Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Mądre budowanie zestawu obiektywów do FF...

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie Mądre budowanie zestawu obiektywów do FF...

Witajcie Na forum jestem od 5 lat, po liczbie postów widać, że tylko czytam i czytam, ale w końcu przyszedł moment, żeby się odezwać.. głupio wychodzi, bo z prośbą do bardziej doświadczonych i obeznanych

Nadchodzi taki moment w życiu, kiedy człowiek dojrzewa, idzie do pracy, po pracy zajmuje się swoim hobby (w tym wypadku fotografią), pracuje, pracuje, wkłada coraz większe pieniądze w hobby, w końcu chce przejść na pełną klatkę, inwestować w jeszcze lepszy sprzęt i - fajnie by było - gdyby on chociaż w jakimś stopniu się czasem zwrócił..

Przejście na pełną klatkę mam już za sobą (6D), a obecnie jedyny kompatybilny obiektyw jakim dysponuję do niej jest Canon 50mm f/1.4 USM. W związku z tym chciałbym nieco powiększyć ten skromny zestaw o kilka szkieł. Inwestycja rozłożona na dłuższy okres czasu, ale wypadałoby mądrze ją zacząć - stąd ten post.

Doprecyzowując, na pewno nie interesują mnie pejzaże, architektura, makro, martwa natura, itd. Przede wszystkim człowiek na zdjęciach. Obecnie portrety w domowym zaciszu i plenerze, w dalszej perspektywie od czasu do czasu ślub.
    W pierwszej kolejności chciałbym zaopatrzyć się w coś szerszego - zbliża się wyjazd wakacyjny w ciepłe kraje i miło byłoby mieć coś więcej niż 50mm - na ten moment wybór padł na (raczej używanego) Canona 24-105mm f/4.0L. Mniej więcej w takim budżecie chciałbym się obracać. Czy jest coś godnego rozważenia, co można by w podobnej cenie kupić jako podstawowe szkło do tego body? W dalszej kolejności myślałem nad Canonem 70-200mm f/4.0L jako uzupełnienie dla tego pierwszego. 6D ma dość szeroki zakres użytecznego ISO, jednak nie jestem do końca przekonany, czy taki zestaw (wariant minimum na koniec roku), byłby wystarczający do powyższego? Co ewentualnie innego można by rozważyć, lub jakie inne warianty obiektywów w podobnych cenach wziąć pod uwagę?

Z góry dzięki za wszystkie sugestie!

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie Odp: Mądre budowanie zestawu obiektywów do FF...

Hej

Słuchaj sprawa w tym temacie wałkowana wielokrotnie i też nie odkryje nic nowego przed tobą. Najważniejsze jak czujesz się na danych ogniskowych, jaki masz sposób kadrowania i widzenia tego co chcesz przedstawić. Prawda jest tak ze to co wymieniłeś można fotografować całą gamą obiektywów stworzonych do tego tematu jak i mozna isc na kompromis , bo jak tutaj makro ma sie do architektury , albo pejzaży. W przypadku makro mozesz kupic spokojnie tanie szkło z odwzorowaniem 1:1 i tyle, chociaż mozna tez montować odwrotnie heliosa i będzie dośc milo, a nie duzą kase. Co do architektury najlepszym wyborem bylby tilt shift ze względu na mozliwośc korekcji perspektyw, ale to też nie jest mus. Widzisz wiele osób ktore fotografuje śluby uzywa czesto zestawu 35+85 lub 24+50 i tym leci cały ślub na którego reportaz składa się niejako portret,architektura,makro,jedzenie itp itd .
    Jeżeli byłbym na twoim miejscu to na wyjazdy kupiłbym sobie jakąs 35 tanią i lekką . sigma jest super ale duza i na wycieczki w lato przygotuj się na lekki ciężar i niemały rozmiar, zwłascza z osloną przeciwsłoneczną. Jednak jak mówiłem to wszystko zalezy od twojego punktu widzenia. Ja bym nie kupił 24-105 bo nie potrzebuje tak długiej ogniskowej to raz, a dwa wiem czym najczęśceij bym focił, w tym wypadku było by to 24-35mm na tym szkle, ale wtedy tracimy trochę swiatla i fajną GO , ale jak nadmieniłem, ja czuje sie komfortowo ze stałkami.

