Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 5d mark1 autofokus nie działa w trybach manualnych

Domyślnie 5d mark1 autofokus nie działa w trybach manualnych

Cześć,

Kupiłem niedawno 5d Mark1 i testuję go sobie z oczywistych względów. Problem dotyczy wciskania spustu do połowy. Autofokus działa tylko w trybie pełnej automatyki.
    W trybach: M, AV, TV wciskanie spustu do połowy nic nie powoduje. Totalna cisza, autofokus nie działa. Za to kiedy wciskam przycisk * (ten z symbolem gwiazdki, obok nastawy punktów AF) autofokus działa.

Nie wiem czy to kwestia dodatkowych ustawień. Szukałem w manualu ale nic nie znalazłem.

Firmware 1.1.1

Z góry dzięki za pomoc.

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie Odp: 5d mark1 autofokus nie działa w trybach manualnych

Poczytaj o C.Fn. W moim 30d mogę zmienić nastawy spustu migawki pod C.Fn-04.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

I tak samo można zmienić w 5. W instrukcji rozdział 9: "Customizing the Camera".

Pełne uzależnienie

wiele osób wywala af ze spustu i rozdziela af od ekspozycji i migawki, to niezły sposób pracy - każdy korpus canona chyba na to pozwala.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Po zresetowaniu wszystkich ustawień, autofokus działa ze spustu. Ciekawe, swoją drogą. Czeka mnie sporo zabawy
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Miasto
    wieś, nie miasto

No ciekawe. To cechuje między innymi lepsze aparaty: można je w szerokim zakresie skonfigurować do swoich upodobań i przyzwyczajeń. Może kiedyś się przekonasz do takiego ustawienia AFu.
    Sam tak ustawiam aparaty i niedawno sprzedałem koledze z forum. Nie pamiętam, czy zresetowałem go przed sprzedażą (chyba nie), ale kolega nie zgłaszał zastrzeżeń.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 24-06-2015 o 18:42

Awatar forfiter
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    No ciekawe. To cechuje między innymi lepsze aparaty: można je w szerokim zakresie skonfigurować do swoich upodobań i przyzwyczajeń. Może kiedyś się przekonasz do takiego ustawienia AFu.
    Sam tak ustawiam aparaty i niedawno sprzedałem koledze z forum. Nie pamiętam, czy zresetowałem go przed sprzedażą (chyba nie), ale kolega nie zgłaszał zastrzeżeń.
    możesz zdradzić jakie są zalety wywalenia blokady AF ze spustu? :P

Miasto
    wieś, nie miasto

Tak mi wygodniej kontrolować ekspozycję w konkretnym punkcie, ostrość w innym konkretnym punkcie i przekadrowanie.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 25-06-2015 o 18:21

Bywalec Awatar Element7th
    Miasto
    Poznań

Wpisz sobie na youtubie "back button focus" - jest wiele filmów przedstawiających przewagę tego rozwiązania.
    Ja przestawiłem się na to krótko po rozpoczęciu przygody z lustrzankami i nie wyobrażam sobie inaczej

Awatar forfiter
    Miasto
    Wrocław

Eee to ja zawsze blokuje ekspozycję gwiazdką, potem wciskam spust do połowy łapiąc ostrość i na końcu kadruje. Z tego co zrozumiałem główną zaletą "back button focus" jest brak potrzeby przełączania miedzy trybami one shot i ai servo, zgadza się? Muszę potestować tą metodę, ciekawe jak sprawdzi się w praktyce

Uprawnienia umieszczania postów