy zdjęcie jest odpowiednio skomponowane jak szum. Jeszcze nikt mi nigdy nie powiedział "PANIE BARTKU...ALE TAKI SZUM, CO PAN NA 3200 JECHAŁ W KOSCIELE " :D .
Kolego jak nie masz kasy to bierz 24-105 fajne tanie szkło pocwiczysz, popracujesz , bedzie potrzeba to sprzedasz, dolozysz i kupisz co bedziesz chcial :)

cobalt
01-12-2015, 09:30
Tanie, ale Tamron lepszy i tańszy. Można nauczyć się panować nad ogniskową.

zdebik
01-12-2015, 15:01

Jesli po 5 latach nie wiesz co robic... moze zmien hobby ^^

becekpl
01-12-2015, 15:53
10/10

norberdo
01-12-2015, 17:46
Widać, że czytanie ze zrozumieniem w narodzie zamiera.. jak nie masz co napisać po takim czasie to chociaż się nie ośmieszaj i zamilcz ;)

cobalt
01-12-2015, 18:13
Mam 24-70 i 70-200. Teraz myślę o jakimś szkle 300.

RobertON
01-12-2015, 22:12
Mam 24-70 i 70-200. Teraz myślę o jakimś szkle 300.

To może warto zbierać na Sigmę Sport 150-600 mm f/5-6.3 DG OS HSM.

Widzę używane na ebay-u za 1300-1400$,

Stałka w sporcie będzie Cię w jakimś stopniu ograniczać, a tak będziesz miał "tylko" dwa szkła.

P.S. Proponowałem 300-tkę z IS, ale sprzedałem.

feciu
02-12-2015, 00:04
Dzięki za wszystkie porady - będę miał co czytać i nad czym się zastanawiać :)

Tu już nie chodzi o brak konsekwencji, co o kompromis - priorytetem jest człowiek, ale nie chcąc sfokusować sprzętu całkowicie tylko na ten rodzaj fotografii miło by było znaleźć też jakiś wariant pośredni (jeden uniwersalny spacerzoom pokroju 24-105). Tak jak pisałem - to jest wydatek długoterminowy i w konsekwencji zapewne jest szansa na zaopatrzenie się w kilka ciekawych szkieł, ale nie wszystko na raz :) Stąd właśnie pytanie, w jakiej kolejności składać zestaw biorąc pod uwagę wszystkie wymienione parametry.. Na śluby nie wybiorę się szybciej niż w przyszłym roku (w tym jedynie 'gościnnie' z zaznajomionym fotografem, żeby bez stresu przetestować sprzęt i zweryfikować plany, sprawdzić czego mi jeszcze potrzeba) - więc mogę na spokojnie kupić takie 24-105 na początek, pod koniec roku coś innego, a w czerwcu 2016 kolejny obiektyw, lub dokonać korekcji już posiadanych. Mając 24-105, 50 + 2 obiektywy myślę, że spokojnie zaspokoję większość moich potrzeb :)

jesli chodzi o spacerzoom (budżet) to zerknij sobie na 24-70 f4 is. Podobna cena do 24-105. Co prawda troszkę inny zakres ale nowsza konstrukcja. Kilka wątków porównawczych na forum i youtube zapewne znajdziesz.
Co do ślubów to się nie wypowiadam ale znam gościa, który "oblatuje" śluby na zestawie 35/2 is + 70-200/2.8 is.

cobalt
02-12-2015, 13:00
To może warto zbierać na Sigmę Sport 150-600 mm f/5-6.3 DG OS HSM.

Widzę używane na ebay-u za 1300-1400$,

Stałka w sporcie będzie Cię w jakimś stopniu ograniczać, a tak będziesz miał "tylko" dwa szkła.

P.S. Proponowałem 300-tkę z IS, ale sprzedałem.
Stałkę można wyrwać już w granicach 3 000zł - 300mm. Czyli 10zł/mm :). Teraz czasami podpinam do 70-200 TCx1,4 i mam 280/4,0. Ale AF robi się już wolny.
Sigma 150-600 jest w przyzwoitej cenie i chyba lepiej prezentuje się niż podobny Tamron.
Zastanawiałem się też nad Canonem 100-400.
Nie mam wielkiego ciśnienia na dłuższe tele, bo do marca trzeba przezimować na hali. A tu T 24-70/2,8 i C 70-200/2,8 spokojnie wystarczy. Z czasem może zmienię Tamrona 24-70 na Canona wer.II, ale póki co to mnie jakoś specjalnie to szkło nie ogranicza.

Jak ktoś chce być mobilny, to dobre zoomy, a jak studio, to stałki na kluczowych ogniskowych. Canona 70-200/2,8 też trzeba mieć. Do reportażu ulicznego 24-70 spokojnie wystarczy. Na co dzień te 2 obiektywy spokojnie wystarczą w wielu przypadkach.

zoomi
02-12-2015, 22:53
24-105 na początek tak, później pomyślisz o czymś lepszym
50 1.4 masz
zamiast 70-200/4 myślałbym przy takich zainteresowaniach albo o budżetowym ale dobrym 100/2 albo lepszym ale dużo droższym 135/2

mkamelg
03-12-2015, 12:31

Best Canon Lenses (http://www.kenrockwell.com/canon/lenses/best.htm)

salas
03-12-2015, 12:47
6d + 16-35 4 IS + 50 1.8 + 85 1.8 + 70-200 4 IS dla mnie bajka :D ale ja mam takie rozterki, że nie wiem czy nie walnę całkowicie w 100d + 10-18 i 55-250 a stałki jakie mam to zostaną :o małe lekkie i wygodne :mrgreen:

cobalt
03-12-2015, 12:53
Światło 4,0 to wątpliwa bajka.

salas
03-12-2015, 13:06
Światło 4,0 to wątpliwa bajka.
wszystko zależy co kto foci i można bez końca wymieniać konfiguracje, dlatego napisałem DLA MNIE BAJKA.
Iso z 6d i stabilizacja załatwia mi praktycznie wszystkie warunki.

Kwapiszon
03-12-2015, 14:45
Obskoczyłem chrzciny zestawem 5D + EF 50/1.4 USM i niczego mi nie brakowało, a zdjęcia wyszły bardzo dobrze.

becekpl
03-12-2015, 14:56
znam ludzi co obskoczyli chrzciny iphonem, niczego im nie brakowalo
tylko nie jestem pewny do czego to punkt odniesienia:roll:

GalaktycznyMuczaczo
03-12-2015, 15:06
Obskoczyłem chrzciny zestawem 5D + EF 50/1.4 USM i niczego mi nie brakowało, a zdjęcia wyszły bardzo dobrze.

problemem nie jest obskoczyć impreze z 50mm , bo zwlaszcza w kosciele jest to niezła ogniskowa, problem zaczyna się kiedy trafiasz do mniejszych, ciasnych pomieszczeń, albo impreza odbywa się na otwartej przestrzeni i chcesz troche bardziej odciąć ludzi od otoczenia, albo wyeksponować poprzez małą GO ktora daja ci dłuższe szkła. Tymbradziej że nie zawsze bedziesz fotografować w tych samych warunkach. Rok temu trafił mi się kościół ktorego kompletnie się nie spodziewałem, wąski i długi, alejka gdzie młodzi szlo starczyła tylko na 2 osoby, zapomnij o chodzeniu na około bo nie było nic na około...
Mądre budowanie zestawu to moim zdaniem budowanie zestawu pod wlasne potrzeby i wlasne doświadczenie. W moim plecaku głównie króluje 35+85mm ale osatnio po sezonie poczułem że mógłbym mieć również w plecaku 24 oraz 50mm ( to akurat mam) i dało by to włanie wieksze pole manewru w miejscach zamknietych. Jedni mają u siebie 200mm bo potrzebuja , bo tak pracują inni maja 16mm itp itd, najlepszym rozwiązaniem jest kupić ff+24-70 to super zestaw, mozna zobaczyc gdzie najwiecej zdjec pada, na jakiej ogniskowej i zobacyzc czy przyda nam sięnp cos dłuższego a moze szerszego , a jezeli focimy nawiecej na ogniskowej 50mm/70mm to w zaleznosci od potrzeb albo wlasnie kupic s50 art bo to dobre szklo albo 85 jakąkolwiek , i tak powoli krok do kroku i trzeba kupic znowu wiekszy plecak :D

aptur
03-12-2015, 15:47

Pewnie że się da. Jednak mając do wyboru tylko jeden obiektyw wybrałbym zdecydowanie 35mm.

Kwapiszon
03-12-2015, 21:19
znam ludzi co obskoczyli chrzciny iphonem...

A co to jest ?

Tom77
03-12-2015, 21:27
A co to jest ?

Obrzęd nawrócenia i oczyszczenia z grzechów polegający na obmyciu wodą

jacekb
03-12-2015, 21:51
Jam mam 16-35/2.8, 70-200/2.8, 85/1.2, 100/2.8 i teraz mam dylemat czy 24-70/2.8 czy 35/1.4 na imprezy. Poradzicie coś?

becekpl
03-12-2015, 21:57
a jak się ma więcej obiektywów niż 2 czy 4 to jest bardziej czy mniej mądre ?

jaś
03-12-2015, 22:01
jak się ma więcej niż dwa to jest to bardziej mądre ale jak więcej niż cztery to już nie wiadomo - to może być zwiastunem GAS, a to cięzka choroba i kosztowna :mrgreen:.

GalaktycznyMuczaczo
03-12-2015, 22:10
jak się ma więcej niż dwa to jest to bardziej mądre ale jak więcej niż cztery to już nie wiadomo - to może być zwiastunem GAS, a to cięzka choroba i kosztowna :mrgreen:.

o kurde to u mnie już blisko...

miron_2005
03-12-2015, 23:33
Do czego dążyć: 16-35 2.8L ; 24-70 2.8L ; 70-200 2.8L
a do tego 85mm 1.8 ja mam dla zabawy

cobalt
04-12-2015, 05:20
Zestaw OK, no może w miejsce 85 lepiej kupić 100mm.

Kwapiszon
04-12-2015, 21:33
A może Tampona 90 makro ? Zawsze można zrobić jeszcze lepsze, tandetne zbliżenie obrączek :D