Jeżeli nie masz sprecyzowanej potrzeby to mysle ze 24-105 załatwi sprawe i pokaze tobie gdzie i na czym najchetniej focisz. Nie zrozum mnie źle, twoje pytanie jest bardzo obszerne, dlatego też odpowiedź na nie nie jest dość proste. Na rynku jest wiele szkieł, i myslę ze dopoki nie zarabiasz na tym mozesz spokojnie brać te w miare tanie szkła, bo są naprawde fajne i dadzą ci duzo zabawy w połączeniu z 6d . Zobcz sobie np helios 85/1,5 mozna go kupic za chyba 1,5k zł a bokeh jest przepiękny .

Iso na 6d jest piękne na wysokich czułosciach wiec sie nie martw
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Bywalec
    Miasto
    Biłgoraj

Ja posiadam 24-70 i to jest zakres ogniskowej który załatwia Ci większość zdjęć na ślubie.
    Mi najbardziej brakuje 16-35 f 2.8 i na razie tylko o nim marzę. Pewnie kupię go z 6D mark II

70-200 to sobie zostaw na sam koniec. Jakoś tak wychodzi, że go akurat najmniej używam.

Na Twoim miejscu mając C 50 f 1.4 dokupił bym 16-35 f2.8 i jakąś używaną stałkę np 85. I z tym zestawem to już możesz iść na ślub.

P.S. Na ślub przydała by Ci się lampa jeszcze. Ale to już zależy od szkoły i wizji. Ale ja bym bez lampy nie poszedł, choć nie dużo jej używam.
    Był Canon 6DII + 35IS + 85 1.8 + 70-200
    Jest Nikon D810 + D750 + 24, 50, 70-210.

Pełne uzależnienie

Z 24-105 slub tez spokojnie zrobi przy zalozeniu ze lampa bedzie. Jak biznes wypali i beda zlecenia i zyski oraz wiedza jakie ogniskowe najczesciej sa w uzyciu to wtedy nadejdzie czas na inwestycje.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Bez względu na to, co kupisz potem, w Twojej sytuacji nie ma lepszego wyboru na poczatek niż 24-105. Zwłaszcza przed wyjazdem do ciepłych krajów.
    Dla mnie ten obiektyw ma jedna wadę - jest spory. Ale za to uniwersalny.

Oczywiście jeżeli interesuja Cię w zasadzie tylko portrety i śluby, to można doradzać jaśniejsze szkła. Bo z f4 po prostu ustawisz sobie ISO dwa razy większe niż kolega z f2.8 i o tyle gorsze będa Twoje zdjęcia. I tak lepsze niż fotografa z topowym sprzętem sprzed kilku lat, jak 1Ds3.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Dużo fotografujesz, makro, archi, ślub, ludzie. Ciężko wskazać (i jednocześnie zapłacić) za każdy obiektyw do każdej dziedziny. Nie rozdrabniaj się.
    Jeśli nie walisz komerchy, tylko prywatnie/hobbystycznie do idź raczej w zoomy.
    Ja na wycieczki zabieram albo UWA i tele albo uniwersala 24-70. Prawda jest taka, żeby Ci nie uciekło absolutnie ani jedno zdjęcie, musiałbyś mieć plecak ważący kupę kilogramów z przedziałem ogniskowych od 16-400
    24-105 nigdy nie miałem, znam za to dobrze 24-70 2.8 i bardzo polecam. Jest duży i ciężki, ale absolutnie wart każdej złotówki.
    Możesz rozważyć jeszcze tandem 17-40 + 70-200 skoro masz 50 USM. Możesz też kupić 28 USM i 85 USM i masz 3 stałki prawie do wszystkiego...
    Pamiętaj tylko, że po posiadaniu 50mm na FF jak kupisz takiego zoom'a 'średniaka', to możesz być rozczarowany rozmyciem tła, etc

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

[QUOTE=GoomeX;1286697]Dużo fotografujesz, makro, archi, ślub, ludzie.

Panowie, czytajcie uważniej bo robi się jak gęś z prosięciem ta rozmowa.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Przecie ż na tym forum zazwyczaj nie chodzi o to, by czytać, tylko jak najwięcej odpowiadać. :-)

Kup 24-105 f/4 ... lub 28/1.8 i 85/1.8

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Skoro chcesz fotografować ludzi, to najlepiej kupić to co kolega wyżej napisał, albo Sigmę 35/1.4 zamiast 28/1.8. Ewentualnie się nie rozdrabniaj i od razu odkładaj na 35L.

Nie pchaj się w ciemne dziadostwo.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów