Zobacz pełną wersję : 5d mark1 autofokus nie działa w trybach manualnych
whiskey111
17-06-2015, 22:59
Cześć,
Kupiłem niedawno 5d Mark1 i testuję go sobie z oczywistych względów. Problem dotyczy wciskania spustu do połowy. Autofokus działa tylko w trybie pełnej automatyki.
W trybach: M, AV, TV wciskanie spustu do połowy nic nie powoduje. Totalna cisza, autofokus nie działa. Za to kiedy wciskam przycisk * (ten z symbolem gwiazdki, obok nastawy punktów AF) autofokus działa.
Nie wiem czy to kwestia dodatkowych ustawień. Szukałem w manualu ale nic nie znalazłem.
Firmware 1.1.1
Z góry dzięki za pomoc.
Poczytaj o C.Fn. W moim 30d mogę zmienić nastawy spustu migawki pod C.Fn-04.
I tak samo można zmienić w 5. W instrukcji rozdział 9: "Customizing the Camera".
wiele osób wywala af ze spustu i rozdziela af od ekspozycji i migawki, to niezły sposób pracy - każdy korpus canona chyba na to pozwala.
whiskey111
24-06-2015, 17:08
Po zresetowaniu wszystkich ustawień, autofokus działa ze spustu. Ciekawe, swoją drogą. Czeka mnie sporo zabawy :)
Dziękuję wszystkim za pomoc.
No ciekawe. To cechuje między innymi lepsze aparaty: można je w szerokim zakresie skonfigurować do swoich upodobań i przyzwyczajeń. Może kiedyś się przekonasz do takiego ustawienia AFu.
Sam tak ustawiam aparaty i niedawno sprzedałem koledze z forum. Nie pamiętam, czy zresetowałem go przed sprzedażą (chyba nie), ale kolega nie zgłaszał zastrzeżeń. :)
forfiter
25-06-2015, 03:59
No ciekawe. To cechuje między innymi lepsze aparaty: można je w szerokim zakresie skonfigurować do swoich upodobań i przyzwyczajeń. Może kiedyś się przekonasz do takiego ustawienia AFu.
Sam tak ustawiam aparaty i niedawno sprzedałem koledze z forum. Nie pamiętam, czy zresetowałem go przed sprzedażą (chyba nie), ale kolega nie zgłaszał zastrzeżeń. :)
możesz zdradzić jakie są zalety wywalenia blokady AF ze spustu? :P
Tak mi wygodniej kontrolować ekspozycję w konkretnym punkcie, ostrość w innym konkretnym punkcie i przekadrowanie.
Element7th
25-06-2015, 20:31
Wpisz sobie na youtubie "back button focus" - jest wiele filmów przedstawiających przewagę tego rozwiązania.
Ja przestawiłem się na to krótko po rozpoczęciu przygody z lustrzankami i nie wyobrażam sobie inaczej ;)
forfiter
25-06-2015, 21:04
Eee to ja zawsze blokuje ekspozycję gwiazdką, potem wciskam spust do połowy łapiąc ostrość i na końcu kadruje. Z tego co zrozumiałem główną zaletą "back button focus" jest brak potrzeby przełączania miedzy trybami one shot i ai servo, zgadza się? Muszę potestować tą metodę, ciekawe jak sprawdzi się w praktyce :D