WitajcieNa forum jestem od 5 lat, po liczbie postów widać, że tylko czytam i czytam, ale w końcu przyszedł moment, żeby się odezwać.. głupio wychodzi, bo z prośbą do bardziej doświadczonych i obeznanych
Nadchodzi taki moment w życiu, kiedy człowiek dojrzewa, idzie do pracy, po pracy zajmuje się swoim hobby (w tym wypadku fotografią), pracuje, pracuje, wkłada coraz większe pieniądze w hobby, w końcu chce przejść na pełną klatkę, inwestować w jeszcze lepszy sprzęt i - fajnie by było - gdyby on chociaż w jakimś stopniu się czasem zwrócił..
Przejście na pełną klatkę mam już za sobą (6D), a obecnie jedyny kompatybilny obiektyw jakim dysponuję do niej jest Canon 50mm f/1.4 USM. W związku z tym chciałbym nieco powiększyć ten skromny zestaw o kilka szkieł. Inwestycja rozłożona na dłuższy okres czasu, ale wypadałoby mądrze ją zacząć - stąd ten post.
Doprecyzowując, na pewno nie interesują mnie pejzaże, architektura, makro, martwa natura, itd. Przede wszystkim człowiek na zdjęciach. Obecnie portrety w domowym zaciszu i plenerze, w dalszej perspektywie od czasu do czasu ślub.
W pierwszej kolejności chciałbym zaopatrzyć się w coś szerszego - zbliża się wyjazd wakacyjny w ciepłe kraje i miło byłoby mieć coś więcej niż 50mm - na ten moment wybór padł na (raczej używanego) Canona 24-105mm f/4.0L. Mniej więcej w takim budżecie chciałbym się obracać. Czy jest coś godnego rozważenia, co można by w podobnej cenie kupić jako podstawowe szkło do tego body? W dalszej kolejności myślałem nad Canonem 70-200mm f/4.0L jako uzupełnienie dla tego pierwszego. 6D ma dość szeroki zakres użytecznego ISO, jednak nie jestem do końca przekonany, czy taki zestaw (wariant minimum na koniec roku), byłby wystarczający do powyższego? Co ewentualnie innego można by rozważyć, lub jakie inne warianty obiektywów w podobnych cenach wziąć pod uwagę?
Z góry dzięki za wszystkie sugestie!![]()